Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
APARATE ELECTRODINAMICE

APARATE ELECTRODINAMICE
APARATE ELECTRODINAMICE

Principiul de functionare

Functionarea aparatelor electromagnetice se bazeaza pe actiunea fortelor electromagnetice ce se exercita intre bobine fixe si mobile parcurse de curenti . Din aceasta interactiune ia nastere cuplul activ care tinde sa roteasca bobina mobila .

Descrierea aparatuluiAparatul electrodinamic este reprezentat in figura 3.3. Dispozitivul pentru producerea cuplului activ este realizat in doua bobine fixe 1 , legate in serie sau in paralel , printre care trece axul 3 al echipajului mobil pe care este fixata bobina mobila 2 . Cuplul rezistent este creat de doua arcuri spirale 8 , care servesc si la aducerea curentului la bobina mobila . Unul dintre arcuri este un capat fixat la corectorul de zero 5 . Pe ax este montat si acul indicator 4 , care impreuna cu scara gradata formeaza dispozitivul de citire . Amortizorul este pneumatic , cu paleta sau cu piston (6 , 7).

Functionarea

Cuplul activ. Aparatele electromagnetice avand doua circuite (bobinele fixe si bobina mobila )pot fi parcurse de doi curenti I prin bobinele fixe si I prin bobina mobila . D in interactiunea campurilor create de cei doi curenti , apar fortele electrodinamice care actioneaza asupra bobinei mobile . Cuplul activ depinde de produsul celor doi curenti .

In curentul continuu , cuplul activ va fi :

Ma=kI I (3.3)

In curentul alternativ , cuplul activ depinde de produsul valorilor instantanee ale intensitatilor celor doi curenti :

M =ki i (3.4)

In cazul curentilor sinusoidali :

I =I / 2 sinωt ;

i =I sin(ωt+j

unde j este defazajul dintre cei doi curenti . In acest caz , cuplul activ va fi :

m= kI / 2 sin wt . I / 2 sin(wt+j

=kI I [cosj+cos(2wt+j

=kI I cosj+kI I cos(2wt+j (3.5)

Dupa cum reiese di relatia(3.5) , cuplul activ are doua componente . Cea de-a doua , variind cosinusoidal in timp , are valuarea medie zero . Rezulta ca valuarea medie a cuplului activ este :

Ma med kI I cosj (3.6)

Echipajul mobil nu va putea urmari vatiatiile cuplului activ , ci se va deplasa sub actiunea cuplului activ mediu , pana cand cuplul rezistent devine egal cu cuplul activ .

Din relatia de echilibru Ma=M , rezulta caracteristica statica de functionare a aparatelor electrodinamice .

In curent continuu .

a=KI I (3.7)

In curent alternativ .

a=KI I cosj (3.8)

UTILIZARI

Aparatele electrodinamice se pot folosi ca ampermetre , voltmetre sau wattmetre .

Ampermetrele electrodinamice. Pentru curenti mici, sub 0,5 A, bobinele fixe si bobina mobila se leaga in serie (fig.4.4 a) .

Relatia (3.9) indica o scara patratica pentru ampermetrele electrodinamice cand K este independent de a . In practica , prin solutii construnctive adecvate se obtine un factor K scazator cu a , astfel incat scara aparatului se uniformizeaza (cu exceptia primelor repere ) .Pentru curenti mai mari se foloseste de obicei schema din figura 3.4 ,b , in care bobina mobila este legata in serie cu bobina fixa si este montata in paralel cu sirul r s . Astfel , prin bobina mobila trece numai o parte din curentul care strabate bobinele fixe . Rezistenta rB , in serie cu bobina mobila , are rolul de a evita erorile suplimentare date de variatia temperaturii sau de variatia frecventei .

Voltmetre electrodinamice . Voltmetrele electrodinamice se realizeaza dintr-un miliampermetru electrodinamic in serie cu o rezistenta aditionala (fig.3.5). Curentul I=I =I ce trece prin bobinele aparatului legate in serie va fi :

U

I= , (3.10)

ra+rad

unde :

U este tensiunea de masurat ;

ra –rezistenta bobinelor aparatului legate in serie ;

rad –rezistenta aditionala.

Tinand seama de relatia (4.10), relatiile (4.7)si (4.8) devin :

U ˛

a = K =k U˛. (3.11)

ra+rad

Relatia (4.11) indica o scara patratica cand K este independent de a . Si in acest caz , ca si la ampermetrele , prin solutii construnctive convenabile se poate obtine un factor K scazator cu a , astfel incat scara aparatului sa se uniformizeze .

Wattmetre electrodinamice . Cel mai frecvent , aparatele electrodinamice sunt utilizate ca wattmetre . In acest caz , bobina mobila si bobinele fixe nu se leaga intre ele , ci formeaza circuite independente (fig. 3.6) . Bobinele fixe , numite bobine de curent , se leaga in serie in circuit , prin ele trecand acelasi curent ca si prin sarcina (I = I ) .Bobina mobila , numita bobina de tensiune , se leaga impreuna cu o rezistenta aditionala in paralel pe circuit astfel incat curentul ce o parcurge este

I U , unde r este rezistenta bobinei mobile.In acest caz ,relatia(4.7)

r+ rrd

devine:

U

a=KI = K IU = K P  (3.12)

r+rad

iar relatia(3.8) devine :

U

a=KI cosj = K IU cosj = K P (3.13)

r+rad

In cazul wattmetrelor se poate realiza o scara uniforma , obtinand prin constructie un factor K independent de a

De obicei , in schemele electrice wattmetrele se figureaza printr-un cerc intersectat de o linie orizontala , care reprezinta bobinele fixe , si o linie verticala care reprezinta bobina mobila (ca in fig. 3.6 , b)

. PROPRIETATI

Aparatele electromagnetice , cand sunt folosite ca wattmetre , au scara uniforma . Ca ampermetre si voltmetre au scara neuniforma , dar prin solutii construnctive convenabile se poate realiza o uniformizare a scarii gradate .

Sensibilitatea aparatelor electrodinamice este buna , putandu-se masura intensitati ale curentului incepand cu ordinul miliamperilor .

Precizia este foarte buna , ele fiind cele mai precise aparate de curent altenativ (incepand cu clasa 0,1) . Din acest motiv sunt folosite ca ampermetre si voltmetre etalon si de laborator pentru c.a.

Consumul propriu de putere este foarte mare (2-10W) .

Aparatele electrodinamice functioneaza atat in curent continuu , cat si in curent alternativ , curentul isi schimba sensul in ambele bobine simultan , astfel incat cuplul activ are mereu acelasi sens .

Indicatiile sunt influentate de frecventa curentului , ceea ce face ca aceste aparate sa fie utilizate doar pana la circa 1500 Hz .

Aparatele electrodinamice sunt puternic influentate de campurile magnetice exterioare , deoarece campul lor propriu , incalzindu-se prin are , este slab . Din acest motiv aparatele se ecraneaza sau se construiesc astatice .

Deoarece curentul este adus la bobina mobila prin arcurile spirale , aparatele electrodinamice sunt sensibile la suprasarcini .

Datorita constructiei complicate , au cost ridicat .

6.PREVEDEREA DEFECTIUNILOR SI REMEDIERI

Aparatele electrodinamice sunt sensibile le supratensiuni . De aceea este necesar sa se aleaga cu atentie aparatele si domeniile lorde functionare , corespunzator tensiunilor si intensitatilor curentilor care intervin in timpul curentilor masurarilor .

La montarea unui wattmetru in circuit , bobina de curent trebuie montata in serie , iar bobina de tensiune – in paralel .

Se reaminteste ca in cazul in care apar defectiuni la aparatele de masurat , se recomanda repararea acestora in laboratoarele specializate , si ca in urma reparatiilor trebuie supuse verificarilor metodologice .Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Arhitectura PLA
Etaje de amplificare de putere
CONDENSATOARE CU HARTIE SAU MATERIAL PLASTIC
APARATE ELECTRODINAMICE
Clasificarea si aplicatiile tuburilor de microunde
SISTEME DIGITALE - Sumatoare binare
CORPURI DE ILUMINAT PENTRU LAMPI FLUORESCENTE DE INALTA PRESIUNE
Circuite basculante bistabile de tip S-R Master-SlaveTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu