Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » criminalistica
PRIMELE MASURI CARE TREBUIE LUATE LA FATA LOCULUI ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI EVENIMENT - dresaj caini serviciu patrulare

PRIMELE MASURI CARE TREBUIE LUATE LA FATA LOCULUI ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI EVENIMENT - dresaj caini serviciu patrulare


PRIMELE MASURI CARE TREBUIE LUATE LA FATA LOCULUI ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI EVENIMENT

Curs: Specializare conductori si dresaj caini

serviciu patrulareREZUMAT

I PRIMELE MASURI CE TREBUIE LUATE LA LOCUL FAPTEI IN CAZUL

SESIZARII DESPRE PRODUCEREA UNEI INFRACTIUNI FARA

VIOLENTA.

II -PRIMELE MASURI CE TREBUIE LUATE LA LOCUL FAPTEI IN

CAZUL SESIZARII DESPRE PRODUCEREA UNEI INFRACTIUNI CU

VIOLENTA.

BIBLIOGRAFIE:

Ø     Legea nr. 218/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea si functionarea Politiei Romane, art. l si 28 pct.4;

Ø     Codul Penal, art. 315;

Ø     Colectiv - Tratat practic de criminalistica, voi. I, pag. 424 - 426;

Ø     Colectiv - indrumar practic de criminalistica, pentru politisti, pag. 145 - 150;

Ø     Dictionar de criminalistica;

Ø     Legea nr.211/2004 privind ajutorul si asistenta acordate victimelor.

Ø     Institutul de Criminalistica-Proceduri standard pentru cercetarea la fata locului din 20.07.2007.

CAPITOLUL I

PRIMELE MASURI CE TREBUIE LUATE LA FATA LOCULUI ÎN

CAZUL INFRACTIUNILOR FARA VIOLENTA

Locul savarsirii unei fapte penale este cel mai bogat in urme si date de a caror descoperire si examinare ulterioara depinde, in mod efectiv, aflarea adevarului. Din acest motiv, este absolut necesar ca, imediat dupa sesizarea organelor judiciare, sa se procedeze in mod calificat la luarea unor masuri menite sa asigure reusita cercetarii la fata locului.

De regula, aceste masuri sunt luate de politistii care se deplaseaza la fata locului inaintea echipei operative de cercetare formata de organul de urmarire penala competent in cauza, din specialisti criminalisti si alti specialisti, conform ordinelor si dispozitiilor in vigoare.

Lucratorul de politie poate fi pus in situatia de a lua primul la cunostinta despre savarsirea unor infractiuni sau producerea unui eveniment la care se impune a se efectua cercetarea la fata locului. În asemenea situatii, indiferent de faptul daca se afla sau nu pe teritoriul de competenta, daca este in timpul sau in afara serviciului, daca este in uniforma de serviciu sau civila etc., politistul va trebui sa desfasoare unele activitati preliminare cercetarii la fata locului cunoscute sub denumirea de 'primele masuri la fata locului', de a caror operativitate si corectitudine depinde identificarea autorului, probarea vinovatiei sale, finalizarea operativa si legala a cazului, limitarea pagubelor si inlaturarea consecintelor lor.

Prin eveniment, se intelege actiunea sau inactiunea care, prin natura si urmarile ei, afecteaza siguranta nationala, ordinea de drept, functionarea normala a institutiilor statului si autoritatilor locale, proprietatea publica sau privata, precum si situatiile care au ca urmare pierderi de vieti omenesti, pagube materiale importante sau afecteaza grav drepturile si libertatile cetatenesti.

Conform Legii nr. 218/2002 art.27 pct.4- privind organizarea si functionarea Politiei Romane - 'Politistul este obligat sa intervina si in afara orelor de program, a atributiilor sale de serviciu si a competentei teritoriale a unitatii din care face parte cand ia la cunostinta de existenta unei infractiuni flagrante, precum si pentru conservarea probelor in cazul altor infractiuni a caror cercetare va fi efectuata de organele competente'. Acesta este obligat sa efectueze actele de cercetare ce nu sufera amanare, chiar daca privesc o cauza care nu este de competenta sa si sa ia masurile ce se dovedesc absolut necesare.

Pentru realizarea celor prevazute mai sus, cadrele de politie vor apela, atunci cand este cazul, la concursul persoanelor aflate in apropiere: militari, politisti comunitari, personal din serviciile de paza, membrii grupelor de sprijin ale politiei sau alte persoane care prezinta incredere.

În continutul prezentei teme in prima parte vom prezenta primele masuri ce trebuie luate la fata locului de politist in situatia in care este sesizat despre savarsirea unui eveniment fara violenta sau cu violenta adica in urma caruia au rezultat sau nu victime, vatamari corporale grave sau cu prejudicii mari , insotite de explicatiile care se impun pentru fiecare masura sau activitate intr-o anumita ordine aproximativa a luarii lor, dupa care vom prezenta sarcinile si obligatiile politistului ajuns primul la locul faptei prevazute de Manualul de bune practicii privind cercetarea la fata locului - editat de Institutul de criminalistica din cadrul I.G.P.R.

Astfel, in situatia in care politistul este sesizat despre producerea unui eveniment in urma careia nu exista morti sau raniti, ci doar pagube materiale (ex. in cazul furturilor din apartamente, locuinte, garaje, autovehicule etc.) el va trebui sa ia de regula - urmatoarele masuri:

1. Identificarea persoanei care sesizeaza

Pentru a cunoaste cine este persoana care ne sesizeaza despre comiterea infractiunii si pentru a preveni eventualele 'alarme false', politistul trebuie sa identifice aceasta persoana (aplicand regulile invatate la pregatirea generala de politie).

Daca este sesizat direct, politistul va solicita actele de identificare ale persoanei si va nota sau retine datele sale de identitate. Cand sesizarea se face telefonic, dupa ascultarea si consemnarea sesizarii, se va verifica autenticitatea acesteia, prin orice mijloace cerandu-i-se persoanei sa-si decline identitatea, sa spuna exact locul si timpul savarsirii infractiunii, gravitatea acesteia, victime, eventualele pericole ce pot apare si sa comunice numarul telefonului de la care face apelul. Va verifica toate aceste aspecte, formand imediat un impuls la numarul respectiv.

Cand este posibil si persoana accepta, o va invita sa il insoteasca la fata locului, cerandu-i cat mai multe date despre eveniment. Ulterior, poate fi folosita daca este nevoie si ca martor.

2. Deplasarea operativa la fata locului

De la momentul sesizarii la cel al sosirii la fata locului trebuie sa treaca un timp cat mai scurt posibil, pentru a spori eficienta celorlalte masuri pe care le vom lua acolo. Pentru a realiza o deplasare rapida, se pot utiliza, in conditiile legii, mijloace de transport proprietate publica ori privata (cu exceptia celor apartinand corpului diplomatic).

Pentru folosirea mijloacelor de transport si odata ajuns la fata locului, in exercitarea atributiilor, politistul este obligat sa se prezinte, sa isi faca cunoscuta calitatea , unitatea de politie din care face parte si sa incunostinteze persoanele prezente despre ceea ce urmeaza sa intreprinda. Ulterior, daca situatia impune, va prezenta legitimatia de serviciu, aceasta insa numai in situatii exceptionale.

3. Delimitarea locului savarsirii faptei si indepartarea curiosilor. Relatia cu mass-media.

În cele mai multe cazuri, la locul comiterii unor infractiuni se aduna persoane curioase (asa numitul 'val de curiosi'), amatori de senzatii tari care, numai in cateva momente, pot schimba infatisarea locului faptei sau distruge urmele infractiunii prin prezenta, stationarea si deplasarea acestora in campul infractional. De aceea, curiosii trebuie indepartati din campul infractional delimitat printr-o linie imaginara, de regula de forma circulara in interiorul careia se observa urmele si obiectele corp -delict. Aceasta indepartare trebuie realizata politicos si cu tact politienesc. Se va manifesta atentie, pentru a nu indeparta si eventualii martori oculari ori chiar autorii faptei sau complici ai lor reveniti (uneori) la fata locului pentru a observa cum decurg cercetarile. Totodata, curiosii vor fi atentionati sa nu atinga eventualele urme sau obiecte care au legatura cu cauza si sa anunte imediat politistul despre gasirea lor.

S-a constatat uneori in practica, mai ales in cazurile deosebite, cum sunt de exemplu: omuciderile, distrugerile cu consecinte grave etc. ca, la fata locului, pe langa politisti, sunt tot mai frecvent prezenti ziaristii, reporterii, etc.

În cazul in care la fata locului, se gasesc deja reprezentanti ai mass-media, politistul va fi receptiv, respectuos, amabil dar si ferm fata de acestia si nu va furniza in nici un caz date si informatii de natura sa prejudicieze mersul cercetarilor in cauza respectiva, el fiind cel care strange informatii si deci cel care pune si nu cel care raspunde la intrebari. Va fi cat mai scurt in discutiile cu persoanele prezente, iar in situatia in care acestia insista , politistul va evita pe cat posibil comentariile folosind eventual formula 'NU COMENTEZ', sau faptul ca mai multe date si informatii vor fi oferite imediat dupa solutionarea cauzei de catre purtatorul de cuvant al unitatii de politie. Sub nici un motiv, nu li se va permite intrarea in campul infractional, in schimb vor fi lasati sa ia interviuri, declaratii, sa faca fotografii, dar din afara locului savarsirii infractiunii delimitat anterior, unde se presupune ca s-a consumat episodul principal al infractiunii si deci ca exista urme sau obiecte corp delict.

Sunt situatii in care reprezentantii mijloacelor de informare in masa detin cel putin la un moment dat mai multe informatii decat organele judiciare. De aceea trebuie sa le acordam multa atentie, sa le putem castiga simpatia in cel mai scurt timp si sa obtinem de la ei, rapid, toate informatiile detinute. Nu trebuie manifestat un comportament arogant, de superioritate ori nechibzuit, ci unul convingator, argumentat, apropiat dar ferm, pe scurt, politistul sa fie cel care coordoneaza activitatea si discutiile, culegand calificat informatiile despre eveniment, efectele si implicatiile sale.

4. Asigurarea pazei locului faptei

Politistul ajuns la fata locului trebuie sa urmareasca mentinerea situatiei de fapt in perimetrul campului infractiunii asa cum a fost ea lasata de infractor, pana la sosirea echipei de cercetare la fata locului, prin o serie de masuri si activitati, dintre care aratam:

- semnalizarea locului savarsirii infractiunii si avertizarea persoanelor din apropiere despre existenta acestuia prin orice mijloace;

- interzicerea accesului in zona a oricarei persoane, indiferent de functie sau calitate, daca nu are atributii de cercetare la fata locului sau de salvare a victimei in cazul evenimentelor cu victime;

- prevenirea distrugerii sau sustragerii unor mijloace de proba din campul infractional;

- atragerea spre colaborare si instruirea unor persoane de incredere, de ex. politisti comunitari , personal de paza, militari rezervisti in sprijinirea asigurarii pazei locului faptei, de a nu efectua nici un fel de modificari si de a nu permite efectuarea lor de catre alte persoane;

- folosirea cainelui de serviciu (daca il are in dotare) pentru a asigura paza unor intrari (iesiri) din imobile sau incaperi, a unor suspecti ori a unor bunuri care au legatura cu evenimentul.

Pentru asigurarea pazei locului faptei, indeosebi atunci cand suprafata acestuia este mai mare ori cand politistul trebuie sa-1 paraseasca pentru a lua alte masuri, de exemplu urmarirea faptuitorilor, se pot folosi (angrena) si unele persoane de incredere existente in apropiere (militari, gardieni publici, personal de paza etc.) instruite temeinic in prealabil.

5. Conservarea urmelor si a celorlalte mijloace de proba

Traficul auto sau pietonal, ploaia, ninsoarea, vantul, animalele etc. pot aduce modificari ale locului faptei, ajungandu-se uneori la distrugerea mijloacelor materiale de proba si a urmelor, cu consecintele negative asupra desfasurarii ulterioare a cercetarilor. De aceea, politistul trebuie sa actioneze pentru pastrarea si protejarea lor, mentinandu-le asa cum le-a gasit.

Ca procedee si modalitati de conservare prezentam:

- marcarea prin incercuire cu creta sau alte obiecte ori jaloane a locului unde se gasesc urmele sau obiectele corp delict;

- acoperirea urmelor sau obiectelor corp delict cu diverse obiecte mai mari, fara mirosuri puternice (prelate, cutii, polietilena, lighene etc.)

- ridicarea obiectelor purtatoare de urme din locul unde au fost descoperite si asezarea lor la adapost, dupa marcarea prealabila a locului unde s-au gasit. La sosirea echipei de cercetare la fata locului, politistul va comunica sefului acesteia toate aceste modificari survenite.

