Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
STABILIZATOARE PRIN COMPENSARE CU DIODA ZENER

STABILIZATOARE PRIN COMPENSARE CU DIODA ZENER


Stabilizatoare prin compensare cu dioda Zener

1. Principiul metodei

Stabilizatoarele prin compensare au la baza doua principii care exprima mecanismul fizic al stabilizarii. Acestea sunt ilustrate in figurile 1a si 1b.

 

a b

Fig. 1

Stabilizatorul din figura 1a este numit tip serie si contine sursa primara de tensiune, a carei valoare este variabila, rezistenta interna a sursei Ri, rezistenta de sarcina Rs si rezistenta variabila Rv.

La modificarea tensiunii E, Rv trebuie sa-si modifice valoarea astfel incat caderea de tensiune pe aceasta sa asigure constanta tensiunii de iesire.

Tensiunea de iesire poate fi modificata si prin modificarea rezistentei de sarcina. Si in acest caz tot modificarea lui Rv conduce la mentinerea constanta a tensiunii de iesire.

Stabilizatorul din figura 1b este numit de tip deviatie si contine elemente cu aceeasi semnificatie ca si primul. Mecanismul reglarii tensiunii de iesire se asigura prin modificarea caderii de tensiune pe rezistenta interna a sursei. Aceasta se realizeaza datorita variatiei curentului debitat de sursa ca urmare a variatiei lui Rv.

Practic se adopta structurile prezentate in figura 2.

 

a b

Fig. 2

Schema generala a unui stabilizator de tensiune cuprinde un element de control S legat in serie, ca in figura 2a, sau in derivatie, ca in figura 2b. In functie de plasarea acestui element stabilizatorul este de tip serie sau derivatie. Pozitionarea elementului de control se raporteaza la sarcina stabilizatorului. Pe cele doua figuri prin Ur s-a notat sursa de tensiune de referinta si prin C comparatorul.

Comparatorul primeste tensiunea Ur si U2 pe care le compara si furnizeaza un semnal proportional cu diferenta lor. Acest semnal se numeste semnal de eroare .Atunci cand U2 are valoarea prestabilita, semnalul de eroare este nul si comparatorul nu actioneaza asupra elementului de control. Daca apare o variatie a lui U2 semnalul de eroare actioneaza asupra elementului de control astfel ca tensiunea U2 sa revina la valoarea prestabilita.

2. Stabilizator cu compensare tip derivatie

Structura cea mai simpla a unui stabilizator de acest tip este prezentata in figura 3. Tranzistorul are rolul de element de control si comparator.

Fig. 3

Cind tensiunea U2 variaza, tensiunea Uz fiind constanta, va varia si UBE in acelasi sens. Variatia lui UBE conduce la o variatie de acelasi sens a curentului de colector, deci si a caderii de tensiune la bornele lui R1. In acest fel U2 va reveni la valoarea initiala.

3. Stabilizator cu compensare cu tranzistor serie

In acest tip de stabilizator tranzistorul este plasat in serie fata de sarcina si are rolul de element de control si de comparator.

Structura cea mai simpla a unui astfel de montaj este prezentata in figura 4.

Fig. 4

Atunci cand U2 variaza, tensiunea UBE va avea o variatie de sens contrar deoarece:

si Uz este presupusa constanta.

Variatia lui UBE va antrena o variatie de acelasi sens pentru curentul prin tranzistor si deci va readuce U2 la valoarea initiala.

Se constata ca valoarea coeficientului de stabilizare amonte nu depinde de parametrii tranzistorului ci numai de rezistenta dinamica a diodei Zener. Pentru a obtine o rezistenta de iesire (Ri) cat mai mica trebuie ca factorul de amplificare in curent al tranzistorului (h21) sa fie cat mai mare.

Montajul nu este protejat la scurtcircuit pe sarcina, deci trebui prevazut un sistem de protectie

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.