Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Masini pentru danturat roti conice cu dinti sub forma de are de cerc

Masini pentru danturat roti conice cu dinti sub forma de are de cerc
Masini pentru danturat roti conice cu dinti sub forma de are de cerc.

Rotile dintate cu dinti sub forma de arc de cerc se dantureaza prin rulare, utilizand, ca scula, un cap de frezat, cutitele caruia materializeaza linia flancu­rilor pentru doi dinti alaturati ai rotii plane de referinta.

Ca si in cazul prelucrarii rotilor dintate cu dinti drepti, taisurile cutitelor au muchii rectilinii. Aceste cutite sunt asezate in capul de frezat, succesiv, unul pentru prelucrarea partii convexe a unui dinte si altul pentru prelucrarea partii concave a dintelui urmator.

Raza R a capetelor de frezat variaza intre 31/2 si 18 inch, iar numarul de cutite intre 8 si 24. La productia de serie mica se utilizeaza aceleasi capete de frezat atit pentru degrosare cit si pentru finisare. La productia in serie mare, la finisare se folosesc capete de frezat, avand un numar mic de cutite, astfel ca la un moment dat aschiaza numai un singur cutit.

Procedeul este destinat prelucrarii rotilor conice cu dantura in arc de cerc. Procedeul si masina se mai numesc Gleason, procedeul provenind de la firma Gleason din SUA. Utilizarea sa intensa in industria de autovehicule a dus la raspandirea masinii si la gasirea de noi solutii de realizare. Astfel procedeul a cunoscut o dezvoltare importanta si in fosta URSS.
Rotile conice care se pot prelucra se caracterizeaza prin faptul ca dintele rotii plan imaginare este dispus in planul primitiv al acesteia dupa un arc de cerc. Se apreciaza ca aproximativ 90% din rotile conice cu dantura curba sunt realizate cu dantura in arc de cerc.

Scula ce se utilizeaza pentru prelucrarea acestui tip de dantura este un cap port cutite de frezat, la care cutitele sunt plasate dupa circumferinta unui cerc cu raza egala cu raza de curbura a curbei directoare a dintelui de pe roata plana. Cutitele fiind dispuse succesiv pentru a prelucra unul la interior (flancul convex) si respectiv la exterior (flancul concav).


fig.1

Schema de proces - (fig.1) reproduce angrenarea dintre roata de prelucrat 4 si roata plan imaginara 2, materializata pe masina de platou 4, angrenare obtinuta in prezenta miscarilor II si III. Capul port cutite 1 executa miscarea principala I, materializand un dinte al rotii plan imaginare. Platoul masinii executa miscarea II care impreuna cu miscarea III a piesei realizeaza rularea, cele doua miscari fiind legate prin lantul cinematic de rulare 5. Pentru obtinerea danturii mai este necesara miscarea IV de apropiere a piesei de platou in vederea obtinerii inaltimii dintelui. In momentul in care prin rulare capul port cutite pierde contactul cu piesa prelucrarea se intrerupe, piesa executa miscarea de indepartare IV’ si platoul executa miscarea II’ de revenire in punctul de inceput al rularii, iar piesa miscarea III’ in acelasi sens dar cu o viteza sporita pentru ca in momentul revenirii platoului in pozitia de incepere a rularii sa fie rotita cu unghi la centru corespunzator saltului cu un numar de dinti intreg si prim fata de numarul de dinti al rotii de prelucrat.

Masinile care prelucreaza dupa acest procedeu se pot imparti din punct de vedere cinematic in doua categorii:

n   cu roata compusa;

n   cu diferential.

Danturile prelucrate pot fi de doua feluri (fig.2):

cu inaltime variabila;

cu inaltime constanta.


fig.2.

In cazul danturii conice in arc de cerc cu inaltime variabila, la majoritatea masinilor cutitele capului port cutite nu sunt perpendiculare pe generatoarea conului de divizare, ci pe conul de picior.

Datorita acestei neperpendicularitati pe generatoarea conului de divizare si a unghiului de inclinare a dintelui, apare o asimetrie a golului prelucrat fata de planul radial al rotii, rezultand o variatie inegala a unghiului de angrenare a celor doua flancuri antiomoloage. Aceasta variatie este dependenta de unghiul de picior (diferit la roata si la pinion in cazul corijarii prin deplasarea profilului) si de unghiul de inclinare al dintelui. Din aceasta cauza angrenarea nu se realizeaza corect.Spre a remedia aceasta situatie s-au utilizat doua metode:

folosirea cutitelor asimetrice;

realizarea de masini cu posibilitati de inclinare a capului port cutite.

Totusi, desi a doua metoda permite eliminarea nomenclatorului deosebit de bogat in cazul primei metode, ea nu s-a raspandit datorita complicarii masinii unelte si datorita altor corectii suplimentare ce se impun.

Prima metoda este si la aceasta ora cea mai raspandita si in continuare se va prezenta determinarea corectiei unghiului profilelor cutitelor. Considerandu-se un angrenaj conic cu dantura in arc de cerc cu inaltimea dintelui variabila, se observa ca planul ce contine generatoare comuna OM este perpendicular pe planul desenului. Acesta va fi rabatut in planul desenului, dreapta OM fiind raza medie a rotii plan imaginare. Unghiul b, dintre tangenta la curba C si raza rotii plan imaginare in punctul M al danturii, este unghiul de inclinare al dintelui. Punctul O’ este puctul de intersectie dintre perpendiculara in O pe raza si normala in punctul M.

Din D O’OM se observa ca O’M=OM/sin b

Din DMM1O si DMM2O se obtin urmatoarele relatii pentru unghiurile de picior la pinion si respectiv roata: tgqf1=MM1/OM si tgqf2 =MM2/OM.

Deoarece unghiurile qf1 si qf2 sunt de valori mici se pot face urmatoarele aproximatii:

tgqf1 qf1 rad, respectiv tgqf2 qf2 rad

Segmentul M1M2 este perpendicular in M pe planul MOZ. Din DO’MM1 si DO’MM2   se poate deduce ca:

O’M tgu’1=MM1 si O’M tg u’2=MM2,, de unde:


capetele de frezat normale au o constructie asemanatoare frezelor cu dinti frontali si au intre 8-24 cutite - (fig.3).

fig.3

Capetele port cutite se caracterizeaza prin urmatoarele elemente:

diametrul sculei ( se exprima in toli);

numarul N al capului ( numarul N indica devierea unghiului de profil aal cutitelor fata de unghiul de angrenare normal N=1/10 Da

unghiul de angrenare nominal;

decalarea (ceaprazul) varfurilor cutitelor.

Prin decalare se intelege latimea urmei pe care o lasa varfurile cutitelor ce aschiaza interior si exterior.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
ECHIPAMENT SPECIFIC MOTORULUI F8Q
Clasificarea instalatiilor termice
Relatia unghiului real de angrenare
Stabilirea dimensiunilor fundamentale ale motorului
Centrul de masa al corpurilor omogene
Legatura prin fir si bara rigida
Acceleratia pistonului
Calculul turatiei critice torsionale
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu