Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
Intreprinzatorul - spalatorie cu autoservire

Intreprinzatorul - spalatorie cu autoservire


Capitolul: Descrierea initiatorilor

Intreprinzatorul-colectiv al firmei de spalatorie cu autoservire este format din urmatoarele patru persoane:. Prin intermediul propriilor calitati, membrii participa in mod egal la conturarea caracteristicilor fundamentale ale acestui antreprenor colectiv: perseverenta, creativitate, inteligenta practica, spirit organizatoric deosebit de dezvoltat, capacitate de asumare a riscului. Fiecare membru in parte prezinta atat calitati, cat si anumite limite, scopul nostru fiind acela de a ne completa unul pe celalalt in vederea unei colaborari benefice planului de afaceri.

Descrierea individuala a membrilor ce formeaza intreprinzatorul-colectiv:

 1. Marioara Chiritoiu se autocaracterizeaza ca fiind o "persoana ambitioasa, constiincioasa, cu un spirit organizatoric innascut si nu in ultimul rand, responsabila". Moto-ul preferat este, de fapt, o creatie proprie: "In viata, nimic nu este imposibil. Important este sa iti doresti cu adevarat si sa muncesti 120% ca lucrul respectiv sa se intample." Este o persoana serioasa, cateodata prea serioasa, insa in acest caz, Braga Valentin contrabalanseaza situatia prin umorul sau innascut.
 2. Schiopu Sanziana declara ca postura de membru in cadrul intreprinzatorului-colectiv i se potriveste "ca o manusa" intrucat este o "persoana cooperanta, cu o gandire critica constructiva, avand totodata abilitati de tinere a evidentei si a desfasurarii activitatii". Limita sa este uneori pesimismul, insa Braga Valentin detine un optimism debordant care va echilibra starea de spirit a echipei.
 3. Braga Valentin considera ca principala lui caracteristica este perseverenta: atunci cand isi propune ceva, nu renunta pana nu isi atinge scopul. Mai mult, faptul ca stie exact ce vrea de la viata va constitui un punct forte al echipei in general si in succesul planului de afaceri. Este o persoana onesta, ii place lucrul in echipa si isi cunoaste limitele: "stiu pana unde trebuie sa merg si cand sa ma opresc." In unele situatii este superficial, dar spiritul critic al Sanzianei Schiopu il va face sa lucreze cu o mai mare atentie.
 4. Hristu Roxana are incredere in fortele proprii, este hotarata si crede ca rabdarea ar fi una dintre caracteristicile ei definitorii. Are o tendinta de a fi timida, insa restul membrilor o ajuta in acest sens prin faptul ca sunt foarte sociabili si o responsabilizeaza prin diverse sarcini in realizarea planului de afaceri.


Analizand diferentele de personalitate dintre membrii echipei, se poate afirma faptul ca intreprinzatorul-colectiv functioneaza ca o entitate complexa, bogata atat din punct de vedere intelectual, cat si moral. Mai mult, ceea ce reprezinta o limita pentru unul dintre noi, va fi cu siguranta completata de calitatea altui membru, ceea ce va facilita procesul de comunicare si functionare a antreprenorului-colectiv.

Capitolul: Descrierea serviciului oferit

Planul nostru de afaceri propune infiintarea unei spalatorii cu autoservire (in limba Engleza, termenul potrivit este de Laundromat), a carui obiect principal de activitate este spalarea rapida a rufelor chiar de catre client, intr-o locatie bine aleasa (bulevardul Dacia). Este bine cunoscut faptul ca in Bucuresti exista deja 14 firme care presteaza servicii de spalare (Ama-Ecol, Compania Galbena, Eco Fresh, Nuf Nuf, Complet Serv, Nufarul, Immaculate Cleaners, Athenee Palace Hilton, etc unele dintre ele fiind ecologice), calcare, eventual transport la domiciliu al rufelor, insa momentan nici o spalatorie cu autoservire. Din acest punct de vedere, suntem primii care introducem acest concept pe piata spalatoriilor din Bucuresti.

Seviciul se afla momentan in stadiul de conceptie, fiind destinat in principal studentilor si persoanelor care locuiesc cu chirie, insa nu dorim sa limitam segmentul de clienti doar la aceste doua categorii. Avand in vedere ca timpul este o resursa irecuperabila, extreme de pretioasa, firma noastra doreste ca fiecare persoana ce foloseste serviciile noastre rapide sa castige cat mai mult timp liber pentru alte activitati. Mai mult, strategia aplicata va fi cea a minimizarii costurilor. In primul rand, cele zece masini de spalat vor fi de tip special (punerea lor in functionare se va realize cu fise), comandate de la compania multinationala Primus, ce a distribuit echipamente de spalat in 92 de tari in ultimii 72 de ani. Unicul importator de masini de spalat Primus din tara este International Victor Company Romania. Aceste masini de spalat vor fi destinate sa suporte utilizarea intensiva, in acelasi timp, fiind economice din punct de vedere al consumului de apa si detergent. Planificam costuri cat mai mici deoarece segmentul nostru tinta detine venituri moderate, si preturi vor trebui sa fie pe masura, pentru a veni in ajutorul clientilor nostri.