6. Identificarea martorilor oculari si obtinerea primelor date si informatii de la acestia despre eveniment

Politistul ajuns la fata locului identifica martorii oculari si procedeaza la investigarea sumara a acestora cu privire la date despre faptuitori, sa le noteze sau retina datele lor de identificare si sa obtina de la acestia si alte date si informatii ca de exemplu:

- data, ora si locul comiterii faptei;


- caile de acces si parasire a campului infractional si mijloacele folosite pentru aceasta de catre autori, instrumentele folosite;

- modul de operare folosit;

- modificarile survenite in campul infractional;

- imprejurarile si conditiile concrete in care s-a comis fapta;

- autorii infractiunii; numar, semnalmente, bagaje etc.;

- intervalul de timp scurs de la plecarea lor, directia de deplasare a infractorilor.

În situatia in care pentru savarsirea infractiunii a fost folosit si un autovehicul, se pot cere si alte informatii cum ar fi: marca, culoarea, numarul de inmatriculare, incarcatura, directia de deplasare sau orice caracteristici individuale ale acestuia.

7. Urmarirea si prinderea faptuitorilor

Cand din datele culese la fata locului rezulta ca faptuitorii se afla in apropiere si li se cunosc semnalmentele, politistul sesizat va trece la urmarirea, prinderea si identificarea lor, asigurand in prealabil paza locului faptei cu persoane de incredere pe intervalul de timp cat va lipsi. In cazul prinderii, faptuitorii vor fi condusi fie la locul faptei, fie la sediul politiei sau alt loc, unde in prezenta unor martori asistenti, se va efectua o perchezitie corporala sumara si dupa caz, vor fi sau nu incatusati, asigurandu-li-se in acelasi timp securitatea personala. Faptuitorii vor fi cautati in cel mai scurt timp, de regula in statiile CFR, autogari, piete, targuri, bazaruri, alte locuri aglomerate, manifestandu-se o atentie deosebita la comportamentul, gesticulatia si chiar mimica acestora in momentul observarii politistului. Va fi foarte atent la reactiile lor, care pot fi de conservare (teama, frica, sentimentul vinovatiei, etc.), ori de incercarea de disparitie cat mai rapida din fata privirilor organelor de politie.

În cazul infractiunilor flagrante pedepsite prin lege cu inchisoare mai mare de 3 luni si cel mult 5 ani, precum si formele agravate ale acestor infractiuni, politistul sesizat, daca se gaseste in serviciu, dupa executarea celorlalte activitati, trebuie sa intocmeasca actele procedurale ce nu sufera amanare (procesul-verbal de constatare a infractiunii flagrante, etc.).

8. Sesizarea unitatii de politie competente sa efectueze cercetarea la fata locului, precum si a altor organe abilitate

Dupa ce a intreprins masurile de mai sus, politistul trebuie sa raporteze evenimentul unitatii de politie pe teritoriul careia s-a comis infractiunea (telefonic, prin statie de emisie-receptie, curier etc.). Apoi, cel ce a luat primele masuri va astepta sosirea echipei de cercetare la fata locului, iar cand aceasta va sosi, se va prezenta conducatorului acesteia constatarile, modificarile survenite in campul infractional din momentul sosirii lui si masurile pe care le-a intreprins.

Atunci cand sesizarea se refera la savarsirea unei infractiuni a carei urmarire penala este de competenta obligatorie a procurorului, iar acesta nu se poate deplasa la locul savarsirii faptei, politistul sesizat va actiona in consecinta (adica va lua masurile enuntate mai sus), in special atunci cand exista pericol de disparitie, degradare sau modificare a urmelor sau este necesar sa se efectueze acte de cercetare care nu sufera amanare.

9. Executa sarcini si masuri ce le sunt transmise de conducerea unitatii competente teritorial, conducatorul echipei de cercetare la fata locului desemnat ori de catre ofiterul de serviciu

Sunt situatii in care unitatile de politie sunt sesizate deja prin alte mijloace despre savarsirea infractiunii la care politistul ia primele masuri si sunt sarcini ori masuri ce se transmit de catre conducerea unitatii de politie, conducatorul echipei c.f.l. ce urmeaza sa soseasca la fata locului, ori de catre ofiterul de serviciu al unitatii de politie competente teritorial. Aceste sarcini si masuri se refera in special la intocmirea rapida a portretului robot al faptuitorului, darea in urmarire a anumitor bunuri, obiecte sustrase de la locul faptei, instrumente folosite, mijloace utilizate la savarsirea infractiunii, moduri de operare asemanatoare, sau orice alte schimburi de date si informatii utile.

În final, precizam ca ordinea si succesiunea primelor masuri difera de la caz la caz, in functie de situatia concreta existenta la fata locului.

Cu prilejul luarii primelor masuri la fata locului, politistul trebuie sa respecte si alte cerinte, care sunt:

- nu se schimba nimic, nu se pune mana pe nimic la locul faptei (in afara obiectelor ce necesita conservare);

- nu se pune mana pe instrumentele cu care a fost comisa fapta;

- nu se face curatenie, nu se spala nimic;

- nu se fumeaza, nu se arunca pe jos resturi de tigari;

- nu se depun haine sau obiecte in locul respectiv;

- nu se foloseste toaleta;

- nu se manifesta sau exprima cu voce tare pareri, prezumtii sau opinii personale despre faptele comise.

-sa separe autorul si martorii cand este posibil;

-sa instruiasca martorii sa nu discute evenimentele, cu alte persoane sau intre ei. Acest fapt previne distorsionarea faptelor prin sugestionare. Daca se poate, principalul martor trebuie separat de restul martorilor;

-sa nu discute fapta cu martorii sau cu trecatorii;

-sa asculte atent la tot ce se vorbeste in jurul sau;

-nu este abilitat sa furnizeze date mass-mediei.

În functie de situatia concreta, politistului ii revine o sarcina dificila, in sensul ca trebuie sa retina o multime de imprejurari, unele dintre ele cu caracter trecator. Astfel, printre cele mai semnificative aspecte de retinut se numara:

- ora exacta a sosirii politistului, ora indicata de ceasul aflat la locul faptei ori la mana victimei;

- pozitia si starea usilor, ferestrelor si perdelelor; daca sunt inchise, deschise sau incuiate si de ce parte este cheia;

- prezenta unor mirosuri deosebite si in general, caracterul acestora (de tigari, gaz, mancare, substante toxice sau explozive etc.);

- starea in care se gasea lumina (stinsa, aprinsa);

- pozitia mobilei si a altor obiecte din incapere;

- functionarea unor aparate sau instrumente casnice;

- pozitia telefonului, a agendei telefonice etc.;

- conditiile meteorologice.

