Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Notiuni generale despre masinile electrice

Notiuni generale despre masinile electrice


Notiuni generale despre masinile electrice

Masinile electrice realizeaza transformarea energiei in energie mecanica ( motoare electrice sau electromotoare ) sau a energiei mecanice in energie electrica (generatoare electrice ).

Generatoarele electrice functioneaza pe baza fenomenului de inductie electromagnetica, iar motoarele electrice pe baza fortei electro-magnetice produse de un camp magnetic asupra unui conductor de un camp magnetic asupra unui conductor prin care circula curentul electric.

Masinile electrice sunt reversibile adica pot functiona atat ca motor cat si ca generator, fara modificari constructive.

In afara de aceste masini se utilizeaza si sisteme care transforma energia electrica tot in energie electrica, modificandu-i anumiti parametri (curent, tensiune, frecventa ).

De exemplu mentionam :

convertizoare ( rotative sau statice );

redresoare;

transformatoarele.La majoritatea masinilor electrice miscarea mecanica este o rotatie se de aceea ele se mai numesc masini electrice rotative.

O astfel de masina prezinta constructiv doua parti principale : o parte fixa stator si o parte mobila rotor. Intre acestea exista un spatiu de aer liber numit intrefier.

Dupa felul curentului masinile electrice se impart in masini de curent continuu si masini de curent alternativ, acestea din urma putand fi sincrone sau asincrone.

Orice masina electrica se construieste pentru anumiti parametri nominali, inscrisi pe placuta masinii sau in datele din catalog.

Acestia sunt :

puterea nominala (KW) care inseamna puterea mecanica utila la arborele motorului;

tensiunea nominala (V) este tensiunea ce se obtine la bornele generatorului, respectiv tensiunea normala de alimentare a motorului;

curentul nominal (A) este curentul corespunzator tensiunii si puterii nominale;

turatia nominala (rot min)

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.