Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Legatura prin fir si bara rigida

Legatura prin fir si bara rigida
Legatura prin fir si bara rigida

Din punct de vedere mecanic, legaturile prin fir si bara rigida ale solidului rigid sunt identice cu cele tratate in cazul punctului material supus la legaturi.

Fig. 3.5

Ambele legaturi introduc in probleme cate o singura necunoscuta: marimea fortei din fir sau bara, directia acesteia fiind cunoscuta si anume directia firului intins, respectiv directia barei. Exista o singura deosebire in privinta sensului: firul fiind perfect flexibil si inextensibil, conform definitiei sale din mecanica, nu poate prelua decat sarcini de tensiuni, deci forta din fir este o tensiune dirijata de-a lungul firului si cu sensul dinspre corp spre mijlocul firului (fig. 3.5,a), pe cand bara rigida poate prelua atat eforturi de intindere cat si de compresiune (fig. 3.5,b).

Stabilirea exacta a naturii efortului se va realiza numai dupa rezolvarea ecuatiilor de echilibru. De aceea in cazul legaturii prin bara rigida in momentul eliberarii de legaturi se va presupune in mod arbitrar ca solicitarea este de intindere. Daca dupa rezolvarea ecuatiilor rezulta marime pozitiva, atunci ea este intr-adevar de intindere, iar daca rezulta marime negativa inseamna ca este compresiune.

Observatie:

Aplicarea conditiilor generale de echilibru pentru rezolvarea unei probleme de statica nu este posibila daca corpul studiat nu este eliberat complet de legaturi si daca acestea nu au fost inlocuite in totalitate cu forte de legatura sau cu momente de legatura conform axiomei legaturilor.

Aplicatia 1.5

Fig. 3.6

O grinda AB, de masa m= 40 kg este articulata in A de o platforma orizontala iar in D se sprijina pe suprafata neteda a unui semicilindru de raza r=0,5 m cu centrul O situat la distanta a=1,5 m de articulatia O. Grinda  AB are lungimea l=2 m iar la capatul B are fixat un fir trecut peste un mic scripete E de la capatul caruia este fixata sarcina Q, de masa . Se cere sa se determine reactiunile din A si D. (fig.3.6.a).R: Se procedeaza la eliberarea de legaturi a ginzii AB si constructia diagramei de forte pentru corp liber. Legaturile la care este supusa grinda AB sunt: articulatia A, reazem simplu in D pe suprafata semicilindrului si fir in B. Grinda precum si fortele ce actioneaza asupra ei fiind continuta in acelasi plan, articulatia din A poate fi considerata ca o articulatie cilindrica sau articulatie plana echivalenta cu doua forte necunoscute, alese arbitrar si perpendiculare intre ele (fig.3.6,b). In D fiind reazem simplu, acesta este echivalent cu o reactiune normala pe suprafata comuna de contact, deci perpendiculara pe grinda in D si cu sensul dinspre semicilindru spre ginda. In B legatura prin fir este echivalenta cu tensiunea din fir, avand directia firului intins si marimea egala cu greutatea sarcinii Q :

Se alege un sistem de referinta arbitrar, xOy, (O=A) si se scriu conditiile de echilibru, in acest caz in numar de 3:

Avem la dispozitie trei ecuatii scalare si problema contine trei necunoscute , si ; prin urmare este static determinata neconditionat.

Prin rezolvarea sistemului se obtine:

Se observa ca ambele componente ale reactiunii alese pe diagrama eliberarii de legaturi au rezultat negativ deci, sensurile lor sunt contrar celor de pe diagrama de forte.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Grupul piston
Procesul de comprimare
Dezoxidarea pe cale fizica
INVARIANTI AI UNUI SISTEM DE FORTE
Presiunea la periferia capului
Constructia si calculul arborelui cotit
NORMALIZAREA
Schimbul de caldura sub tempereatura constanta, entropie, diagrama entropica T-sTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu