Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Esantionare din rezervor

Esantionare din rezervor


Esantionare din rezervor

Rezervoare de suprafata

Rezervoare cilindrice verticale

Probe punctuale

Se coboara dispozitivul de esantionare pana cand deschiderea lui se afla la adancimea ceruta, se

deschide intr-un mod adecvat si se mentine la nivelul necesar pana se umple. Se scoate dispozitivul si fie se toarna incet o portiune mica inapoi in rezervor pentru a crea un spatiu gol inainte de inchiderea probei, fie se transvazeaza intreaga proba intr-un al doilea vas pentru proba.In conditiile de clima calda sau oriunde exista o diferenta de temperatura semnificativa intre temperatura aparatului pentru proba si cea a produsului care urmeaza sa fie esantionat, aparatul pentru luat proba trebuie sa fie adus la temperatura continutului din rezervor prin ridicarea sau coborarea usoara a acestuia aproximativ 300 mm de la 1 la 2 minute inainte de a actiona mecanismul de deschidere.

Cand se preleveaza proba la niveluri diferite se iau probe in ordine, de la varf spre fund pentru evitarea tulburarii produsului la nivelul inferior

In cazul aparatului pentru luat proba zonala (avand in principal clapete in partea inferioara si superioara care permit continutului din rezervor sa curete aparatul cand este coborat) se coboara acesta intr-un mod controlat pana la adancimea ceruta. Se inchid(e) clapeta(ele) de indata ce s-a incheiat operatia de coborare si se scoate proba imediat. Se transfera atent proba completa intr-un al doilea vas pentru proba.

Cand modelul aparatului pentru luat proba zonala nu permite spalarea din plin in timpul coborarii se recomanda ca aparatul sa fie ridicat si coborat de doua sau trei ori dupa ce atinge locul de esantionare punctuala inainte de a inchide clapeta(ele). Ridicarea sau coborarea se va realiza pe o distanta avand cel putin inaltimea aparatului pentru luat proba.

In cazul probei de varf, se coboara atent aparatul pentru luat proba/containerul deschis pana cand gatul acestuia este exact deasupra suprafetei lichidului si apoi se lasa aparatul sa cada brusc la 150 mm sub suprafata. Cand aparatul de luat probe este plin, fapt indicat de disparitia bulelor de aer, se extrage si se continua ca pentru probele punctuale obisnuite.

Probe compuse

O proba compusa poate fi formata din subprobe reprezentative de probe punctuale obtinute dintr-un singur rezervor(exemplu combinand subprobele din probele punctuale superioara, de mijloc si inferioara) sau pot fi formate prin combinarea subprobelor reprezentand rezervoare individuale, pentru a furniza o proba compusa pentru o cantitate de produs petrolier mai mare (exemplu o serie de rezervoare, de nave sau barje cu acelasi produs). Probele compuse trebuie sa includa tot produsul colectat cu dispozitivul initial de esantionare, fara subdivizare. Volumul colectat in dispozitivul initial de esantionare trebuie ales astfel incat sa permita intregului continut din dispozitiv sa fie adaugat la volumul altor subprobe in containerul de transport. Obtinerea subprobelor mai mici decat continutul total al unei subprobe trebuie realizata numai in laborator, cu mijloace care sa asigure amestecarea adecvata si masurarea subprobelor.

Pentru a pregati alt tip de proba compusa, se transvazeaza subprobele probelor individuale reprezentative in containerul pentru proba compusa amestecandu-le usor. Subprobele trebuie masurate volumetric in functie de proportia de produs pe care o reprezinta fiecare.

Cand subprobele care urmeaza a fi combinate provin dintr-un rezervor cu o sectiune transversala neuniforma (sau din rezervoare multiple) operatia de compunere impune calcul atent si masurarea subprobelor pentru a mentine caracterul reprezentativ al probei. Aceste operatii vor fi realizate in conditii de laborator controlate, daca este posibil.

NOTA - Evaporarea fractiilor usoare si aderarea apei/sedimentului la peretele aparatului initial pentru luat proba, pot influenta natura reprezentativa a probei(lor) compus(e) (a se vedea de asemenea 7.2.3).

Nu se prepara probe compuse pentru incercare daca nu exista indicatii speciale si acord intre partile interesate. Ca o alternativa a compunerii fizice, trebuie incercate probele punctuale individuale si calculata valoarea medie pe baza rezultatelor incercarilor individuale si a proportiei masice reprezentata de fiecare proba.

1.1.3 Esantionare proba de fund

Se coboara aparatul pentru luat proba de fund, pana ce ramane in pozitie verticala pe fundul rezervorului, incat sa se deschida clapeta si sa se umple aparatul. Dupa ce se retrage aparatul, se verifica atent etanseitatea. Daca sunt detectate scurgeri, se arunca proba, se curata fundul aparatului pentru luat probe si se recolteaza proba din nou. Daca este necesar, se transvazeaza continutul in al doilea container pentru proba, examinand cu atentie ca toata proba sa fie transvazata cum trebuie, inclusiv orice apa sau impuritati solide ce pot sa adere la peretii interiori ai sticlei din aparatul initial pentru luat proba

1.1.4 Esantionare din interfaza

Se coboara aparatul pentru luat proba, cu clapetele deschise, pentru a permite lichidului sa spele dispozitivul. La nivelul dorit, se inchide clapeta(ele) si se scoate aparatul din lichid.

Daca se utilizeaza un tub transparent, orice interfaza existenta poate fi detectata vizual prin peretele tubului de prelevare si determinata pozitia acesteia in interiorul rezervorului prin masurarea cu ruleta pentru esantionare. Se verifica daca clapetele sunt inchise corespunzator; in caz contrar se reesantioneaza.

NOTA - Proba poate fi retinuta pentru incercare.

Esantionare prin robinet (lateral rezervorului)

Nu este o metoda indicata pentru tranzactiile comerciale sau pentru scopuri de inventariere a productiei si de aceea trebuie aplicata doar daca nu este posibila alta metoda de esantionare.

Robinetele punctelor pentru esantionare vor avea un diametru minim 12,5 mm si vor fi pozitionate pe partea laterala a rezervorului la intervale regulate, prin racorduri ce se extind la cel putin 150 mm in rezervor, cu exceptia rezervoarelor cu capac flotant la care nu este posibil. Racordul inferior trebuie sa fie la acelasi nivel cu baza conductei de aspiratie (a se vedea de asemenea 7.2.4).

Inainte de a lua proba, se spala robinetul sau racordul cu produsul din care se ia proba, dupa care se introduce proba in container sau recipient.

PRECAUTII - Se deschid robinetele cu atentie in cazul esantionarii sub presiune. Nu se incearca sa se deblocheze racordul blocat prin trecerea unei tije prin robinetul deschis.

Daca continutul unui rezervor echipat cu trei racorduri pentru luarea probelor nu ajunge la racordurile pentru proba superioara sau de mijloc, proba se ia in modul urmator

a)  Daca nivelul produsului este mai aproape de racordul superior decat de cel de mijloc, se iau doua treimi de proba de la racordul de mijloc si o treime de la cel inferior.

b)  Daca nivelul este mai aproape de racordul de mijloc decat de cel superior, se ia o jumatate de proba de la racordul de mijloc si o jumatate de la cel inferior. Daca nivelul produsului este sub racordul de mijloc , se ia intreaga proba de la racordul inferior.

Esantionare probe de la toate nivelurile

Diferitele tipuri de echipamente utilizate sunt descrise la 5.2.6. Aparatele pentru luat proba de la toate nivelurile pot fi de tipul "suprafata-fund" sau "fund-suprafata". Deoarece recipientul pentru proba se umple in timp ce parcurge intr-o singura directie continutul rezervorului, se impun diferite proceduri pentru tehnica "suprafata-fund" respectiv "fund-suprafata".

Se respecta instructiunile fabricantului cand se utilizeaza dispozitive omologate.

Pentru a obtine proba de la toate nivelurile(fund-suprafata) cu o sticla fixata intr-un suport ingreunat pentru luat proba (sau cu bidon ingreunat pentru luat proba), se procedeaza dupa cum urmeaza. Sticla sau bidonul se astupa cu dop, se coboara spre fundul rezervorului (evitandu-se orice strat de apa libera de la fund). Se smuceste franghia pentru a indeparta dopul, se ridica aparatul inapoi spre suprafata cu o viteza uniforma fara nici un fel de pauza sau ezitare. Viteza de tragere trebuie astfel aleasa, incat sticla sau bidonul sa fie umplut circa 80%, dar nu mai mult decat 90%, cand se extrage din lichid . Se astupa imediat sticla cu capac sau dop sau se transfera atent intreaga proba din bidonul ingreunat in al doilea recipient pentru transport (a se vedea de asemenea 5.2.6.

Daca aparatul pentru luat proba de la toate nivelurile cu volum fix este umplut sub 90%, cand se retrage din lichid se poate aprecia ca produsul petrolier intrat in el provine din toate straturile, in timpul trecerii acestuia prin continutul rezervorului. Daca aparatul pentru luat proba este umplut peste 90%, cand se retrage din lichid, proba poate sa nu fie reprezentativa si trebuie aruncata inainte de a lua o noua proba utilizand o viteza de ridicare mai mare.


NOTA 1 - Utilizarea aparatelor pentru luat proba de la toate nivelurile cu volum fix nu este o metoda indicata pentru tranzactiile comerciale sau efectuarea inventarierii productiei, deoarece aceste dispozitive nu pot fi umplute cu o viteza constanta. In plus, operatorul poate sa nu fie capabil de a cobori sau ridica aparatul pentru luat proba la viteza ceruta pentru umplerea proportionala care este aproximativ proportionala cu radacina patrata a valorii adancimii de imersie.

Aparatele pentru luat proba de la toate nivelurile cu volum variabil, trebuie proiectate sa se umple proportional cu distanta parcursa prin continutul rezervorului.

Criteriile de acceptare a probei sunt prezentate la 5.2.6.

NOTA 2 - Se impune atentie la utilizarea inchiderii de la partea inferioara a tipurilor de aparat pentru luat proba de la toate nivelurile "suprafata - fund" in prezenta stratului de apa libera de la fundul rezervorului. Unele modele de aparate omologate pentru luat proba includ o tija extensibila cu lungime reglabila, care declanseaza sistemul de inchidere exact deasupra nivelului oricarui strat de apa libera.

Probe continue

Diferitele tipuri de echipamente sunt descrise la 5.2.5.

NOTA - Utilizarea aparatelor pentru proba continua cu volum fix nu este o metoda indicata pentru tranzactiile comerciale sau efectuarea inventarierii productiei, deoarece aceste dispozitive nu pot fi umplute cu viteza uniforma. In plus operatorul poate sa nu fie apt sa coboare sau sa ridice aparatul pentru luat proba la viteza ceruta pentru umplerea proportionala, care este aproximativ proportionala cu radacina patrata a valorii adancimii de imersie.

Pentru a obtine o proba continua cu o sticla fixata intr-un suport pentru luat proba ingreunat (sau cu un bidon ingreunat pentru luat proba) echipat, daca este necesar, cu un dispozitiv corespunzator pentru a restrictiona viteza de umplere, se procedeaza dupa cum urmeaza. Se coboara bidonul fara dop sau sticla /suportul de la suprafata lichidului spre fundul rezervorului (evitand orice strat de apa libera de la fund) si se ridica inapoi spre suprafata cu aceeasi viteza uniforma si fara ezitare cand se schimba sensul. Se alege marimea orificiului de restrictionare a intrarii si /sau viteza de urcare sau coborare, astfel incat sticla sau bidonul sa fie plin circa 80%, dar nu mai mult de 90%, cand se extrage din lichid. Se astupa imediat sticla cu capac sau dop sau se transvazeaza atent intreaga proba din bidonul ingreunat in al doilea recipient pentru transport (a se vedea de asemenea 5.2.5).

Pentru a obtine o proba continua cu un aparat omologat pentru luat proba continua, se alege marimea orificiului de restrictionare a intrarii, in functie de adancimea si vascozitatea lichidului, respectandu-se instructiunile fabricantului. Daca cantitatea probei depaseste 95% din capacitatea aparatului pentru luat proba, se arunca proba si se alege un orificiu de intrare cu o alta marime si/sau se modifica viteza de coborare si urcare, pentru a atinge volumul stabilit de proba.

Daca aparatul pentru luat proba continua cu volum fix este umplut sub 90% la retragerea din lichid, se poate considera ca produsul petrolier intrat in el provine din toate straturile in timpul trecerii acestuia prin continutul rezervorului. Daca aparatul pentru luat proba este umplut peste 90% cand se retrage din lichid, proba poate sa nu fie reprezentativa si trebuie aruncata inainte de a se lua o proba din nou, utilizand o restrictie a orificiului mai mica si/sau o viteza mai mare de urcare sau coborare. Se impune atentie in timpul utilizarii aparatelor pentru luat proba continua, daca la fundul rezervorului exista un strat de apa libera.

In mod normal, apa libera nu trebuie inclusa in astfel de probe, dar trebuie cuantificata separat, prin masurare sau prin esantionare de la fund, cu un aparat pentru luat proba din interfaza.

Rezervoare orizontale cu sectiune transversala circulara sau eliptica

In situatia in care nu exista alte indicatii, probele trebuie luate ca probe punctuale, cum este descris la 1.1.1, de la nivelurile indicate in tabelul 2. Daca trebuie sa se amestece pentru a obtine o proba compusa, cum este descris la 1.1.2, ele se amesteca in proportiile prezentate in tabelul 2.

NOTA - Prin intelegere intre parti, o singura proba punctuala de la nivelul corespunzator pentru 50% din volumul existent poate fi considerata suficienta. Alternativ, se poate accepta utilizarea uneia dintre metodele descrise la 1.1.

Tabelul 2 - Esantionarea din rezervoare cilindrice orizontale

Adancime lichid

( procent din diametru)

Nivel de esantionare

( procent din diametru deasupra fundului)

Proba compusa

(parti proportionale)

sus

de mijloc

jos

sus

de mijloc

jos

5

Rezervoare cu alte forme geometrice

Probele din rezervoare sferice si rezervoare cu forme neregulate se iau ca probe punctuale conform 1.1.1. Se determina nivelul real la care trebuie luate probele, pentru a tine seama de distributia volumului de-a lungul inaltimii rezervorului.

Rezervoare prevazute cu robinete de retinere a vaporilor

Se utilizeaza un dispozitiv portabil pentru esantionare (DPE), care este compatibil cu robinetul pentru retinerea vaporilor, montat pe rezervor sau se utilizeaza un adaptor potrivit, etans pentru gaz. Se alege aparatul pentru luat proba corespunzator tipului de proba, care urmeaza a fi luata (adica punctuala, zonala, de fund, interfaza, continua sau de la toate nivelurile) si se ataseaza la dispozitivul de atarnare a cablului/ruletei DPE-ului. Se fixeaza un dispozitiv de inchidere mecanica pentru supapa aparatului pentru luat proba corespunzator si in cazul aparatelor pentru probele continue sau de la toate nivelurile, se alege mijlocul de restrictionare a orificiului de intrare dorit.

Se verifica daca robinetul pentru retinerea vaporilor este inchis complet inainte de indepartarea capacului/sistemului de acoperire protector. Se verifica daca suprafata data a robinetului si suprafata data corespunzatoare DPE sunt ambele curate si fara nici o urma de material strain, care ar putea influenta pozitionarea corecta a DPE si afectarea garniturii de etansare a gazului.

NOTA - Legatura la pamant intre DPE si structura rezervorului se asigura in mod normal prin acest contact, dar poate exista si un racord de impamantare separat.

1.4.3 Se fixeaza DPE la robinet si se asigura ca este asezat corect inainte de etansarea dispozitivului de cuplare, pentru a-l pozitiona. Cand DPE este prevazut cu un racord separat de impamantare, acesta se conecteaza la o parte corespunzatoare a structurii rezervorului pentru a asigura o legatura continua la pamant (impamantare).

Se deschide complet robinetul de retinere a vaporilor si se coboara atent aparatul pentru luat proba in rezervor deruland ruleta sau cablul DEP-ului de la manerul de rasucire.

In functie de aparatul pentru luat proba utilizat(adica punctuala, continua, la toate nivelurile etc.) se ia proba(e) conform procedurilor precizate la 1.1. Cand proba este luata, se stabileste daca dispozitivul de esantionare se gaseste exact deasupra robinetului de retinere a vaporilor, inainte de inchiderea robinetului. Dupa luarea probei se asigura ca robinetul de retinere a vaporilor este inchis complet inainte de deschiderea DEP-ului si/sau transferarii probei intr-un al doilea recipient.

1.4.5 Cand proba a fost obtinuta cu un DEP cu sistem partial inchis, ea trebuie manipulata in acelasi mod ca probele deschise echivalente (a se vedea 1.1) si transferata daca este necesar intr-un recipient pentru transport.

Cand proba a fost obtinuta cu DPE cu sistem inchis, ea trebuie transferata complet din incinta etansa pentru gaz a DEP, intr-un recipient cu volum variabil sau fix pentru transport.

NOTA - Este important sa se verifice curatenia componentelor interioare ale incintei DEP (precum si ale aparatului pentru luat proba) inaintea reutilizarii DEP in sistem fie partial inchis, fie inchis.

1.5. Rezervoare sub presiune cu puncte de esantionare cu robinete

Unele rezervoare sub presiune, cum ar fi sferele de GPL, recipientele sub presiune, pot fi prevazute cu sonde care sa asigure esantionarea de la diferite adancimi din interiorul continutului rezervorului. Alternativ pentru luarea probelor pot fi adecvate alte racorduri cu robinete la rezervoarele sub presiune.

In ambele cazuri se utilizeaza una din metodele de esantionare cu recipiente sub presiune, descrise la 7.4.3.

Rezervoare pe nave petroliere sau barje

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.