Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
ALIAJELE CUPRULUI

ALIAJELE CUPRULUI


ALIAJELE CUPRULUI

Aliajele cuprului pot fi considerate ca se cuprind in trei categorii : bronzuri, alamuri si aliaje speciale.

1. BRONZURILE

Bronzul se defineste drept aliajul cuprului cu staniu. Datorita insa costului destul de ridicat al staniului, sunt produse si alte aliaje inlocuitoare al bronzului cu staniu numite tot bronzuri dar care sunt obtinute cu Pb, Al, Sn-Zn, Sn-Zn-Pb etc.

Bronzurile cu staniu au o culoare galben-rosietica, greutatea specifica de cca 8,8 daN/dm3 si temperatura de topire de 9001000°C. Bronzurile cu peste 10% Sn nu se mai pot lamina, forja sau trefila datorita formarii constituentului structural e (fig. 5.1) de duritate si fragilitate ridicata.

Din acest punct de vedere, bronzurile de staniu se impart in doua categorii: laminabile cu Sn<10% si turnate in piese cu Sn>10%.

Intrebuintarile bronzurilor cu staniu (STAS 197-66) sunt :

- Bz 14 T pentru elemente supuse la uzura, lagare pentru masini-unelte, organe de masini pentru aparate hidraulice etc. ;

- Bz 12 T se utilizeaza la confectionarea melcilor si rotilor melcate, piulite de ghidare, axe etc. ;

- Bz 10 T prezinta intrebuintari diverse la aparate si armaturi speciale.

Bronzurile de aluminiu (STAS 198-67) contin cel mult 10% aluminiu si in comparatie cu cele de staniu, prezinta caracteristici mecanice mai bune, o rezistenta buna la coroziune si antifrictiune.

In categoria bronzurilor speciale cele care se elaboreaza cu 65 90%Cu, 0.3% Sn, 2.15% Pb si 520% Mn, prezinta duritate si rezistenta la uzura ridicata.

2. ALAMELE

Alamele sunt aliaje Cu-Zn cu cel putin 55% Cu. Alamele sunt plastice, usor de prelucrat prin deformare la rece si la cald, iar rezistenta si duritatea cresc o data cu continutul de Zn (fig. 5.2).



Aamele mai pot contine si alte elemente cum sunt : Pb, Fe, Al, Si, Mn, Ni etc. care cuntribuie la imbunatatirea rezistentei, duritatii si prelucrabilitatii.

Utilizarile alamelor obisnuite (STAS 95-75) sunt urmatoarele :

- CuZn 41 T pentru colivii de rulmenti ;

- CaZn 34 T la armaturi obisnuite, piese de ornament si diverse alte piese fara solicitari mecanice ;

- CuZn 33 T pentru armaturi rare lucreaza la presiuni pana la 10at., piese turnate usor solicitate ;

- CuZn 42, CuZn 40, CuZn 37 (pot fi prelucrate prin presare la cald, tragere, ambutisare si prin aschiere) sunt utilizate pentru suruburi si diverse piese strunjite, pentru constructii electrotehnice, condensatoare, racitoare etc.;

- CuZn 30, CuZn 28, CuZn 20, CuZn 15, CuZn 10 (pot fi prelucrate la rece) se folosesc la executarea tablelor, benzilor, sarmei etc.

3. ALIAJELE SPECIALE ALE CUPRULUI

Printre aliajele speciale ale cuprului se pot considera cele cu nichel. Acestea sunt :

a - constantanul (60% Cu, 40% Ni) folosit la confectionarea termocuplelor si a rezistorilor cuptoarelor electrice care lucreaza pana la  1200 °C ;

b - nichelina (68% Cu, 32% Ni) ca si constantanul se utilizeaza ca rezistor in cuptoarele electrice ;

c - manganinul (58% Cu, 41% Ni, 1% Mn) prezinta , rezistivitate electrica constanta cu temperatura si ca urmare, este utilizat la confectionarea bobinelor de etalonare a aparatelor electrice de masura.

d - argentanul (60% Cu, 20% Ni 20% Zn) poseda o rezistenta chmica ridicata la temperaturi inalte. Este utilizat la cuptoarele electrice cu rezistenta.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.