Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Deconectarea unei sarcini inductive. Tensiunea tranzitorie de restabilire

Deconectarea unei sarcini inductive. Tensiunea tranzitorie de restabilire
Deconectarea unei sarcini inductive. Tensiunea tranzitorie de restabilire

Cand contactul unui aparat de comutatie este deschis, tensiunea la bornele acestuia este egala cu tensiunea electromotoare a sursei de alimentare (tensiunea de gol la borne). Cand contactul este inchis, conectand o sarcina oarecare la sursa generatoare, tensiunea la bornele aparatului (pe gol) va avea o valoare practic neglijabila, determinata de caderea de tensiune in calea de curent si in contact .

In procesul deconectarii sarcinii de la sursa generatoare apare arcul electric intre contacte si tensiunea la borne va fi practic egala cu caderea de tensiune pe arc. La stingerea definitiva a arcului, cand efectiv circuitul este intrerupt din punct de vedere electric, tensiunea de alimentare, care trebuie sa reapara la borne, in cele mai multe cazuri, nu se restabileste instantaneu, ci printr-un regim tranzitoriu, care nu se desfasoara intotdeauna in aceleasi conditii. Pot apare astfel supratensiuni de frecventa industriala sau supratensiuni oscilante cu frecvente mari - functie de caracteristicile retelei, ale conexiunilor, ale surselor generatoare - supratensiuni care sunt influentate si de modul de stingere al arcului electric in aparatul de comutatie.

Valoarea momentana a tensiunii electromotoare a sursei care apare intre contactele deschise ale aparatului de comutatie (practic la bornele acestuia) dupa intreruperea unui circuit, pe durata regimului tranzitiv se numeste tensiune tranzitorie de restabilire.

Cercetarile efectuate in ultimele decenii au scos in evidenta faptul ca solicitarile intrerupatoarelor de inalta tensiune depind nu numai de valorile curentilor sau tensiunii intrerupte (sau de valorile puterii de scurtcircuit) ci si de modul de variatie a tensiunii care se restabileste intre contactele aparatului la deconectarea unui defect. De asemenea s-a dezvoltat teoria asupra proceselor de restabilire a tensiunii in spatiul de arc, bazate pe existenta curentului rezidual (postarc).

Existenta acestui curent rezidual poate provoca reaprinderea arcului electric prin strapungerea termica (vezi cap. arc electric); in lipsa acestui curent, strapungerea spatiului de arc se realizeaza pe cale termica, raspunzatoare de acest fenomen fiind tensiunea tranzitorie de restabilire. Indiferent de modul in care se strapunge spatiul de arc, reaprinderea arcului in raportul de comutatie inseamna refacerea circuitului, cu consecinte deosebit de grave asupra aparatului de comutatie (solicitari termice, dinamice) si asupra celorlalte componente ale instalatiei.Fenomenul de restabilire a tensiunii poate fi considerat ca desfasurandu-se in doua etape succesive:

- etapa tranzitorie cand peste tensiunea sursei (de frecventa industriala in circuite de curent alternativ) se suprapune o componenta tranzitorie cu caracter oscilant amortizat sau aperiodic;

- etapa stationara cand in circuit actioneaza doar tensiunea sursei;

Tensiunea tranzitorie de restabilire cuprinde o componenta tranzitorie suprapusa peste tensiunea sursei. Aceasta componenta poate fi aperiodica (sub forma exponentiala) sau periodica (sub forma de oscilatie simpla pe o singura frecventa sau sub forma complexa de mai multe frecvente) sau o combinatie a acestora, functie de parametrii retelei in care functioneaza aparatul de comutatie.

Componenta tranzitorie se amortizeaza in scurt timp, practic nu se depaseste o semiperioada, datorita rezistentei conductoarelor, rezistenta volumica si superficiala, pierderile in fierul masinilor si transformatoarelor.

Tensiunea stationara de restabilire - este tensiunea care persista la bornele aparatului de comutatie dupa disparitia tensiunii tranzitorii. Ea poate fi definita ca valoarea eficace a tensiunii sursei (de frecventa industriala) care apare dupa stingerea definitiva a arcului - pentru circuite de curent alternativ.

Tensiunea stationara de restabilire intre contactele aparatului reprezinta valoarea eficace a tensiunii sursei (de frecventa industriala) ce apare intre contactele fazei la care se realizeaza prima stingere a arcului electric, in momentul stingerii arcului electric.

De aceea, in aparate de comutatie trifazate, pentru determinarea capacitatii de rupere a intrerupatorului sau in cazul incercarii unui singur pol, este necesar sa se examineze atat tensiunea de restabilire intre faze (care serveste la marcarea intrerupatorului) cat si tensiunea de restabilire intre contactele unei faze (care determina dificultatea intreruperii).Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Regulatoare automate cu mai multe marimi de intrare si iesire
MINIGUARD A518
Amplificatorul inversor cu OTA
MASINI DE CURENT CONTINUU
Acordarea parametrilor unui RG-PID intr-o structura cu mcc
Termocentralele clasice
CARACTERISTICI AL TENSIUNILOR MEDII DE ALIMENTARE (6 35) kV
TERMOREGULATOR CBM 556Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu