Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Refrigerator - irinox – model hc 51/20

Refrigerator - irinox – model hc 51/20
REFRIGERATOR

IRINOX – model HC 51/20

Instructiuni generale pentru intretinere si utilizare
Instructiuni Generale

Acest manual face parte integranta din produs; furnizeaza toate indicatiile necesare pentru instalarea, utilizarea si intretinerea corecta a aparatului.

* Utilizatorul trebuie sa citeasca obligatoriu si cu atentie acest manual, si sa faca mereu referinta la el; de aceea trebuie sa fie pastrat intr-un loc accesibil si cunoscut tuturor operatorilor autorizati, instalatori, utilizatori, muncitori insarcinati cu intretinerea aparatului.

Celula de racire este destinata unei folosiri profesionale; numai persoanele calificate pot sa se serveasca de ea.

Celula de racire este destinata unei unice intrebuintari pentru care a fost conceputa si anume scaderea rapida a temperaturii alimentelor

Fabricatorul isi declina orice responsabilitate pentru folosirea necorespunzatoare a aparatului si pentru toate operatiile efectuate care nu au fost mentionate in acest manual.

Fabricantul isi declina orice responsabilitate pentru eventualele stricaciuni cauzate de utilizarea incorecta:

folosirea improprie de catre un personal neformat;

modificarea sau interventia nespecifica pentru acest model;

folosirea pieselor de schimb care nu sunt originale sau care nu sunt specifice acestui model;

necitirea, chiar si partiala a instructiunilor acestui manual.

1.2 Norme de securitate

Toate operatiunile efectuate asupra aparatului, care nu respecta indicatiile din acest manual si duc la deteriorarea aparatului, cad in responsabilitatea utilizatorului. Principalele norme de securitate elementara sunt:

a nu se atinge aparatul in zonele metalice cu mainile sau picioarele ude;

a nu se lucra cu aparatul avand picioarele descaltate;

a nu se introduce surubelnite sau alte ustensile de bucatarie intre protectiile partilor in miscare;

inainte de a realiza orice operatie de curatare sau intretinere obisnuita, deconectati aparatul de la intrerupatorul general si debransati de la priza;

nu trageti de cablul de alimentare pentru debransarea aparatului de la retea.

1.3Instalarea

Tablita de identificare a aparatului

Verificati existenta in partea dreapta a refrigeratorului a tablitei de identificare a aparatului precum si faptul ca valorile caracteristicilor electrice indicate de aceasta corespund cu cele ale retelei existente.

Instalarea si pozitionarea aparatului

Aparatul trebuie instalat si testat respectand cu strictete normele privitoare la securitatea muncii;

Instalatorul trebuie sa verifice eventualele prescriptii referitoare la materialele de lupta impotriva incendiilor (sa se adreseze postului local de pompieri pentru indicatiile necesare);

Sa se instaleze aparatul intr-un loc ferit;

Pentru aparatele care contin un condensator cu aer incorporat in camera aparatului, trebuie sa se lase liber in partea de intrare a aerului de racire, precum si sa se asigure o distanta de 10cm intre perete sau alte aparate si locul din spate prin care iese aerul Fig. 3. Aceasta distanta permite garantia bunei functionari a aparatului si asigura un spatiu suficient pentru eventualele operatii de intretinere;

Ridicarea nivelului aparatului se realizeaza cu ajutorul picioarelor reglabile. Pentru ridicarea nivelului masinilor mai grele se foloseste un aparat de ridicare adecvat Fig. 4;

Daca ridicarea la nivel a aparatelor nu e corecta, functionarea si evacuarea apelor de condensare pot fi perturbate. Celula este pusa direct pe sol sau, daca e incastrata, trebuie sa fie realizata o garnitura care sa evite orice infiltrare de lichide intre sol si celula.

Se va evita:

Locurile expuse la soare;

Locurile inchise, supuse unor temperaturi inalte sau fara ventilatie;

Instalarea aparatului langa o sursa de caldura.

Temperaturi ambiante si reimprospatarea aerului

Pentru grupele frigorifice cu condensatori de aer, temperatura aerului ambiant nu trebuie sa depaseasca 32 C. Peste aceasta temperatura performantele declarate nu mai sunt garantate.

Grupele de condensare la distanta trebuie sa fie instalate la exterior, intr-un loc ferit de soare. E important sa existe o ventilatie a aerului suficienta.

