Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » familie » alimentatie nutritie
Ancheta alimentara

Ancheta alimentaraAncheta alimentara

         Ancheta alimentara  reprezinta o metoda de apreciere cantitativa si calitativa (in termeni de alimente, calorii si factori nutritivi) a alimentatie unui individ sau a unei colectivitati.

Obiectivele unei anchete alimentare sunt  :

 a) cunoasterea valorii ratiei in termeni de alimente (felul alimentelor, cantitatea consumata, proportia dintre diferitele grupe de alimente, calitatea lor) ;

b) cunoasterea obiceiurilor alimentare (a modalitatii de prelucrare si de consumare a acestora) ;

c)cunoasterea valorii nutritive a ratiei ingerate (in calorii si factori nutritivi) si compararea cu norma respectiva, pentru aflarea naturii si intensitatii lipsurilor ;

d) cunoasterea diferitelor variatii sezoniere.

Uneori  ancheta  va  cuprinde  si  cheltuielile  pentru alimente, din  totalul veniturilor individului sau ale grupului cercetat, pentru a apecia  care este alocatia pentru hrana in cadrul bugetului si, totodata,  repercusiunile factorului economic asupra calitatii  si  cantitatii consumului de produse alimentare.


Exista patru tipuri de ancheta alimentara:

a)     studiul statistic al disponibilitatii alimentare a unei populatii ;

b)     studiul pe grupe sociale omogene sau pe institutii.

c)     ancheta familiala ;

d)     ancheta individuala (fiziologica).

      a) Studiul statistic al  disponibilitatii  alimentare  a unei populatii  rezulta din datele statistice referitoare la productia alimenta indigena, import,   export,   din  care  se  elimina  produsele  destinate  altor utilizari  (exemplu : seminte de cereale pentru insamantat s.a.). Erorile care rezulta  din aceasta apreciere globala sunt multiple, fiind legate de pierderi prin stocarea alimentelor sau prin perisabilitatea lor, ori de aprecierea cantitativa a alimentului impreuna cu ambalajul (cutii de conserve, saci, vagoane etc.). Metoda are importanta numai din punct de vedere economico-social,  reprezentand o apreciere globala a modului de alimentatie a populatiei si indicand in mare eventualele masuri care trebuie luate, practic, pentru imbunatatirea acesteia. Din punct de vedere fiziologic si  medical, nu are importanta.

      b) Studiul pe grupe sociale, omogene sau pe institututii se efectueaza pe colectivitati asemanatoare din anumite puncte de vedere (varsta, sex, fel de activitate etc.), care iau masa in comun (la cantine) ; astfel pot fi elevi, studenti, militari, muncitori, functionari, batrani, copii, etc. Studiul se poate efectua, fie prin metoda individuala, fie folosind datele inscrise
in registrul de administratie al cantinei, care cuprinde cantitatea de alimente iesite din magazie, distribuite zilnic, ratiile pe persoane,numarul de consumatori s.a.

     c) Ancheta familiala studiaza familia ca unitate sociala sau ca ansamblu  de  persoane   care   traiesc   din   acelasi   buget  comun. Inregistrandu-se  toate  alimentele  care  intra  in  consum intr-o anumita perioada de timp (cat dureaza ancheta) si scazandu-se cantitatea din fiecare produs care nu a fost utilizata (deseuri menajere, alimentele date la animalele  de  pe  langa  casa,  resturile  aruncate  etc.)  se face o medie a consumului pe zi la persoanele care intra in componenta familiei  respective,  comparandu-se  apoi  cu  suma  normelor  (sau a ratiilor medii)  corespunzatoare pentru  fiecare  individ  in  functie  de varsta, sex, stare fiziologica, activitate etc.

       Neajunsurile metodei sunt legate, pe de o parte, de eterogenitatea grupului studiat si,  pe de alta parte,  de posibilitatea  interventiei unui factor psihologic legat de prezenta anchetatorului in sanul  familiei respective, care poate determina modificarea modului de alimentatie sau a  obiceiurilor familiei respective pe perioada anchetei. In acest sens mentionam importanta atitudinii celui ce efectueaza ancheta.Acesta trebuie sa  fie un cadru sanitar cu nivel profesional corespunzator,  constiincios in  culegerea datelor, care stie cum sa capete increderea celor cercetati, asigurandu-i ca datele furnizate au un singur scop : procurarea unui material documentar in vederea studiului alimentatiei .

         d) Ancheta  individuala   (fiziologica)   studiaza  consumul  alimentar intr-o colectivitate, pentru fiecare individ luat separat. Aceasta este superioara celorlalte, prin exactitatea datelor furnizate, obtinute prin cantarirea alimentelor real consumate de individ, dar are neajunsul ca, fiind laborioasa,   necesitand   cadre   foarte   constiincioase,   care   sa urmareasca persoana cercetata pe toata durata studiului,  nu se poate efectua decat la un numar restrans de indivizi, neputand fi aplicata in cercetarile in masa.

Pentru a aprecia din punctele de vedere calitativ si cantitativ alimentele care intra in componenta ratiei indivizilor cercetati se folosesc multe metode. Acestea sunt :

          1) Metoda prin cantarire, in care se apreciaza exact cantitatea de
aimente intrata in  componenta  meniului (de preferinta sub forma lor gata de gatit, deci dupa ce au trecut prin etapa de prelucrare preliminara), cantitatea din fiecare fel de mancare obtinuta,  cantitatea fiecarei portii  real  consumate   (excluzand   partile  neconsumate),   pentru  fiecare fel de mancare din  componenta meniului,  felul de  prelucrare  termica, timpul de pastrare a mancarii gata pregatite etc.  Toate aceste  date  se inscriu in fise de alimentatie zilnica speciale , care apoi se vor centraliza  pentru   toata  durata   desfasurarii  anchetei.   Metoda  se   foloseste in anchetele individuale sau cele familiale. Dupa stabilirea ratiei in  termeni de alimente se vor calcula valorile calorice si in factori nutritivi, cu ajutorul tabelelor de compozitie a alimentelor, comparandu-se cu ratiile stabilite  pentru diferitele  grupe de indivizi,  in  mod normal, mentionam,   de  asemenea,  ca trebuie  avute in vedere si pierderile di­gestive (coeficientul de utilizare digestiva), care se cifreaza in medie la 10% din valoarea calorica a ratiei si sunt dependente de calitatea produselor ce alcatuiesc ratia.

       2) Metoda carnetelor speciale de menaj se foloseste in cazul anchetelor familiale. Gospodina noteaza intr-un caiet special toate alimentele consumate zilnic in  familia  sa,  timp  de o luna.  Totodata se vor consemna : modul de preparare al acestora, meniul zilnic, calitatea produ-selor consumate, numarul, varsta,  activitatea persoanelor care iau masa
in familie, eventualele persoane straine care au participat la masa ocazional etc.  Exactitatea datelor depinde de modul cum sunt inregistrate
aceste date in caietul de menaj, de constiinciozitatea celui ce le noteaza.

      3) Metoda   chestionarului   poate   da  unele   indicatii   aproximative
asupra modului de alimentatie a unui individ sau grup de persoane, insa
datele nu sunt precise,   avand  un coeficient de  eroare   destul  de mare,
nereprezentand deci un studiu fiziologic coerent al regimului alimentar
in intregime . De obicei se face pe o durata de sapte zile. Se poate folosi cand celelalte metode nu pot fi aplicate.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Tehnica alimentatiei parenterale si masuri pentru evitarea complicatiilor
Glucidele complexe
Racirea uscata a aerului umed
Conditii recomandate la depozitarea produselor refrigerate
ALIMENTATIA SUGARULUI
LIPIDELE {grasimile}
Efectele temperaturilor scazute asupra sistemelor celulare de origine vegetala
PROTEINELE


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu