Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Amplificator inversor cu AO alimentat cu sursa dubla

Amplificator inversor cu AO alimentat cu sursa dubla
Amplificatoare inversoare

Amplificatorul inversor furnizeaza la iesire semnal inversat fata de semnalul aplicat pe intrare si se identifica prin semnul negativ al functiei de transfer care defineste amplificarea in tensiune. Amplificatorul inversor se poate realiza cu diferite tipuri de structuri elementare.

Amplificator inversor cu AO alimentat cu sursa dubla

Fig. 1

Schema amplificatorului inversor cu AO este prezentata in figura 1. Se va urmari intii daca circuitul poate functiona liniar. In acest scop se verifica indeplinirea celor doua conditii precizate anterior. Daca generatorul de semnal are condesator in iesire, curentul continuu din intrarea inversoare poate circula pe urmatorul ochi de cc: Vcc, ramura dinspre +Vcc a etajului final , rezistorului R2, intrarea inversoare , circuitul inchizandu-se prin borna negativa a sursei Vcc. Curentul continuu de polarizare a intrarii neinversoare IB+ se inchide prin ochiul de curent continuu: masa, intrarea neinversoare, etajul de intrare, borna negativa a sursei Vcc, sursa Vcc si masa. Deoarece exista si bucla de reactie negativa in curent continuu (prin rezistorul R2), se deduce ca circuitul poate functiona liniar. Deoarece exista si bucla de reactie negativa in semnal (prin rezistorul R2) se poate afirma ca circuitul functioneaza liniar in semnal daca este corespunzator proiectat. Se va considera amplificarea finita si se va determina efectiv tensiunea din intrarea amplificatorului in aceasta configuratie. Pe circuitul din fig1 se poate scrie: . Deoarece in intrarea inversoare nu circula curent, expresia tensiunii se poate scrie direct prin suprapunerea efectelor pentru generatoarele si respectiv :
(2.10)

Comform relatiei de definitie, expresia tensiunii de iesire este :

Deci expresia amplificarii de tensiune in bucla inchisa (cu reactie), notata cu A, de la generator la sarcina, este:

cu.

In conditia ideala se obtine (2.14)

Expresia (2.14) este expresia amplificarii circuitului de amplificare inversor cu amplificator operational ideal. Semnul ( - ) din relatia (2.14) semnifica faptul ca circuitul din figura 1 este un amplificator inversor. Datorita faptului ca este aplicat in intrarea inversoare, polaritatea tensiunii din iesire este contrara polaritatii tensiunii din intrare. Pentru o tensiune de intrare sinusoidala se va obtine la iesire o tensiune in opozitie de faza (defazata cu 180o). Valoarea amplificarii in bucla inchisa este dependenta doar de raportul valorilor rezistentelor R1 si R2 si nu de valorile lor absolute. Prin alegerea potrivita a acestui raport, se poate obtine orice valoare pentru amplificarea “A”, inclusiv zero, spre deosebire de cazul configuratiei neinversoare, unde amplificarea in bucla inchisa nu poate fi mai mica de 1.

Ce implica aceasta concluzie pentru tensiunea din intrare Vi In acest scop trebuie sa se calculeze tensiunea din intrarea inversoare si anume:

Se constata, dupa efectuarea calculelor necesare, ca daca . Doua aspecte sunt de semnalat din aceasta constatare si anume:

  1. Deoarece se deduce ca amplificatorul operational pastreaza nodul din intrarea inversoare la potentialul masei fara a afecta tensiunile de intrare si de iesire, ceea ce face ca acest nod sa fie numit “masa virtuala”.
  2. Concluzia arata ca in cazul reactiei paralel la intrare, bucla de reactie determina intre intrari o tensiune nula daca AO are amplificarea infinita. Aceasta concluzie este foarte importanta in aplicatii cu AO ideale deoarece se deduce ca si in cazul reactiei negative de tip paralel la intrare ceea ce face posibila si in acest caz utilizarea conditiei . Pentru analiza se vor determina valorile celor doua tensiuni si apoi se vor egala.

Se va face in continuare analiza etajului inversor in cazul in care amplificarea este infinita printr-o metoda diferita de cea prezentata anterior care porneste de la curentii din nodul din intrarea inversoare si care se intalneste foarte des. Se observa in fig. 1 ca deoarece intrarea neinversoare este legata la masa. Pentru calculul lui se va aplica teorema lui Kirchhoff pentru curenti in nodul intrarii inversoare:Deoarece amplificatorul operational este ideal, . Adeseori se va calcula curentul dintr-un element de circuit in functie de potentialele de la bornele elementului (vezi fig. 1b) si se va nota intotdeuna tensiunea fata de masa cu :

Scriind curentii din nodul intrarii inversoare cu relatia precizata anterior se obtine , care determina .

Deoarece circuitul functioneaza liniar si are bucla de reactie negativa in semnal, conditia determina din care cctd.

Rezistenta de intrare in amplificatorul inversor cu AO se determina din circuitul prezentat in fig. 2 aplicand un generator de test si calculand curentul consumat din acesta.

Fig. 2

Se obtine succesiv:

Rezistenta vazuta de generator va fi:

Rezistenta de iesire din amplificatorul inversor cu AO se determina din circuitul prezentat in fig. 3 aplicand un generator de test ca in figura. Se obtine:

Fig. 3

,

care determina:

Se obtine
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
PIERDERI IN TRANSFORMATOARELE DE PUTERE
CONDUCTIVITATEA GAZELOR ELECTROIZOLANTE
Teorema generatorului de tensiune echivalent (teorema Thévenin)
Proiectarea regulatoarelor predictive
Efectele curentului electric
Spectrul unui semnal
JONCTIUNEA n-p
MIJLOACE SI METODE DE AMELIORARE A FACTORULUI DE PUTERE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu