Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Masini de danturat cu cutit pieptene

Masini de danturat cu cutit pieptene


Masini de danturat cu cutit pieptene.

Din punct de vedere constructiv, cinematic si al principiului de generare al danturii aceste masini sunt grupate astfel:

- care prelucreaza prin metoda rularii cu dreapta fixa la care axa piesei este verticala (procedeul Maag);

- care prelucreaza prin metoda cu dreapta mobila la care axa piesei este orizontala (Sunderland).

Scula folosita la prelucrare este foarte simpla; in schimb masina-unealta prezinta o cinematica si un ciclu de lucru complicat. Scula executa miscarea principala A rectilinie-alternativa de mortezare, la masinile din prima grupa, respectiv de rabotare la cele la care axa piesei este orizontala.

In figura 16.24 este reprezentata structura lantului cinematic de rulare pentru fiecare din cele doua grupe de masini. Repetarea ciclului de prelucrare a unui numar kd = 1, 2 sau 3 dinti se realizeaza discontinuu, folosindu-se lantul cinematic de divizare, reglat cu rotile de schimb AD si BD.

In cazul generarii cu dreapta fixa (fig. 16.24, a), roata piesa P are miscarea de rotatie B, cu viteza unghiulara corelata cu miscarea sa de translatie C, a carei viteza trebuie sa fie egala cu viteza tangentiala a rotii piesa considerata la cercul de rulare . Inversorul I si cuplajul C sunt in pozitia 1.

In cazul generarii cu dreapta mobila (fig. 16.24, 6), scula executa miscarea de translatie C, cu viteza de avans ωT, iar piesa miscarea de rotatie B, astfel ca viteza sa tangentiala la cercul de rulare vT sa fie egala cu ωT. Si in acest caz I si C sunt pe pozitia 1.

Lungimea mica a sculei nu permite realizarea rularii integrale a rotii, ci doar a unui numar Kd de dinti, dupa care este necesara miscarea de divizare a piesei. In timpul rularii, sania portpiesa, respectiv portscula, se deplaseaza spre dreapta cu viteza pe distanta , unde este pasul danturii.

Pentru divizare, elementul care a facut deplasarea in cursa de lucru se re­trage rapid (miscarea D) pe distanta fara ca piesa sa se roteasca.

Fig. 16.24. Structura lanturilor cinematice

de rulare si divizare la prelucrarea cu cutit pieptene.In aceasta cursa mecanismul de divizare , transmite in lantul cinematic de divizare un numar foarte precis de rotatii, totalizand un unghi care este transformat de rotile si in unghiul de rotire a surubului . Se poate astfel scrie ca sau . Pe de alta parte din lantul cinematic de divizare rezulta , astfel incat:

(16.28)

unde reprezinta constanta lantului cinematic.

K este raportul , care, in foarte multe cazuri, are valoare intreaga, deoarece pasul se realizeaza ca un multiplu (K) de .

Lantul cinematic de rulare este format din surubul , rotile si , punctul de legatura , rotile de schimb , si piesa P. Pentru realizarea rularii este necesar ca viteza periferica a piesei pe cercul de rulare sa fie egala cu viteza de avans tangential a saniei portpiesa. Aceasta conditie se exprima prin relatia:

(16.29)

Din ecuatia de transfer a lantului cinematic rezulta:

(16.30)

Dupa inlocuirea valorii turatiei cu cea rezultata din relatia (16.29) si a raportului cu valoarea data de relatia (16.28) se obtine formula de reglare a lantului cinematic de rulare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.