Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
Afacerea si Oportunitatile SC. ROF

Afacerea si Oportunitatile SC. ROF


Afacerea propusa de noi este firma SC. ROF. SA, o firma cu capital intreg privat, ce are ca obiect de activitate comercializarea de utilaje agricole performante,precum si oferirea de servicii de consultanta agricola societatilor agricole ce urmaresc ridicarea nivelului calitativ si cantitativ al lucrarilor agricole.

Oportunitatile pe care ne bazam sunt :

-dotarea necorespunzatoare cu utilaje a societatilor agricole, necultivarea intregii suprafete agricole si intarzierea lucrarilor (au dus la pierderi anuale de 4800 mil.lei in perioada 1995-2005)

-deficitul de tractoare (exista un tractor la 56 ha ;pierderi de 6750 mld lei/an in perioada 1995-2005)

-in aceeasi perioada au fost scosi din sectorul agricol 15 mii de specialisti cu pregatire superioara datorita lipsei de atractivitate a domeniului agricol.Firma ROF a identificat societati agricole dispuse sa achizitioneze utilaje de profil,punandu-se bazele unei stranse colaborari cu SC SAVA SA din Nanov,judetul Teleorman si cu SC ROMVELIA PRODCOM SA din Fratesti, judetul Giurgiu.In momentul de fata stadiul de colaborare cu celelalte societati agricole identificate se reduce la oferirea de servicii de consultanta in vederea rentabilizarii productiei lor ,urmand ca pe viitor sa putem negocia modelele ce dau randament maxim pe solul si in conditiile solicitate de fiecare client, dar si pretul de achizitie.

Pentru a inlatura indoielile si reticentele privitoare la rentabilitatea utilajelor comercializate,firma isi propune sa organizeze demonstratii in camp si lectii practice. Deasemenea ne vom ocupa cu formarea manipulatorilor acestor untilaje, cat si cu intretinerea propriu-zisa a lor.

Cand ne-am propus deschiderea afacerii ne-am interesat de situatia existent pe piata din Romania ,daca este rentabila sau nu.Ne-am informat si am analizat foarte bine situatia.

Conform declaratiei lui Dorin Zaharescu, directorul Directiei de mecanizare din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) parcul de masini si utilaje agricole din Romania este invechit, peste 70 la suta din acesta avand varsta depasita.

Spre exemplu cele aprox 3,5 mil.ha cultivate in tara noasta cu cereale paioase a caror maturitate este esalonata pe parcursul a 2-4 saptamani pot fi recoltate in perioada optima daca se dispune de cca. 48.000 combine in stare de functionare optima. In vara anilor 2005-2007 s-a dispus de cca. 25.000 combine, care insa, datorita numarului mic si ca urmare a gradului de uzura foarte avansata, au intarziat recoltarea peste perioada optima. In ultimii trei ani numarul combinelor este intr-o continua scadere iar fondurile financiare pentru procurarea pieselor de schimb in vedere repararii combinelor au fost si ele superficiale.

In ceea ce priveste suprafata de teren arabil/tractor aceasta era in 2001 de 89,7 ha.In 2007 a ajuns sa fie 54,1 ha teren arabil/tractor, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Aceasta scadere nu reprezinta o imbunatire considerabila, daca luam in considerare perioada 2005-2007 in care raportul a ramas constant, ba chiar inregistrand o urcare de la 54 la 54.1 ha teren arabil/tractor.

Am ajuns la concluzia ca la nivel national se impune o retehnologizare si o largire a parcului de masini agricole care sa asigure relansarea agriculturii romanesti.

Initiatorii afacerii sunt persoane dinamice , tinere , dornice de afirmare si care isi doresc sa reuseasca la primul bussines din viata. Sunt in numar de trei:

Plesea Robert,

Pipa Florentina

Parepa Oana

Fiecare dintre noi vom investi 50 000 RON, firma propunandu-si sa fructifice bogatele cunostinte in domeniul comercial si agricol ale directorului ei general, Plesea Robert.

Obiectivele initiale ale firmei noastre il va constitui procurarea utilajelor agricole din import (datorita proastei fiabilitati a utilajelor romanesti) pentru firmele asociate noua . Este vorba despre Romvelia Prodcom SA cu sediul in judetul Giurgiu,ce detine 400 ha teren arabil ,irigat in proportie de 60%. Sediul fermei este amplasat pe o platforma cu utilitati deosebite:cale ferata,drum national, retea electrica de 380 V si alimentare cu apa. Societatea este dispusa sa se asocieze la diverse proiecte de investitii pentru valorificarea potentialului de care dispune si de aceea s-au pus bazele unei colaborari solide. (Marca: Cod Unic de Inregistrare 2604*****  Nr. Inmatriculare J52/45*****) 

Cea de-a doua firma asociata este SC SAVA SA Nanov, firma avand depozite situate pe o suprafata de peste 15.000 mp situate in judetul Teleorman(Cod Unic de Inregistrare: R 1399784)

Cele doua firme urmaresc ridicarea nivelului calitativ si cantitativ al lucrarilor agricole executate, ceea ce va conduce in final la rezultate economico-financiare superioare.Modelul celor doua societati va fi unul de urmat pentru societatile ce vor dori imbunatatirea conditiilor de munca si rentabilitatea productiei.

In cadrul programului de consultanta vom pregati terenul societatilor ce urmeaza sa ni se alature.

Valoarea pietei romanesti de masini si utilaje agricole se ridica la circa 90 milioane de euro. In Romania exista circa 173.000 de tractoare si 25.000 de combine in

parcul de tractoare si masini agricole . 

- buc -

SPECIFICARE


Tractoare agricole

Pluguri pentru tractor

Combine autopropulsate pentru recoltat cereale paioase

Semanatori mecanice

Suprafata arabila ce revine pe un tractor fizic-ha

Sursa: Anuarul statistic al Romaniei, 2007

* date operative MADR

Piata se afla in reabilitare iar pe viitor mizam pe o marire a acesteia.

Firma printre ai carei actionari se numara si Sc Sava Sa si Sc Romvelia Prodcom sa, este deschisa la propuneri viabile de implicare in proiect a societatilor de profil direct interesate de imbunatatirea timpului de productie.

Capitalul initial al firmei este de 2.000.000 RON la care au participat

firma asociata SC. SAVA .SA cu suma de 100.000 RON

- firma asociata SC. Romvelia Prodcom.SA cu suma de 100.000 RON

.000 RON reprezinta contributia initiatorilor din fonduri proprii (economii)

imprumut de la banca in valoare de 50.000 RON(rambursabili in ani)

-900 000 RON au fost obtinuti din fonduri Phare.

Costuri:

-achizitionare utilaje 280 000 RON din care

6 tractoare - 480 000 RON

4 combine-800 000 RON

-intretinere anuala :5 000 RON

-amenajare hale: 15 000 RON

-achizitionare teren + sediu:250 000 RON

- carburanti: 5.000 RON

-organizarea demonstratiei in camp deschis: 10.000 RON

-neprevazute(defectiuni usoare) : 5.000 RON

-Cheltuieli cu partea de consultanta: 10.000 RON

-Cheltuieli cu formarea manipulatorilor utilajelor :3.000 RON

cheltuieli constituire(autorizatii,inregistrare in Registru Comert):40 000RON

utilitati(apa,energ.electrica,) 0 000 RON

Cheltuieli cu resursele umane:

Director general:3 500 RON/luna

Director marketing:3 000 RON/luna

Manager resurse umane: 2500 RON/luna

Inginer service: 2. 000 RON/ luna

Inginer vanzari: 1.500 RON/ luna

Contabil: 1.000 RON/luna

2 consultanti:1000 RON/luna

cheltuieli total salarii: 14.500 RON/luna->174 000 RON

rate credit:75 000 RON(dobanda 25 000)

Total cheltuieli primul an 8 000 RON

Incasari :

100 000 pretul per unitate tractor

250 000 pretul per unitate combina

-incasari din vanzarea utilajelor 000 RON din care :

000 (3 tractoare) + 5 0 000 (2 combine) din partea SC SAVA SA

300000(3tractoare) 0 000 (2combinedin partea SC ROMVELIA PRODCOM SA

incasari din consultanta:15 000

1 615 000 total Incasari 

Intr-o sedinta a consiliului director format din cei 5 investitori se va vota daca acele actiuni ale investitorului se vor vinde in interiorul firmei sau daca se va coopta alt investitor.Daca un investitor va dori sa se retraga va primi banii inapoi investiti pana la data plecarii din firma.

Managementul afacerii il vom realiza prin cooptare a doi specialisti ingineri cu o bogata experienta in domeniul utilajelor performante si ulterior,dupa ce ne vom forma ca o echipa, prin pastrarea personalului firmei.Acest lucru il vom realiza prin salarii mai bune , bonusuri si un sistem de promovare in cadrul firmei.

Initial vanzarea acestor utilaje se va face numai catre societatile aferente, urmand ca in decursul timpului sa-si extinda reteaua de distributie si catre alti beneficiari, carora momentan le oferim decat servicii de consultanta.

2.Descrierea initiatorilor

Initiatorii formeaza o echipa tanara formata din 3 studenti la ASE, profesionisti, dinamici, tenace :

Plesea Robert - director general

Abilitatile de bun organizator se bazeaza pe informatiile obtinute din cercetarea proprie in domeniu, impreuna asigurand conditiile pentru un bun intreprinzator. Profesionalismul si increderea in el insusi l-au determinat sa infiinteze si sa administreze o firma noua fiind increzator in viitorul afacerii create. Constient ca succesul nu va veni imediat si ca va trebui sa depuna un efort indelungat pentru a ajunge la telurile propuse, denota perseverenta intreprinzatorului.

Pipa Florentina - manager Resurse Umane

Managerul, specializat pe ramura Resurse Umane,Pipa Florentina are ca aptitudini capacitatea de a-si exploata propriul potential si pe cel al altor persoane pe care le angajeaza. Printre calitati mai putem specifica profesionalismul, seriozitatea, spiritul de echipa si capacitatea de comunicare si de impunere in fata subalternilor.

Parepa Oana - director Marketing

Printre calitatile sale de intreprinzator se deosebesc sociabilitatea si comunicativitatea care o ajuta in dezvoltarea si cultivarea unui sistem de relatii de afaceri, ce poate asigura conditii favorabile pentru o activitate rentabila si de durata.

Se deosebesc de concurenta prin profesionalism, promptitudine, calitatea serviciilor, respect fata de client si prin stransa colaborare intre membrii fondatori.

3.Descrierea produsului


Prioritatea societatii noastre in vederea implementarii proiectului demarat va fi semnarea contractelor cu firma New Holland din Germania.Cele 10 tractoare si 4 combine oferite de firma New Holland raspund cel mai bine necesitatilor firmelor cu care suntem asociati.

Termenul de livrare a utilajelor agricole va fi de 10 zile lucratoare.

Intre timp ne vom ocupa de amenajarea halelor in care vom depozita utilajele, iar departamentul nostru de Resurse umane va coopta doi specialisti ingineri in utilaje,unul pe partea de service si un altul pe partea de vanzari (specialistii vor avea o bogata experienta in domeniul utilajelor performante de tip New Holland) precum si un contabil.

Dupa ce utilajele vor fi livrate vom demara procesul de formare a manipulatorilor acestor utilaje,cei alesi fiind din cadrul celor doua societati asociate noua. Preconizam durata acestui proces la cca 1 luna ,proces ce se va derula sub atenta supraveghere a celor doi ingineri specialisti.

Odata ce vom termina procesul de instruire a manipulatorilor vom organiza o demonstratie in camp la care vom emite invitatii tuturor reprezentantilor societatilor cu care lucram pe partea de consultanta pentru a se convinge de rentabilitatea utilajelor si a le facilita achizitionarea produselor noastre prin intermediul firmei. Evenimentul va fi atent promovat in mass-media si pe internet, precum si in revistele de profil,avand un buget alocat de 1000 RON.

Datorita cerintelor si nevoilor pe care firmele noastre asociate le au speram sa depasim cat de repede stadiul de proiectare in care ne aflam. Acest lucru va fi posibil imediat ce vom raspunde cerintelor legale si administrative.

Firma va functiona ca o societate pe actiuni, urmand sa ne inregistram la Registrul Comertului si a efectua si celelalte formalitati necesare reprezentate de autorizatia de mediu, cea sanitara, cea pentru prevenirea si stingerea incediilor si cea de functionare din punct de vedere al protectiei muncii.

Ultima etapa va reprezenta inscrierea societatii in Monitorul Oficial.

Firma noastra este o societate ce realizeaza atat activitati in house cat si activitati ce se vor realiza in afara.

Serviciile de consultanta pe care le oferim reprezinta atat o activitate in house(vom oferi suport consultativ in cadrul departamentului nostru de marketing cat si pe internet prin intermediul unui site web propriu) cat si out house(ne putem deplasa la cererea clientului pentru a oferi sprijinul de care are nevoie). Departamentul de Resurse umane va realiza pentru inceput activitati out house intrucat in prima instanta va forma manipulatorii utilajelor agricole. Departamentul de Marketing se va ocupa pentru inceput de organizarea demonstratiei in camp deschis, realizarea acestei activitati out house necesitand o buna si atenta promovare.Una peste alta reprezentam o firma in care predomina activitatile de tip out house, asta datorandu-se in mare parte faptului ca lucram cu utilaje agricole(deci un mediu deschis).

Initial vanzarea acestor utilaje se va face numai catre aceste societati, urmand ca in decursul timpului sa ne extindem reteaua de distributie si catre alti beneficiari in scopul imbunatatirii conditiilor de munca si rentabilitate a productiei.

Promovarea produselor se va face la inceput si prin toate mijloacele care nu implica costuri:

Vom realiza un site web cu prezentare in toate limbile de circulatie internationala. Vom promova site-ul prin inscriere in toate paginile web - baze de date (motoare de cautare) si prin abonarea la listele de discutii on-line.Realizarea site-ului o va face directorul de marketing, gazduirea lui pe un server fiind gratuita.

Prezentarea ofertei de produse pe site-urile specializate.

Ne vom bucura de asemenea de publicitatea facuta de firma New Holland pe site-ul acesteia deoarece vom stipula acest lucru in contractul incheiat.

Comunicate de presa ce vor fi distribuite revistelor de profil.

4.Descrierea pietei si a concurentei

Costurile pentru utilaje agricole cresc treptat, datorita preturilor carburantilor si complexitatii modelelor noi. Acest fapt duce la scumpirea alimentelor, traiul de baza fiind problematic pentru cetatenii tarilor in curs de dezvoltare.  Piata de utilaje agricole va creste, concurenta conducand la scaderea preturilor. Cu utilaje agricole noi, performante si in numar mai mare,fermele vor putea produce mai mult, implicit scazand pretul alimentelor. Valoarea pietei romanesti de masini si utilaje agricole se ridica la circa 90 milioane de euro.

Factorii cresterii:

Stabilizarea preturilor combustibililor si oferirea de imprumuturi pentru achizitionarea de utilaje agricole noi 

Eliminarea taxelor vamale la importurile de utilaje agricole

Segmentul de piata urmarit este agricultura. Piata se afla in reabilitare iar pe viitor mizam pe o marire a acesteia.

Vanzarile de masini si utilaje agricole produse in Romania au atins, in acest an, 2.565 miliarde de lei, echivalentul a circa 64 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 60% fata de anul trecut, a declarat presedintele Asociatiei Constructorilor de Tractoare si Masini Agricole din Romania, Ionel Catrinoiu, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, parcul de echipamente agricole din Romania cuprinde aproximativ 165.000 de tractoare, din care insa peste 70% au depasit gradul de uzura acceptat. Desi perioada de casare a unui astfel de utilaj se incadreaza intre 8 si 10 ani, la noi se mai folosesc, inca, tractoare fabricate acum mai mult de 20 de ani.

Produsul nostru este destinat nevoilor asociatilor nostri.Astfel,ei nu vor mai fi nevoiti sa caute diverse utilaje si sa le compare intre ele.Utilajele agricole importate vor fi de noua generatie ,astfel clientii vor fi satisfacuti.

Pe intreaga durata a lunii noiembrie, vanzarile de utilaje agricole au scazut cu 24% fata de aceeasi luna a anului trecut, raporteaza Asociatia Producatorilor de Echipamente din SUA. Stirea se refera la utilaje agricole noi, piata de utilaje agricole second hand fiind mult mai putin monitorizata din punct de vedere al fluctuatiilor.

Avand in vedere ca vanzarea uitilajelor se va face catre societatile asociate noua,acestia vor dispune de o oferta variata si un pret avantajos,astfel comenzile ar creste si in acelasi timp creste si posibilitatea extinderii la nivel national.

completare 4 aici sa mai editezi si completezi :*

Firma Romvelia Prodcom detine 40 % din piata in cadrul judetului giurgiu,iar cea din Nanov detine 35 % din piata judetului teleorman.astfel ca alegerea acestor firme pentru a deveni asociate noua nu a fost intamplatoare. La un calcul simplu rezulta ca societatea noastra va detine cca 38 % din piata pe care actioneaza, cea a judetelor giurgiu si teleorman. Inceapand cu anul 3 urmarim sa ne asociem cu o firma din judetul Arges si cu una din judetul Dambovita pentru a ne mari piata de desfacere si a putea desfasura proiecte de consultanta in cadrul regiunii Sud-Muntenia ceea ce ne va aduce venituri considerabile pe partea de consultanta.

Principalul nostru concurent de pe piata utilajlor agricole nu este un importator ci este un producator cu o bogata piata de desfacere SC MAT craiova. in Judetul Giurgiu dealerul Mat este Giurgiu

SC Agromet Comprod SRL Localitate: Remus, Giurgiu ce detine cca25 % din piata judetului, restul fiind impartita intre diverse societati locale de mecanizare cu utilaje invechite

in judetul teleorman situatia ne este inca favorabila asociatilor nostri din nanov insa cele 2 firme din alexandria (vezi si u cum se numesc la dealeri akl) detin impreuna 30 % foarte aproape de cota noastra pe judet. media pe cele 2 piete a firmei Mat Craiova este de 27 %. Firma Mat nu urmareste insa sa-si dezvolte o parte de consultanta ci dezvolta programe de achizitie a tractoarelor.

Asta reprezinta un avantaj al nostru intrucat prin serviciile de consultanta vrem sa ne asiguram ca utilajele vandute de noi dau randamentul scontat pe profilu de sol avut la dispozitie in timp ce Mat se limiteaza la a-si distribui produsele proprii fara.

Preturile nu vor fi mai mari decat ale concurentilor nostri,insa oferta noastra va fi mai atractiva deoarece oferim produsul si in acelasi timp le punem la dispozitie un program de instruire pentru a folosi corect utilajele cumparate.Aici intervine si partea de consultanta.

Pentru primul an finaciar au fost luate in calcul atat un volum mediu al vanzarilor cat si un pret mediu al produselor.

Grupul tinta al beneficiarilor comercializarii utilajelor agricole sunt firmele asociate noua, cat si cele ce urmeaza sa devina intr-un viitor apropiat.

Subtituirea produselor oferite de noi este un lucru pe care trebuie sa-l avem in vedere in adoptarea strategiei noastre.Noi oferim o gama de utilaje agricole ce se gasesc in momentul de fata pe piata. Chiar daca unele dintre utilajele noastre ar putea fi comercilizate si de alte firme, ele nu le vor putea inlocui intrucat produsul nostru este completat de o gama inovativa de servicii ce ii confera acestuia unicitate.

Putine produse de pe piata utilajelor agricole sunt completate de consultanta agricola in ceea ce le priveste,in timp ce si mai putine produse ale pietei in cauza

sunt promovate prin demonstratii in camp deschis si mai ales putini isi instruiesc manipulatorii acestor utilaje.

Consideram ca prin asocierea cu noi societatile agricole isi asigura o continua crestere calitativa si inovativa,deoarece. Isi acopera o gama foarte larga de servicii in ceea ce priveste utilajele agricole si utilizarea lor pentru rentabilizarea productiei.

Vom cauta sa fim cat mai originali si intotdeuna sa ne imbunatatim produsul cu care venim pe piata, dorind sa avem cat mai multe imbunatatiri si cat mai ingenioase (mai ales in ceea ce priveste partea de consultanta a produsului in care vom investi foarte mult in viitor)dorind astfel sa cream un nou curent pe piata utilajelor agricole

In ceea ce priveste regimul proprietatii intelectuale consideram ca Orice activitate in toate domeniile poate fi initiata numai pe baza de informatii, lucru de care ne-am ocupat si noi inainte de demararea proiectului. Am analizat piata,am evaluat investitiile materiale si umane, am evaluat riscurile si am identificat societati agricole dispuse sa achizitioneze utilaje de profil.

In raport cu concurenta, firma preconizeaza o reactie in probabilitatea pastrarii nivelului preturilor medii oferite sau chiar a scaderii acestora, ceea ce conduce la o strategie bazata pe valorea de piata a utilajelor.In cazul scaderii cererii, vom adopta o strategie de armistitiu, pentru a armoniza preturile cu cele ale concurentei.Acest lucru este foarte posibil intrucat ne aflam pe o piata in reabilitare unde nu se pot asuma riscuri majore.

8.Ipoteze si riscuri

ipoteze

locatia firmei intr-o zona strategica

1 pentru a deservi piata formata din judetele giurgiu si teleorman

2.foarte apropita de iesirea la autostrda Buc. Pitesti scazand astfel costurile de transport

3in imediata apropierea a Bucurestiului, pentru firmlele cu sediu in bucuresti care doresc consultanta pentru reprezentantele din provincie

exista totusi si riscul speculatiei imobiliare a terenerilor din judetul giurgiu aflate in administrarea romvelia prodcompentru a preintampina acest risc vom oferi societatii permanent consultanta in vederea realizarii compactarii culturilor, intrucat fragmentarea excesiva este cea care conduce la speculatii.

Incepand cu sf anul 3 se are in vedere(impreuna cu conducerea Prodcom) si expropieri pentru infiintare de culturi pe spatii intinse.

-dotarea necorespunzatoare cu utilaje a societatilor agricole, necultivarea intregii suprafete agricole si intarzierea lucrarilor (au dus la pierderi anuale de 4800 mil.lei in perioada 1995-2005)

-deficitul de tractoare (exista un tractor la 56 ha ;pierderi de 6750 mld lei/an in perioada 1995-2005)

-in aceeasi perioada au fost scosi din sectorul agricol 15 mii de specialisti cu pregatire superioara datorita lipsei de atractivitate a domeniului agricol.

RISCURI INTERNE

1. neglijenta angajatilor

- pentru diminuarea riscului : atentionarea si formarea angajatilor

defectiuni ale echipamentelor

- vom efectua o revizie tehnica o data pe luna

. aparitia unor accidente de munca neprevazute

- comunicare permanenta si colaborare cu un cabinet medical.

- de asemenea vom elabora un plan de prevenire, protectie si de instructiuni

Exista riscul unor posibile neintelegeri intre oamenii care muncesc la firma

- pentru a evita acest risc s-au stabilit de la inceputul afacerii, atributiile fiecaruia.

plecarea unui membru din firma

- ii vom asigura fiecarui membru al firmei perfectionare la cursuri specializate, iar daca veniturile sunt in crestere vom mari salariul astfel incat fiecare asociat sa fie motivat pentru ceea ce face;

neatingerea obiectivelor financiare

- daca nu se ating obiectivele financiare vom reevalua situatia si vom incerca sa descoperim cauzele. Daca planul va prezenta in continuare eficienta, vom apela la variante ajutatoare, cum ar fi imprumutul de la familii sau prieteni.

RISCURI EXTERNE

sitatuatii neprevazute : pana de curent

- atentie la sursa de curent, eventual instalarea unui generator propriu sau identificarea altor surse de energie

pentru a impiedica pierderea portofoliului de clienti

pentru a evita acest risc vom oferi bonusuri, consultanta

. Principalul risc extern care ar putea afecta dezvoltarea afacerii este usurinta imitarii, ceea ce ne-ar reduce mult piata de desfacere.

- pentru a preintampina acest risc, vom face efortul de a ne diferentia cat mai mult de concurentii actuali si viitori

. spargere si furt

- vom prevedea instalarea unui sistem de alarma

calamitati ( incendii, inundatii, razboaie )

- vom face o asigurare a cladirii

Membrii firmei sunt constienti ca succesul nu este niciodata sigur, dar in

urma cercetarii pietei pe care vor intra s-a ajuns la concluzia ca afacerea este in

plina ascensiune, si ca atata timp cat produsul este cautat pe piata interna,

9.Planul financiar

Pentru anul in curs am intocmit contul de profit si pierdere al societatii dupa cum urmeaza:

ELEMENTE

VALOARE RON/AN

Venituri din exploatare

1 615 000

Venituri din vanzarea marfurilor

1 600 000

Venituri din prestarea de servicii

15 000

Cheltuieli de exploatare

1 532 000

Cheltuieli cu amortizarea cladirilor

50 000

Cheltuieli cu salariile

174 000

Cheltuieli cu materiale consumabile

5 000

Cheltuieli de intretinere si reparatie

15 000

Cheltuieli cu asigurari si protectie sociala

5 000

Cheltuieli de dezvoltare

13000

Cheltuieli cu prestarea de servicii

10 000

Cheltuieli cu marfurile

1 280 000

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

83 000

Venituri financiare

23 000

venituri din vanzare de actiuni

20 000

-venituri din diferentele de curs valutar

3000

Cheltuieli financiare

25 000

Cheltuieli cu dobanzile

25 000

REZULTATUL FINANCIAR

-2000

REZULTATUL CURENT

81 000

Venituri extraordinare

-

Cheltuieli extraordinare

5000

REZULTATUL EXTRAORDINAR

-5000

REZULTATUL BRUT AL EXERCITIULUI

76 000

Cheltuieli cu impozitul pe profit

12 160

REZULTATUL NET AL EXERCITIULUI

63 840

impozitul pe profit s-a calculat cu o cota de impozitare de 16%.

Bilant contabil la data de 31 decembrie 2008

ACTIVE

SUME

CAPITAL PROPRIU SI DATORII

SUME

I ACTIVE IMOBILIZATE

305 000

I.Capital propriu si rezervele

2 063 840

Imobilizari necorporale

55 000

Capital social

2 000 000

Imobilizari corporale

250 000

Prime de capital

-

Imobilizari financiare

-

Rezerve din reevaluare

-

II ACTIVE CIRCULANTE

Rezerve

-

Stocuri

1280 000

Rezultatul exercitiului

63 840

Creante

800 000

Repartizarea profitului

63 840

Investitii financiare pe termen scurt

13 000

II.Provizioane pentru riscuri si cheltuieli

5000

Casa si conturile la banci

900 000

III.Datorii

85 000

III. CHELTUIELI IN AVANS

-

Datorii pe termen lung

75 000

Datorii pe termen scurt

10 000

IV Venituri in avans

1144160

TOTAL ACTIV

3298 000

TOTAL CAPITAL SI DATORII

3298 000

Analiza principalilor indicatori economici este redata in cele ce urmeaza:

-Indicatori de solvabilitate exprima capacitatea companiei de a- i onora obliga iile fa a de ter ii din activele sale.

Solvabilitate=capitaluri proprii/total pasiv=

61<S<70 acestui indicator obtine 4 puncte ceea ce rezulta ca rata datoriilor este un pic peste medie,putin mai ridicata.

-Indicatori de gestiune demonstreaza eficacitatea administrarii resurselor stabile i derularii activita ilor.

Rotatia activelor=cifra de afaceri/active circulante=2 000 000/2993 000=0.6

Rotatia activelor are o valoare foarte mica datorita cantitatii mici de unitati ce constituie stocul(cca 10 pana la 30 unitati de utilaje)

Indicatori de rentabilitate exprima reusita societa ii de a realiza vanzari care depa esc costurile implicate prin ob inerea lor

Rentabilitate=profit/cost

Rentabilitatea calculata pentru primula an este foarte redusa data fiind si valoarea foarte apropiata fata de 1 insa in anii urmatoare ascent indice va creste ca valoare.

Rata profitului=(profit brut/vanzari)*100=76000/1615000*100=4.70% arata ca profitul obtinul exista insa este de un nivel redus.

Rata independentei financiare=capital/datorii=2063840/85 000=24.Primul an reusim sa avem o independenta financiara foarte ridicata.

Principale incasari si cheltuieli

Valoare in RON / AN

Anul I

Anul II

Anul III

INCASARI

vanzare tractoare

600 000

1000 000

1 900 000

vanzare combine

2 000 000

3 600 000

servicii consultanta

15 000

45 000

150 000

vanzare actiuni

20 000

70 000

200 000

COSTURI SI CHELTUIELI

achizitionare utilaje

1 280 000

amortizare cladire si teren

50 000

100 000

100 000

cu partea de consultanta

10 000

30 000

60 000

utilitati

10 000

10 500

12 000

resurse umane(salarii)

174 000

185 000

215 000

rate credit bancar

75 000

330 000

330 000

dividende platite catre actionari

-

20 000

35 000

In ceea ce priveste incasarile previzionate pentru primul an financiar vom realiza vanzarea a 6 tractoare la pretul unitar de 100 000 RON si a 4 combine la pretul unitar de 250 000 RON.

In cel de-al doilea pentru cele 10 tractoare si 8 combine an vom mentine acelasi pret final datorita aportului slab din primul an in structura incasarilor a serviciilor de consultanta si a vanzarilor de actiuni.

In schimb in cel de-al treilea an,cand ne vom asocia cu inca 2 firme, una din judetul Arges si una din judetul Dambovita vom putea reduce pretul unitar al unui tractor la 95 000 RON,iar al unei combine la 225 000 RON si datorita maririi sctructurii actionaratului cu cele 2 firme, dar si datorita dezvoltarii sistemului privind consultanta agricola.

Cheltuielile carora le va fi acordata o importanta din ce in ce mai mare(dupa cum se vede si din tabel) vor fi pe langa,bineinteles,achizitionarea de utilaje pentru livrare ulterioara firmelor asociate, partea de consultanta,care in anu 3 ajunge sa i se acorde un buget de cca 60 000 RON.Departamentul de resurse umane va avea fonduri in crestere pentru prime si pentru marirea salariilor cu scopul pastrarii si motivarii personalului existent. Actionaratul va beneficia incepand din anul 2 de dividende,marirea asociatilor de la 5 la 7 marind si banii alocatii platii dividentelor.

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE COMERT

PLAN DE AFACERI

SC. ROF.SA

Studenti:

Plesea Robert

Parepa Oana

Pipa Florentina

Seria E,Grupa 343 ,An II

BUCURESTI,2008

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.