Pentru exemplificare prezentam urmatoarea speta ;

La data de 24 03. 2008 . agentul Jercan Florin din cadrul Postului de politie Saliste jud. Sibiu a fost sesizat telefonic ca pe raza comunei s-a produs un accident de circulatie care a constat in acrosarea de catre un autoturism a unui pieton care se deplasa regulamentar pe partea dreapta a drumului publi,c dupa care conducatorul autovehiculului a parasit locul accidentului.

Cu ocazia luarii primelor masuri s-a stabilit ca autorul accidentului se numeste Ion Dumitriu din localitate ,care a parasit locul faptei, datorita faptului ca se afla in stare de ebrietate.

CAPITOLUL II

PRIMELE MASURI CARE TREBUIE LUATE LA FATA LOCULUI ÎN CAZUL INFRACTIUNILOR CU VIOLENTA

Daca politistul va fi sesizat despre comiterea unei infractiuni soldata cu moartea, vatamarea corporala, a sanatatii uneia sau mai multor persoane, el va lua - in plus fata de masurile enuntate anterior - si unele masuri specifice, astfel:

1. Identificarea si salvarea victimelor

Grija pentru viata si sanatatea oamenilor trebuie sa constituie o prioritate pentru ofiterii sau agentii de politie, ajunsi primii la fata locului, fapt ce impune acordarea pe loc a primului ajutor fie direct sau personal, ori apeland la persoane cu pregatire de specialitate existente in apropiere. Se vor evita asa zisele ajutoare 'empirice' sau se va interzice acordarea de ingrijiri medicale de catre persoane nepregatite, in stare de ebrietate, etc. Aceasta masura se ia chiar cu riscul deteriorarii sau distrugerii unor urme.

Se va marca locul in care a fost gasita victima, incercuindu-se cu creta conturul corpului, pozitia capului si a membrelor.

De asemenea, victima va fi identificata, pe baza actelor de identitate, a declaratiei sale ori a recunoasterii de catre persoanele din zona.

Daca se impune a fi transportata la spital, victima poate fi insotita de o alta persoana de incredere (ex. o ruda, un vecin, etc.). Pentru transport se pot folosi - in conditiile legii - mijloace de transport adecvate, in functie leziunile suferite de aceasta, notandu-se inainte de plecare numarul de inmatriculare al autovehiculului, datele de identitate ale conducatorului acestuia si ale insotitorului precum si locul unde va fi transportata victima.

Sunt situatii in care victimele refuza sa se deplaseze la unitatile sanitare din diferite motive (lipsa de bani, imbracaminte necorespunzatoare, rezolvarea unor probleme urgente, etc.) sustinand ca leziunile suferite nu sunt majore. Politistul trebuie sa insiste pe langa acestea, argumentand faptul ca un cadru medical specializat trebuie sa stabileasca daca s-a intamplat sau nu ceva grav, pentru a se preveni eventualele surprize neplacute care pot apare ulterior (ex. complicatii, inrautatirea starii de sanatate sau chiar moartea acestora). Trebuie sa plecam de la ideea ca un om bolnav nu poate sa-si dea seama singur daca este sau nu bolnav, de aceea trebuie ca o persoana de specialitate sa-si spuna parerea autorizata si sa-si asume deci, responsabilitatea.

Daca starea victimei permite, i se pot cere informatii despre fapta si faptuitori. De asemenea trebuie sa se retina starea imbracamintei si a eventualelor urme de pe hainele sau incaltamintea acesteia.

2. Înlaturarea pericolelor iminente

Sunt situatii cand dupa producerea unor evenimente soldate cu consecinte grave continua sa persiste sau sa apara unii factori de risc, de pericol iminent pentru cei aflati in zona (conductori electrici racordati la retea cazuti pe sol, stalpi de la reteaua electrica rupta, autovehicule aflate in echilibru precar, scurgeri de gaze naturale din conducte, recipienti cu substante toxice sau inflamabile etc.).

De asemenea, in diverse imprejurari, sunt situatii care reclama luarea de masuri vizand inlaturarea unor pericole ulterioare, cum ar fi, de pilda, incendiile, exploziile, inundatiile etc.

În cazul unor accidente grave de munca, al accidentelor feroviare, navale sau aeriene, se impune degajarea rapida a victimelor, prevenirea extinderii pagubelor, limitarea efectelor acestor evenimente.

Majoritatea acestor activitati vor crea anumite dificultati cercetarii la fata locului prin modificarile pe care le produc, in mod firesc, dar nu poate fi avuta in vedere nici o alta alternativa. Prin, urmare, politistul prezent primul la fata locului are datoria de a retine cat mai multe aspecte care sa serveasca la stabilirea situatiei initiale.

În aceste conditii trebuie sa se ia masuri energice pentru inlaturarea starilor de fapt care pericliteaza viata sau sanatatea altor persoane, actionandu-se direct ori cu ajutorul persoanelor din zona, fie cu ajutorul organelor de specialitate (echipe de interventii Conel, Romgaz, Pompieri).

3. Devierea si dirijarea circulatiei

Arunci cand la originea mortii sau vatamarii integritatii corporale a persoanei se afla un eveniment rutier (accident de circulatie), ori urmele se afla pe drumul public, politistul ajuns primul la fata locului va urmari ca, in scopul pastrarii cat mai intacte a campului infractional, sa dirijeze circulatia, deviind-o pe drumuri, strazi, artere laturalnice ori doar pe un sens de circulatie. Acest lucru se impune deoarece prin circulatia altor persoane sau autovehicule se pot sterge urmele existente (de franare, de derapare, de tarare etc.).

Politistul va fi atent ca prin masura devierii si dirijarii circulatiei sa nu se creeze noi stari de pericol, posibilitati de survenire a unor noi evenimente negative, in acest sens se vor instala, dupa caz, triunghiuri reflectorizante, lampi de semnalizare, etc., va efectua semnele si semnalele regulamentare in asa fel incat sa poata fi vazut de la distanta, iar in caz de pericol sa se poata autoproteja.

Pentru exemplificare prezentam urmatoarea speta ;

La data de 23 04 2006 agentul Iamandei Golea din cadrul Pol. mun Sibiu a fost sesizat verbal ca in com. Selimbar, din cauza vantului foarte puternic, firele electrice sunt desprinse de pe stilpii de sustinere, si se afla pe sol, iar pe langa acestea trec cetateni care se afla in pericol de electrocutare.

În urma sesizarii , agentul de politie s-a deplasat de urgenta la fata locului, anuntind ofiterul de serviciu al Pol. mun Sibiu si continuind cu celelalte masuri care s-au impus in cazul respectiv, prevenindu-se astfel producerea de victime.

POTRIVIT PROCEDURILOR STANDARD PENTRU CERCETAREA LA FATA LOCULUI

MANUAL DE BUNA PRACTICA POLITISTUL AJUNS PRIMUL LA LOCUL SAVÂRSIRII UNUI EVENIMENT INDIFERENT DE URMARI VA REZOLVA URMATOARELE SARCINI:

Cea mai importanta sarcina a primului politist prezent la fata locului, dupa salvarea victimelor, este de a preveni distrugerea sau diminuarea valorii potentialelor probe materiale ce pot conduce la identificarea autorului.

El este responsabil de toate actiunile imediate luate la locul faptei, ce nu pot fi amanate si trebuie luate pentru a indeplini activitatile ce rezulta din statutul de politist (asistenta generala initiala, respingerea si stoparea activitatilor periculoase etc.).

Sarcinile primului politist la fata locului, pana cand ajunge echipa de cercetare, sunt:

sa acorde primul ajutor si sa participe la salvarea victimelor in viata, dupa consultarea prealabila cu personal medical specializat;

sa faca o evaluare preliminara a locului faptei pentru a stabili conditiile concrete existente precum si necesitatea prezentei unor unitati specializate de interventie (ISU, ambulanta, ISCIR, distributie gaz metan/curent electric etc.) in functie de existenta si natura pericolului;

sa raporteze evenimentul la dispeceratul unitatii/subunitatii pe raza careia s-a produs evenimentul, sa solicite (dupa caz) prezenta echipei de cercetare la fata locului si luarea masurilor adecvate;

sa stabileasca rapid perimetrul initial al campului infractional si sa ia masuri de semnalizare, avertizare si paza a acestuia.

Sa nu permita accesul in campul infractional nici unei persoane care nu este prevazuta in sectiunea 1.6.3 - Accesul controlat in campul infractional;

sa noteze ora la care a ajuns la fata locului, ora la care fapta a fost comisa (atunci cand se poate) precum si ora la care a fost anuntata Politia. Acest lucru se poate dovedi important pe parcusul anchetei, de exemplu pentru coroborarea afirmatiilor martorilor sau a suspectilor.

sa protejeze probele ce sunt in pericol de a fi distruse, modificate ori alterate de conditiile atmosferice existente sau de alte persoane. În conditii meteo nefavorabile (ploaie, ninsoare etc.) se deviaza apa, se acopera urmele (se utilizeaza cutii, folii de plastic, cartoane etc.);

sa noteze cine era la locul faptei in momentul ajungerii sale, datele de identificare ale martorilor si a altor persoane ce au patruns in locul faptei. Este important pentru eliminarea urmelor neconcludente;

sa identifice martorii oculari si sa procedeze la investigarea sumara a acestora cu privire la date despre producerea evenimentului;

daca exista indicii privind identitatea autorului procedeaza la organizarea urmaririi si retinerii acestuia si transmiterea semnalmentelor la unitatea/subunitatea de politie;

sa separe autorul si martorii cand este posibil;

sa instruiasca martorii sa nu discute evenimentele, cu alte persoane sau intre ei. Acest fapt previne distorsionarea faptelor prin sugestionare. Daca se poate, principalul martor trebuie separat de restul martorilor;

sa nu discute fapta cu martorii sau cu trecatorii;

sa asculte atent la tot ce se vorbeste in jurul sau;

nu este abilitat sa furnizeze date mass-mediei.

Responsabilitatea primului politist ce intervine la fata locului inceteaza in momentul in care seful echipei de cercetare (SeCFL) ajunge la fata locului, moment in care preia oficial responsabilitatea pentru cercetare. Primul politist la fata locului trebuie sa prezinte verbal, si ulterior in scris in termen de 24 ore, sefului echipei toate masurile ce au fost intreprinse pana in acel moment, care a fost scopul si rezultatul acestora, daca locul faptei a suferit modificari sau nu si in ce constau acestea, precum si parerile profesionale pe care acesta si le-a format. Daca este necesar, primul politist la fata locului trebuie sa il sprijine pe seful echipei de cercetare sau pe membrii echipei pe intreaga durata a investigarii.

1.5.2. Seful echipei de cercetare la fata locului (SeCFL)

Are urmatoarele atributii:

- conduce si coordoneaza activitatea de CFL;

- stabileste momentul inceperii si finalizarii activitatilor specifice CFL, dupa consultarea cu ceilalti membri ai echipei; de asemenea decide cu privire la amanarea/intreruperea/reluarea CFL;

- verifica daca au fost luate primele masuri (vezi sectiunile 1.5.1. si 1.6.1.), corectitudinea/oportunitatea acestora si, dupa caz, dispune completarea acestora;

- stabileste componenta echipei;

- solicita prezenta la fata locului a unor specialisti/experti din alte domenii ori personal suplimentar din cadrul fortelor de ordine publica pentru protejarea locului faptei si a membrilor echipei sau pentru activitati extinse si conexe CFL;

- este cel abilitat sa tina legatura cu mass-media;

- intocmeste si redacteaza procesul-verbal de CFL in urma consultarii cu membrii echipei.

- este managerul de caz si gestionarul probelor;

Mentiune: in multe cazuri, primul politist la fata locului va fi nevoit sa realizeze unele activitati de CFL, intocmai ca seful echipei de cercetare.

1.5.3. Responsabilul cu activitatile criminalistice (ReAC)

Are urmatoarele atributii:

- stabileste perimetrul locului faptei si procedeaza la marcarea acestuia folosind stegulete, benzi de restrictionare, conuri de semnalizare etc.;

- stabileste si marcheaza traseul de acces in campul infractional;

- stabileste punctul de incepere al examinarilor sau care este prioritatea examinarii probelor (conditii de mediu, pericol de deteriorare/disparitie etc.)

- stabileste oportunitatea si momentul cand poate fi folosit cainele de urma in ansamblul si secventialitatea activitatilor din campul infractional.

- coordoneaza si desfasoara activitatile criminalistice (cautarea, fixarea, ridicarea, ambalarea, sigilarea, etichetarea urmelor si mijloacelor materiale de proba);

- la finalizarea activitatilor specifice CFL, preda SeCFL toate probele si mijloacele materiale de proba, insotite de fisele de custodie (completate conform Anexei 2), cu exceptia: urmelor papilare, obiectelor potential purtatoare de urme papilare precum si a probelor ce sunt ude/umede si care necesita a fi uscate (de exemplu obiecte de imbracaminte). Dupa realizarea operatiunilor de laborator necesare (uscare si ambalare, relevare si ridicare a urmelor papilare) preda SeCFL toate probele/mijloacele materiale de proba aflate in custodia sa impreuna cu fisele de custodie (completate conform Anexei 2 cu mentiunea ca ReAC va fi primul custode pe reversul fisei).

La reintoarcerea la sediul unitatii/subunitatii inregistreaza si completeaza in registrul de evidenta a deplasarilor la fata locului activitatile desfasurate, intocmeste plansa fotografica si o inainteaza SeCFL.

1.6. Masuri preliminare

Fiecare infractiune este unica si de aceea necesita modalitai de abordare si metode de cercetare diferite. Sectiunile urmatoare nu se aplica in mod necesar intotdeauna si nu trebuie respectate strict in ordinea prezentata. Aplicarea corecta si ordinea activitatilor depinde de circumstantele particulare fiecarui caz; cu toate acestea, o abordare criminalistica, "logica", trebuie sa existe intotdeauna.

1.6.1. Masuri ce trebuie intreprinse cand se raporteaza comiterea unei infractiuni

Activitatea la un caz incepe in momentul in care politia este anuntata despre producerea unui eveniment infractional (verbal, telefonic, de catre Dispecerat, Centrul de comanda si control/112 , etc.).

Urmatoarele informatii trebuie inregistrate si urmatoarele activitati trebuie intreprinse:

Informatii de baza

Data si ora la care evenimentul a fost raportat, natura  faptei, ora comiterii faptei.

Date privind persoana care informeaza despre producerea evenimentului

Informatiile de identificare, adresa, modalitatea de contactare, localizarea, daca persoana care a sesizat evenimentul se afla inca la locul faptei.

Date privind

victima/autorul

Numarul victimelor, starea lor medicala, identitatea lor si eventual date de spre autor

Faptele sau circumstantele sesizate ori aduse la cunostinta

Reproducerea cat mai exacta  a acestora daca este posibil - este importanta daca, de ex., reclamantul devine suspect pe parcursul anchetei.

Pericole potentiale

Autorul este inca la fata locului, a fugit, este inarmat; pericol de explozie, substante chimice periculoase, boli contagioase etc.

Masuri imediat necesare

Informarea serviciilor de salvare/pompieri /pirotehnisti, delimitarea campului infractional, protejarea probelor, initierea cautarilor, etc.

Raportarea

În functie de ordinele/dispozitiile, regulamentele si normele interne privind raportarea - informarea superiorilor si a unitatilor de politie responsabile.

Documentarea scrisa a evenimentului raportat si a masurilor luate

În termen de 24 de ore de la incheierea activitatilor specifice CFL, primul politist la fata locului intocmeste si inainteaza SeCFL un raport scris in care va mentiona in detaliu: circumstantele comiterii faptei, masurile ce au fost intreprinse pana in acel moment, care a fost scopul si rezultatul acestora, daca locul faptei a suferit modificari sau nu si in ce constau acestea, parerile profesionale pe care acesta si le-a format, care este rezultatul interogarii martorilor etc.

1.6.2. Deplasarea la fata locului

Deplasarea cu echipament specializat

Autolaboratoare criminalistice, truse universale, echipamente de protectie, banda pentru delimitarea zonei, echipament fotografic, etc.

Patrunderea in locul

faptei

Se alege cel mai rapid traseu si cel mai corect din punct de vedere tactic. În functie de eveniment, echipa se apropie de locul faptei cu sau fara utilizarea mijloacelor de avertizare acustica/vizuale. Se iau in considerare vehiculele folosite pentru parasirea locului faptei, persoanele suspecte, bunurile furate si abandonate sau cele furate ori uneltele/ instrumentele utilizate la comiterea faptei.

1.6.3. Sosirea la locul faptei

Aspecte privind

siguranta echipei

Vehiculul se parcheaza in functie de conditiile din teren (in aer liber/in garaje, parcari subterane) avand in vedere doua conditii:

Siguranta - departe de zonele periculoase sau care potential contin probe (autorii se mai pot afla inca la locul faptei, pericol de explozie, gaze sau chimice periculoase, cladiri in pericol de prabusire, boli contagioase, etc.);

Acces facil si rapid la trusele si echipamentele din dotarea autolaboratoarelor.

Formarea unei vederi de ansamblu asupra locului faptei sau asupra evenimentului in sine pentru a putea intelege rapid succesiunea producerii evenimentelor

Se contacteaza persoana ce a sesizat/anuntat evenimentul, martorii sau alte persoane (interogarea scurta in legatura cu cele intamplate, obtinerea unor detalii despre autor, etc.). Se inspecteaza locul faptei (iter criminis), se studiaza planurile cladirii, etc.

Siguranta proprie, asistenta si evitarea pericolelor.

Siguranta proprie, furnizarea asistentei si evitarea unor pericole sunt prioritare in fata masurilor de protectie a probelor.

În cazul producerii unor evenimente cu consecinte potential periculoase (contaminare chimica, biologica, radiologica, pericol de prabusire, explozie etc.) se va interveni doar dupa ce unitatile specializate vor indeparta pericolul. Personalul acestor unitati de interventie va fi instruit cu privire la necesitatea protejarii probelor si a minimalizarii efectelor interventiei.

Daca este necesar, se contacteaza oficiali ai altor institutii (servicii de salvare, pompieri, armata, etc.).

Determinarea arealului ce reprezinta locul faptei - zona ce va fi delimitata.

Dupa ce locul faptei a fost delimitat, trebuie protejat de interventii neautorizate cu ajutorul politistilor si/sau materialelor/ echipamentelor speciale (de ex. banda de interzicere a accesului, conuri reflectorizante, lanterne intermitente etc.). Perimetrarea serveste, pe de o parte, la protejarea probelor si, pe de alta parte, previne orice pericol prezent la locul faptei ( pericol provenind de la autori aflati in preajma, explozibili, capcane, substante otravitoare sau gaze explozive, chimice periculoase, materiale radioactive sau biologice periculoase etc.). Daca este necesar se va stabili un perimetru interior (pentru cercetarea propriu-zisa) si un perimetru exterior (locul unde se vor strange probele, reprezentantii autoritatilor, personalul de salvare, centrul de comanda si coordonare etc).

Accesul controlat in campul infractional

SeCFL este responsabil pentru a se asigura ca personalul de salvare, autoritati, alti politisti, membri ai altor institutii, presa sau alte persoane nu patrund in locul faptei fara a avea permisiunea sa.

Nimeni nu este autorizat sa patrunda in locul faptei fara acceptul SeCFL si nu inainte de a se stabili/crea un traseu de acces de catre ReAC.

Constituie exceptii urmatoarele situatii:

1. acordarea primului ajutor si salvarea de vieti omenesti ;

2. interventia echipelor pompieri/ pirotehnisti;

3. interventia echipelor de decontaminare nucleara, chimica, biologica.

Determinarea "traseului de acces"

Traseul de acces se stabileste de catre ReAC.

Patrunderea in locul faptei se face prin locurile unde in mod normal nu se gasesc probe. Traseul de acces va fi examinat anterior, pentru descoperirea probelor prezente, de ex. cautarea urmelor de incaltaminte cu ajutorul luminii incidente.

La stabilirea traseului de acces, ReAC (si eventual personalul care il ajuta) va purta echipamente de protectie de unica folosinta (costum de protectie, masca, manusi, protectie pentru incaltaminte).

Mentionarea persoanelor prezente

Este necesar sa se inregistreze datele de identificare ale tuturor persoanelor prezente la fata locului pentru ca acestea pot fi martori, autori ce au lasat urme (de incaltaminte, amprente, ADN, fire de par, etc.).

Lista persoanelor prezente in cazuri speciale

Primului politist la fata locului (sau SeCFL) va identifica toate persoanele ce au patruns anterior in campul infractional si va stabili unde, cand, cum, cu ce motiv si ce actiuni au desfasurat.

Observarea persoanelor prezente

Autorii, martorii si curiosii pot fi prezenti in fazele incipiente ale anchetei, pe parcursul CFL, incendiatorii uneori stau sa vada incendiul, etc.

Audierea victimelor si a martorilor oculari pentru obtinerea informatiilor

Ce observatii/descoperiri au facut (descrierea autorilor, directia de parasire a locului faptei, ce au atins sau modificat autorii, potential transfer de probe intre autor-victima, etc.)

Pastrarea separata a martorilor

Este necesara pentru a se asigura ca acestia nu se influenteaza reciproc.

Pastrarea separata a autorilor, martorilor  si a victimelor

Pentru a preveni inter-contaminarea probelor, pentru ca victima si martorii sa nu fie influentati de autor, etc.

Documentarea modificarilor

Nu se face nici o modificare a locului faptei sau obiectelor ce au legatura cu locul faptei (arme de foc, cutite, tuburi, proiectile etc.). Orice modificare facuta locului faptei trebuie consemnata in Procesul-Verbal de CFL (cine, ce, cum, cand si de ce a fost modificat).

De exemplu, pozitia cadavrului si a mobilei de langa acesta a fost schimbata cu ocazia procedurilor de resuscitare a victimei, luminile au fost aprinse cand s-a cautat autorul, draperiile au fost trase, jaluzelele, geamurile au fost deschise, modificari efectuate la tabloul electric, etc.

Înregistrarea conditiilor de mediu la fata locului

Temperatura (temperatura exterioara si interioara, a apei), conditiile meteorologice, iluminarea, conditiile de securitate, substante volatile (produse petroliere, chimice, fum de tigara, alcool, parfum, factori secundari ai impuscaturii, etc.).

Înregistrarile se realizeaza in momentul ajungerii la locul faptei de catre primul politist sau de catre SeCFL precum si periodic pe parcursul cercetarilor.

Informatii furnizate de primul politist la fata locului

Primul politist la fata locului prezinta verbal si in scris (in termen de 24 ore de la incheierea activitatilor specifice CFL) SeCFL activitatile desfasurate conform sectiunii 1.5.1. "Primul politist prezent la fata locului".

Solicitarea unor forte suplimentare sau a unor specialisti

În cazul in care fortele locale nu sunt suficiente (de exemplu pentru scotociri, protejarea membrilor echipei sau a perimetrului) sau sunt necesare cunostinte de specialitate intr-un anume domeniu (de ex. rezistenta materialelor, aeronautica etc).

Evaluarea posibilitatii de utilizare a cainilor de politie

Cainii de urma, de localizare a cadavrelor, cainii folositi la incendii, etc.

Înfiintarea unui centru de comanda si coordonare

Daca se impune (in functie de gravitatea evenimentului, numarul de forte implicate, etc.), se poate infiinta un centru de comanda in afara locului faptei.

1.6.4. Protejarea probelor

Protejarea sau conservarea imediata a probelor

Probele pot fi distruse de efectele conditiilor meteo (ploaie, umezeala, etc) sau de eforturile de salvare. Trebuie intotdeauna acordata prioritate conservarii probelor, substantelor volatile sau perisabile (de exemplu urmele suplimentare de tragere prezente pe mainile tragatorului se pot pierde ca rezultat a spalarii mainilor, etc.).

În conditii meteo nefavorabile (ploaie, ninsoare etc.) se deviaza apa, se acopera urmele (se utilizeaza cutii, folii de plastic, cartoane etc.).

Nu trebuie create urme suplimentare

Se depun toate eforturile pentru a evita crearea de urme suplimentare provenind de la persoanele prezente, cum ar fi urme de incaltaminte, urme papilare, biologice sau fire de par; de ex., niciodata nu va aplecati spre cadavru sau alte zone ce au legatura cu fapta (pericol de a cadea fibre sau fire de par, etc.) fara a purta echipamente de protectie. Nu va asezati, nu lasati obiecte in zona (resturi de tigara), nu incercati sa deschideti sau sa inchideti nimic si nu efectuati comparatii la locul faptei, etc. Daca sunt realizate accidental urme, acestea trebuie documentate si trebuie informat imediat SeCFL.

Nu trebuie distruse/deteriorate probele prezente

Chiar daca sunt folosite manusi si se poarta protectie pentru incaltaminte, se pot distruge/deteriora anumite categorii de probe (urme papilare, de incaltaminte, biologice, etc.).

Daca este necesar, se folosesc materiale de protectie de unica folosinta

Manusi de examinare sau sterile, masti respiratorii, costume de protectie, protectie pentru incaltaminte. Cand se colecteaza sau se depoziteaza probe biologice pentru examinarea ADN, trebuie intotdeauna folosite manusi si masti respiratorii.

Contaminarea si inter-contaminarea probelor

Nu permiteti contactul intre victima si autor (inclusiv prin intermediul unei a treia persoane). Nu audiati victima si autorul unul dupa celalalt, in aceeasi incapere, nu ii transportati in acelasi vehicul (posibilitatea de transfer a microurmelor). Ridicati si depozitati in incaperi separate probele provenind de la victima sau de pe hainele acesteia si cele provenind de la autor sau hainele acestuia. Ambalarea fiecarei probe se face separat. Folositi doar instrumente sterile iar cele de unica folosinta se folosesc doar o singura data (a se consulta de asemenea cap. 2 "Tipuri de probe"). Folosirea pensulelor pentru relevarea urmele papilare poate avea ca efect transferarea materialului ADN de pe un suport pe un altul.

Masuri suplimentare

Nu fumati, nu consumati alimente sau lichide la fata locului. Nu folositi toaleta, telefonul, cosul de gunoi, etc. Nu folositi locul faptei pe post de centru de comanda si coordonare.

1.6.5. Cautarea probelor

Cautarea probelor nu se limiteaza strict la locul faptei, ea va fi extinsa si asupra cailor de acces si de parasire a zonei (pot fi descoperite unelte utilizate la comiterea faptei, manusi, prezervative, etc.) sau asupra unor alte zone ce au legatura cu fapta (obiecte de imbracaminte ale victimei/autorului pot fi gasite la spital sau in cosul de rufe, etc.).

Înainte de inceperea cautarii probelor, situatia existenta la locul faptei trebuie atent documentata (in special daca au fost aduse modificari locului faptei).

Procedati conform maximei "vezi-fotografiezi-atingi", adica intai localizati proba, apoi o fixati si la final o ridicati si depozitati.

Daca primul politist la fata locului si specialistii sunt implicati in cautarea probelor, este esential ca inainte de aceasta etapa sa se realizeze un plan de actiune si coordonare intre acestia.

Determinarea sistematica a zonelor ce pot contine probe

Se foloseste o metoda de numerotare a probelor pentru o mai buna individualizare a acestora (de ex.: nr. 1 - fereastra de acces, nr. 2 - sufragerie, 2/1, 2/2 - urme de incaltaminte ridicate din sufragerie, nr. 3 - seiful din sufragerie, 3/1 - urma papilara de pe seif)

Examinarea sistematica a intregului perimetru al locului faptei

Marcarea perimetrului campului infractional si stabilirea modului de desfasurare a cercetarii.

ReAC patrunde (singur ori impreuna cu SeCFL sau alti membri ai echipei), in campul infractional si marcheaza drumul de acces pentru ceilalti membri ai echipei, martori asistenti si persoane participante.

Fixarea locului faptei in contextul mediului inconjurator prin fotografieri si videofilmari din unghiuri si directii diferite.

Cautarea, descoperirea, marcarea, fixarea si protejarea urmelor infractiunii si a colorlalte mijloace materiale de proba, fara a la misca din locul in care se gasesc. Relevarea, ridicarea, conservarea, exami-narea, interpretarea si ambalarea acestora;

Nu uitati faptul ca locul faptei este tridimensional. Cautarea probelor de obicei incepe de la sol (urme de incaltaminte, urme de sange, gloante, etc); dupa care se cerceteaza intreaga zona pentru descoperirea altor tipuri de probe. Se vor folosi surse de iluminare, lupe, reactivi, etc. Uneori probele nu sunt gasite datorita insuficientei iluminari si chiar sunt distruse. Daca este posibil, incepeti de la marginea locului faptei si continuati spre centru.

Cautarea specifica a probelor

Puneti-va in locul autorului - incercati sa reconstituiti succesiunea evenimentelor petrecute la locul faptei.

Sintetizand activitatile ce se desfasoara prin luarea primelor masuri, constatam ca, acestea sunt la fel de importante ca si cercetarea propriu-zisa a locului faptei.

Pentru a obtine rezultate bune in activitatea de cercetare la fata locului in cazul savarsirii infractiunilor, este important ca politistul care a sosit primul la locul faptei sa nu savarseasca vreo greseala sau sa ia vreo masura care sa compromita rezultatele anchetei. Locul savarsirii infractiunii este cea mai bogata sursa de informatii si in majoritatea cazurilor, descoperirea infractorilor depinde, in intregime de faptul daca aceasta sursa a fost conservata si folosita pe deplin. Ea ofera cercetarii probe si indicii importante. Politistul care soseste primul la locul este obligat sa aiba grija ca nici o proba sau urma sa nu fie omisa din neglijenta, usurinta sau incapacitate. Daca acestea au avut loc - ceea ce a fost omis nu se mai poate reconstitui - reconstituirea mijloacelor de proba si a urmelor distruse este imposibila. Descoperirea urmelor la fata locului depinde in 99 de cazuri din 100 de felul masurilor pe care le va lua politistul sosit primul la fata locului. Nici un fel de reguli prestabilite nu exista, dar daca politistul pleaca la locul faptei si se gandeste dinainte la toate obligatiile sale, va pute mai usor sa-si indeplineasca misiunea. Astfel el va constata ca trebuie sa actioneze cu rapiditate si pricepere in conditii grele, iar in cazul incetinirii se pot limita posibilitatile sale de actiune la fata locului. De exemplu, oamenii straini, gura-casca, amatorii de senzatii etc. (care abunda in orice loc) il pot incomoda, ii pot deturna atentia, ceea ce conduce la deteriorarea locului faptei.

Pentru a indeplini aceasta munca corespunzator, politistul trebuie sa actioneze metodic, organizat, sa fixeze circumstantele locului faptei, care cu timpul dispar sau se schimba (ex: mirosul, starea timpului, temperatura etc.). El nu trebuie sa traga concluzii finale despre caracterul infractiunii comise pe baza presupunerilor personale sau a ceea ce a auzit. El nu trebuie sa aiba nici o parere preconceputa, ci trebuie sa se limiteze la observatii minutioase si insemnari exacte, la locul infractiunii el trebuie sa presupuna situatia cea mai grava si ca atare sa ia toate masurile de prevedere.

ÎNTOCMIT

Seful Catedrei de Specialitate

Comisar de politie

SAFTA OPRISOR

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

CRIMINOLOGIE
PRIMELE MASURI CARE TREBUIE LUATE LA FATA LOCULUI ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI EVENIMENT - dresaj caini serviciu patrulare
TRASATURILE PSIHOLOGICE ALE DELICVENTULUI SI VICTIMEI
DIAGNOZA TRAFICULUI CU FIINTE UMANE
FOLOSIREA CÂINILOR DE ÎNSOTIRE - PATRULARE PENTRU PAZA PERSOANELOR AFLATE ÎN STARE LEGALA DE RETINERE SAU DETINERE, PE TIMPUL ESCORT
CRIMINALITATEA
Modalitati de interventie asupra unei case izolate sau asupra cladirilor aflate in mediul rural/urban. Incercuire, patrundere, capturare, retragere.
FOLOSIREA CÂINILOR DE ÎNSOTIRE - PATRULARE ÎN CAZUL INFRACTIUNILOR FLAGRANTE SI PENTRU RETINEREA SAU IMOBILIZAREA PERSOANELOR CARE N

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu