Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Rezistente

Rezistente


Rezistente

In practica rezistentele se realizeaza din punct de vedere constructiv sub doua forme: fixe si variabile.

Rezistentele fixe , dupa cum arata si denumirea, sunt acele care au o rezistenta fixa, precis determinata si invariabila in timp. Ele pot fi de doua feluri: chimice si bobinate (din sarma de inalta rezistivitate).

Rezistentele chimice se prezinta sub forma de mici cilindri confectionati dintr-un amestec de grafit sau carbune si un liant ceramic oarecare si prevazuti la capete cu sarmulite sau lamele de contact, cu ajutorul carora se leaga cu alte piese din montaj.

Alte modele de rezistente chimice constau din niste tubusoare de material ceramic peste care s­a depus - pe toata suprafata sau dupa o spirala - un strat subtire de grafit. In prezent aceste piese se fabrica dupa o metoda mai noua, care consta in metalizarea suportului ceramic cu un strat de grosimea caruia depinde valoarea rezistentei. Rezistentele produse dupa acest procedeu sunt de calitate superioara, fiind mult mai constante in raport cu temperatura de lucru si mediul ambiant.

Rezistentele bobinate sunt confectionate din sarma cu rezistenta electrica mare ( nichelina, etc.) si fixata la capete cu un colier sau capacel. Uneori , rezistentele bobinate sunt acoperite cu un strat de sticla sau material termorezistent ( lac).

La unele rezistente bobinate, care sunt utilizate ca divizoare de tensiune, se monteaza, dupa nevoie, mai multe cursoare, care sunt niste bratari, a caror pozitie poate fi reglata dupa necesitate.

Rezistentele variabile, care se utilizeaza acolo unde valoarea tensiunilor trebuie schimbata de la un moment la altul, se intalnesc in practica sub forma de reostate si potentiometre.



Un reostat este o rezistenta variabila constituita dintr-un fir de nichelina sau alt material de rezistivitate ridicata, bobinata pe o bareta din material termorezistent, indoit in forma de tor (cerc) intrerupt. Pe aceasta bareta se plimba un cursor, comandat de un ax de buton. Intregul dispozitiv este montat pe un suport izolant.

Valoarea rezistentei unui reostat depinde de grosimea si natura firului metalic bobinat.

Potentiometrele sunt practic, tot un fel se reostate, spre deosebire de acestea sunt prevazute cu trei borne, doua pentru capetele rezistentei si una pentru cursor. In acest fel pot fi utilizate ca divizoare de tensiune (montate potentiometric).

In majoritatea cazurilor, potentiometrele care au valori mult mai mari decat reostatele (de la cativa KΩ la cativa MΩ) , sunt chimice, fiind alcatuite dintr-un strat de argint coloidal dispus circular, pe care se plimba un cursor. Intregul ansamblu este fixat pe un suport cilindric izolat si acoperit cu un capac metalic, de aceeasi forma.

Pentru valorile mici, potentiometrele se executa uneori bobinat. Toate axele potentiometrelor de marime obisnuita au diametrul standardizat de 6 mm. - In schemele radio, rezistentele se noteaza prin litera R, urmata de un indice : R4, R7, R11.

Reprezentarea schematica a rezistentei este urmatoarea:





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.