Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Masini de rectificat cu disc abraziv biconic

Masini de rectificat cu disc abraziv biconic
Masini de rectificat cu disc abraziv biconic.

Aceste masini sunt destinate prelucrarii de finisare a rotilor dintate cu dinti drepti si inclinati, avand dantura exterioara. Astfel de masini sunt produse de firmele: Niles, Hofler, Kolb, Prat-Witney si de ENIMS (C.S.I.).

Generarea cinematica a danturii se realizeaza prin metoda rularii cu dreapta fixa si divizare discontinua (fig. 16.34). Discul biconic S are in sectiune profilul cremalierei de referinta. Grosimea acestuia, considerata

pe linia de referinta N—N, este mai mica cu jocul j decat jumatate din marimea pasului pd. Scula executa miscarea principala A si miscarea B rectilinie - alternativa in lungul dintelui. Roata-piesa P executa miscarea de rotatie C si de translatie D corelate prin lantul cinematic de rulare. La rularea piesei intr-un sens, de exemplu de la dreapta spre stanga, se prelucreaza flancul stang al golului 1. Anterior a fost prelucrat flancul drept al aceluiasi gol, cand miscarile C si D au avut sensul invers. Pentru trecerea la prelucrarea golului urmator 2, scula executa miscarea de retragere E, iar piesa miscarea de divizare F.
Pentru divizare, mecanismul MD transmite rotilor de schimb AD si BD o miscare de rotatie, cu unghiul αD = 360·K, foarte precisa si care, in continuare, dupa trecerea prin diferentialul Dif, realizeaza rotirea piesei cu un pas unghiular γp =360/zp,.

Din ecuatia de transfer a lantului cinematic de divizare rezulta:

γp = αD·AD/BD·idif1-3·i1, din oare, inlocuind αD si γp cu valorile date mai sus, rezulta formula de reglare

(16.45)


in care:  reprezinta constanta lantului cinematic;

K — numarul de rotatii, fiind o constanta a mecanismului MD.


Lantul cinematic de rulare este format din surubul conducator Sc, rotile de schimb AR si BR, diferentialul Dif si piesa. Conditia de inchidere a lantului este exprimata de relatia (16.29). Scriindu-se ecuatia de transfer a lantului cinematic

si tinand seama de relatia (16.29) si de faptul ca m·zp = drp,, rezulta formula de reglare

Fig. 16.35. Fazele ciclului de lucru la rectificarea flancurilor unui gol dintre dinti:

a — rectificare pe un singur flanc; b rectificare simultana pe ambele flancuri.


(16.46)

undeeste constanta lantului cinematic de rulare.

In figura 16.35 sunt reprezentate schematic fazele a doua cicluri de lucru distincte pentru rectificarea flancurilor unui gol dintre dinti.

Ciclul de lucru reprezentat in figura 16.35, a este format din urmatoarele faze: I rectificarea flancului drept al golului 1 prin rulare, faza in care piesa executa miscarile corelate C si D; II — inversarea sensului miscarii de rulare si compensarea golului j prin deplasarea suplimentara a saniei SL, (v. fig. 16.36); III rectificarea prin rulare a flancului sting al golului 1; IV — retragerea rapida E a discului abraziv. urmata de divizarea rotii-piesa cu un pas unghiular γp (golul 2).

Urmeaza apropierea discului abraziv in pozitia de lucru, inversarea sensului miscarii C si compensarea jocului j. Ciclul de lucru reincepe la golul 2 si continua dupa aceleasi faze.

Ciclul de lucru reprezentat in figura 16.33, b se deosebeste de cel reprezentat anterior, deoarece se fo1oseste un disc abraziv S, care are grosimea, pe linia de referinta N— N, egala cu cea a dintelui cremalierei-generatoare. Discul abraziv prelucreaza simultan ambele flancuri ale golului 1- (faza I), timp in care piesa executa miscarile corelate C si D (rulare).

Dupa prelucrarea completa a golului, in faza a II-a are loc retragerea discului pe directie radiala si inversarea sensului miscarilor C si D. In faza a III-a piesa are miscarile C si D, avand loc simultan si divizarea acesteia cu un pas unghiular γp Urmeaza, in faza a IV-a, apropierea discului in pozitia de lucru si inversarea sensului miscarilor anterioare. In faza a V-a incepe un nou ciclu pentru prelucrarea golului 2.

Aplicandu-se acest ciclu de lucru se obtine o crestere a productivitatii prelucrarii cu 40—60%, fata de ciclul reprezentat in figura l6.35, a.

In figura 16.36 este reprezentata schema cinematica structurala a acestor masini de rectificat dantura rotilor dintate cilindrice..

Fig. 16.36. Schema cinematica structurala a masinilor de rectificat cu disc

abraziv biconic.

Lantul cinematic principal antreneaza scula S in miscarea de rotatie A. Transmiterea miscarii de la motorul ME1 la scula se realizeaza prin doua trepte cu roti de curea dispuse pe bratele articulate b1 si b2.

Lantul cinematic de avans axial, antrenat de motorul ME2, prin mecanismele MR1 si BM, asigura miscarea rectilinie - alternativa B a saniei verticale Sv, care sustine sania portscula Ss.


Lantul cinematic de avans tangential se compune din motorul ME3, inver­sorul I, rotile de schimb As si Bs, cutia de multiplicare MR2, cuplajele C1 si C2 pe pozitia 1 si surubul conducator Sc. Viteza miscarii D de avans tan-g ential a saniei portpiesa Sp se determina scriind ecuatia de transfer a lantu­lui cinematic

din care rezulta raportul rotilor de schimb


(16.47)unde CS este constanta lantului cinematic de avans tangential. Raportul AS/BS se poate exprima


si in functie de avansul sT al saniei SP daca se con­sidera ca   in mm/cd, a sculei S.

Miscarea de rotatie C a piesei P se ia din lantul cinematic de avans tangential, in punctul de legatura L3. Pentru rulare este necesar ca miscarile C si D ale piesei sa fie corelate. Astfel lantul cinematic de rulare se inchide intre surubul conducator Sc si piesa, fiind reglat prin rotile de schimb AR si BR, al caror raport se determina cu relatia (16.46).

Din formula (16.46) rezulta ca raportul rotilor de schimb depinde numai de diametrul cercului de rulare al rotii-piesa. Deci, cu acelasi disc abraziv pot fi rectificate si danturi ale rotilor dintate, care au unghiul de angrenare αp pe cercul de divizare diferit de unghiul αs al flancurilor sculei (fig. 1~.37). in acest caz, diametrul cercului de rulare al rotii difera de diametrul de divizare dd si, conform figurii 16.37, va fi dat de relatia


(16.48)

La prelucrarea danturii inclinate, avand unghiul de inclinare βpr conside­rat pe cilindrul de rulare, diametrul cercului de rulare rezulta din relatia


(16.49)

in care:  mn este modulul noma1 a dan­turii;

zp numarul de dinti ai piesei.

Unghiul βpr , se determina la randul sau cu relatia


in care βpd este unghiul de inclinare al danturii piesei pe cilindrul de divizare,

De asemenea, pentru prelucrarea danturii inclinate este necesar ca suportul saniei verticale Ss (v. fig. 16.36) sa se incline cu unghiul βpr, astfel incat flancurile discului abraziv S (fig. 16.38) sa materializeze flancurile cremalierei generatoare Cg care in timpul rularii angreneaza cu roata-piesa P. Pentru divizare, mecanismul de divizare MD (v. fig. 16.36) fumizeaza un numar constant K de rotatii, totalizand un unghi αD= 360s · K, care trece prin rotile de schimb AD si BD si diferentialul Dif la roata-piesa. Aceasta se va roti cu γp=360s/zp. In timpul fazei de divizare, cuplajul C2 este deschis iar C3 inchis pe o durata de timp determinata.

Din ecuatia de transfer a lantului cinematic


rezulta formula de reglare de forma (16.45), in care


care, pentru majoritatea masinilor produse de firma Niles, are valoarea 24.

Toate fazele ciclului de lucru se desfasoara automat. Comanda si actio­narea pentru comutarea inversorului I si a cuplajelor C1—C3 se realizeaza cu ajutorul unor mecanisme cu parghii si came actionate de sania port piesa SP.

Ca urmare a cerintelor crescande de roti dintate cu dantura modificata prin flancare sau bombare (fig. 16.39), aceste masini sunt prevazute cu mecanisme si dispozitive speciale folosite in acest scop. Flancarea la capul si piciorul dintelui (fig. 16.39, a) se realizeaza prin modificarea formei flancurilor discului abraziv S, folosindu-se un mecanism special pentru ascutire. Pentru generarea flancului bombat (fig. 16.39, b) se realizeaza miscari de corectie ale suportului portscula Ss (v. fig. 16.36) la deplasarea discului abraziv S in lungul dintelui.

Pe principiul rularii cu dreapta fixa lucreaza si masinile firmei Kolb, la care axa discului abraziv si a piesei sunt orizontale, discul fiind dispus sub piesa (fig. 16.40). Exista in principal trei tipuri de masini care difera prin forma, numarul sau dispunerea discurilor abrazive.

Miscarile C si D pentru rulare sunt realizate cu ajutorul unui mecanism cu tambur si benzi metalice (v. § 16.2.3.3).

Dantura inclinata se genereaza, ca si in cazul masinilor Niles, prin transpunere prin rulare, inclinand sania portscula cu unghiul βp corespunzator.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
LANTURI CINEMATICE PRINCIPALE SI MECANISME PENTRU REGLAREA IN TREPTE A TURATIEI A MASINILOR-UNELTE
Incalzirea si topirea electrozilor la sudare
Cazul rotii trase
Constructia elementelor mobile ale MAI
Schimbul de energie mecanica prin actiune dinamica. Principiul reactiei
PROPRIETATI GENERALE ALE MATERIALELOR
PISTOL PENTRU VOPSIT SG 80A INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE SI MASURI DE SIGURANTA
Degazarea metalelor si aliajelor neferoase
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu