Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
EXEMPLU INTRODUCTIV (SISTEMUL DE AFISARE ELECTRONICA SSD)

EXEMPLU INTRODUCTIV (SISTEMUL DE AFISARE ELECTRONICA SSD)
EXEMPLU INTRODUCTIV (SISTEMUL DE AFISARE ELECTRONICA SSD)

In capitolele urmatoare se vor prezenta structurile algebrice implicate in modelarea si optimizarea circuitelor logice. Algebrele booleene sunt cele mai importante structuri teoretice din domeniul proiectarii circuitelor din ingineria electrica.

Majoritatea unitatilor functionale ale calculatoarelor digitale pot fi privite ca mecanisme de comutare (circuite combinationale, retele logice) care prelucreaza un set de valori de intrare (0 si 1) si furnizeaza un set de valori de iesire (deasemenea 0 si 1).

Primul pas in proiectarea unui mecanism de comutatie este definirea concisa a problemei care trebuie modelata prin translatarea descrierii generale in ecuatii logice sau in tabele de adevar.

Exemplul urmator trateaza un dispozitiv clasic de afisare electronica, cunoscut sub numele de SSD (seven-segments display). Dispozitivul de afisare este format din sapte segmente luminoase, etichetate a, b, c, d, e, f, g si este proiectat sa afiseze cifrele zecimale ca in figura de mai josdar poate fi extins si la a afisa cifrele hexazacimale ca in figura urmatoare.

Dispozitivul de afisare va avea patru intrari (ce accepta valori 0 sau 1) si sapte iesiri (de valori 0 sau 1, cate una pentru fiecare segment luminos) ca in schema de mai jos.

Cele patru intrari A, B, C, D trebuie sa reprezinte o combinatie de valori 0 si 1 corespunzatoare unei cifre zecimale (hexazecimale), in reprezentare binara. Iesirile a, b, c, d, e, f, g determina aprinderea respectiv mentinerea stinsa a segmentelor luminoase astfel incat pe ecran sa apara afisata cifra zecimala (hexazecimala) ABCD. De exemplu, pentru tasta 7 care genereaza intrarile A=0, B=1, C=1, D=1 iesirile trebuie sa determine aprinderea segmentelor a, b, c si pastrarea stinsa a segmentelor d, e, f, g. Cu conventiile

segment luminos aprins = circuit inchis =1,

segment luminos stins = circuit deschis = 0,

valoarea iesirilor pentru intrarea ABCD = 0111 va fi abcdef = 1110000.

Descrierea tuturor combinatiilor posibile de 0 si 1 pentru cele 4 intrari A, B, C, D precum si valorile corespunzatoare iesirilor a, b, c, d, e, f, g se gasesc in tabelul de mai jos.

CIFRA (hexa)

zecimala

INTRARI

IESIRI

A

B

C

D

a

b

c

d

e

f

gA

b

C

d

E

F

Prin construirea tabelului anterior problema practica s-a reformulat intr-o varianta concisa, folosind un limbaj standard, cel al valorilor de adevar. Cu ajutorul tabelului de adevar obtinut se vor construi intr-o prima faza expresiile algebrice ale functiilor booleene corespunzatoare segmentelor, se vor simplifica acele functii booleene intr-o a doua faza, dupa care se vor proiecta circuitele combinationale simplificate. Capitolele urmatoare vor trata in detaliu, pe forme generale, functiile booleene cu formele lor canonice, caracteristice, simplificate, minimale, vor prezenta metodele (analitice si grafice) de simplificare a functiilor booleene pentru determinarea circuitelor combinationale echivalente.

In cazul in care se doreste proiectarea unui sisitem de afisaj SSD doar pentru cifrele zecimale, ultimele 6 linii din tabelul de adevar vor lipsi ceea ce determina ca functiile a, b, c, d, e, f, g sa fie incomplet definite. O astfel de incompletitudine va ajuta la scrierea mai multor functii booleene echivalente si la constructia unui circuit combinational minimal corespunzator functiei cu forma minimala cea mai convenabila.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Masurarea electrica a deplasarilor
Etaje de amplificare de putere
CORPURI DE ILUMINAT PENTRU LAMPI FLUORESCENTE DE INALTA PRESIUNE
APARATE ELECTRODINAMICE
Conectarea unei baterii de condensatoare la o sursa de curent alternativ
Transformator de tractiune
Principiul de construire al stabilizatoarelor parametrice
Arhitectura PLATermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu