Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Centrale cu biomasa

Centrale cu biomasa


Centrale cu biomasa

Exploatarea biomasei in scopuri energetice are loc atat in procese la scara redusa, care utilizeaza resurse de pe plan local, cat si la scara industriala, prin metode industriale, sau semiindustriale, cand productia se bazeaza pe consumul de deseuri ale unei industrii de baza. Folosirea biomasei si a deseurilor se motiveaza prin grija fata de protectia mediului inconjurator, de utilizarea resurselor locale, de rezolvarea problemei depozitarii deseurilor, cu toate problemele lor (miros urat, pericol de autoaprindere, voluminoase, toxice, etc.) rezultate dintr-o industrie primara.

Prin biomasa se intelege masa de origine organica-biologica nefolositoare, avand o putere energetica semnificativa, care poate fi utilizata. Biomasa poate fi ciclata in sezoane ce depind in principal de temperatura si de prezenta razelor solare. Procesul de transformarea materiilor organice, sub influenta razelor solare, in biomasa cu valoare energetica se numeste bioconversie.

Deseurile de natura vegetala sau animala, prin procesul de fermentare si putrefactie, produc biogazul care trebuie stocat si apoi folosit la cerere. Instalatiile de stocare, de transport si de manevrare a deseurilor sunt voluminoase, iar ce de folosire a biogazului au regim special, deoarece pot aparea presiuni mari, necontrolabile, procesul de formare al biogazului nefiind bine stapanit in prezent. Aceste caracteristici, ca si altele, au fost motivele pentru care centralele executate pe baza de biomasa nu au capacitati mari, pana in prezent.

Arderea deseurilor, cu o umiditate de 30%, avand astfel o putere calorica la jumatate din cea a carbunelui, poate determina producerea de energie electrica. De curand firma engleza Fibrowat , care dispune de resturi animale rezultate din prelucrarea in abator a carnii de pasari domestice, a hotarat constructia uni centrale electrice de 38,5 MW pe baza de biomasa.Inainte, aceste resturi erau folosite ca ingrasamant pentru sol, in agricultura. Dar, o stocare in aer liber produce cantitati mari de biogaz, care contine mult metan ce se disperseaza in atmosfera si contamineaza solul pe arii mari, cu nitrati si alti poluatori. Acesti poluatori se scurg in pamant si afecteaza sursele naturale de apa potabila. In Europa, utilizarea acestui material ca ingrasamant a fost foarte drastic restrictionata si nu se mai admite folosirea la intamplare in orice zone. Cu atat mai mult cu cat cenusa rezultata din arderea resturilor animale este mult mai fertila decat folosirea directa a acestora; ea nu contine nitrati, periculosi pentru sanatate, dar in schimb contine fosfor si potasiu, necesare cresterii si dezvoltarii plantelor.

Firma Fibrowat a conceput intreaga instalatie astfel incat sa reduca la maximum mirosul neplacut degajat in urma arderii. De fapt toate emisiile rezultate din arderea deseurilor animale (compusii de SO2, de NOx, de calciu si amoniu) sunt usor de controlat.

Pentru a produce 10 MW energie electrica sunt necesare 100.000 t/an de deseuri biomasa. Aceste deseuri se pot colecta de la ferme ce sunt amplasate in jurul centralei, la maximum 55 km.

Experienta castigata de firma Fibrowat in Marea Britanie deschide perspectiva construirii de noi centrale electrice de puteri mai mari si pe continent, prin utilizarea deseurilor de origine animala si vegetala, deseuri solide din resturi de mancare, deseuri de la spitale, disparand astfel marea problema de depozitare a acestora, diminuarea mirosului urat si consumul de fonduri pentru reducerea poluarii.

Comparand cu costurile intr-o centrala care utilizeaza drept combustibil carbunele, cu o eficienta de 35%, costul energiei electrice produse este de 3,4 centi/kWh.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.