Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Diagrama momentului rezistent - compresor

Diagrama momentului rezistent - compresor


Diagrama momentului rezistent - compresor

Fortele ce apar din miscarea de translatie sunt: fortele de presiune ale gazelor asupra

fig.3.18

pistonului (Fp), fortele de inertie ale maselor in miscare de translatie (Fitr) si fortele de frecare ce apar in miscarea de translatie (Fftr). Toate aceste forte sunt periodice, de perioada 2 ele variaza ca marime si sens in functie de unghiul de rotatie al manivelei dar linia lor de actiune coincide.

Rezultanta acestor fortelor Ftr=Fp+Fitr+Fftr este dirijata dupa axa cilindrului si este forta totala din miscarea de translatie.

Forta totala Ftr aplicata pistonului in punctul B (fig.3.18), poate fi descompusa in doua componente: FN normala la axa cilindrului si FK dupa directia bielei. Daca presupunem ca in punctul 0 se aplica doua forte de sens contrar, egale si paralele cu FK, constatam ca efectul fortei Ftr este echivalent cu efectul sistemului de forte format din forta Ftr aplicata in punctul 0 si de momentele MK=FKOL si MN=FNOB.

Momentul MK reprezinta momentul rezistent al compresorului, care se opune rotatiei arborelui. Momentul MN este un moment aplicat partilor fixe al compresorului (moment de basculare), datorita caruia

compresorul este basculat in planul de miscare a1 mecanismului biela-manivela.

Se poate demonstra cu usurinta pe baza asemanarii triunghiurilor OLB si BFKFtr ca, FK OL=FN OB, deci MK=MN, cele doua momente sunt egale si de sens contrar, dar, sunt aplicate unor piese diferite (MK se aplica echipajului mobil, iar MN se aplica echipajului fix).Fortele FN si FK pot fi calculate cu relatiile:

(3.44)

Forta FK ce incarca fusul maneton, se poate descompune in doua componente Fz si FT. Forta radiala Fz, normala la axa arborelui, se transmite prin intermediul arborelui cotit la lagarele sale, iar forta tangentiala, FT produce momentul rezistent al compresorului. Fortele Fz si FT pot fi calculate cu relatiile:

(3.45)

Produsul dintre forta tangentiala si raza manivelei reprezinta momentu1 rezistent al compresorului:

(3.46)

Momentul motor, care actioneaza asupra arborelui din partea motorului de antrenare, in cazul unei transmisii prin curele sau cupla elastica, poate fi considerat constant in decursul unei rotatii si ega1lcu momentu1 mediu (produsul dintre forta tangentiala medie si raza manivelei). Momentul rezistent al compresorului variaza corespunzator curbei de variatie a fortei tangentiale. Pe unele potiuni ale cursei, momentul rezistent al compresorului este mai mare iar pe altele mai mic decat momentul mediu creat de motor (fig.3.19).


fig.3.19

Momentul mediu reprezinta valoarea medie, constanta, a momentului variabil, care in timp de o perioada produce acelasi lucru mecanic ca si momentul variabil. Valoarea sa se determina prin planimetrarea suprafetei de sub curba momentului.

(3.47)

In figura 16 s-au trasat, suprapuse, diagrama fortelor tangentiale (FT) si a momentelor (MK), precum si diagrama vectoriala (fig.16 b. ).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.