Cantitatea minima de aer ventilat pentru modelul HCR 102.70 cu unitate de condensare incorporata este de 3500 m³ aer.

Fabricantul garanteaza pentru grupele de condensare la distanta, un grad de protectie IP44 dupa normele CEI70-1 EN60529.

Atunci cand circumstantele o cer, este de datoria instalatorului sa evalueze necesitatea de a le acoperi pe acestea din urma. Fig. 6

Eventuala instalare in sala masinilor a grupelor de condensare, trebuie sa respecte normele in vigoare referitoare la incendii (a se adresa la postul de pompieri pentru indicatiile necesare).

Trebuie sa se stie ca interventia asupra supapelor de securitate sau asupra busoanelor fusibile, inserate in circuitul frigorific, implica descarcarea imediata a gazului refrigerant al aparatului in imprejurimi. Pentru a prevedea consecintele este necesar a se amplasa mijloace adecvate pentru evacuarea gazului si acordarea primului ajutor. Pentru aceasta se va studia fisa de securitate a gazului refrigerant (paragraful 2.11).

Bransarea electrica

Pentru modelele A8RA si HCR141.50 bransarea se efectueaza in spate.

Modelele citate mai sus sunt prevazute cu 2 m cablu, fara priza (fig. 7).

Trebuie neaparat sa se instaleze in partea din spate a aparatului un dispozitiv de intrerupere multipolar dupa normele in vigoare (fig.9).

Pentru modele cu grupa de condensare la distanta, bransarea trebuie sa fie facuta separat pentru celula si pentru grup (fig. 10).

Pentru a accesa bornele de racordare a cablului la aparat este suficienta scoaterea capacului frontal iar pentru grupele de condensatoare deschiderea capacului lateral (fig. 11).

Bransarea frigorifica

Criterii generale ce trebuie respectate la instalarea grupelor la distanta pentru cazul unui singur nivel sunt:

1) panta conductelor nu trebuie se fie mai mare de 2/100 (fig.15);

2) numarul de elemente de sustinere a conductei, la pozarea pe perete, este dat in functie de distanta, conform cu tabelul din fig. 16;

3) suduri etanse (fig.17);

4) punerea in vid a conductelor de legatura (lichid si aspiratie);

5) controlul scurgerilor;

6) deschiderea vanelor de oprire (A-B) pe unitatea de condensare si pe celula (fig.18);

7) controlul incarcarii cu gaz cu ajutorul aparatului de control;

8) controlul circularii si presiunii apei de condensare (pentru o instalatie de condensare a apei).

Nota – indicatiile de mai sus sunt date pentru instalarea grupului situat la distanta la acelasi nivel cu echipamentul (fig.19).

Indicatii pentru instalatori

Verificarea instalatiei:Verificarea absentei eventualelor scapari de gaz la nivelul sudurilor sau jonctiunilor facute pe traseul instalatiei;

Verificarea bunei izolari a conductelor care leaga celula de grupul de condensare la distanta;

Verificarea bransarii electrice;

Verificati sensul corect de rotatie al ventilatoarelor;

Verificarea consumului;

Verificarea presiunii standard;

Verificarea bransarii hidraulice datorata presostatului pe durata functionarii, si verificarea bunei circulatii a apei de condensare.

Efectuati cel putin un ciclu complet de scadere a temperaturii sau de inghetare.

Daca aparatul sau grupul de condensare la distanta nu au fost transportate in pozitie verticala sau au fost rasturnate in timpul instalarii, nu e indicat sa se puna in functie imediat, asteptati cel putin 4 ore.

Instalatorul trebuie sa informeze clientul modul de utilizare al aparatului si despre folosirea specifica pe care o are.

Instalarea si punerea in functie trebuie sa fie efectuata de catre un personal autorizat care va trebui sa semneze certificatul de garantie.

Certificatul de garantie care insoteste documentele trebuie sa fie citit cu atentie si semnat de catre instalatorul autorizat si de catre client si trimis apoi constructorului.

Sisteme de securitate si control

Micro-intrerupatorul usii: intrerupe functionarea aparatului imediat ce usa este deschisa; in timpul ciclului de sterilizare lampile se sting dupa 4 secunde.

Fuzibile de protectie principale: acestea protejeaza intregul circuit de putere contra scurt-circuitelor si eventualelor supraincarcari.

Fuzibilele de protectie la circuitele BT24V: protejeaza intregul circuit de joasa tensiune contra eventualelor supraincarcari.

Releul termic al compresorului: intervine in cazul unei eventuale supraincarcari sau anomalii de functionare.

Releul termic al moto-ventilatorului: intervine in cazul unei eventuale supraincarcari sau anomalii de functionare

Presostatul de siguranta: intervine in cazul suprapresiunii sau al scaderii de presiune a gazului de racire (valorile de calibrare standard sunt indicate in tabelul 6 si anume presiunea maxima a aerului = 22,5 bari iar presiunea maxima a apei = 18 bari)

Buson fusibil sau supapa de securitate: intervine in caz de suprapresiune si de pana de presostat de siguranta citat mai sus (vezi tabelul 6 si anume presiunea maxima a aerului =24 bari si a apei 20,5 bari)

Controlul temperaturii de incinta: este administrat de cartela electronica prin sonda PT100.

Controlul temperaturii in centru: este administrat de cartela electronica prin sonda PT100 (o parte).

Micro-intrerupatorul din usa ventilatoarelor: opreste functionarea ventilatoa-relor la deschiderea usilor ventilatoarelor.

Controlul temperaturii de decongelare: este administrat de cartela electronica prin sonda PT100 si intrerupe functionarea ventilatoarelor evaporatorului cand temperatura atinge 40° in incinta.

Fisa de securitate a gazului R22 (HCF 22)

Identificarea pericolelor

Inhalarea o perioada mai indelungata a gazului R22 poate avea efecte anesteziante. Inhalarea indelungata poate antrena anomalii ale ritmului cardiac si poate duce la moarte subita. Produsul vaporizat sau improscat la nivelul ochilor sau parului poate provoca arsuri. Este periculos pentru stratul de ozon.

Masuri de prim ajutor

Inhalare: parasirea imediata a zonei expuse si intinderea la sol intr o camera incalzita. Este necesara masca de oxigen. Folositi respiratia artificiala daca este stop respirator sau respiratia este prea slaba. In caz de stop cardiac efectuati un masaj cardiac extern. Apelati la asistenta medicala imediat.

Contactul cu pielea: curatati zona atinsa cu apa. Indepatati vesmintele contaminate.

Atentie! Hainele, in caz de arsuri, pot adera la piele. In acest caz, clatiti imediat si curatati partile atinse cu apa calduta. Daca apar iritatii, recurgeti la asistenta medicala.

Contactul cu ochii : clatiti imediat cu o solutie potrivita pentru ochi sau cu apa curata, tinand pupilele deschise, timp de 10 min. sau mai mult. Apelati la asistenta medicala imediat.

Ingerarea: nu provocati voma. Daca ranitul este constient, sa clateasca gura cu apa si sa bea 200-300ml de apa. Apelati la asistenta medicala imediat.

Sfaturi medicale ulterioare: Tratarea simptomelor si convalescenta se va face sub prescriptie medicala. Nu se va administra adrenalina si nici alte medicamente similare dupa expunerea la gaz deoarece creste riscul aparitiei aritmiei cardiace sau al unui stop cardiac.

Masuri contra incendiilor

Gazul nu este inlamabil. Descompunerea termica a gazului poate duce la aparitia unor vapori extrem de toxici (clorura de hidrogen si florura de hidrogen). In caz de incendiu utilizati masca pentru respiratie precum si vesminte adecvate.

Informatii ecologice

Gazul se descompune cu o viteza relativ rapida in straturile inferioare ale atmosferei. Produsele rezultate din descompunere sunt rarefiate si au o concentratie foarte mica. Acest gaz nu interactioneaza cu smogul fotochimic. Potentialul de distrugere al ozonului este de 0,055 in raport cu valoarea standard de 1 pentru gazul CFC11.

Substanta este reglementata de protocolul de la Montreal (revizuit in 1922).

Pierderile de gaz in atmosfera nu provoaca contaminarea ochilor pe termen lung.

Manipularea

Evitati inhalarea vaporilor in concentratii inalte.

Vaporii sunt mai grei decat aerul si pot creea concentratii mari de gaz la nivelul solului daca ventilatia generala nu este suficienta.

Evitati contactul gazului cu flacara libera sau cu suprafete fierbinti care poate duce la formarea de compusi iritanti si toxici.

Evitati contactul lichidului cu pielea sau ochii.

2.Functionarea

Panoul de control (vezi pag. 6 din documentatia originala)

A – buton pornit/oprit

B – buton selectare ciclu SOFT

C – buton selectare ciclu HARD

D – buton selectare racire rapida (optional)

E – selector mod AUTOMAT

F – selector mod MANUAL

G – buton pornit/oprit al ciclului de setat

H – display de temperatura

I – display de timp sau temperatura a sondei

L – butoane de crestere sau scadere a timpului selectat

M – buton selectare timp

N – buton selectare temperatura sondei

O – buton pentru ciclu de decongelare

P – buton pentru ciclu de sterilizare

Q – buton pentru incalzire sonda de temperatura

R – buton pentru imprimanta

2.1 Descrierea ciclurilor

Racire soft (pentru alimente delicate, “usoare”)Acest ciclu permite scaderea rapida a temperaturii alimentelor pana la +3 C in centru cu o temperatura de lucru ce oscileaza intre 0..+2 C (dar care nu coboara niciodata sub 0 C), intr-un timp maxim de 90 minute. Este in special adaptat produselor delicate ca spume, creme, deserturi, placinte, legume, alimente de grosime redusa.

Racirea Hard (pentru alimente “grele”)

Aceste ciclu permite racirea rapida a temperaturii alimentelor pana la +3 C in centru cu o temperatura care oscileaza intre –15…+2 C. Permite reducerea considerabila si este recomandata pentru alimentele foarte grase, foarte dense, sau pentru bucatile mari, ca si pentru alimentele pastrate in vid.

Racire brusca

Alimentele sunt aduse la -18 C cu o temperatura a aerului de lucru de -35 C/-40 C.

Aceasta functie este optionala.

Conservare

Modul de conservare este automat la sfarsitul ciclurilor de racire. Intr-adevar la sfarsitul ciclului de racire rapida, odata atinsa temperatura finala de +3 C in mijlocul alimentului e mentinuta constanta o temperatura de +2 C. Durata ciclului de conservare este nelimitata; doar o noua comanda al operatorului poate sa-l intrerupa. E indicat sa nu se foloseasca aparatul ca un simplu conservator si a nu inchide si deschide usa continuu pe parcursul acestui ciclu. Modul de conservare este prevazut pentru a face tranzitia temporara intre racire/congelare si conservare inghetata care trebuie sa fie facuta in aparate potrivite.

2.1.1 Descrierea functiilor suplimentare

Decongelare

Este o functie disponibila doar pentru modelele care au RACIRE BRUSCA

Sterilizare

Este un ciclu independent care nu poate fi inceput decat atunci cand oricare alt ciclu nu este in curs (ultimele vor fi atunci oprite automat). Acest ciclu are o durata standard de 3 minute. Aceasta durata poate fi schimbata pe durata ciclului (cu ajutorul timer-ului). Atunci cand timpul fixat sa scurs, aparatul se pozitioneaza automat pe OFF. Lampile UV au o actiune microbicida si sterilizeaza suprafetele, lichidele si aerul din incinta. E indicat sa se treaca prin aceasta faza la sfarsitul zilei de munca dupa ce se va curata aparatul, si la inceputul zilei de munca, inainte de a incepe faza de pre-racire a incintei. Intervalul termic ce permite cel mai bun randament bactericid se situeaza intre +20 C si +40 C. In timpul ciclurilor de sterilizare este posibil sa se introduca si sa se sterilizeze si ustensilele de bucatarie. Un dispozitiv de securitate realizeaza stingerea lampilor UV, 4sec. dupa ce usa aparatului se deschide. La inchiderea usilor ciclul reintra in normal.

Incalzirea sondei

Functia este disponibila doar pentru Functia RACIRE BRUSCA si face posibila scoaterea

usoara a sondei din alimentele congelate.

Imprimanta

Toate informatiile :timp, temperatura, alarme sunt printate la o imprimanta portabila ce se

ataseaza la o mufa exterioara utilajului.

2.2 Mod automat

In modul automat, controlul ciclurilor de racire si congelare se efectueaza prin card-ul electronic, datorita sondei centrale. Aceasta indica temperatura in centrul produsului de tratat. Sonda aer controleaza limitele maxime si minime de temperatura atinse de aer in incinta in cursul diferitelor faze ale ciclurilor in mod automat.

Pe display-ul temperaturilor (H si I) se poate citi temperatura aerului din incinta si a sondei centrale.

Odata atinsa temperatura pre-selectionata in centru (vezi tabelul de mai jos), aparatul va semnala sfarsitul ciclului: beep-erul va suna cateva secunde, ledul care corespunde ciclului va clipi si automat, aparatul trece la modul de conservare.

2.3 Mod manual

In modul manual, controlul ciclurilor de racire si de congelare se efectueaza prin card-ul electronic datorita unui timer care regleaza durata in minute a diferitelor cicluri; sonda aer controleaza limitele minimale si maximale de temperatura atinse de aer in incinta in timpul diferitelor cicluri in modul manual.

Pe ecranul display-ului de timp (I), si in functie de ciclul ales, apare o valoare in ore:minute, pe cand pe display-ul temperaturii este posibil a citi temperatura aerului.

La sfarsitul expirarii timpului selectat beep-ul va emite un sunet si masina trece automat in modul de conservare.

Pe durata ciclului manual se poate citi temperatura masurata cu sonda de temperatura. Prin apasarea butonului N. Timpul ramas va fi afisat automat dupa cateva secunde de la vizualizarea temperatuirii.

2.3.1 Setarea timpului

Valoarea timpului afisata pe display poate fi modificata apasandu-se mai intai pe butonul M, apoi pe butoanele L, pentru a creste durata sau pentru a o diminua. Aceste butoane de reglare a timpului sunt active timp de 10 sec. Timp in care ledul butonului M este aprins, si aceasta numai dupa inceperea setarii. La revenire, noua valoare setata va fi afisata pe display.

Dupa ce sa scurs timpul pre-selectionat aparatul semnaleaza sfarsitul ciclului. Beep-erul suna cateva secunde, ledul corespunzand ciclului incepe sa clipeasca si aparatul trece automat la modul de conservare.

NOTA: ciclurile de topire si sterilizare sunt independente de modurile de lucru automat si manual, nu se controleaza de catre nici una dintre sonde, doar ciclul de sterilizare este administrat de un TIMER a carui durata poate fi setata prin butoanele L.

2.4 Sonde si afisaje

Fiecare refrigerator are doua sonde: una care masoara temperatura aerului din incinta si care este afisata pe display-ul H si alta care masoara temperatura in centrul produslui.

In modul Automatic este afisata temperatura celor doua sonde iar in modul Manual poate fi citita temperatura din interiorul produsului pe afisajul I apasand butonul N.

Pentru a scoate sonda usor din aliment se poate apasa pe butonul Q care determina incalzirea sondei.

2.5 Pornirea si oprirea utilajului

porniti aparatul prin butonul A

selectati ciclul ales apasand pe butoanele: B, C sau D si de fiecare data ledul corespunzator se va aprinde pentru a confirma alegerea

selectionati modul de lucru, apasand pe butoanele F- manual sau E- automat.

NOTA: ciclurile de decongelare si de sterilizare sunt independente de modul manual si automat.

apasati pe butonul G, pentru a pune in functiune ciclul selectionat.

NOTA:Daca ati ales modul AUTOMATIC infigeti mai intai sonda in produs si apoi porniti ciclul de racire.

apasati pe acelasi buton G, pentru a opri ciclul selectionat sau a opri modul de conservare.

3 Exemple de functionare

3.1Selectarea unui mod de racire

Se face ca mai sus.

3.2 Programari

3.2.1 Programarea parametrilor de printare:

Pentru a modifica parametrii ce vor fi printati se va proceda astfel:

Se opreste aparatul apasand pe A si se intrerupe alimentarea de la tablou.

Se apasa simultan pe M si N si in acelasi timp se alimenteaza aparatul de la tabloul general si va apare mesajul “PrO” pe displa-yul H si “ - - - “pe display-ul I.

Se elibereaza cele doua butoane si se selecteaza codul parametrilor ce vor fi modificati apasand tot pe unul din cele doua butoane, cod ce va fi afisat pe H.

Pe display-ul I vor fi afisate valorile parametrilor ce vor fi modificati apasand pe butoanele L.

Lista cu parametri si gama de variatie a acestora este figurata in tabelul din documentatia originala.

3.2.1 Programarea parametrilor ciclurilor de racire:

Pentru a modifica parametrii presetati din fabrica in functie de cerintele utilizatorilor se va proceda astfel:

Se porneste utilajul apasand pe A.

Se tine simultan apasat timp de 5 secunde pe M si N pana va apare mesajul “PrO” pe displa-yul H si “ - - - “pe display-ul I.

Se selecteaza ciclul si modul de racire ales pt a fi modificat.

Codul parametrilor de modificat vor fi afisati pe H iar valoarea lor pe I.Codul va fi modificat folosind butoanele M si N iar valoarea folosind butoanele L.

Pentru a iesi din programare se apasa pe G.

Parametrii presetati sunt figurati in tabelul din documentatia originala.Sfaturi de folosire important a fi urmate!!

Faza de preracire: este indispensabila inainte de a insera produsul de racit sau de congelat, sa preracim incinta, pornind un ciclu soft sau hard pe gol, pana cand vom atinge temperatura de conservare.

ATENTIE !!!

Ca sa nu stricati aparatul este necesar sa nu lasati produsul cald in interiorul celulei. Odata ce produsul de racit este inserat, porniti imediat ciclul de racire sau congelare.

Sonda in centru: trebuie pozitionata corect in centrul produsului cel mai gros sau cel mai mare, avand grija ca sa nu iasa varful sondei in afara alimentului si sa nu se atinga de fundul tavii.

ATENTIE !!!

Ca sa evitati toate contaminarile nedorite, sonda trebuie curatata inainte de fiecare ciclu de lucru.

Recipientele si capacele: este recomandat sa folositi recipiente si tavi cat mai putini adanci cu putinta; adancimea lor trebuie sa fie mai mica de 65mm. Acoperiti tavile si recipientele cu pelicule izolante subtiri si nu cu capace. Pentru a avea rezultate mai bune, va sfatuim sa incarcati GN1/1 cu 3,5 kg alimente si pe o grosime nedepasind 4,5 cm pentru o racire rapida si 5 cm pentru o congelare rapida. Pentru alimentele dificile si/sau grase, este recomandat sa reduceti grosimea lor.

Incarcarea aparatului

Nu suprapuneti alimentele de racit sau de congelat, in asa fel incat sa nu depasiti 45mm grosime. Nu supraincarcati aparatul

Mentineti un spatiu suficient intre tavi, pentru a permite o buna circulare a aerului.

Puneti tavile adanc pe etajera, si cat mai aproape cu putinta e evaporator.

Atunci cand aparatul nu este in intregime plin, este recomandat sa repartizati tavile pe intreaga inaltime, evitand sa le concentrati.

Temperaturile

Nu lasati prea mult la temperatura camerei alimentele gatite, gata de racit sau de congelat. Cu cat alimentul isi va pierde umiditatea in afara celulei, cu atat mai dificil va fi conservat. Este recomandat a se incepe ciclul de racire sau de congelare rapida, imediat dupa ce sa terminat pregatirea sau gatirea, avand grija totusi, sa nu introduceti in aparat un aliment cu temperatura mai mare de 70 C. Alimentul gatit, poate fi de asemenea inserat in celula de racire atunci cand are o temperatura mai mare de 100 C cu singura conditie ca incinta sa fi fost pre-racita. Ne vom aduce aminte totusi ca timpul de referinta a ciclurilor este +90 C (de la +90+3 C, pentru racire rapida, +90..-18 C, pentru congelare rapida).

Conservare

Odata alimentul racit sau congelat, trebuie sa fie corect protejat (cu un plastic, cu un capac ermetic, cel mai bine fiind sa se puna sub vid). Dupa care produsul trebuie marcat cu o eticheta adeziva pe care vom nota cu un marker, continutul, ziua pregatirii si data limita de consum.

Punerea sub vid a alimentelor racite permite cresterea timpului de conservare cu 15..21 zile in functie de aliment. Punerea sub vid trebuie efectuata dupa recomandari, cu respectarea stricta a normelor impuse pentru timpi si temperaturi.

Alimentul racit trebuie conservat intr-o vitrina frigorifica la o temperatura constanta de +2 C iar alimentul congelat trebuie conservat intr-un congelator la o temperatura de –20 C.

ATENTIE!!! Sa nu folositi celula de racire in loc de frigider.

Inregistrarea grafica

Inregistrarea grafica permite sa se inregistreze si sa se imprime pe hartie datele despre temperatura si timpul ciclurilor de racire si de congelare rapida. Legat direct la card-ul electronic principal, inregistreaza si imprima toate semnalele de alarma a aparatului in timpul functionarii. Semnaleaza intretinerea obisnuita efectuata.

4. Intretinerea

Intretinerea

Informatiile si instructiunile continute in capitolul acesta sunt adresate intregului personal care lucreaza cu aparatul: utilizatorul, muncitorul care se ocupa cu intretinerea si de asemenea personalul nespecializat.

Norme elementare de securitate:

Pentru a efectua operatiunile de curatare si intretinere obisnuita:

Nu atingeti aparatul cu mana sau piciorul umede sau ude;

Nu lucrati cu aparatul avand picioarele desculte;

Nu inserati surubelnite, ustensile de bucatarie sau alte obiecte intre protectiile sau partile in miscare;

Inainte sa efectuati operatii de intretinere sau curatire deconectati aparatul de la reteaua electrica prin intrerupatorul general si deconectati-l de la priza;

Nu trage de cablul de alimentare pentru a-l deconecta din retea.

ATENTIE!!! Este strict interzis a demonta protectiile si dispozitivele de securitate pentru a efectua operatiile de intretinere obisnuite. Constructorul declina orice responsabilitate in caz de accident datorata nerespectarii acestor instructiuni.

Inainte de a pune aparatul in functie este necesara efectuarea unei curatari amanuntite in interiorul celulei.

Curatarea celulei

Pentru a garanta igiena si protectia calitatii produselor alimentare tratate, curatarea interna a celulei trebuie efectuata la sfarsitul fiecarei zile de lucru. Configuratia celulei si a componentelor interne permit o perfecta spalare folosind un burete sau o carpa. Efectuati curatirea cu apa cu detergent neutru si non abraziv. Clatirea poate fi facuta cu ajutorul unei carpe imbibate cu apa sau cu un mic jet de apa a carei presiune nu trebuie sa fie mai mare decat cea a apei curente.

ATENTIE!!! Nu zgariati suprafetele cu obiecte abrazive sau ascutite. Nu folositi abrazivele, dizolvantele sau diluante.

Este posibil de a accesa si a curati interiorul evaporatorului prin desurubarea suruburilor situate pe partea stanga a panoului port-ventilatoare. Intoarceti panoul spre dreapta.

Pentru curatirea evaporatorului se poate folosi o pensula deplasand-o de-a lungul aripioarelor din aluminiu intr-o miscare verticala.

ATENTIE!!! Este bine ca in cursul acestor operatiuni sa va puneti manusi.

Curatarea condensatorului

Pentru o functionare corecta si eficace a celulei este necesar ca condensatorul cu aer sa fie mentinut curat, aceasta permitand libera circulatie a aerului. Aceasta operatiune trebui efectuata o data la 30 zile maxim. Ea poate de asemeni fi facuta cu ajutorul unei mici perii nemetalica pentru a scoate tot praful si toate particulele de pe aripioare condensatorului. Este totusi bine sa folositi un aspirator pentru ca praful care se degaja sa fie controlat. Daca sau format depuneri de grasime, folositi o pensula imbibata in alcool.

ATENTIE!!! Nu zgariati suprafetele cu obiecte ascutite sau abrazive.

In modele cu unitatea de condensare incorporata, accesul la condensator se face prin fata aparatului: pentru a scoate panoul cu aripioare, desurubati cele 2 suruburi, situate in josul panoului.

Pentru unitatile de condensare la distanta este nevoie sa scoateti gratarul de protectie ridicandu-l si dupa aceea tragandu-l spre exterior. Dupa ce sau terminat operatiunile de curatire, puneti la loc toate protectiile si fixati-le cu suruburi, apoi va fi posibil sa repuneti aparatul in functie.

ATENTIE!!!!: in cursul acestor operatiuni puneti-va manusi de protectie, ochelari si o masca de protectie a cailor respiratorii.

Posibile defectiuni

Aparatul contine un sistem de control electronic dotat cu semnalizare acustica si vizuala;

sistemul se declanseaza daca apar probleme la dispozitivele de securitate.

In tabelele din pagina 25 si 26 sunt prezentate liste cu alarme posibile ce sunt afisate de cartela electronica precum si remediile lor.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Masurarea circuitelor ale traductoarelor inductive
Diferentiator de curent
Oscilatoare Butler
PARAMETRII CARE CARACTERIZEAZA UNDA DE CURENT CONFORM PE143
FENOMENE ELECTROMAGNETICE IN MASINA ASINCRONA
Reprezentarea matematica generala a ansamblului instalatiilor primare ale unei centrale electrice
CENTRALA FOTOVOLTAICA DE 30 kWp
Energia geotermala

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu