Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Compresoare portabile

Compresoare portabile


COMPRESOARE PORTABILE

A. MASURI DE PROTECTIE PENTRU COMPRESOARELE PORTABILE

  1. Masuri generale de siguranta

e    Proprietarul este raspunzator pentru mentinerea unitatii in conditii sigure de operare. Partiel componente sau accesoriile lipsa sau care nu mai corespund unei functionari sigure, trebuie inlocuite.

e    Asigurati-va ca lubrifiantii alesi corespund tuturor regulamnetelor de siguranta, mai ales cele referitoare la pericolul de explozie sau incendiu sau posibilitatea descompunerii sau generarii de gaze periculoase.



e    Persoana rsponsabila se va asigura permanent ca toate instructiunile privind operarea si intretinerea echipamentelor sunt strict urmate si ca masinile si toate accesoriile si sistemele de siguranta, incluzand intreg sistemul de compresie sau de vacuum cu conducte, supape, conexiuni, furtune etc., ca si elementele consumabile sunt in stare buna, lipsite de uzuri anormale, si nu sunt deteriorate.

e    Intretinerea, reparatia capitala si operatiunile de reparatii ormale vor fi efectuate doar de catre personal instruit, daca este necesar, sub indrumarea unie persoane calificate.

e    De cate ori exista un semnal sau o suspiciiune ca o componenta interna a masinii este supraincalzita, unitatea trebuie oprita, dar nu se va indeparta nici un element de protectie pana cand nu s-a produs o racire suficienta; aceasta pentru a evita aprinderea sponatana a vaporilor de ulei la admisia aerului.

e    Operatiuniel de intretinere se vor efectua doar cu unitatea oprita.

e    Inainte de demontarea oricarei componente aflate sub presiune, compresorul sau echipamenul va fi complet izolat de orice sursa de presiune si va fi depresurizat in atmosfera.

e    Inainte de a demara repararea unitatii, vor fi luate masuri pentru a preintampina pornirea accidentala a masiniii. Suplimentar se vor pune inscriptiii de avertizare.

e    Setarile normale (presiuni, temperaturi, turatii, etc) vor fi marcate.

e    Nu operati niciodata masina sau echipamentul sub valorile limita ( presiune, temperatura, turatie, etc.).

e    Intretinerea si repararea trebuiesc inregistrate in caietul operatorului, pentru toate masinile. Frecventa si natura reparatiilor pot releva conditii improprii de lucru.

e    Masinile si echipamentele pneumatice vor fi mentinute curate, lipsite pe cat posibil de ulei, praf sau alte depuneri.

e    Pentru a preveni cresterea temperaturii de lucru, inspectati si curatati suprafetele de transfer ale caldurii in mod regulat.

e    Toate sistemele de reglare si de siguranta vor fi intretinute cu mare atentie, pentru a asigura buna lor functionare. Ele nu pot fi scoase din functiune.

e    Atentie se va acorda impotriva deteriorarii supapei de siguranta si a altor sisteme de depresurizare, in special impotriva improscarii cu vopsea, ulei sau mizerie, ce pot afecta buna lor functioanare.

e    Indicatoarele de presiune si temperatura vor fi controlate in mod regulat privind acuratetea lor.

e    Piesele uzate vor fi schimbate doar cu piese originale.

e    Sistemele de siguranta vor fi testate asa cum este descris in programul de intretinere al Manualului de instructiuni, pentru a determina daca sunt in buna stare.

e    Nu utilizati niciodata solventi inflamabili sau tetraclor carbon pentur curatarea pieselor. Luati masuri de protectie impotriva vaporilor toxici la curatarea pieselor in, sau cu produse de curatat.

e    Asigurati cu mare atentie curatenia in timpul operatiunilor de intretinere sau de reparare. Indepartati praful prin acoperirea pieselor, iar deschiderile expuse cu textile, hartie sau banda adeziva.

e    Protejati motorul, alternatorul, filtrul de admisie aer, compoenntele electrice si regulatoare, etc, impotriva patrunderii umezelii.

e    In timpul operatiilor ce implica utilizarea caldurii, flacarilor sau scanteilor la o masina, componentele din apropiere trebuiesc acoperite cu un material neinflamabil.

e    Nu utilizati niciodata o sursa de lumina cu flacara deschisa pentru inspectarea la interior a masinii, rezervorului de aer, etc.

e    La unitatile portabile, asigurati bara de tractiune si axa (axele) daca se lucreaza dedesubt, sau cand se demonteaza o roata. Nu sprijiniti pe tamburi.

e    Inainte de demontarea unui compresor, motor sau altei masini sau inainte de executarea unei reparatii capitale majore, asigurati-va ca piesele mobile cu o masa mai mare de 15 kg nu se pot roti sau misca.

e    Cand operatiunile de reparare sunt finalizate, asigurati-va ca nu ati lasat scule sau alte piese in, sau pe masina, demaror sau cutia rotilor dintate. Masiniel vor fi rotite manual cel putin cu o rotatie la unitatile cu piston si cu mai multe rotatii la cele rotative, pentru a va asigura ca nu exista nici o problema in acest sens.

