Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » criminalistica
Expertiza fotografiei de portret

Expertiza fotografiei de portret
EXPERTIZA FOTOGRAFIEI DE PORTRET

1. Aspecte generale

În activitatea de cercetare a infractiunilor se intalnesc situatii cand faptuitorii sunt identificati pe baza altor date si indicii decat cele oferite de urmele descoperite la locul faptei.

De multe ori organele judiciare sunt puse in situatia de a descoperi autorul unei infractiuni dupa datele si relatarile unui martor ocular sau ale victimei, care a retinut unele semnalmente exterioare ale infractorului.

Organele judiciare folosesc in activitatea de identificare a infractorului o serie de elemente cum ar fi: aspectul exterior al fetei, corpolenta statara, alura de mers, existenta unor anomalii congenitale sau accidentale, existenta unor ticuri sau obiceiuri, unele semne particulare etc.

Aceasta identificare a persoanelor dupa semnalmentele exterioare a fost denumita metoda portretului vorbit care este o metoda stiintifica in care descrierea si compararea semnalmentelor unei persoane se face dupa o terminologie speciala, unitara si precisa.
Bazele portretului vorbit au fost puse in sec. XV de catre Leonardo da Vinci, care a sistematizat organele corpului uman considerand a fi drepte, concave si convexe. El arata ca tehnica portretului vorbit consta in maniera de a retine si de a reproduce profilul unei figuri umane dupa ce a fost vazuta o singura data.

Tehnica identificarii persoanelor dupa metoda portretului vorbit a intrat in practica organelor de politie datorita lui Alphonse Bertillou, considerat intemeietorul politiei stiintifice moderne, care a elaborat si metoda antropometrica de inregistrare penala a infractorilor, recidivisti in 1874, largind acest sistem antropometric prin introducerea fotografiei de semnalmente (fata si profil), notand in evidenta sa culoarea pielii, expresia fetei, a cicatricelor, culoarea si forma parului si alte detalii ale fetei.

În Romania aceasta metoda a fost oficializata prin infiintarea in 1892 la Bucuresti a unui serviciu de antropometrie de catre prof.dr. Mina Minovici.

Metoda portretului vorbit presupune descrierea semnalmentelor unei persoane de catre cel care a perceput sau memorat caracteristicile somatice ale unui individ cautat.

Aceasta descriere a trasaturilor exterioare a persoanelor se face folosind o terminologie comuna si unitara, si intr-o succesiune logica, incepand cu:

a) semnalmentele anatomice generale (denumite si trasaturi statice) ale intregului corp, avand in vedere: capul, umerii, mainile, trunchiul, picioarele si elementele caracteristice ale figurii umane.

Se are in vedere: sexul, varsta, statura, constitutia fizica, tinuta si forma liniilor de contur, figura umana cu toate detaliile (fata, parul, fruntea, ochii, pleoapele, genele, sprancenele, nasul, gura, buzele, barbia si urechile).

b) semnalmentele functionale (dinamice) se refera la acele trasaturi exterioare caracteristice unei persoane care apar si pot fi desemnate in timpul efectuarii diferitelor miscari.

Este vorba de:

tinuta corpului in timpul mersului,

aliura de mers,

pozitia capului,

expresia fizionomica,

vocea, vorbirea,

gesticulatia, anumite ticuri

obisnuinte in executarea unor activitati etc.

c) semnele particulare. In sens criminalistic prin ele se inteleg anumite defecte anatomice sau functionale, malformatii congenitale, lipsa unor organe ale corpului etc.

cicatricele pot fi traumatice sau ca urmare a unor accidente mecanice, fizice, chimice ori chirurgicale.

Se descriu ca forma, culoare, marime si amplasare pe corp.

culoarea pielii (tenul), in afara diferentei de rase, constituie si un semn particular cauzat de diferite boli (ingerarii de alcool, actiunii unor substante chimice sau factorii termici.

Astfel, culoarea galbena sau galben-cenusiu – se intalneste la hepatici, iar coloratia rosie a nasului si obrazului este specifica alcoolicilor.

- Negi, pete, alunite sau alte semne din nastere.

- Încretiturile fetei (ridurile) se descriu ca forma, adancime, zona.

- Tatuajul – imprimarea unui desen sub piele prin intepaturi prin care se introduce o anumita substanta.

o      tatuaj involuntar (accidental, medical, profesional) produs independent de vointa persoanei.

o      tatuaj voluntar, ca imagine poate fi: mistic, patriotic, razboinic, erotic, afectiv, profesional, criminal, homosexual.

- Piercingurile.

d. imbracamintea si obiectele portabile.

2. Expertiza fotografiei de portret

Fundamentul stiintific al expertizei de portret consta in faptul ca fiecare om prezinta o individualitate certa, invariabila si obiectiva, care acumuleaza in timp mutatii de ordin fiziologic inerente dezvoltarii biologice, precum si unele modificari datorate unor maladii, interventii chirurgicale, accidentale etc.

Metoda portretului vorbit poate fi folosita si in vederea identificarii persoanelor dupa trasaturile exterioare redate in fotografii. Examinarea lor comparativa permite sa se stabileasca daca doua sau mai multe fotografii reprezinta imaginea uneia si aceleiasi persoane ori a doua persoane diferite.

Fotografiile se aduc la aceeasi scara prin reproducere si pozitionare luandu-se ca elemente de reper distanta dintre pupila ochilor, distanta de la baza nasului pana la varful barbiei, latimea si inaltimea fruntii etc.

In practica, avandu-se in vedere scara imaginii celor doua fotografii se folosesc diverse procedee de efectuare a examenului comparativ si anume:

a) Compararea prin confruntarea trasaturilor

Este un procedeu mai simplu constituind etapa initiala in efectuarea examenului comparativ si consta in asezarea celor doua fotografii (cea a persoanei necunoscute in stanga, iar a celei cunoscute in dreapta), dupa care se cauta elementele comune care trebuie sa coincida sub aspectul formei, marimii, pozitiei, cat si a semnelor particulare, cand cele doua imagini reprezinta persoane diferite.

Cele mai des folosite sunt elementele referitoare la:

distanta intre pupile

distanta intre iris si varful nasului

distanta intre nas si varful barbiei

lungimea lobului urechii si departarea de fata

alunite, cicatrice etc.

Elementele descoperite (asemanarile si deosebirile) vor fi retinute si descrise in raportul de expertiza, si in functie de concluzia la care se ajunge, sa se marcheze aceste elemente pe ambele fotografii.b) Masurarea valorilor unghiulare

Acest procedeu consta in alegerea unuia sau mai multor elemente fixe ale figurii din care se traseaza linii tangente la extremitatile altor elemente, formandu-se astfel unghiuri, determinate de forma, marimea si pozitia detaliilor figurii.

c) Proiectarea punctelor comune

Procedeul presupune ca cele doua fotografii care se compara sa fie realizate la scari diferite, dar imaginile sa fie realizate in acelasi plan (din fata).

Imaginea mai mare se lipeste in partea de jos a unei coli de hartie, iar imaginea mai mica deasupra acesteia.

Se alege apoi un punct superior din care se traseaza o axa ce trece prin varful nasului si radacina acestuia. În continuare se cauta puncte comune, bine conturate in cele doua fotografii, cum ar fi: comisurile ochilor, ale gurii, narile, helixul superior al urechilor, etc. Se unesc elementele de acelasi fel din cele doua fotografii si se apreciaza ca cele doua imagini reprezinta una si aceeasi persoana cand liniile trasate se proiecteaza intr-un singur punct sau in puncte foarte apropiate.

Tehnica suprapunerii fotografice cu ajutorul a doua negative facute la aceeasi scara si se mixeaza sau se proiecteaza observand daca elementele figurilor se suprapun exact.

COMPARAREA PRIN CONFRUNTARE

METODA CAROIAJULUI SI

MASURAREA VALORILOR UNGHIULARE

PROIECTIA PUNCTELOR COMUNE

TEHNICA SUPRAPUNERII FOTOGRAFICE

3. Metode tehnice de realizare a portretului robot

a. Schita de portret realizata de graficianul criminalist pe baza semnalmentelor furnizate de martorii oculari, victime sau alte persoane.

Procedeul se practica mai rar. In activitatea curenta, pentru a usura realizarea portretului robot se folosesc fotografii ale unor infractori cunoscuti.

b. Fotorobotul, foloseste fragmente fotografice ale elementelor faciale din care martorii sau victima selecteaza pe cele care seamana cu cel banuit, iar specialistul le monteaza pana se obtine o imagine compusa.

O varianta a acestuia este FOTOFITUL la care portretul robot este alcatuit din imagini diapozitivate cu zone ale figurii.

c. Identikitul si Minicompozitorul

d. Portretul Robot Computerizat

- Calcularul I.B.M care reda portretul robot al unei persoane cu toate elementele faciale in color, obtinandu-se un portret robot color foarte asemanator cu o fotografie. Ofera posibilitatea reactualizarii bazelor de date cu noi variante si elemente faciale precum si transmiterea prin modem la alte calculatoare.

- Calculatorul MACINTOSH permite realizarea imediata de modificare a unor detalii marimi raporturi reciproce de dispunere a elementelor fetei deplasarea pe verticala si orizontala

În prezent, procedeele mentionate sunt aplicate cu ajutorul programului Sistemului LUCIA FORENSIC, care poate efectua si suprapuneri ale celor doua imagini, marcand deosebit elementele coincidente si cele necoincidente. Programul respectiv poate aduce cele doua imagini la aceiasi scara prin operatiuni simple, eliminand astfel activitatea migaloasa de laborator.

Sistemul LUCIA FORENSIC

Pentru demonstrarea asemanarilor sau a eventualelor deosebiri, acest program ofera o gama larga de posibilitati de comparare, astfel: juxtapunere pe orizontala si verticala, prin transparenta, prin diferenta de nuanta a coincidentelor si necoincidentelor, precum si prin comparatie bicolora.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Utilizarea aplicatiei CDN
CODUL DE CONDUITA al expertilor, specialistilor si tehnicienilor criminalisti din Politia Romana
INVESTIGAREA PERSONALITATII FAPTUITORULUI CARE A SAVÂRSIT O INFRACTIUNE DIN CULPA, DIN UNGHIUL OBSERVATIEI COMPORTAMENTULUI EXPRESIV
CONSTATAREA INFRACTIUNILOR DE CATRE JANDARMI
TRASATURILE PSIHOLOGICE ALE DELICVENTULUI SI VICTIMEI
OPINII CU PRIVIRE LA LOCUL SI ROLUL JANDARMERIEI ROMANE IN SOCIETATE SI IN SISTEMUL FORTELOR DE ORDINE
Acreditarea expertilor criminalisti, exigente europene în lumina standardizarii
LOCUL SI ROLUL CUPLULUI CHINOTEHNIC IN PREVENIREA SI COMBATEREA FAPTELOR ANTISOCIALE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu