Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
COSMOSWorks2006 - leader in analizalor

COSMOSWorks2006 - leader in analizalor


COSMOSWorks2006 - leader in analiza proiectelor

Inca de la lansarea sa pe piata in anii 80, COSMOS a redefinit modul in care inginerii proiectanti valideaza proiectele. COSMOS era unul dintre primele programe de analiza dezvoltate pentru a rula exclusiv pe PC-uri, iar in anul 1996 (la un cateva luni dupa aparitia SolidWorks) a fost primul program de analiza integrat in "fereastra" SolidWorks. In anul 2001, compania producatoare a COSMOS, Structural Research and Analysis Corporation, a fost achizitionata de Dassault Systemes, moment in care linia de produse COSMOS a fost inglobata in linia de produse a SolidWorks Corporation.

Despre programele de analiza exista mai multe conceptii gresite. Multi ingineri considera ca programele de analiza cu metoda elemtului finit sunt foarte scupe si sunt greu de utilizat. Unii dintre ei considera ca trebuie sa ai "doctoratul in inginerie pentru a putea lucra cu aceste programe si ca numai companiile mari isi permit sa foloseasca acest tip de programe. Studiile arata ca sapte din zece ingineri proiectanti care folosesc programe CAD au aceste impresii despre programele de analiza.

Ca rezultat, multi ingineri trec proiecte netestate direct in faza de prototip sau chiar in faza de productie, astfel punand in pericol calitatea produselor si relatiile cu clientii. In alte cazuri, porniind de la premisa "daca nu se rupe nu incerca sa modific" inginerii prefera sa reproduca repere si produse vechi, lucrand cu concepte care au functionat in trecut, fara a incerca sa aduca inovatii si concepte noi. A nu optimiza un produs poate duce la cheltuieli suplimentare, spre exemplu utilizarea de material in exces, care putea fi inlaturat prin utilizarea de programe de analiza si optimizare. Inlaturarea excesului de material poate duce la economii importante atunci cand o companie produce piese in serie mare. Cu alte cuvinte "chiar daca nu se rupe, ar putea fi modificat"La inceputul anilor 90 procesul de dezvoltare a unui produs a inceput sa evolueze de la conceptul testare a mai multor prototipuri, la un nou concept ce se baza pe proiectarea asista de calculator - CAD. Decat sa creasca costurile si timpii de lansare prin realizarea si tetarea a mai multe prototipuri, inginerii au inceput sa analizeze modelele generate pe computer folosind metoda elementului finit, cunoscuta si ca "analiza cu element finit - FEA .

Deoarece avantajele analizei proiectelor pentru dezvoltarea de produse nou sunt evidente, industria s-a indepartat de la producerea de prototipuri multiple, indreptandu-se catre analiza 3D datorita urmatoarelor motive:

modelarea 3D a solidelor a devenit mai puternica, usor de utilizat si mai ieftina;

analiza a devenit mai puternica si mai accesibila nespecialistilor;

Sistemul de operate Microsof Windows a permis utilizarea CAD si FEA pe un PC;

PC-urile au devenit mai puternice si mai stabile.

Odata cu achiztia SRAC, linia de produse COSMOS a trecut intr-un nou stadiu de dezvoltare, urmand filozofia SolidWorks, aceea de a oferi oricarui inginer capabiliati avansate de proiectare, usor de utilizat si la un pret pe care si-l pot permite.

A fost dezvoltata interfata COSMOSWorks pentru a fi similara cu SolidWorks si deci usurinta de utilizare a devenit mai buna si au fost integrate in SolidWorks mai multe module de calcul cu element finit. Astfel COSMOSWorks Professional este singurul program de analiza care este integrat intr-un program CAD si care ofera la un pret sub 10.000 Euro urmatoarele module de calcul: static, frecvente proprii, flambaj, termic, optimizare, calcul la oboseala si "drop-test".

COSMOSWorks - calcul la oboseala

In 1954, doua accidente aviatice in care a fost implicat primul avion comercial, de Haviland Comet, au adus cuvintele "oboseala metalului" pe primele pagini ale ziarelor si in atentia opiniei publice. Avioanul, de altfel unul dintre primele avioane cu cabina presurizata, avea ferester de forma patrata. Presurizarea combinata cu incarcarile repetate din timpul zborurilor, au dus la aparitia unor fisuri in colturile ferestrelor, fisuri care s-au propagat pana la dezmembrarea cabinei. Pe langa faptul ca a fost o tragedie in care au pierit 68 de persoane, dezastrele avionului Comet a fost ca o alarma care suna pentru inginerii proiectanti, pentru realizarea unor proiecte mai sigure. De atunci fenomenul de oboseala a fost depistat ca fiind la originea defectelor din multe componente mecanice cum ar fi turbinele sau alte echipamente care functioneaza la incarcari ciclice si intense.

Principala unealta pentru intelegerea fenomenului, dar si pentru prezicerea si evitarea oboselii materialelor s-a dovedit a fi analiza cu element finit (FEA). In general programele de analiza cu element finit furnizeaza modulul de calcul la oboseala in configuratii avansate, cu interfata grafica proprie, greu de utilizat si cu preturi de peste 15.000 Euro. COSMOSWorks ofera calculul la oboseala integrat in intefata "prietenoasa" a SolidWorks, la un pret moderat si cu aceleasi capabilitati ca celelate programe concurente.

COSMOSWorks - "drop test"

Cum ar putea fi protejate componentele unui telefon celular sau unui PDA daca cineva va misca mana in timp ce-l folositi si acesta va cadea pe pamant? Sau ce se va intampla cu structura unui rezervor daca macaraua care il manevreaza il va scapa accidental?

Pana nu demult , pentru a determina rezultatele acestor tipuri de accidente era nevoie de teste fizice care distrugeau structura modelului, sau de analize cu element finit in domeniile neliniar si raspuns dinamic, foarte dificile si potrivite mai degraba pentru simularea "crash-test" la automobile.

COSMOSWorks face posibila simularea acestor fenomene pe un PC, integrat in interfata SolidWorks, usor si rapid, desi rularea acestora implica studierea a zeci de mii de stadii intermediare pentru a capta rezulatele unui fenomen ce se petrece in cateva milisecunde de la impact.

Pentru utilizatori rularea acestor teste are loc ca si orice alta analiza in COSMOSWorks, usor de realizat si foarte rapida ca rezolvare. Se pot rula mai multe scenarii, prin care sa fie testata rezistenta unor produse, la impactul cu solul in diferite orientari ale acestor produse.

Simularile "drop-test" din COSMOSWorks suporta deomeniul plastic, deci inginerii pot determina deformatii permanente care apar dupa impact. Materialele plastice si metalele prezinta deformatii permanente daca sunt solicitate dincolo de limita la curgere.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.