Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » criminalistica
Acreditarea expertilor criminalisti, exigente europene în lumina standardizarii

Acreditarea expertilor criminalisti, exigente europene în lumina standardizarii


ACREDITAREA EXPERTILOR CRIMINALISTI, EXIGENTE EUROPENE ÎN LUMINA STANDARDIZARII

Pregatirea si competenta personalului este fara indoiala una dintre componentele de baza ale oricarui sistem, cu atat mai mult a unuia care se bazeaza pe experienta profesionala. Prin definitie, expertul este persoana care poseda cunostinte temeinice intr-un anumit domeniu (DEX).

În general, pentru a analiza eficienta activitatii de expertiza criminalistica, pe langa alti indicatori, trebuie sa se compare rezultatele obtinute, cu eforturile depuse pentru realizarea lor. Comparatia poate fi folosita si in cazul analizarii eficientei activitatii de pregatire a expertilor, cu atat mai mult cu cat asa cum se cunoaste, resursele umane reprezinta cea mai importanta investitie a unei organizatii.


Referirile internationale cu privire la acreditarea expertilor judiciari din Romania pot fi conchise prin aprecierile monitorilor olandezi in proiectul "CONSOLIDAREA SISTEMULUI DE EXPERTIZE JUDICIARE DIN ROMÂNIA" proiect initiat de Ministerul Justitiei din Romania intr-un program MATRA. Acestia apreciaza ca "Atestarea expertilor individuali este reglementata minimal la formalitatea examenului de atestare. Nu este ceruta nicio forma de pregatire continua sau o actualizare a cunostintelor de specialitate". De asemenea, retin faptul ca conditiile legale actuale privind inregistrarea ca expert tehnic judiciar (inregistrarea in registrul expertilor tehnici judiciari) se refera doar la promovarea unui examen de admitere.Nu exista nicio obligatie de auto-perfectionare a expertilor ceea ce este considerat a fi un aspect care poate influenta negativ calitatea activitatilor desfasurate de expertii tehnici independenti. Pentru a deveni expert independent este necesara doar promovarea unui examen - organizat de regula de organizatia profesionala din domeniul respectiv - fara a mai fi necesara sustinerea unor examene ulterioare pentru reacreditare. Aceasta stare de fapt este atribuita unei "scapari" a Ordonantei nr. 2. În practica aceasta afecteaza negativ calitatea muncii unor experti.

Reglementari legale corecte si instruirea corespunzatoare a participantilor sunt cerintele primordiale pentru functionarea oricarui sistem de expertize judiciare de aceea consideram ca este foarte important ca materii in a caror curricula universitara sa cuprinda elemente de expertiza judiciara tehnica si medicala sa devina un obiect de studiu obligatoriu in facultatile de drept si nu numai.

În ceea ce priveste expertii individuali, este esential a se realiza un sistem transparent de instruire si verificare periodica a calitatii expertizelor, de exemplu prin reevaluarea periodica a competentei acestora. Aceasta presupune dezvoltarea unui instrument clar si coerent de monitorizare, inclusiv a unui sistem de sanctiuni, care ar putea fi instituit prin implementarea unui cod de conduita comun.

Standardele care se aplica in activitatea forensic prevad explicit sau persuasiv unele cerinte cu privire la competenta personalului, la modul de pregatire, atestare si evaluare, norme pe care trebuie sa le aplicam si sa care trebuie sa tinem seama la elaborarea proiectelor legislative in domeniu.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

Modalitati de interventie asupra unei case izolate sau asupra cladirilor aflate in mediul rural/urban. Incercuire, patrundere, capturare, retragere.
INFRACTIUNEA DE OMOR
Acreditarea expertilor criminalisti, exigente europene în lumina standardizarii
OPINII CU PRIVIRE LA LOCUL SI ROLUL JANDARMERIEI ROMANE IN SOCIETATE SI IN SISTEMUL FORTELOR DE ORDINE
REFERAT CRIMINALISTICA PARTICULARITATILE ASCULTARII VICTIMELOR SI MARTORILOR INFRACTIUNILOR DE JAF SI TALHARIE
PRIMELE MASURI CARE TREBUIE LUATE LA FATA LOCULUI ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI EVENIMENT - dresaj caini serviciu patrulare
CRIMINALITATEA FINANCIARA
Urmele in criminalistica

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu