Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Amplificator de tensiune controlat

Amplificator de tensiune controlat


Amplificator de tensiune controlat

Circuitul din figura 3.11 reprezinta un exemplu de realizare practica, in aplicatiile discrete, a circuitului de liniarizare cu diode, din figura 3.5. El este completat la iesire cu un convertor curent tensiune cu amplificatorul operational A.

Pentru a deduce expresia transferului de tensiune trebuie, mai intai, deduse expresiile curentilor is si ID din relatia (3.17).

αRp

 

Figura 3.11

Potentiometrul P din figura 3.11 a fost introdus pentru a crea cale de inchidere pentru curentul de polarizare ID. In acelasi timp, el este util si pentru compensarea marimilor de decalaj echivalente de la intrare, care apar datorita neimperecherilor intre diodele de liniarizare, tranzistoarele etajului diferential de intrare si datorita rezistentei finite a sursei de semnal.

Calculul aproximativ al curentilor de punct static se poate face de pe figura 3.12. daca marimile de decalaj de la intrare sunt rezonabil de mici, atunci practic α ≈ 0,5. Daca αRP << RS atunci

αRP || RS ≈ αRP ≈ (1 - α)RP = RP / 2 (3.23)

In aceste conditii se obtine

(3.24)

Daca in plus, RD >> RP / 4, atunci se poate retine pentru ID expresia

(3.25)

1-αRp

 

αRp

 

Figura 3.12

Se observa ca valorile din schema ale componentelor satisfac bine aproximatiile care s-au admis pentru relatia (3.25).

Schema pentru calculul curentului de semnal is este prezentata in figura 3.13a. Daca α ≈ 0,5 si RD >> + RP /2, atunci schema se poate echivala ca in figura 3.13b.

RD

 

αRp

  

 

Rs

 

(1-α)Rp

 

 

 

 

 

Figura 3.13

Daca acum se admite ca RS >> RP / 2, , atunci rezulta

(3.25)

Facem observatia ca aceasta valoare este de doua ori mai mica decat valoarea is ≈ vs / RS care s-ar obtine, intr-o prima aproximatie, printr-o inspectie neglijenta a schemei care ar presupune doar ca terminalul din dreapta al lui RS este practic la masa.

Introducand (3.25) si (3.26) in (3.17) se obtine

(3.27)

Curentul iL circula practic in intregime prin RL si provoaca la iesirea amplificatorului operational tensiunea

(3.28)

Prin utilizarea convertorului curent - tensiune cu amplificatorul A in configuratie cu reactie negativa, s-au anulat practic variatiile de tensiune de la iesirea amplificatorului de transconductanta. In acest fel se inlatura o cauza importanta de distorsionare a semnalului. Astfel, aceasta solutie de conversie este de preferat fata de cea din 3.7.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.