Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » tehnica mecanica
Transmisii hidrodinamice (THD)

Transmisii hidrodinamice (THD)Transmisii hidrodinamice (THD)

Transmisiile hidrodinamice se folosesc la automobile si tractoare destinate efectuarii de lucrari grele la care apar socuri si vibratii. Se folosesc doua tipuri de transmisii hidrodinamice:

Ambreiajul hidrodinamic sau turboambreiajul;

Transformatorul hidrodinamic de cuplu sau hidrotransformatorul sau convertorul hidrodinamic de cuplu.

Ambreiajul hidrodinamic (AHD) are rolul de a realiza cuplarea lina si fara socuri a motorului termic la transmisie. Este format dintr-o pompa si o turbina montate intr-o carcasa comuna, inchise etans si umpluta cu agent hydraulic (ulei mineral pentru transmisii).

Pompa primeste de la motorul termic momentul (Mp) la viteza unghiulara (wp) si-l transmite la turbina care se va roti cu viteza unghiulara (wt) si un moment (Mt) dupa care fluidul este recirculat (este preluat din nou de pompa).

Fig.6.10. Schema de principiu si partile componente ale (AHD)

Intre fetele frontale ale paletelor pompei si turbinei exista un joc de 3 – 4mm. Cind motorul incepe sa functioneze, va antrena si pompa, iar uleiul care se gaseste intre paletele sale, sub actiunea fortei centrifuge, este impins catre periferie si obligat sa circule in sensul sagetilor din figura 6.10 c.

Pentru a putea exista o variatie de moment cinetic este necesar ca intre rotorul pompei si cel al turbinei sa existe o miscare relativa (wt < wp). Randamentul maxim se obtine la o alunecare e = 2 – 4% si are valoarea (hTHD = 97 – 98%). Alunecarea se calculeaza cu relatia:

(19)

Ambreiajele hidrodinamice lucreaza, in general, la turatii reduse avind un gabarit mare. Nu se utilizeaza la tractoare. Ele nu pot asigura o variatie a momentului la arboreal turbinei, realizeaza numai (Mt = Mp).

Transformatorul hidrodinamic de cuplu (THD) realizeaza o crestere a momentului la arboreal turbinei fata de momentul pompei de 2 – 4 ori in mod automat in functie de necesarul de moment rezistent. Se compune dintr-un rotor de pompa si unul de turbina, intre ele intercalindu-se unul sau mai multe deflectoare (D). Acestea au rolul de a crea o reactie, prin schimbarea directiei vitezei absolute a fluidului concretizata printr-un moment de reactie care se adauga momentului furnizat de pompa astfel ca la arboreal turbinei momentul va fi mai mare. Deflectorul poate fi fix la carcasa transmisiei caz in care transformatorul hidrodinamic este simplu sau poate fi legat la carcasa cu un cuplaj unisons caz in care (TDH) este complex.

Transformatorul hidrodinamic simplu (fig.6.11) are deflectorul montat in aval sau in amonte de pompa (inainte de intrarea lichidului in pompa).

Fig.6.11. Schema transformatorul hidrodinamic de cuplu (THD) simplu

In cazul montarii deflectorului in amonte, va apare un moment de reactie datorita diferentei intre momentul motor (aplicat pompei) si momentul rezistent aplicat la turbina. Acest moment de reactie se adauga la momentul motor marind momentul la arboreal turbinei. Reactia se produce atit timp cit momentul rezistent la arboreal turbinei este mai mare decit momentul la arboreal pompei, cu cit alunecarea este mai mare. Deflectorul poate fi asemuit cu o pirghie al carui punct de sprijin se deplaseaza automat in functie de necessitate pentru a adapta bratul la  sarcinile diferite necesare a fi invinse cu aceeasi forta activa.

In figura 6.12 este prezentata caracteristica transformatorului hidrodinamic.

La demaraj alunecarea e wt = 0 si (Mt) este maxim, de 2 – 4 ori mai mare decit momentul la arboreal pompei (Mp). Pe masura ce (Mt) scade deoarece scade momentul rezistent creste (wt). Randamentul (THD) are valoarea maxima de 0.85 – 0.9 si scde foarte mult din momentul in care wt > 0.5 wp

Fig.6.12. Caracteristica transformatorului hidrodinamic simplu

Pentru imbunatatirea randamentului transformatorului hidrodinamic in domeniul turatiilor mari ale turbinei (la momente rezistente mici) cel mai simplu este de a se trece in regim de ambreiaj hidrodinamic. Aceasta trecere se face prin montarea deflectorului pe un cuplaj unisens (fig.6.13) care permite rotirea acestuia in acelasi sens cu rotorul turbinei atunci cind nu mai exista moment de reactie (Mt = Mp).

Fig.6.13. Montarea deflectorului pe un cuplaj unisens (THD complex)

Fig.6.14. Randamentul transformatorului hidrodinamic complex

Datorita faptului ca (THD) nu poate realiza variatii ale momentului la arboreal turbinei mai mari de 2 – 4 ori decit momentul furnizat de motor autovehiculele trebuie sa aiba si o cutie de viteze mecanica auxiliara.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
DEFINIREA SI CLASIFICAREA MASINILOR-UNELTE
MISCAREA LICHIDELOR IN CONDUCTE
Transmisii hidrodinamice (THD)
Transferul de caldura prin radiatie
AL – III – LEA PRINCIPIU AL HIDRAULICII - INCARCAREA DETERMINA PRESIUNE
Bare de sectiune variabila
PISTOL PENTRU VOPSIT SG 80A INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE SI MASURI DE SIGURANTA
Calculul capului bielei
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu