Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Masurarea deplasarilor cu traductoare potentiometrice

Masurarea deplasarilor cu traductoare potentiometrice


Masurarea deplasarilor cu traductoare potentiometrice

Se construiesc sub forma unor bobine infasurate pe un suport rectiliniu sau circular dupa caz. Pe infasurarea bobinei se deplaseaza un cursor. Tensiunea la cursor este proportionala cu deplasarea x, respectiv rotatia θ.

In realitate variatia tensiunii masurate are aceasta forma:

, unde corespunde caderii de tensiune pe o spira.

Pentru masurari precise este necesar ca firul din care este confectionata bobina sa aiba o variatie a rezistentei cu temperatura cat mai mica.

Precizia unor astfel de traductoare este destul de redusa si mai prezinta si alte dezavantaje cum ar fi:

colectorul poate provoca curenti paraziti, datorita scanteielor care apar la trecerea de la o spira la alta, iar fiabilitatea acestora este scazuta;se folosesc putin in cercetarea experimentala.

Masurarea deplasarilor cu traductoare rezistive.

Se utilizeaza in special la masurarea deplasarilor mici si la controlul dimensional.

Suportul traductoarelor este o lamela elastica incastrata. Deplasarea pe o directie anume produce efecte diferite.


Cu astfel de traductoare se poate realiza si masurarea vitezei unghiulare (sau a

unghiului de rotatie).

De capatul unei tije elastice incastrate, se ataseaza un fir inextensibil care se roteste partial in jurul piesei, a carui rotatie se masoara.

Puterea de rezolutie ajunge la 0,2 %.

Masurarea deplasarilor cu traductoare inductive.

Cele mai folosite sunt traductoarele diferentiale cu inductanta variabila si cele cu reductanta variabila diferentiala.

Precizia unui astfel de traductor este in directa legatura cu eroarea de la coaxialitate dintre axa bobinei si axa miezului. Cu astfel de traductoare se pot masura deplasari de ordinul zecimilor de mm pana la deplasari de ordinul sutelor de cm. Sunt printre cele mai fiabile traductoare. Eroarea de liniaritate este de sub 1%. Pentru masurari precise se poate limita cursa astfel incat eroarea de liniaritate sa fie practic neglijabila.

Masoara dimensiuni cu precizie de 0,5 . Se mai numeste si micrometru inductiv. Constructia este simpla si fiabila.

Masurarea deplasarilor cu traductoare capacitive.

Elementul activ poate fi un condensator cilindric sau unul plan. Deplasarea armaturii din interiorul condensatorului cilindric trebuie sa fie riguros pozitionata dupa axa armaturii exterioare. Atingerea accidentala a celor 2 armaturi poate provoca distrugerea aparatului de masura.

La condensatoarele de tip plan exista 3 posibilitati de masurare a deplasarii:

;

;

;

.

Aceste condensatoare necesita un circuit de intrare complex in aparatul de masura. Se foloseste pentru masurarea deplasarilor de ordinul mm pana la zecilor de mm. Aplicatiile practice ale condensatoarelor care implica variatia distantei dintre armaturi, folosesc constructii diferentiale pentru imbunatatirea liniaritatii.

Montaje diferentiale.

Condensatorul este format din armatura 1 fixa si armatura 2 mobila, iar este format din armatura 2 fixa si armatura 3 mobila.

Condensatoarele si completeaza puntea Sauty.

Condensatorul are rolul de a realiza echilibrarea initiala.

Precizia unui astfel de manometru ajunge la

Masurarea deplasarilor cu traductoare electro-optice - ele functioneaza pe principiul deflectiei prin care se deviaza traiectoria unui fascicul de electroni intr-un tub catodic, folosind un camp magnetic.

Tubul catodic emite un fascicul de electroni transformat in fascicul luminos concentrat prin intermediul sistemelor de lentile la nivelul muchiei piesei aflate in miscare. In cazul in care piesa de exemplu se deplaseaza in sus, spotul luminos ajunge pe partea verticala a muchiei si este reflectat la un tub fotocatodic, acesta emitant o tensiune . Aceasta tensiune este amplificata la valoarea si se suprapune peste tensiunea de alimentare a bobinelor de deflexie pe verticala determinand deplasarea spotului in sus micsorandu-se astfel . Putem spune ca spotul urmareste muchia piesei, iar tensiunea este proportionala cu deplasarea piesei.

Masurarea deplasarilor cu traductoare pneumatice - se folosesc pentru masurarea deplasarilor mici si foarte mici. Au o precizie ridicata si sunt relativ ieftine. Necesita o sursa de presiune constanta.

Fluidul aflat la presiunea p=ct trece prin jicloarele si . In fata primului jiclor sta o clapeta care se deplaseaza proportional cu marimea care se deplaseaza (variaza). Presiunea in cilindrul intermediar este in directa legatura cu pozitia clapetei, iar in limite mici, proportionala cu deplasarea clapetei. Precizia de masurare este de ordinul mm.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.