Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
SARCINA ELECTRICA

SARCINA ELECTRICA


Sarcina electrica

Sarcina electrica este o marime scalara, derivata in S.I., definita pe baza marimilor fizice fundamentale: intensitatea curentului electric si timp.

Simbol: q sau Q

U.m.: C (Coulomb)

Corpurile electrizate au sarcina electrica diferita de zero.

Corpurile pentru care sarcina electrica totala este zero sunt neutre din punct de vedere electric.

Sarcinile electrice pot fi:

pozitive;

negative

Corpurile incarcate cu sarcini de acelasi semn se resping, iar cele incarcate cu sarcini de semne contrare se atrag.

Denumirea celor doua tipuri de sarcini electrice ca "negative" si "pozitive" este o simpla conventie. Initial, aceste denumiri au fost legate de faptul ca un corp incarcat cu un anumit tip de sarcina trece intr-o stare neutra daca se aduce pe el o sarcina de aceeasi valoare, dar de tip contrar. Sarcinile electrice nu au nimic intrinsec negativ sau pozitiv, este vorba de un anumit tip de notatie care sa permita comunicarea.

Legea conservarii sarcinii electrice:

Sarcina electrica totala a unui sistem izolat este constanta in timp (se conserva).Sarcina electrica totala a unui sistem reprezinta suma algebrica a sarcinilor pozitive si negative ale sistemului.

Starea neutra nu presupune absenta sarcinii electrice din sistem, este suficient ca sarcina electrica totala sa fie zero. Pentru toate corpurile macroscopice, conditia de neutralitate este:

Orice sarcina electrica existenta liber in natura este un multiplu intreg al unei anumite sarcini electrice, numita sarcina electrica elementara:

Simbol: e

unde N este un numar intreg. Sarcina electrica elementara este cea mai mica sarcina electrica pozitiva care exista liber in natura.

Valoarea sarcinii electrice elementare este:

Sarcina electrica elementara reprezinta sarcina unui ion monovalent pozitiv, fiind egala cu modulul sarcinii electronului.

Deoarece sarcina electrica nu poate lua orice valoare, ci doar anumite valori, se spune ca sarcina este cuantificata (are caracter discontinuu sau discret). Orice modificare a sarcinii electrice se poate face "in salturi" egale cu multiplii de e.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.