2. Masuri de siguranta in timpul folosirii

e    Nu legati niciodata cabluri, lanturi sau franghii direct la ochiul de ridicare, utilizati un ochi de macara sau o carabina de ridicare, corespunzator normleor locale de siguranta.

e    Ridicarea cu ajutorul elicopterului utilizand ochiul de ridicare este interzisa.

e    Este strict interzisa oprirea sau stationarea in zona de risc de sub o sarcina ridicata. Nu ridicati niciodata unitatea peste oameni sau resedinte.

e    Accelerarea sau franrea ridicarii trebuiesc mentinute in limitele de siguranta.

e    Inainte de remorcarea unitatii:

asigurati-va ca rezervorul de aer este depresurizat;

controlati bara de tractare, ssitemul de franre si ochiul de remorcare. De asemenea, verificati cuplajul vehiculului de remorcare.

verificati daca roata pivotanta sau piciorul de sprijin sunt bine asigurate in pozitia ridicat;

asigurati-va ca ochiul de remorcare se misca liber in cuplajul vehiculului de tractare;

verficati daca rotile sunt bine stranse iar anvelopele sunt in stare buna si umflate corect;

conectati cablul pentru semnlizare rutiera, verificati toate lampile de semnalizare si conectati cuplele franei pneumatice;

montati cablul de siguranta la vehiculul de remrcare;

indepartati calele de la roti, daca sunt montate, si eliberati frana de parcare.

e    Daca unitatea trebuie deplasata spre inapoi de catre vehiculul de remorcare, eliberati frana de parcare.

e    Nu depasiti niciodata viteaz maxima de remorcare a unitatii.

e    Asezati unitatea pe o suprafata orizontala si actionati frana de mana inainte de deconectarea unitatii de la vehiculul de remorcare. Indepartati cablul de siguranta. Daca unitatea nu are frana de parcare, piciorul de sprijin actioneaza partial in acest sens; se recomanda imobilizarea unitatii prin montarea de cale inaintea sau inapoia rotilor.

e    Cand unitatea lucreaza intr-un mediu cu risc de foc, fiecare iesire a motorului trebuie prevazuta cu sisteme antiscanteie pentru a retine eventualele scantei.

e    Gazele de esapament contin monoxid de carbon, care este un gaz letal. Cand unitatea este utilizata intr-un spatiu restrans, conectati teava de esapament la exterior printr-o conducta cu un diametru suficient (min. 100mm); realizati aceasta asa incat sa nu se creeze o contrapresiune pentru motor. Daca este

necesar, instalati un exhaustor.

e    Cand se opereaza intr-o atmosfera prafoasa, plasati unitatea in directie contrara actiunii vantului. Operarea in medii curate mareste considerabil intervalele de curatare ale filtrelor de aer si a racitoarelor.

e    Plasati unitatea departe de perete. Luati toate masurile ca aerul cald exhaustat de motor si de sistemele de racire sa nu fie recirculat. Daca acest aer este preluat de motor sau de sistemul de ventilatie al unitatii, se poate produce supraincalzirea unitatii, se poate produce de asemenea reducerea puterii motorului.

e    Nu este permisa aplicarea unei forte asupra vanelor de iesire a aerului, de exemplu tragerea furtunelor sau montarea de echipamente anexa (separator de condens, ungator, etc) direct la supapa.

e    Conductele de distributie si furtunele de aer trebuiesc sa fie de dimensiuni corecte si potrivite pentru presiunea de lucru. Nu utilizati niciodata furtune uzate, defecte sau deteriorate. Inlocuiti furtunele si elementele flexibile a caror durata de viata a expirat. Utilizati doar tipul si dimensiunea corecta a fitingurilor si a conexiunilor, corespunzator furtunelor.

e    Nu deplasati niciodata unitatea cand sunt furtune sau conducte exterioare legate de vanele de iesire, petnru a evita deterioararea vanelor si/sau manetelor si furtunelor.

e    Nu completati niciodata cu combustibil in timpul functionarii unitatii. Indepartati combustibilul de piesele calde, cum ar fi iesirile aerului comprimat sau esapamentul. Nu fumati cand alimentati cu combustibil. Daca alimentati de la o pompa automata , un cablu de impamantare trebuie conectat la unitate pentru a preveni incarcarea electrostatica.

e    Nu operati niciodata unitatea intr-o zona cu risc de admisie de vapori toxici sau inflamabili.

e    Nu operati niciodata unitatea sub sau peste limitelel prevazute petnru presiune si turatie.

e    La motoarele racte cu apa cu circuit de racire inchis: permiteti racirea unitatii inainte de demontarea unui buson de depresurizare.

e    Purtati casti antifonice daca nivelul de zgomot poate atinge sau depasi 90dB (A). Feriti-va de expunerea indelungata la zgomot.

e    Verificati periodic daca:

toate echipamentele de siguranta sunt in buna stare;

toate sigurantele si conductele de aer sunt la locul lor sii bine asigurate;

intinderea curelelor trapezoidale este corecta;

toate conexiunile sunt bine stranse;

toate cablurile electrice sunt asigurate si in buna stare, ssitemul de evacuare a motorului este in stare corespunzatoare;

vanele de iesire a aerului, manievelele, furtunele, cuplele, etc., sunt in buna stare, faza uzuri;

piulitele de roata sunt stranse la momentul corespunzator.

3. MASURI DE SIGURANTA IN TIMPUL INTRETINERII SI REPARARII

e    Utilizati doar sculele corecte pentru intretinere si reparare.

e    Utilizati doar piese originale Atlas Copco.

e    Toata activitatea de intretinere, altele decat inspectiile de rutina, vor fi efectuate numai cu unitatea oprita. Asigurati-va ca unitatea nu poate porni inopinant.

e    Inainte de indepartarea oricarui element sub presiune, izolati compresorul de orice alta sursa de aer comprimat si depresurizati complet sistemul. Nu va bazati pe supapa de sens pentru a izola sistemul.

e    Nu utilizati niciodata solventi inflamabili sau tetraclor carbon pentru curatarea pieselor. Luati masuri de protectie impotriva vaporilor toxici sau lichidelor de curatare.

e    Asigurati cu mare atentie curatenia in timpul operatiunilor de intretinere sau de reparare. Indepartati praful prin acoperirea pieselor, iar deschiderile expuse cu textile, hartie sau banda adeziva.

e    Niciodata nu sudati sau lucrati cu surse de caldura langa sistemul de combustibil sau de ulei trebuiesc curatate complet, de exemplu cu jet de spalare, inainte de efectuarea de astfel de operatiuni.

e    Sprijiniti bara de tractiune si axa daca se lucreaza dedesubt, sau cand se demonteaza o roata. Nu sprijiniti pe tamburi.

e    Asigurati-va ca nu ati lasat scule sau alte piese in sau pe unitate.

e    Inainte de utilizarea unitatii dupa intretinere sau reparatie capitala, verificati daca presiunea de lucru, temperaturile sau tratiile sunt corespunzatoare, iar sistemele de siguranta functioneaza corect.

e    Nu indepartati materialul de insonotizare. Mentineti materialul curat, fara praf, sau lichide (combustibil, ulei sau agenti de curatare).

e    Protejati componentele electrice sau regulatoare, filtrul de aer, etc, pentur a preveni patrunderea umiditatii, de exemplu in timpul curatarii cu jet de apa.

4. MASURI DE SIGURANTA PRIVIND SCULELE UTILIZATE

e    Utilizati doar chei si capete de surubelnita cu dimensiuni corespunzatoare.

e    Aplicati o cheie deschisa doar in planul capului elementului de strangere, perpendicular pe axul filetului.

e    Nu utilizati niciodata o teava sau alta improvizatie pentru extinderea unui maner.

e    Nu loviti niciodata cu ciocanul in chei sau in alte scule ce nu sunt proiectate in acest sens.

e    Nu utilizati chei reglabile pentru a strange/slabi elementele de strangere, ele sunt destinate a mentine celalalt capat al elementului de strangere.

e    Sprijiniti intotdeauna capul clichetului cand utilizati extensii ale cheii.

e    Nu utilizati chei care au fisuri sau care sunt deteriorate.

e    Nu utilizati niciodata capete de chei pentru actionare manuala, la scule cu impact.

e    Inlocuiti capetele de chei cu fisuri sau uzuri, mentineti capetele curate.

e    Nu utilizati niciodata surubelnite pentru a ridica, impinge, debavura, zgaria (marca) sau curata.

e    Utilizati tipul si dimensiunea corecta a surubelnitelor. Capatul de surubelnita trebuie sa fie corespunzator.

e    O surubelnita cu colturi rotunjite va aluneca; trebuie corectat sau indepartata.

e    Nu utilizati niciodata o surubelnita sau o alta scula langa un cablu sau o componenta electrica. Plasticul de pe manerul sculei este pentru protectia mecanica. Nu este destinat a reprezenta izolatie electrica, decat dace este marcat in acest sens de catre producator.

e    Nu loviti cu ciocanul in piesele dure; utilizati doar capete moi de ciocan pentru lovire.

e    Loviti piesele doar cu suprafata mare a ciocanului.

e    Nu utilizati niciodata un ciocan cu capul nefixat.

e    Nu utilizati ciocane cu suprafata fisurata sau rotunjita.

e    Nu utilizati niciodata o dalta sau poanon cu suprafata fisurata sau rotunjita.


e    Montati intodeauna un maner pentru cheia fixa sau tubulara, daca este posibil, si reglati distanta pentru a preveni caderea.

e    Purtati ochelari de protectie cand utilizati scule de lovit, de marcat, de daltuit, lustruit sau polizat.

e    Purtati manusi de protectie cand manipulati o dalta sau un poanson.

5. MASURI DE SIGURANTA SPECIFICE - Bateriile de acumulatori

e    Electrolitul bateriei de acumulatori este o solutie de acid sulfuric ce poate fi fatal daca vine in contact cu ochii, si care poate cauza arsuri daca vine in contact cu pielea. De aceea, manipulati cu atentie bateria de acumulatori, de exemplu atunci cand se verifica starea de incarcare.

e    Montati o inscriptie contra focului, flacarilor deschise si fumatului la locul de incarcare a bateriilor.

e    In timpul incarcarii bateriilor, in celule se formeaza un gaz exploziv care poate scapa prin gaurile de ventilatie.

e    Nu fumati niciodata langa baterii in timpul sau imediat dupa incarcarea bateriei.

e    Nu decuplati fisele redresorului in timpul incarcarii, deoarece se pot forma scantei.

e    La conectarea unie baterii auxiliare (AB) in paralel cu bateria unitatii (CB) cu cabluri de pornire: conectati borna + de la AB la borna + a bateriei CB, apoi borna de la CB la masa unitatii. Deconectati in ordine inversa.

6. SISTEME DE PORNIRE CU COMBUSTIBIL CU ETERI

e    Acest tip de combustibil este extrem de inflamabil, toxic si otravitor. Evitati contactul cu ochii sau cu pielea, ca si inhalarea de vapori. Daca s-a inhalt accidental, nu produceti vomitarea, ci chemati de urgenta un medic.

e    Daca s-a produs iritarea ochilor, spalati cu multa apa curata si chemati de urgenta medicul.

e    Inainte de utilizarea acestui combustibil, cititi cu atentie instructiunile de utilizare.

e    Nu operati niciodata sistemul de pornire ajutator cu combustibil aditivat atunci cand compresorul functioneaza, deoarece se pot produce deteriorari importante.

e    La intretinerea, testarea si repararea unitatilor, executati aceste operatii in camere bine ventilate, departe de surse de caldura, flacari deschise sau scantei.

e    Purtati ochelari de protectie la testarea sistemului. Asigurati-va ca deschiderile rezervorului de pulverizare, supapei, tubului sau atomizatorului nu sunt indreptate spre dvs., sau catre alte persoane, in timpul testarii.

e    Nu stocati rezervoare de eter la temperaturi mai mari de 700C.

7. VASELE SUB PRESIUNE

e    Vasul trebuie utilizat ca vas de presiune sau ca separator si este proiectat sa depoziteze aer comprimat pentru urmatoarele aplicatii :

Vas de presiune pentru compresor ;

Recipient AER/ULEI, si lucreza conform datelor de pe placuta de pe vas;

Presiunea masima de lucru ps, in bar, - temperatura maxima de lucru Tmax, in 0C ;

Temperatura minima de lucru Tmin, in 0C ;

Capacitatea vasului C, in litri.

e    Vasul de presiune este destinat a fi utilizat doar in aplicatiile descrise mai sus si in concordanta cu specificatia tehnica. Din motive de siguranta sunt interzise orice alte utilizari.

e    Cerintele legislatiei locale referitoare la re-inspectarea vasului trebuiesc puse in aplicare.

e    Nu sunt permise sudarea sau aplicarea de procedee ce implica caldura asupra acelor pereti ce sunt supusi presiunii.

e    Vasul este prevazut si poate fi folosit doar cu echipamentele de siguranta cum sunt manometrul, sistemele de control a suprapresiunii, supapa de siguranta, s.a.

e    Drenarea condensului trebuie efectuata in mod regulat atunci cand vasul este in lucru.

e    Conditiile de instalare, alcatuirea si conexiunile nu pot fi modificate.

e    Suruburile elementelor de acoperire si flanselor nu pot fi folosite pentru fixare suplimentara.

8. SUPAPA DE SIGURANTA

e    Verificarea deschiderii rotii dintate de ridicare, o data sau de doua ori pe an. Aceasta se poate face prin rotirea acpului supapei in sens anti-orar.

e    Verificarea presiunii setae, o data pe an, in conformitate cu regulamentele locale, daca este necesar. Aceasta verificare nu se poate face pe compresor, ci doar pe un stand de probe adecvat.

9. PREVENIREA RANIRILOR

e    Carcase de protectie sunt prevazute pentru toate partile cu miscare rectilinie sau de rotatie ce nu sunt protejate in alt mod si care pot fi periculoase pentru personalul de operare. Unitatile nu pot fi puse in functiune atata timp cat aceste protectii au fost demontate si nu au fost reinstalate si asigurate corespunzator.

e    Nu deschideti panoul electric sau alte echipamente atat timp cat sunt sub tensiune. Daca acest lucru nu poate fi evitat, de exemplu pentru masuratori, teste sau reglaje, aceste operatii trebuiesc efectuate doar de catre un electrician calificat, cu scule corespunzatoare si asigurandu-se ca protectia impotriva riscului de curatare esre activa.

e    Zgomotul, chiar si la nivele rezonabile, poate cauza iritarea si disconfortul, dupa o perioada, dupa o perioada mai mare de timp si poate cauza efecte serioase asupra sistemului nervos.

e    Cand piesele calde trebuie manipulate, de exemplu piesele fretate, se vor purta manusi termorezistente speciale si, daca este necesar, alte protectii vor fi aplicate.

e    Daca in procesul de lucru se produce fum, praf, vibratii etc. , luati masurile necesare pentru a elimina riscurile de ranire a personalului de operare.

e    Inainte de ridicarea masinii, toate piesele ce pot cadea vor fi indepartate sau fixate, piesele pivotante ca usile, bara de tractare, etc., vor fi imobilizate ferm.

e    Pentru ridicarea pieselor grele, se va folosi o macara de mare capacitate , testata si aprobata conform regulamentelor locale.

e    La ridicarea masinilor sau pieselor cu unul sau mai multe ochiuri de ridicare, se vor utiliza doar carligele sau carabinele ce se incadreaza in regulamentele locale. Niciodata cablurile, lanturile sau franghiile nu vor fi legate direct la ochiul de ridicare. Nu permiteti niciodata existenta ochiurilor mici la cablurile, lanturile sau franghiile de ridicat.

e    Carligele, ochiurile, carabinele etc. de ridicare nu vor fi niciodata indoite iar solicitarea lor va fi doar in lungul axelor lor.

e    Pentru siguranta si eficienat mazima a echipentului de ridicare, toate elementele de ridicare vor fi aplicate cat mai aproape posibil de verticala. Daca este necesar, o traversa de ridicare va fi montata intre macara si incarcatura.

e    La ridicarea unor piese grele cu o macara, este strict interzisa oprirea sau trecerea pe sub sarcina sau in zona susceptibila de a fi lovita de sarcina. Nu lasati niciodata o sarcina sa atarne in macara. Accelerarea si deaccelerarea ridicarii trebuiesc mentinute in limitele de siguranta.

e    Macaraua trebuie montata asa incat sarcina sa tie ridicata pe verticala. Daca acest lucru nu este posibil, trebuiesc luate masuri speciale de prevenire a balansarii sarcinii, de exemplu prin utilizarea a doua macarale, fiecare plasata asa incat unghiul de ridicare sa nu depaseasca 300 fata de verticala.

e    La utilizarea aerului sau gazelor inerte comprimate pentru curatarea echipamentelor, executati operatia cu grija, utilizand masuri de protectie adecvate, cel putin ochelari de protectie pentru operator ca si pentru persoanele din apropriere. Nu aplicati aerul comprimat sau gazul inert direct pe piele si nicu nu indreptati catre oameni curentul respectiv.

e    Inainte de suflarea gazului inert sau a aerului comprimat printr-un furtun, asigurati capatul liber, asa incat acesta sa nu poate lovi ci cauza raniri.

e    La spalarea pieselor in sau cu solventi de curatare, aisgurati ventilatia corespunzatoare si aplizati masuri de protectii adecvate cum ar fi filtrarea aerului de respirat, ochelari de protectie, manusi de cauciuc, etc.

e    Antofi de protectie adecvati trebuie utilizati in orice atelier si daca exista riscul, chiar si minor, de cadere a unor piese, trebuie purtate casti.

e    Daca exista riscul de inhalare de gze toxice, fum sau praf, sistemul respirator trebuie protejat si, in functie de natura riscului, si pielea si ochii trebuie protejati.

e    Nu uitati ca acolo unde exista praf vizibil, particulele fine, invizibile sunt de asemenea prezente, faptul ca praful nu este vizibil nu inseamna insa ca acesta lipseste din zona respectiva.

e    Cand utilizati sisteme de filtrare a aerului de respirat cu cartus filtrant, asigurati-va ca utilizati tipul corect de cartus, iar durata sa de viata nu a fost depasita.

B. INSTRUCTIUNI DE UTLIZARE

PARCAREA , REMORCAREA SI RIDICAREA

e    Operatorul trebuie sa aplice toate masurile de siguranta necesare, inclusiv pe cele mentionate in aceasta carte.

e    Inainte de a utiliza compresorul, verificati sistemul de franare.

INSTRUCTIUNI PENTRU PARCARE

e    Atunci cand se parcheaza compresorul, asigurati piciorul cu talpa (1) sau cu roata (2) pentru a mentine compresorul intr-o pozitie orizontala. Asigurati blocarea rotii fata (2) cu shiftul (6).

e    Trageti frana de mana (3). Plasati compresorul intr-o pozitie cat mai orizontala posibil ; totusi, poate functiona temporar intr-o pozitie inclinata mai putin de 150C. Daca compresorul este parcat pe o panta, imobilizati rotile compresorului cu pene (optiuni).

e    Plasati compresorul cu partea din spate in directia vantului, departe de curenti contaminti sau ziduri. Evitati recircularea gazelor evacuate de la motor. Aceasta provoaca supraincalzirea si descresterea puterii motorului.

  1. INSTRUCTIUNI PENTRU REMORCARE

e    Inainte de remorcarea comrpesorului, verificati daca echipamentul de remorcare al vehicolului se potriveste cu ochiul de remorcare sau cnexiunea sferica

  1. INSTRUCTIUNI PETRNU RIDICARE

e    Atunci cand se ridica compresorul, macaraua trebuie plasata astfel icnat, compresorul care trebuie sa stea orizontal, sa fie ridicat vertical.

e    Este preferabil sa folositi ochiul de ridicare (1) dupa deschiderea usitei ()2.

e    Acceleratiile la ridicare si coborare trebuiesc mentinute in limitele sigurantei (max. 4pg). Ridicare cu elicopterul nu este permisa.

  1. INAINTE DE PORNIRE

e    Daca compresorul se va folosi pentru sablaje sau se va conecta la o retea de aer comprimat, montati o supapa de sens intre compresor si echipamentul de sablare sau reteaua de aer comprimat.

e    Inainte de a demonta busonul de umplere cu ulei, verificati depresurizaera prin deschiderea unei vane de iesire.

  1. PORNIREA /OPRIREA

e    Inainte de pornire mai intai actionati intrerupatorul / releu de protectie (F1) din partea dreapta a panoului de comanda.

e    Situatii de avarie si dispozitive de protectie :

Starterul este protejat impotriva incercarilor de pornire prelungita sau in functionare.

O problema care apare la motor, fie : presiune ulei prea joasa, temperatura ulei prea ridicata, sau tensiune alternator prea joasa intotdeauna va cauza oprirea motorului si aprinderea lampii de control.

Atunci cand temperatura la iesirea din elementul compresor devine prea ridicata, un termocontact va opri functionarea imediat. Lampa de control H4 se va aprinde.

  1. FUNCTIONARE

e    Usile trebuiesc inchise in timpul functioanrii si pot fi dschise numai pentru perioade scurte.

e    In mod regulat efectuati urmatoarele verificari :

Supapa regulatoare (RV) este reglata corespunzator, de ex. descreste turatia motorului cand a fost atinsa presiunea prereglata de lucru ;

Verificati indicatorii de cadere presiune pe filtre. Daca pistonul galben intra in banda rosie, inlocuiti elementul filtrant. Rearmati indicatorul prin apasarea butonului de resetare.

La compresoarele cu racitor final, verificati daca purja automata de la separatorul de condens functioneaza normal fara scurgeri de aer.

  1. INTRETINEREA

PROGRAM INTRETINERE

Zilnic

Initial

Normal

Anual

Obs.

aprox. 50 ore

Sau 500 ore

Sau 1000 ore

SET SERVICE

Livrat cu unit.

Nivel ulei motor

Vf.

Nivel ulei compresor

Vf.

Supapa praf filtru combustibil

Gol

Drena filtre combustibil

Dreanare

Indicator vacuum filtru aer

Verificare

Nivel electrolit si borne baterie

Verificare

Verificare

Verificare

Presiune pneuri

Verificare

Verificare

Verificare

Scurgeri aer, ulei, motorina

Verificare

Verificare

Verificare

Racitor ulei

Curatare

Curatare

Turatie min. si max. motor

Verificare

Verificare

Verificare

Cuplu strangere suruburi roti

Verificare

Verificare

Verificare

Sistem franre

Verificare/regl.

Verif. / Regl.

Verificare/Regl

Supapa siguranta

Test

Balamale usi

Gresare

Gresare

Ochi remorcare sau cupla

Gresare

Gresare

Dispozitive protectie

Verificare

Cadere presiune pe separator(2)

Masurare

Inlocuire

Curele ventilator(3)

Reglare

Reglare

Reglare

Rezervor combustibil

Curatare

Curatare

Ulei compresor

Schimb

Filtru ulei compresor

Inlocuire

Inlocuire

Filtru de aer(1)

Inlocuire

Ulei motor(3) (4) (6)

Schimbare

Schimbare

Schimbare

Filtru ulei motor (3)

Inlocuire

Inlocuire

Inlocuire

Filtru combustibil (3)

Inlocuire

Inlocuire

Inlocuire

Supape motor(3)

Inlocuire

Inlocuire

Prima reglare(5)

Inspectie efectuata de un specialist Atlas Copco

Reglare

  1. ULEI PENTRU UNGERE

e    Nu amestecati niciodata diferite tipuri de ulei.

e    Daca doriti sa utilizati o alta marca de ulei, consultati Atlas Copco pentru mai multe informatii referitoare la uleiurile recomandate si intervalele de schimb.

  1. VERIFICARE NIVEL ULEI

e    Utilizati numai uleiuri netoxice unde exista riscul de a inhala aerul refulat.

  1. VERIFICATI NIVELUL ULEIULUI LA MOTOR

e    Consultati manualul de intretienre motor referitor la specificatia pentru ulei, vascozitatea recomandata, intervalele de schimb

e    Verificati nivelul uleiului in motor conform instructiunilor din manualul de intretinere motor si completati daca este nevoie.

  1. VERIFICATI NIVELUL ULEIULUI LA COMPRESOR

e    Cu unitatea la orizontala, verificati nivelul uleiului la compresor. Indicatorul de nivel trebuie sa fie pozitionat in partea superioara a zonei de culoare verde. Adaugati ulei daca este necesar.

e    Inainte de a demonta busonul de umplere ulei, verificati depresurizarea prin deschiderea unei vane de iesire.

  1. SCHIMBARE ULEI COMPRESOR SI FILTRU

e    Calitatea si temperatura uleiului determina intervalul de schimb al uleiului.

e    Intervalul prescris se bazeaza pe temperatura uleiului de pana la 1000C si conditii de functionare normale.

e    Atunci cand compresorul functioneaza in medii cu temperatura inalta, foarte prafoase sau cu umiditate ridicata, se recomanda schimbarea uleiului mult mai frecvent.

e    Porniti compresorul pana se incalzeste. Inchideti vanele de iesire si opriti comrpesorul. Asteptati pana ce se depresurizeaza. Desurubati busonul de umplere cu ulei cu o tura. Astfel se permite depresurizarea rezervorului de aer/ulei, printr-o gaura practicata in buson.

e    Scurgeti uleiul prin demontarea busoanelor de scurgere. Busoanele de scurgere sunt localizate la rezervorul de ulei, supapa de sens, supapa oprire ulei si racitorul de ulei. Colectati uleiul. Demontati busonul de umplere pentru a grabi scurgerea. Restrangeti busoanele dupa scurgere.

e    Demontati filtrul de ulei cu ajutorul unei chei speciale. Colectati uleiul.

e    Curatati scaunul filtrului, avand grija sa nu intre mizerie in circuitul de ulei. Uleiati garnitura filtrului nou. Insurubati filtrul pana ce garnitura in contact cu scaunul ei, apoi rotiti cu o jumatate de tura.

e    Umpleti rezervorul cu ulei pana ce indicatorul se pozitioneaza in partea superioara a zonei de culoare verde. Aveti grija ca nicu un pic de mizerie sa cada in rezervor. Remontati si strangeti busonul de umplere cu ulei.

e    Porniti unitatea fara sarcina pentru cateva minute pentru a circula uleiul si a evacua aerul.

e    Opriti compresorul. Lasati uleiul sa se linisteasca cateva minute. Verificati depresurizarea prin deschiderea unei vane de iesire. Desurubati busonul de umplere si adaugati ulei pana ce indicatorul se pozitioneaza in partea superioara a zonei de culoare verde. Remontati si strangeti busonul de umplere cu ulei.

e    Nu adaugati niciodata mai mult ulei. Supraumplerea are ca efect consumul de ulei.

  1. CURATAREA RACITOARELOR

e    Pastrati racitoarele curate pentru a mentine eficienta racirii.

e    Curatarea cu abur combinata cu o substanta detergenta poate fi aplicata.

e    Partea racitorului dinspre elicea ventilatorului este accesibila prin demontarea partii superioare a aparatorii.

e    Curatati racitoarele cu ajutorul unei perii din fibre. Nu utilizati niciodata o perie de sarma sau obiecte metalice.

e    Curatati cu jet de aer suflat in directiva inversa curgerii normale a aerului. Daca murdaria este grasa, curatati racitoarele cu combustibil sau o solutie detergenta.

e    Protejati echipamentul electric si de comanda, filtrele de aer etc., impotriva umezelii.

e    Este preferabil pentur imprastierea solventului sa se foloseasca un pistol. Clatiti racitorul cu jet de apa de max 8 bar la distanta de 5 cm dupa o perioada de inmuiere. Curatarea cu abur poate fi aplicata.

e    Pentru a evita deterioararea racitoarelor, unghiul dintre jetul de apa si racitoare trebuie sa fie de aprox. 900C.

e    Inchideti usile laterale.

e    Nu lasati niciodata lichidele scurse ca apa, ulei, combustibil in jurul sau inauntrul compresorului.

  1. INTRETINEREA BATERIEI

e    Inainte de manevrarea bateriei, cititi instructiunile de siguranta si actionati in comformitate.

e    Bateria trebuie sa fie operationala in maximum 2 luni de la activare ; daca nu, trebuie mai intai reincarcata.

  1. ACTIVAREA UNIE BATERII USCATE

e    Demontati bateria.

e    Bateria si eletrolitul trebuie sa aiba aceeasi temperatura, peste 100C. 

e    Demontati capacul sau busoanele de la fiecare celula.

e    Umpleti fiecare celula cu electrolit pana ce nivelul trece cu 10 la 15mm peste placi.

e    Scuturati bateria de cateva ori astfel incat posibilele bule de aer sa iasa ; asteptati 10minute si verificati nivelul in fiecare celula, daca este nevoie, adaugati electrolit.

e    Remontati busoanele si/sau capacele.

e    Montati bateria in compresor.

  1. ELECTROLIT

e    Electrolitul din baterie este o solutie de acid sulfuric cu apa distilata.

e    Solutia trebuie facuta inainte de a fi introdusa in baterie.

  1. REINCARCAREA BATERIEI

e    Inainte si dupa schimbarea bateriei, intotdeuna verificati nivelul electrolitului in fiecarea celula ; daca ser doreste, completati numai cu apa distilata. Cand se schimba bateria, fiecare celula trebuie deschisa, de ex. capacele si/sau busoanele.

e    Utilizati un incarcator de baterie automat din comert si actionati conform instructiunilor acestuia.

e    Aplicati de preferinta metoda de incarcare lenta si reglati curentul de incarcare onform urmatoarei reguli: capacitatea bateriei in Ah impartita la 20 ne da curentul de incarcare in Amp.

  1. INTRETINEREA BATERIEI

e    Pastrati bateria curata si uscata.

e    Pastrati nivelul electrolitului la 10-15 mm deasupra placilor ; completati cu apa distilata daca este cazul.

e    Pastrati terminalele si conexiunile bine stranse, curate si in permanenta acoperite cu un strat subtire de vaselina.

  1. DEPOZITARE

e    Porniti compresorul regulat, de ex. de doua ori pe saptamana, pana se incalzeste.

e    Incarcati si descarcati compresorul de cateva ori pentru a actiona componentele sistemului regulator. Inchideti vanele de iesire dupa oprire.

e    Daca compresorul va fi depozitat fara posibilitatea de a fi pornit din timp in timp, trebuiesc luate masuri de protectie.

  1. SETURI PENTRU SERVICE

e    Un set de piese este o colectie de piese necesare pentru o anume reparatie. Aceasta garanteaza ca toate piesele necesare sunt inllocuite in acelasi timp.

  1. REVIZIE ELEMENT COMPRESOR

e    Atunci cand la elementul compresor trebuie efectuata o reparatie capitala, se recomanda sa fie facuta de Atlas Copco. Aceasta garanteaza folosirea pieselor originale si sculele speciale cu grija si precizie.

  1. PRECIZIE

e    Producatorul nu este raspunzator pentru deteriorarile aparute ca urmare a utilizarii pieselor de schimb care nu sunt originale, modificarile, adaugirile sau convensiunile care sunt facute fara aprobare scrisa.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.