Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » criminalistica
Acreditarea expertilor criminalisti, exigente europene în lumina standardizarii

Acreditarea expertilor criminalisti, exigente europene în lumina standardizarii
ACREDITAREA EXPERTILOR CRIMINALISTI, EXIGENTE EUROPENE ÎN LUMINA STANDARDIZARII

Pregatirea si competenta personalului este fara indoiala una dintre componentele de baza ale oricarui sistem, cu atat mai mult a unuia care se bazeaza pe experienta profesionala. Prin definitie, expertul este persoana care poseda cunostinte temeinice intr-un anumit domeniu (DEX).

În general, pentru a analiza eficienta activitatii de expertiza criminalistica, pe langa alti indicatori, trebuie sa se compare rezultatele obtinute, cu eforturile depuse pentru realizarea lor. Comparatia poate fi folosita si in cazul analizarii eficientei activitatii de pregatire a expertilor, cu atat mai mult cu cat asa cum se cunoaste, resursele umane reprezinta cea mai importanta investitie a unei organizatii.


Referirile internationale cu privire la acreditarea expertilor judiciari din Romania pot fi conchise prin aprecierile monitorilor olandezi in proiectul "CONSOLIDAREA SISTEMULUI DE EXPERTIZE JUDICIARE DIN ROMÂNIA" proiect initiat de Ministerul Justitiei din Romania intr-un program MATRA. Acestia apreciaza ca "Atestarea expertilor individuali este reglementata minimal la formalitatea examenului de atestare. Nu este ceruta nicio forma de pregatire continua sau o actualizare a cunostintelor de specialitate". De asemenea, retin faptul ca conditiile legale actuale privind inregistrarea ca expert tehnic judiciar (inregistrarea in registrul expertilor tehnici judiciari) se refera doar la promovarea unui examen de admitere.Nu exista nicio obligatie de auto-perfectionare a expertilor ceea ce este considerat a fi un aspect care poate influenta negativ calitatea activitatilor desfasurate de expertii tehnici independenti. Pentru a deveni expert independent este necesara doar promovarea unui examen - organizat de regula de organizatia profesionala din domeniul respectiv - fara a mai fi necesara sustinerea unor examene ulterioare pentru reacreditare. Aceasta stare de fapt este atribuita unei "scapari" a Ordonantei nr. 2. În practica aceasta afecteaza negativ calitatea muncii unor experti.

Reglementari legale corecte si instruirea corespunzatoare a participantilor sunt cerintele primordiale pentru functionarea oricarui sistem de expertize judiciare de aceea consideram ca este foarte important ca materii in a caror curricula universitara sa cuprinda elemente de expertiza judiciara tehnica si medicala sa devina un obiect de studiu obligatoriu in facultatile de drept si nu numai.

În ceea ce priveste expertii individuali, este esential a se realiza un sistem transparent de instruire si verificare periodica a calitatii expertizelor, de exemplu prin reevaluarea periodica a competentei acestora. Aceasta presupune dezvoltarea unui instrument clar si coerent de monitorizare, inclusiv a unui sistem de sanctiuni, care ar putea fi instituit prin implementarea unui cod de conduita comun.

Standardele care se aplica in activitatea forensic prevad explicit sau persuasiv unele cerinte cu privire la competenta personalului, la modul de pregatire, atestare si evaluare, norme pe care trebuie sa le aplicam si sa care trebuie sa tinem seama la elaborarea proiectelor legislative in domeniu.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Modalitati de interventie asupra unei case izolate sau asupra cladirilor aflate in mediul rural/urban. Incercuire, patrundere, capturare, retragere.
INFRACTIUNEA DE OMOR
Acreditarea expertilor criminalisti, exigente europene în lumina standardizarii
OPINII CU PRIVIRE LA LOCUL SI ROLUL JANDARMERIEI ROMANE IN SOCIETATE SI IN SISTEMUL FORTELOR DE ORDINE
REFERAT CRIMINALISTICA PARTICULARITATILE ASCULTARII VICTIMELOR SI MARTORILOR INFRACTIUNILOR DE JAF SI TALHARIE
PRIMELE MASURI CARE TREBUIE LUATE LA FATA LOCULUI ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI EVENIMENT - dresaj caini serviciu patrulare
CRIMINALITATEA FINANCIARA
Urmele in criminalisticaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu