Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Actiunea campului magnetic asupra momentelor magnetice

Actiunea campului magnetic asupra momentelor magnetice


Actiunea campului magnetic asupra momentelor magnetice

Pentru a determina actiunea campului magnetic omogen asupra momentului magnetic , trebuie sa se revina la originea sa, ca moment de dipol al unei bucle de curent.

Daca directiile vectorilor si formeaza unghiul , interactiunea dintre momentul magnetic si camp poate fi descrisa printr-un cuplu de forte de moment:

(55)

Se constata ca asupra momentului magnetic , plasat in camp magnetic omogen, cu care formeaza unghiul diferit de zero, actioneaza un cuplu de forte, care tinde sa-l alinieze paralel cu campul magnetic. Aceasta afirmatie este justificata de relatia (55) deoarece momentul cuplului de forte devine nul atunci cand unghiul dintre cei doi vectori este nul.

Din cele aratate mai sus se constata ca dipolul magnetic aflat in camp magnetic omogen are o energie potentiala nenula cu exceptia cazului cand acesta este paralel cu campul magnetic.Energia potentiala a dipolului ce formeaza unghiul cu directia campului este egala cu lucrul mecanic ce trebuie efectuat asupra dipolului pentru a-l roti, cu viteza unghiulara constanta, impotriva momentului cu care actioneaza campul asupra lui, din pozitia paralela cu campul pana in pozitia in care el formeaza unghiul cu campul.

Daca se alege starea de referinta pentru energia potentiala cea pentru care unghiul dintre si este , atunci energia dipolului rotit de la la un unghi oarecare este:

(56)

sau

(57)

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.