Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
SISTEMUL DE DETECTARE SI STINGERE A INCENDIILOR

SISTEMUL DE DETECTARE SI STINGERE A INCENDIILOR


SISTEMUL DE DETECTARE SI STINGERE A INCENDIILOR

Cerinte:

GTCU-urile (unitǎtile de comutare (guvernare) ale turbinelor cu gaze) sunt dotate cu sisteme de drenaj (scurgere) adecvate, pentru a inlatura lichidele inflamabile din zona, desi scurgerile (purjele) sunt normal inchise, pentru a mentine integritatea etansarii inchiderii. Cu toate acestea, in cazul unei avarii, in urma cǎreia rezultǎ un incendiu, este esentialǎ asistenta pentru detectarea imediata si stingerea rapida a focului, respectiv pentru prevenirea extinderii acestuia.DETECTAREA INCENDIILOR.

Detectorii de incendiu (detectoarele) sunt comutatoare sensibile de temperatura, cu contactele lor normal deschise si setate (programate) sa se inchida cand temperatura inconjuratoare se ridica pana la 120 0C.

Cinci detectoare sunt pozitionate pe cadrul de montare, unul pe plafonul inchiderii (capacului) si unul in controlerul de viteza. Toate sapte sunt conectate in paralel si oricare din inchiderile contactelor, va actiona lumina indicatoare locala si soneria de avertizare si alarma de la distanta. Un termostat cu inchidere acustica pentru temperatura de aer, montat pe plafonul inchiderii langa evacuarea aerisirii, este setata sa actioneze la 950C o semnalizare de la distanta. (Termostatele PREMOD 509, sunt setate sa se deschida la 650C) BR 6500 002(3), cap. 5, anexa B.

STINGEREA INCENDIULUI .

Lichidul de stingere a incendiului bromoclordifluormetan (BCF), este continut de 2 cilindrii cu o capacitate de o jumatate de galon, montati deasupra dispozitivului de inchidere al incintei.

Un inel la partea de sus a fiecarui cilindru, inchide o diafragma de presiune. Daca aceasta diafragma nu poate fi detensionata (depresurizata) cu mana, rezulta ca cilindrul este incarcat la maxim. Capul fiecarui cilindru este localizat intr-un colector comun acesta fiind racordat la o tubulatura ce face corp comun cu incinta (inauntrul ei). Tubulatura de alimentare din acest colector este racordata la un sistem de tevi de pulverizare, care sunt montate pentru a oferi o distributie egala de lichid de stingere (BCF).

Regulatorul de viteza este alimentat de o ramificatie de la tubulatura de alimentare.

Fiecare cap de cilindru prezinta un disc de etansare mentinut la pozitie de un brat (traversa) pivotanta care este sustinut la randul sau de un brat cu inchidere mecanica. O rezistenta fuzibila conectata la o sursa, este buclata printr-un brat mecanic pentru al mentine la pozitie.

Panoul de control cuprinde o unitate de reglare si control si o unitate de comutare a presiunii. Un brat (parghie) pe o latura a panoului de control este legat la un brat pivotant cu o inchidere mecanica printr-un cablu Bowden.

Un inchizator din fata panoului de control actioneaza o cama pentru a preveni miscarea pozitiei bratului iar un comutator rotativ, actioneaza pentru a intrerupe circuitul catre cilindri, actionand totodatǎ si o alarma de la distanta.

Comutatorul de presiune comandǎ un microcomutator care actioneaza pe rand indicatorii locali si avertizarea de la distanta asupra nivelului operational al sistemului.

ACTIONAREA PE POZITIA LOCALA.

Deplasarea in jos a manetei unitatii de control conduce la retragerea bolturilor din bratele mecanice, permitand BCF-ului sa refuleze la o presiune ridicata, din colector, prin tevile de pulverizare.

Presiunea refulata activeaza pistonul cu resort care actioneaza prin parghia de control inchizatoarele de aerisire ale incintei actionate cu arcuri prevenind scapǎri ale lichidului prin aceste aerisiri.

In acelasi timp presiuea, prin intermediul unitatii de comutare pe care o activeaza microcomutatorul, pune in functiune sistemul de alarmare si indicatoarele.

Maneta de resetare pentru inchizatoarele de ventilatie este montata deasupra capacului de acces al incintei.

Comutatorul de la distanta pentru stingerea incendiului in momentul in care este folosit, alimenteaza cu energie electricǎ pentru a carboniza cablul fuzibil de siguranta al bratelor cu inchidere mecanica, care elibereaza pe rand discurile de etansare si BCF-ul refuleaza in incinta.

DEZARMAREA SISTEMULUI.

Verificati daca maneta unitatii de control este in pozitie orizontala, introduceti cheia in incuietoare, rasuciti pana la pozitia "INHIBAT" (dezarmat) si apoi scoateti cheia.

Rasucirea cheii indeplineste trei functii:

a) Previne actionarea din pozitia de la distanta prin deschiderea contactelor contactorului "cuplare-decuplare".

b) Blocheaza mecanic maneta

c) Aduce comutatorul rotativ in pozitia izolat impiedicand actionarea de la distanta.

Sistemul naval al buteliilor de BCF, poate fi testat in functiune folosind aer de joasa presiune.

Proceduri dupa folosire: (Doar pentru ghidare), vezi ORDINELE NAVEI

a)     Clapetii de aerisire a incintei sunt inchisi automat cand este eliberat BCF-ul.

b)     Oprirea turbinei cu gaze in concordanta cu procedurile de urgenta.

c)     Inchiderea gurilor de aerisire a incintei.

d)     Asigurarea pentru functionarea la parametrii maximi de extractie a gurilor din CM (compartimentul masini).

e)     Asteptati cinci minute

f)      Inspectia vizuala a interiorului incintei GTCU (a unitǎtii de comutare (guvernare) a turbinei cu gaze) prin fereastra de vizita pentru asigurarea ca focul este stins corect.

NOTA:   Folositi totdeauna costum de protectie si aparat de respiratie cand inspectati interiorul incintei.

AVERTISMENT: In cazul detectarii prin miros si iritatie oculara a pierderii de BCF, personalul trebuie imediat sa se retraga si sa foloseasca aparate de respiratie pentru examinare ulterioara.

g)     Verificarea ca incinta turbinei de fortaj sa fie montata.

h)     Inlocuirea buteliilor BCF.

i)      Resetarea alarmelor.

j)      Daca alarmele inca indica "temperatura ridicata" sau "foc" atunci reverificati pe intervale de timp pana cand este in regula si alarmele nu mai indica pericol.

k)     Porniti aerisirea incintei GTCU.

l)      Deschideti clapetii si ventilati incinta 10 min, sau daca clapetii sunt deteriorati datorita temperaturii ridicate prin dilatare, deschideti valvulele de drenaj de dedesubtul incintei folosind aparat de respiratie.

NOTA: Cu un sistem natural de aerisire, se va purja partial incinta.

m)   Deschideti capacul incintei, plasati o gura de ventilatie portabila, directionand refularea in sus si ventilati timp de 10 min.

n)     Dezarmati sistemul BCF

o)     Urmarile de deteriorare pot fi acum inspectate de la nivelul intrarii in incinta.

Fig. 1

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.