Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
CENTRALA FOTOVOLTAICA DE 30 kWp

CENTRALA FOTOVOLTAICA DE 30 kWp


CENTRALA FOTOVOLTAICA DE 30 kWp

Centrala fotovoltaica este cea mai mare din estul Europei, pana in acest moment. Instalatia a fost finantata de Uniunea Europeana (proiect PV Enlargement) si RELANSIN (proiect PvGrid). Acest proiectul european a fost un proiect demonstrativ pentru tehnologia fotovoltaica in intreaga Europa. Sunt implicati 28 de parteneri europeni. Tehnologia folosita este identica pentru toate sistemele, a caror putere totala depaseste 1,2MWp.

Centrala a fost montata la Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti, Facultatea de Inginerie Electrica pe terasa corpului EA pe directia nord-sud de catre colectivul ICPE-Centrul SICE, care are experienta adecvata in tehnologia fotovoltaica.

Foloseste doua din tehnologiile comerciale cel mai des folosite pe plan mondial: Si monocristalin si Si amorf.

Puterea subsistemelor fotovoltaice este: 26,46kWp in tehnologie Si monocristalin si 3,72 kWp in tehnologie Si amorf. Puterea nominala a sistemului fotovoltaic este de 30,18kWp.

Pentru transformarea energiei din cc furnizata de convertoarele fotovoltaice, centrala dispune de 9 invertoare DC/AC, cu sincronizare automata si algoritm de urmarire a transferului maxim de putere(MPPT). Invertoarele de tip SunProfi sunt printre cele mai avansate si eficiente comercializate pe piata mondiala. Sistemul de invertoare se conecteaza la un logger de tip DL 100, care are rol de monitorizare a sistemului de invertoare, dar asigura si legatura cu un PC.

Proiectul a trebuit sa demonstreze ca instalarea unei centrale fotovoltaice nu necesita constructii complicate si interventii la cladire. Pe parcursul proiectarii s-au examinat mai multe solutii de structuri de sustinere, au fost experimentate pe modele de laborator, alegandu-se, in final, solutia cea mai ieftina, cea mai usoara, care sa nu afecteze suprafata pe care se monteaza si care se adapteaza usor specificului instalatiei. Structura metalica, desi este usoara, are centrul de greutate foarte jos si rigiditate mecanica foarte buna. Fiind un proiect demonstrativ, solutia tehnica se poate generaliza usor.

Figura 1- Centrala fotovoltaica aspect final

Figura 2-Camera de supraveghere si comanda va fi utilizata ca laborator pentru instruirea studentilor

Centrala fotovoltaica a fost conectata la retea pe data de 26 mai 2006 si genereaza 1 MWh energie pe saptamana. Pana in iunie 2007 s au furnizat 36 MWh..In viitorul apropiat, colectivul centrului SICE va evaluarea performantele instalatiei pe baza datelor inregistrate cu sistemul de achizitie de date cuplat la un PC (un piranometru pentru radiatia solara, un anemometru pentru viteza vantului, trei senzori de temperatura tip “platina 100” si un sistem de masura a puterii si energiei).

Aspectele financiare ale tehnologiei fotovoltaice pot fi puse in evidenta folosind estimarea energiei produse de sistemul fotovoltaic de 30 kWp folosind programe de simulare dedicate. Rezultatele sintetice ale simularii sunt date mai jos.

Figura 3-Estimarea productiei de energie

Pe baza simularilor s-a calculat costul probabil al energiei electrice produse, in diferite scenarii de amortizare a investitiei.

Concluzii

Odata cu intrarea in UE la 1 ianuarie 2007, Romania va fi fortata sa isi schimbe pozitia privind sursele de energie regenerabile, prin adoptarea de legi ce vor stimula productia de electricitate prin tehnologii fotovoltaice.

Trebuie stabilit un tarif astfel incat tehnologiile fotovoltaice sa devina o afacere profitabila, intr-un cadru mai larg pentru promovarea tehnologiilor ecologice. Avand un potential solar bun, Romania poate devenii un bun producator de electricitate folosind tehnologia fotovoltaica.

In concluzie, tariful minim ca tehnologia fotovoltaica sa fie eficienta din punct de vedere economic trebuie sa fie de 273 €/MWh pentru amortizare in 20 ani, sau 546 €/MWh pentru amortizare in 10 ani.

Atingerea unui pret tinta de 79,2€/MWh, asa cum se intentioneaza pentru 2010, inseamna ca investitia in sistemele fotovoltaice ar trebui sa fie 2000€/kWp, ceea ce e mult prea departe de costurile actuale ale componentelor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.