Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Rolul carburatorului

Rolul carburatorului


ROLUL CARBURATORULUI

Carburatorul are rolul de a prepara amestecul aer-carburant si a-l debita intr-o cantitate corespunzatoare conditiilor de functionare ale motorulu; in afara de aceasta, este necesar ca amestecul debitat de carburator sa corespunda cerintelor de dozaj si omogenitate, pentru a se obtine o functionare uniforma si corecta a motorului, in orice conditii de functionare .

Dozajul reprezinta raportul dintre greutatea aerului si greutatea carburantului aspirat, in acelasi timp, de motorul; se noteaza acest dozaj cu d .

Valoarea teoretica sau stoichometrica a raportului de amestec, obtinuta dupa compozitia chimica a benzinei, este cca 15 (aceasta reprezinta un raport de 15 parti in greutate de aer si 1 parte, in greutate, de benzina). Limitele de inflamabilitate ale raportului de amestec sunt 6 si respectiv 18, ceea ce inseamna ca pentru valorile lui d inferioare raportului 6 (exces de benzina) sau superioare raportului 18 (exces de aer) combustia este, practic, imposibila .

In cazul in care cantitatea de aer este mai redusa, benzina fiind continuta printr-o proportie mai mare decat cea corespunzatoare valorii teoretice, se considera ca amestecul este bogat. Amestecul este sarac cand benzina este continuta intr-o proportie inferioara celei corespunzatoare valorii teoretice a raportului de amestec .

Un carburator bine reglat trebuie sa debiteze un amestec carburant al carui dozaj sa fie corespunzator pentru toate regimurile de functionare ale motorului; acesta trebuie sa asigure o functionare corecta atat din punct de vedere al dezvoltarii puterii necesare, cat si din punct de vedere al asigurarii unei functionari economice in exploatare. Pentru simplitate, se considera ca dozajul d trebuie sa fie relativ constant pentru functionarea la regimul sarcinilor partiale .



Pentru a asigura o combustie perfecta si - prin aceasta - o functionare corecta a motorului, realizand atat puterea necesara cat si functinarea economica, amestecul carburant trebuie sa fie omogen (aerul si carburantul sa fie amestecate uniform). Aceasta va facilita vaporizarea carburantului, reducand pericolul condensarilor de carburant pe peretii camerei de amestec si ai colectorului de admisie .

In fig. 1.6 se prezinta influienta dozajului asupra puterii si economicitatii motorului modern. Unui dozaj usor bogat ii corespunde puterea maxima ce se poate obtine, in timp ce unui dozaj sarac ii corespunde cel mai mic consum specific ( fig. 1.6 ) .

fig. 1.6 Influienta dozajului amestecului asupra puterii

si economicitatii motorului





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.