Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
CONDUCTIVITATEA GAZELOR ELECTROIZOLANTE

CONDUCTIVITATEA GAZELOR ELECTROIZOLANTE
Conductivitatea gazelor electroizolante

Un gaz nu este este in mod obisnuit un amestec numai de molecule neutre ci si de molecule ionizate. Starea de ionizare a gazului, in absenta unui camp electric exte­rior, este intretinuta de diversi ionizatori externi, cum sunt radiatiile cosmice, razele X, radiatiile elementelor radioactive terestre, sau chiar unde electromagnetice de frec­venta inalta. Ca urmare intr‑un cm3 de gaz in timp de o secunda se produc 5-10 pe­rechi de ioni 15. Aceste ionizari se numesc neautonome sau intretinute. In acelasi timp ionii, partial, se recombina. Unele molecule sunt ionizate si de catre molecule neutre sau de catre ionii din gaz, datorita agitatiei termice. Ca urmare printr‑un gaz, considerat inchis intr‑un tub prevazut cu doi electrozi plani paraleli se stabileste un curent electric daca la electrozi se aplica o tensiune oricat de mica.

Curentul prin gaz variaza cu tensiunea aplicata ca in fig. 1.4. Pana la tensiunea U0 curentul variaza corespunzator legii lui Ohm. Intre U0 si tensiunea critica Uc cu­ren­tul se mentine la valoarea de saturatie IS deoarece ionii accelerati de campul elec­tric nu poseda energii egale cu energia de ionizare a gazului. La tensiuni mai mari de­cat tensiunea Uc, energiile ionilor accelerati de campul electric devin mai mari decat energia de ionizare a gazului si are loc descarcarea in avalansa, autonoma, care duce la strapungerea gazului.Figura 1.4.Variatia curentului printr‑un gaz electroizolant

La valori mici ale intensitatii campului electric aceasta nu influenteaza genera­rea de purtatori de sarcina. La fiecare valoare a intensitatii campului electric se stabi­leste, in regim stationar, unechilibru intre procesul de ionizare si cel de recombinare si conductie. Cu crestera campului componenta conductiei creste fata de cea a recom­binarii.

La tensiuni mai mari decat valoarea critica Uc datorita ionizarilor produse de ionii accelerati de campul electric, cat si de electronii emisi de electronii metalici in urma bombardarii lor de catre ioni, se obtine descarcarea independenta de ionizatorii externi, care are loc in avalansa, incat cresterea nelimitata a curentului prin gaz, reali­zeaza strapungerea. Cum in cazul aerului, pentru d =1 cm seobtine,Us = 10 [kV], iar J = 10‑19 [D/cm2], rezulta ca la campuri mici gazele sunt electroizolante corespunza­toa­re daca nu sunt ionizate.

In utilajele eletrotehnice pentru industria miniera, se utilizeaza gaze electro­ne­gative, care au proprietatea de a "absorbi" electronii dintr‑o descarcare electrica, eli­minand estfel aparitia exploziilor gazelor de mina, la deschiderea circuitelor din ins­ta­latii. Rigiditatea dielectrica a acestor gaze este mai mare decat a aerului.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) – Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara – obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiComutatia tranzistoarelor bipolare cu grila izolata (IGBT)
Amplificator de tensiune controlat
Arhitectura PLA
Tehnologii de programare (fuzibil,antifuzibi l,EPROM,EEPROM, SRAM)
PROIECT Electronica Aplicata - SISTEM DE ACHIZITIE DE DATE CU SENZOR 1-WIRE
CONDENSATORUL PLAN
CONDUCTIVITATEA GAZELOR ELECTROIZOLANTE
Legea actiunilor electrodinamice a lui AmpèreTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu