Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » criminalistica
Modalitati de interventie asupra unei case izolate sau asupra cladirilor aflate in mediul rural/urban. Incercuire, patrundere, capturare, retragere.

Modalitati de interventie asupra unei case izolate sau asupra cladirilor aflate in mediul rural/urban. Incercuire, patrundere, capturare, retragere.


Modalitati de interventie asupra unei case izolate sau asupra cladirilor aflate in mediul rural/urban. Incercuire, patrundere, capturare, retragere.

Efectuarea unei interventii operative este unul din cele mai periculoase aspecte ale muncii de aplicare a legii. Deoarece interventiile operative sunt utilizate in mod frecvent, ar trebui sa se puna accent pe dezvoltarea aptitudinilor de interventii operative. In efectuarea unei interventii operative, un agent se afla in situatia unica in care el/ea intra cu buna stiinta intr-o situatie care se poate solda cu victime. O planificare necorespunzatoare sau esecul in a recunoaste si aprecia multitudinea de factori implicati in planificarea unei interventii au pus organele de aplicare in situatii delicate si au dus la vatamari si decese inutile in randul personalului cu atributii in domeniu.

Scopul interventiilor operative

Sintagma "interventii operative" creeaza multe imagini mentale diferite, pe baza cunostintelor personale si ale experientei in aplicarea legii. In contextul legii drogurilor, o interventie operativa poate fi definita ca o "invazie a unei cladiri sau loc in scopuri legale". Aceste scopuri sau obiective sunt, de regula, arestarea unui suspect sau capturarea de probe (droguri). Cand scopul unei interventii operative este de a aresta un suspect, este importanta estimarea nivelului de rezistenta probabil a fi opusa. Munca pe droguri este, de regula, directionata catre un suspect cunoscut si agentii trebuie sa fie capabili sa faca o evaluare a rezistentei potentiale.Al doilea obiectiv al unei interventii operative este capturarea de probe legate de activitati ilegale cu droguri. Cum probele pe droguri pot fi distruse sau alterate cu usurinta, este de multe ori necesar sa se surprinda infractorul inainte ca el/ea sa poata dispune de aceasta. Pentru agentii care efectueaza o interventie operativa este important sa cunoasca tipul si cantitatea de droguri pe care o cauta si, daca este posibil, locul din cladire unde sunt tinute. Aceasta informatie este necesara pentru a obtine o autorizatie de perchezitie, a efectua o captura rapida si pentru asigurarea agentilor de politie. Banii pot fi, de asemenea, unul din subiectele unei interventii operative, daca agentii incearca sa recupereze banii utilizati la cumpararea sau in cazul in care suspectul se afla in posesia unor sume mari de bani rezultati in urma unor activitati ilegale pe droguri.

Exista doua tipuri de interventii operative: pro active si reactive . Interventia operativa pro activa vine la sfarsitul unei investigatii in curs, care permite timp pentru adunarea de informatii si planificarea corespunzatoare pentru arestari, perchezitii si capturi. Interventia operativa reactiva este efectuata pe moment, in circumstante exigente, fara timp pentru planificare si adunare de informatii. Ca exemplu al unei interventii operative ar fi atunci cand ofiterului acoperit i se arata marfa de contrabanda. Conducatorul echipei determina si poate asigura ca marfa de contrabanda sa nu fie mutata din locurile respective. Astfel, posibilitatea pierderii marfii de contrabanda creeaza circumstantele exigente. Un al doilea set de circumstante exigente ar fi atunci cand un agent acoperit activeaza "un semnal de urgenta sau de pericol". In ambele situatii se face intrarea fara o pre planificare extensiva. Chiar si cand se planifica o interventie operativa pro activa, trebuie anticipata posibilitatea ca ea sa se transforme intr-o actiune reactiva si trebuie intocmite planuri auxiliare pentru aceasta situatie.

De exemplu, in cazul unui agent acoperit aflat in interiorul unei case, care a transmis un semnal de "pericol", echipa de acoperire ar trebui sa bata la usa, sa se prezinte si sa-si faca cunoscute intentiile, sau ar trebui sa-si foloseasca rapiditatea si camuflajul pana cand agentul acoperit este in siguranta? Depinde numai de circumstante care dintre tehnici se foloseste. In ambele cazuri, agentul acoperit trebuie sa se tranteasca la podea de indata ce devine evident ca a fost initiata o incercare de salvare.

Foarte multe informatii privind un anume loc se pot obtine printr-o simpla trecere cu masina pe langa locul respectiv si observand lucruri ca: localizarea usilor, ferestrelor, numarul de etaje, focuri, garaje, garduri, prezenta cainilor si orientarea cladirii. Exista totdeauna suficient timp pentru a efectua o astfel de "recunoastere la fata locului" si a pregati un fel de abordare si intrare sau un plan "de patrundere" in anticiparea unei interventii operative reactive.

Unitatile de droguri care lucreaza in stransa cooperare cu alte tipuri de unitati investigative pot, de asemenea, sa efectueze interventii operative pentru recuperarea de bunuri furate. Traficantii de droguri, prin natura activitatii lor ilicite, se ocupa deseori cu bunuri furate. In timpul lucrului cu informatorii, agentii primesc deseori informatii despre bunuri furate aflate in posesia suspectului luat deja in atentie. Prin urmare, o interventie operativa poate fi efectuata pentru scopul principal de recuperare a acestor bunuri.

Personalul echipei

In multe ocazii, echipele de interventii operative sunt constituite din reprezentantii diferitelor organe de aplicare a legii. Aceasta este chiar mai comuna in cazul administratiei pe droguri datorita raspunderii jurisdictiilor si a necesitatii de oameni in plus sau personalul experimentat. Aceasta compozitie multi-agentii a echipei de interventii operative prezinta probleme speciale in planificarea si executarea unei interventii operative.

Initial trebuie sa se determine care agentie va avea responsabilitatea principala pentru interventie operativa. Odata aceasta selectie facuta, aceasta agentie trebuie sa fie sprijinita in totalitate de catre celelalte agentii participante. Responsabilitatea pentru interventia operativa trebuie sa apartina agentiei care determina ca interventia este necesara si include planificare, executie, asigurarea locului dupa efectuarea interventiei si mentinerea lantului de probe al articolelor confiscate. Agentia primara ar trebui, de asemenea, sa stabileasca sarcini specifice pentru celelalte agentii implicate.

Interventia trebuie sa se desfasoare sub autoritatea unui agent numit drept comandantul operatiunii. Acesta este responsabil pentru supervizarea intregii operatiuni, de la planificare la executie. Deosebit de aprecierile ce trebuie acordate diferitelor agentii implicate, alegerea comandantului nu trebuie sa fie bazata numai pe criterii de grad sau varsta. Trebuie pus accent pe acei indivizi care au experienta anterioara si aptitudini in conducerea operatiunilor de interventie. Alte caracteristici sunt cunoasterea locului unde se gaseste tinta (obiectivul) si suspectii ce trebuie cercetati, precum si a aptitudinilor lor. Membrii echipei de interventie trebuie sa aiba incredere in abilitatea comandantului, dupa cum si acesta trebuie sa se increada in capacitatile membrilor echipei pe care o coordoneaza.

Cand interventia este o operatiune mare, care implica mai multi agenti desemnati de la diferite unitati, comandantul trebuie sa aleaga sefi de echipe. Daca aceste echipe sunt, la randul lor, impartite in alte echipe, fiecare subunitate va avea un conducator. Aceasta structura organizatorica va permite intregului personal operational sa stie cu exactitate ale cui instructiuni trebuie urmate. In plus, aceasta structura va da comandantului un tip de control ce va permite ca actiunile fiecarui membru sa fie indrumate cu usurinta. Chiar si atunci cand interventia este o operatiune minora, implicand numai trei sau patru indivizi, un agent trebuie sa raspunda de intreaga operatiune.

Desi s-ar putea sa nu fie totdeauna posibil sa aiba superioritate de forte, comandantul interventiei trebuie sa incerce de fiecare data sa asigure superioritatea numerica fata de oponent. Un suspect depasit numeric ar putea fi descurajat sa opuna rezistenta. Localizarea suspectului este importanta in determinarea numarului de agenti necesari pentru a controla situatia. Trebuie sa existe suficient personal pentru a controla intreaga zona a interventiei, pentru a taia caile de scapare si pentru a controla orice situatie ce poate aparea pe parcursul interventiei. Se va lua in considerare reputatia fiecarei persoane ce se presupune ca va fi arestata. Trebuie luate precautii in orice situatie de arestare sau interventie, insa intr-o interventie ce implica arestarea unui suspect cu trecut violent sunt necesari mai multi luptatori. Necesitatea superioritatii de forte trebuie contrabalansata cu existenta prea multor oameni la locul respectiv, rezerva de agenti poate fi tinuta la dispozitie in apropierea obiectivului, dar fara a avea o participare propriu-zisa la interventie.

Ca si in cazul comandantului, in alegerea membrilor echipei nu trebuie sa primeze gradul si varsta. Criteriile trebuie sa fie experienta si indemanarea si, drept caracteristici aditionale, rationamentul coerent si stabilitatea mentala, sa nu se exteriorizeze usor si sa fie buni executanti ai dispozitiilor. In acest cadru, agentii trebuie alesi datorita capacitatilor si aptitudinilor lor speciale. Iata cateva domenii ce trebuie luate in considerare:

oameni masivi pentru sarcini grele (spargerea usilor, etc.);


tragatori de elita;

personal implicat direct in caz;

tehnicienii necesari (probe, fotografii, amprente);

agent care sa inregistreze toate detaliile interventiei pentru a fi prezentate la Ministerul de Interne sau Ministerul Justitiei;

oameni cu aptitudini speciale, de exemplu:

conductori caini

translatori

scafandri

operatori echipament tehnic

deghizari.

Este absolut necesara mentinerea numarului de membri ai echipei la cel mai scazut nivel posibil in raport cu misiunea. Cand situatia impune, sarcinile pot fi combinate. Este de dorit ca intotdeauna sa fie selectati agenti care se cunosc intre ei. Daca acest lucru nu este posibil, comandantul trebuie sa se asigure ca toti participantii au facut cunostinta inainte de interventie, in special daca sunt implicate mai multe agentii.

Poate fi necesar si personal auxiliar de sprijin, desi ei nu sunt considerati a fi membri ai echipei propriu-zise de interventie.

De exemplu: personal medical/ambulante; pompieri/echipament; politisti in uniforma. Ofiterii in uniforma sunt foarte importanti atunci cand agentiile care conduc operatiunea nu au personal imbracat in uniforma. Politistii imbracati in uniforma vor inconjura perimetrul si blocurile, vor explica publicului ca are loc o operatiune a politiei si, eventual, pot fi folositi ca o parte a acoperirii pentru a executa intrarea in obiectiv.

Personalul trebuie impartit in echipe astfel incat sa functioneze pentru: perimetru, acoperire, contact si sprijin. Marimea acestor unitati variaza proportional cu amploarea operatiunii. Totusi, indiferent de marime, toate cele patru functii trebuie exercitate intr-o interventie comuna.

Acestea sunt:

Echipa perimetrului - utilizeaza adesea cel mai mare numar de personal. Acest lucru se intampla mai ales in zonele foarte populate cand interventia are loc in momentul cand se poate aduna o multime. Scopul echipei perimetrului este de a inchide caile de iesire din zona operatiunii. Odata atins acest scop este redusa posibilitatea ca politistii participanti la interventie sa fie stanjeniti de public. Curiosii care se pot amesteca in operatiunea politiei si trecatorii care s-ar putea pune in pericol pe ei insisi sunt controlati de membrii echipei perimetrului. Este recomandabil ca din echipa sa faca parte politisti imbracati in uniforma, acestia putand fi ajutati in caz de nevoie cu alte noi forte. Echipa trebuie sa fie gata sa evacueze persoanele din zona si sa ia masuri suplimentare de control a multimii, atunci cand este necesar.

Echipa de acoperire - are sarcina de a izola suspectul intr-o zona determinata sau sa-l captureze daca acesta scapa de echipa de contact. Acesti politisti trebuie sa se pozitioneze astfel incat sa nu poata fi detectati cu usurinta si intr-o maniera care sa asigure toate iesirile posibile. Nu trebuie sa participe la perchezitia propriu-zisa si trebuie, pe cat posibil, sa nu foloseasca armele de foc, pentru a evita impuscarea accidentala a altor agenti.

Echipa de contact (de intrare) executa intrarea in cladire si arestarea suspectului (suspectilor). Atunci cand sunt in contact direct cu suspectul/suspectii, sunt expusi celui mai mare pericol. Membrii acestei echipe trebuie sa fie obisnuiti sa lucreze impreuna, sa fie antrenati in tehnici de arestare si special echipati. Taria recomandata pentru o asemenea unitate este de minimum sase oameni; pentru cladiri mai mari poate fi necesar un numar mai mare.

Echipa de sprijin/cautare - serveste ca intarire pentru echipa de contact si urmeaza in cladire dupa ce locul a fost asigurat. Aceasta echipa este responsabila pentru luarea in custodie a suspectilor si efectuarea unei cautari (perchezitii) sistematice a cladirii. In componenta echipei trebuie sa intre:

Un operator video, pentru a avea succesiunea clara a evenimentelor in timpul interventiei. Adeseori, emotia si rapiditatea evenimentelor nu permit personalului sa observe clar imprejurarile legate de arestari si aparitia probelor. Operatorul umple acest gol descriind amanuntit ceea ce se petrece. Observatiile sunt completate de fotografii ale conditiilor interventiei, situarea probelor gasite si persoanele arestate/retinute.

Un fotograf pentru a-l ajuta pe operator prin fotografierea bunurilor sau evenimentelor.

Un colector de probe sau custode pentru a primi si sorta toate bunurile primite.

O parte a echipei de perimetru sau a celei de acoperire trebuie sa fie mobila pentru a fi folosita in caz de nevoie ca unitate de logistica. Atunci cand nu este nevoie de ele pentru scopurile lor obisnuite sau pentru aprovizionare, aceste unitati pot fi folosite dupa cum impune situatia, conform dispozitiilor primite.

O supraveghere fixa poate fi necesara pentru a studia obiceiurile si aflarea identitatii persoanelor care frecventeaza cladirea sau zona inconjuratoare. In perioada imediat premergatoare interventiei va fi mentinuta o supraveghere continua pentru a fi furnizate informatii de ultima ora asupra situatiei din teren. Supravegherea trebuie sa determine, in special, daca sunt prezente persoanele sau au loc activitatile urmarite, precum si daca ar putea exista orice imprejurari neobisnuite. Mai mult, este necesar ca agentii de supraveghere sa determine necesitatea propriu-zisa a interventiei, stabilind daca suspectii pot fi arestati cand parasesc cladirea sau cand se urca in masinile lor.

Dosarul cazului unei investigatii in curs de desfasurare poate furniza informatii si date despre suspecti si obiceiurile, complicii si contactele lor, etc.

Dosarul poate contine, de asemenea, informatii asupra vehiculelor sau resedintei suspectului.

Planificarea premergatoare interventiei

In cursul planificarii operatiunii vor avea loc intalniri intre membrii echipei de interventie, conducatori si supervizori. Planificarea operatiunii trebuie cunoscuta numai de membrii echipei, iar informatiile referitoare la operatiune trebuie stiute numai de cei direct implicati. Toate activitatile care preced interventia culmineaza cu un raport prezentat personalului echipei de interventie. In cadrul acestei intalniri trebuie indeplinite urmatoarele activitati:

prezentarea comandantului (care conduce si intalnirea);

toti membrii trebuie sa fie familiarizati unul cu altul si sa cunoasca sistemul de identificare in cadrul echipei. Toti membrii echipei trebuie sa fie prezenti;

cand se foloseste un grup foarte mare, comandantul trebuie sa-i prezinte pe conducatorii echipelor. Acestia, la randul lor, aduc la cunostinta membrilor, in detaliu, sarcinile specifice pe care trebuie sa le indeplineasca fiecare. Cand se foloseste un grup mic, membrii vor fi instruiti de o singura persoana;

raportul va contine o descriere a obiectivului. Acest lucru va permite membrilor sa-si raporteze miscarile la concret, iar potentialele probleme pot fi analizate si eliminate. Aceasta schema trebuie sa fie pe cat se poate de detaliata si completata cu fotografii, hartii si desene. Pe langa asigurarea ca toti membrii echipei sunt constienti de natura specifica a operatiunii, comandantul interventiei si conducatorii echipelor se vor asigura ca suspectul/suspectii sunt precis identificati si cunoscuti de catre politisti;

membrii echipei trebuie sa revada si sa fie pe deplin familiarizati cu fotografia suspectului si alte materiale descriptive. Agentii sub acoperire vor furniza informatii despre caracteristicile suspectilor si vor studia orice declaratii anterioare despre violenta acestora. Membrii echipei trebuie sa cunoasca natura drogului cautat, deoarece, astfel pot determina cum sa-i surprinda pe suspecti ca sa previna distrugerea lui. Cunoasterea drogului poate fi, de asemenea, de ajutor in determinarea locului unde poate fi ascuns;

Trebuie data o descriere detaliata a oricaror autoturisme (sau barci ori avioane) folosite de suspecti. Aceste vehicule pot fi confiscate daca se demonstreaza ca au fost utilizate sau s-a intentionat sa fie utilizate pentru a facilita traficul sau au fost obtinute in urma traficului de droguri. Pe langa numarul de inmatriculare sau de inregistrare, trebuie furnizata o descriere precisa si detaliata a vehiculelor deoarece aceste numere pot fi schimbate sau modificate cu usurinta.

Se vor specifica si informatiile despre ora la care se va actiona. Ofiterul care prezinta planul va comunica ora exacta la care membrii echipei se vor prezenta la locul de intalnire prestabilit si va lasa echipei un anumit timp pentru a ajunge de la punctul de intalnire la obiectiv si apoi pe pozitii.

Vor fi recapitulate amanuntit tacticile folosite pentru intrare.

Membrilor echipei li se va aduce la cunostinta persoana care va fi in posesia mandatului (autorizatiei).

Vor fi explicate si se va acorda atentie sarcinilor pe care le au membrii echipei dupa intrare. Aceste sarcini includ:

luare in custodie si manipularea retinutilor, arestatilor;

luare  in custodie si manipularea probelor;

luare in custodie si manipularea vehiculelor confiscate;

manipularea altor suspecti care ajung la obiectiv in timpul sau la sfarsitul operatiunii;

transportarea echipei de la obiectiv inapoi la punctul de intalnire;

proceduri de asigurare a obiectivului sau deplasarea lui sub supraveghere post-interventie (daca este necesar).

La prezentarea raportului trebuie discutate pe larg instructiunile si sarcinile speciale pe care le impun unele circumstante ale interventiei. Desi o lista de asemenea circumstante este inepuizabila, iata cateva exemple:

daca un agent sub acoperire va fi prezent in obiectiv, ceea ce nu este recomandat, membrii echipei vor trebui sa cunoasca identitatea lui/ei si sa fie avertizati asupra modului in care acesta va reactiona pe timpul interventiei. Agentul sub acoperire nu va asista echipa de intrare si nici pe cea de perchezitie;

daca la locul respectiv va fi prezent un informator, este de dorit ca identitatea lui sa fie cunoscuta numai acelor membrii ai echipei care trebuie sa o stie. El/ea trebuie sa fie instruiti sa se arunce la pamant cand incepe interventia;

daca va fi utilizat echipament special este important ca oamenii care il vor folosi sa fie familiarizati cu modul lui de intrebuintare;

desi fiecare membru trebuie sa aiba echipament personal de comunicatie, va fi stabilit un sistem de semnale ale mainii sau luminoase in caz ca echipamentul nu functioneaza sau imprejurarile interzic folosirea lui;

la arestarea tinerilor varsta nu constituie un indiciu al faptului ca acestia vor fi sau nu inarmati sau ca vor reprezenta sau nu un pericol pentru politisti. Agentii nu trebuie sa aiba un fals sentiment de securitate bazat pe varsta suspectului. Tinerii trebuie tinuti separati de infractorii adulti si aceasta separare trebuie mentinuta pana la eliberare;

daca exista motive sa se creada ca in timpul interventiei vor aresta suspecti femei, se vor face aranjamentele necesare ca un agent femeie sa le perchizitioneze si sa le conduca la autoturismele din dotare.

Echipamentul pentru interventie

In discutarea echipamentului necesar pentru o interventie este important sa ne amintim ca fiecare operatiune are cerintele sale speciale. Deseori, o unitate va avea nevoie sa imprumute echipamentul necesar pentru a executa in siguranta o interventie. Tot personalul echipei de interventie trebuie sa poarte armele personale din dotare. Trebuie amintit ca folosirea si/sau expunerea armei potrivite va preveni adesea escaladarea situatiei. Daca suspectul este convins ca echipa de interventie este foarte disciplinata si bine inarmata nu va incerca sa opuna rezistenta. Pot fi luati in considerare urmatorii factori:

pe timpul zilei sau noptii

conditiile meteo

relieful

amplasarea cladirii, caile de acces si numarul de etaje.

Echipamentul de interventie poate fi selectionat si in functie de gravitatea faptelor savarsite de persoana cautata, daca este cunoscut cu comportament violent sau se stie ca este inarmat sau daca acesta are retinuti ostateci.

- B I B L I O G R A F I E -

Curs S.W.A.T. - unitati speciale de interventie - S.U.A.

Curs Companiile Republicane de Securitate - Franta

Curs Politie Judiciara Franceza

Metode si tehnici de interventie S.I.I.A.S.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.