Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
ALIAJELE ALUMINIULUI

ALIAJELE ALUMINIULUI


ALIAJELE ALUMINIULUI

Aliajele aluminiului turnate in piese (STAS 201/2-71) au urmatoarele elemente principale de aliere : Cu, Si, Mg si Zn.

Marcile aliajelor de aluminiu se simbolizeaza cu ATN pentru grupa de aliaje turnate in amestec de formare, ATC pentru aliaje turnate in cochilii si ATP pentru aliajele turnate sub presiune

Aliajele cu elementul principal de aliere cuprul : ATC Cu 4 MgTi, ATC Cu 4 Mg 2 Ni 2, ATC Cu 8 si ATC Cu 10 pot fi turnate in forme in nisip sau cochilii pentru obtinerea unor piese cu rezistenta mare la temperaturi ridicate. Cuprul in aceste aliaje imbunatateste rezistenta mecanica si rezistenta la coroziune si reduce coeficientul de contractie. Aceste aliaje se pot trata termic, calirea se efectueaza cu o incalzire la circa 500C urmata de o racire rapida. Dupa aplicarea tratamentului de revenire la 150 precipita compusul intermetalic AI2Cu ce va ridica duritatea aliajului.Aliajele cu elementul principal de aliere siliciu : ATP SI 8 Cu 2 Fe, ATP Si 12 Fe, ATP Si 12 MgFe sunt intrebuintate la obtinerea unor piese turnate de forme complicate, cu contractie mica si rezistenta mecanica ridicata. Se utilizeaza in industria de automobile, motociclete si avioane.

Aliajele cu elementul principal dc aliere magneziu : ATN Mg 3 Si, ATN Mg 6, ATN Mg 9 Si prezinta o rezistenta ridicata fata de apa de mare si in mediu slab alcalin. Se utilizeaza la confectionarea diferitelor piese in constructii navale.

Duraluminurile sunt aliaje ale aluminiului cu cupru si magneziu care mai contin Fe, Si, Ni si Zn. Aceste aliaje pot fi prelucrate prin stantare, presare, laminare pentru obtinerea unor semifabricate diverse sub forma de tabla, bare, tuburi etc. Prin calire si revenire isi maresc foarte mult densitatea. Se utilizeaza in industria de automobile si avioane.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.