Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Introducere in STUDIUL MATERIALELOR

Introducere in STUDIUL MATERIALELOR


Introducere in STUDIUL MATERIALELOR

Materia si materialele sunt prezente pretutindeni in viata noastra de zi cu zi, regasindu-se in tot ceea ne inconjoara si in toate domeniile de activitate sub forma simpla sau combinata, de la transporturi, constructii (civile, industriale, sau agricole) industrie usoara, comunicatii, industrie alimentara, domeniul medical pana la industria aerospatiala si militara.

Dezvoltarea societatii este in stransa legatura cu producerea de materiale tot mai performante, mai ieftine si cat mai putin poluante, corespunzatoare necesitatilor societatii complexe actuale si viitoare.

Astfel, oamenii, inca din cele mai stravechi timpuri au fost preocupati de materialele ce se gaseau in natura si de posibilitatea de utilizare a lor in vederea imbunatatirii conditiilor de viata. Piatra, lemnul, osul si blana au fost primele materiale de baza folosite de om, pentru a-si confectiona arme si unelte. Insasi denumirea unor perioade preistorice (epoca pietrei, bronzului sau epoca fierului) argumenteaza importanta materialelor, indeosebi metalice asupra inceputurilor civilizatiei umane si dezvoltarea ulterioara a sa. Materialele de baza inca joaca un rol esential in aproape toate domeniile tehnologice.

La ora actuala, studiul sau stiinta materialelor reprezinta un domeniu interdisciplinar ce implica studiul si aplicarea stiintelor fundamentale - matematica, fizica (cu ramurile sale mecanica, optica, magnetism si electricitate), chimie, biologie, in slujba stiintelor aplicate - de la agricultura, arhitectura, informatica, medicina, stiinte ingineresti (de materiale, mecanica, electronica si telecomunicatii, automatica) la tehnica militara si aerospatiala.

Tehnologia sau ingineria materialelor este bazata pe informatiile oferite de disciplina "Studiul materialelor" si  permite proiectarea si obtinerea de materiale cu o structura si implicit proprietati predeterminate, specifice domeiului de aplicabilitate propus al acestora.

Dintre disciplinele traditionale integrate in studiul (stiinta) materialelor sunt metalurgia - fizica, metalurgia extractiva, tehnologia producerii si prelucrarii materialelor metalice, tehnologia producerii si prelucrarii materialelor ceramice si a polimerilor organici, biomaterialelor, etc. Dintre disciplinele moderne si tehnologiile avansate aparute si studiate recent de numeroase centre de cercetare din intreaga lume, se remarca nanostiintele si nanotehnologiile. Nanostiinta si nanotehnologia sunt domenii ce implica o activitate de cercetare interdisciplinara in vederea intelegerii si explicarii legilor ce guverneaza natura si obtinerea materialelor la scara nano.Obiectivul disciplinei STUDIUL MATERIALELOR consta in studierea structurii si proprietatilor materialelor traditionale si moderne si a modificarilor structurale ce se produc prin variatia compozitiei chimice sau ca urmare a prelucrarilor mecanice si/sau termice aplicate acestor materiale. Corelatia dintre structura - conditii de obtinere si prelucrare (tehnologia de obtinere) - proprietati - performante, este reprezentata schematic in figura 1.


Fig. 1 -Corelatia dintre structura - conditii de obtinere si prelucrare (tehnologia de obtinere) - proprietati - performante

Lucrarea se adreseaza indeosebi studentilor din domeniul tehnic, insa poate fi un material sintetic si un ghid pentru specialistii din diverse domenii de activitate industriale sau conexe.

Studiul sau stiinta materialelor alaturi de tehnologia materialelor permite producerea, prelucrarea, caracterizarea si utilizarea eficienta a materialelor la un raport optim calitate/pret.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.