In al doilea rand, vor exista cateva servicii secundare: la ghiseul principal clientii vor putea procura detergent sau/si balsam de la o persoana amabila, pregatita sa le si raspunda in cazul in care exista nelamuriri. Totodata, instructiunile de folosire a masinilor de spalat vor fi afisate desupra fiecarei masini in parte. Al doilea serviciu va fi reprezentat de plasarea a cinci uscatoare de rufe, caracterizate de o capacitate de uscare rapida si de un design placut (acestea vor fi comandate de la compania producatoare si distribuitoare Primus). Un alt serviciu se refera la dotarea spalatoriei cu un automat cafea si substituenti, plasat la intrarea in incinta. In acest fel, clientii vor putea sa petreaca cateva momente placute in timp ce rufele lor sunt spalate. De asemenea, va exista o masa de unde clientii vor putea alege spre citire un ziar sau o revista de actualitate.

Fondurile necesare initierii si mentinerii afacerii vor fi obtinute in felul urmator: 60% resurse proprii, 40% contractarea unui credit de nevoi personale de la banca. Din teorie, se stie faptul ca bancile nu sunt institutiile potrivite pentru nevoile intreprinzatorilor. De aceea, creditul pe care il vom contracta va fi un credit de nevoi personale nenominalizate. Din punct de vedere legal, intreprinzatorul-colectiv va trebui sa obtina mai intai o licenta asupra spalatoriei cu autoservire.

Toate serviciile prestate de firma noastra se vor realiza "in house", fiind prestate in proportie de 95% de catre clienti. Acest lucru va facilita castigarea increderii in seriozitatea spalatoriei cu autoservire, intrucat consumatorul este implicat direct in realizarea serviciului. Echipamentele necesare (masini de spalat automate, uscatoare de rufe) vor fi importate din strainatate de la compania Primus. Automatele care care distribuie detergent, balsam de rufe, bauturi racoritoare, cafea si substituienti vor fi cumparate din Romania, de la firme specializate.

Initial, planul de afaceri este concentrat pe deschiderea unei singure spalatorii cu autoservire pe Calea Victoriei (mai precis pe Bulevardul Dacia). Capacitatea de spalare si uscare va fi asigurata de zece masini de spalat, cinci uscatoare de rufe, un automat cu cafea si substituienti. Dupa primul an de functionare, atunci cand firma inregistreaza un profit semnificativ, vom investi o parte din acesta in deschiderea unei noi spalatorii cu autoservire in zona Grozavesti (Complexul Regie).

Costurile estimate in primul an al functionarii spalatoriei cu autoservire sunt urmatoarele:

  1. chirie: aproximativ 5139.15 Ron/lunar;
  2. masini de spalat (achizitionare, intretinere, eventualele reparatii fiind incluse in garantie): 20000 Ron/masina de spalat (doar in primul an);
  3. uscatoare de rufe (achizitionare, intretinere, eventualele reparatii fiind incluse in garantie): 5000 Ron (doar in primul an);
  4. automat de cafea si substituienti: 1547.196 Ron (doar in primul an);
  5. detergent, balsam: 375 Ron/lunar;
  6. energie electrica: 1000 Ron/lunar;
  7. apa: 700 Ron/lunar;
  8. angajati (un agent de paza la intrare + o persoana pregatita sa acorde asistenta clientilor+ o femeie de servici): 500 Ron* 3 persoane/lunar.

Capitolul: Descrierea pietei si a concurentei

Piata spalatoriilor cu autoservire reprezinta un concept relativ nou in Bucuresti, ceea ce implica mari oportunitati de dezvoltare ulterioara pentru spalatoria cu autoservire "Launderette". In capitala exista deja 14 spalatorii chimice (unele dintre ele presteaza si servicii ecologice), cu care ne asteptam sa intram in competitie. Avantajul detinut de ei consta in faptul ca se afla de mai mult timp pe piata si si-au creat deja o imagine, o clientele. Mai mult, au avut ocazia sa se dezvolte si eventual sa-si deschida noi sedii In diferite zone ale capitalei. Totusi, avand in vedere preturile practicate de potentialii nostri concurenti, putem afirma ca acestia se adreseaza segmentului de populatie cu venituri ridicate (nu oricine isi permite sa plateasca in jur de 8 Ron pentru spalarea unei perechi de pantaloni la o spalatorie chimica sau ecologica). Din acest punct de vedere, firma noastra detine avantajul ca se adreseaza tututor segmentelor de oameni, atat cu venituri foarte mici, medii si mari, cu un accent asupra studentilor si persoanelor care locuiesc cu chirie in Bucuresti.

Spalatoriile chimice din Bucuresti sunt urmatoarele:

  1. Bravo Clean (spalatorie si curatatorie ecologica pentru persoane fizice): ofera servicii de spalatorie, curatatorie, calcatorie, scoatere pete, curatatorie covoare, curatare rochii de mireasa, curatare huse de masini, perdele si saci de dormit. Bravo Clean SRL este o societate cu capital mixt romano-estonian infiintata in 2005 prin preluarea si modernizarea unei structuri existente din 2001 pe platforma celei mai mari fabrici de confectii din Romania, fosta APACA. Este membra a unui grup de firme cu o cifra de afaceri totala de peste 10 milioane euro annual, ce activeaza in domenii cum ar fi: comert cu ridicata, cu produse petroliere si derivati, comert cu materiale de constructii, brokeraj in asigurari si consultanta financiara. Aceasta companie are drept obiectiv sa puna la dispozitia celor doua mari categorii de consumatori servicii personalizate de cea mai buna calitate in termen rapid si cu respectarea tuturor cerintelor de mediu. Cele doua categorii de clienti sunt:

Hoteluri, restaurante, spitale, unitati militare

Persoane private carora le sunt oferite servicii personalizate

  1. Sara Clean (curatatorie si spalatorie ecologica) ofera ca servicii: curatare chimica, spalare, inlaturare pete, calcat profesionist, revigorarea tesaturilor, colectarea si livrarea gratuita in functie de zona si de un minim al comenzii. In cadrul activitatii companiei, ponderea clientilor - persoane juridice - a evoluat treptat de la 25% in prima luna de activitate la 62% cat se afla in prezent. Aceasta pondere s-a realizat prin contracte incheiate cu diversi beneficiari: hoteluri, restaurante, internate, fabrici de medicamente.
  1. Reteaua Nova Clean (infiintat in 2002): pe langa serviciile oferite de catre ceilalti concurenti (curatare chimica, spalare profesionala, retexturare, calcare si ambalare, curatare blana si piele naturala, intretinere si revigorare), acestia ofera serviciul transport la domiciliu si consultanta curatatorii. De asemenea, clientii se pot programa online pentru a beneficia de serviciul de comanda si livrare al Nova Clean.
  1. Magic (curatatorie chimica si spalatorie) presteaza servicii de: inlaturare pete, curatare chimica si/sau spalare, calcare, ambalare. Pe langa acestea, la solicitarea clientilor, eventualele reparatii sunt gratuite (cusut nasturi, buzunare, etc).
  1. Eco Fresh pune la dispozitia clientilor servicii personalizate, rapide si de cea mai buna calitate.
  1. SC ECO Clean SRL (infiintat in anul 2000) are ca obiect de activitate: spalatorie/curatatorie chimica ecologica si curatatorie industriala. Firma este structurata astfel:

Divizia industriala (inaugurata in Iunie 2006) este una dintre cele mai moderne spalatorii din Romania fiind unica prin modul de organizare si prin performantele utilajelor de productie fabricate in 2006.

Divizia pentru populatie

Rezultatele obtinute de ECO Clean au condus la premierea societatii cu locul 1 in topul firmelor de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti in 2002. In 2003-2005 a obtinut locul 3 la categoria Intreprinderi Mici. Pentru partenerii firmei din industria textile executa spalari usoare de produse textile (soft wash, soft wash cu silicon, garment wash, fripage, dry cleaning) urmand ca in viitor sa-si extinda gama de spalari. Au numerosi clienti din Romania si exteriorul Romaniei, unul dintre acestia fiind Balliere.

  1. Firma Blue Clean ofera servicii ireprosabile fara compromisuri. In momentul de fata capacitatea de productie este de 300 kg rufe uscate la curatatorie si 400 kg rufe plate la spalatorie in 24h.
  1. Nufarul SA: Pornind de la necesitatile stringente ale populatiei, la 7 noiembrie 1960 se infiinteaza intreprinderea "NUFARUL", prin comasarea si reorganizarea succesiva a atelierelor mestesugaresti si cooperativelor specializate pentru activitatea de spalat si curatat chimic. Pentru a veni in intampinarea cererii populatiei s-au introdus noi prestatii, cum ar fi: calcarea lenjeriei spalate de cetateni la domiciliu, repararea unor obiecte aduse pentru spalat si curatat, calcatul obiectelor de imbracaminte, reparat si confectionat feston si franjuri la covoare.
  1. Nuf Nuf Laundry& Cleaning Service (spalatorie si curatatorie ecologica
  1. Immaculate Cleaners
  1. Complet Serv
  1. Compania Galbena
  1. Ama-Ecol
  2. Athenee Palace Hilton

Mai mult, putem afirma faptul ca serviciile oferite de concurentii nostri sunt diferite de serviciul nostru (spalare cu autoservire), astfel incat concurenta va fi indirecta. Totodata, spalatoria noastra nu limiteaza gama de articole de imbracaminte ce pot introduse in masinile de spalat. Astfel, daca la o spalatorie obisnuita putem lasa doar camasi, pantaloni, paturi (in general, articole mari), firma "Launderette" ofera clientului posibilitatea de a-si spala chiar si batiste, sosete, etc.

Aplicand strategia minimizarii costurilor, vom incerca sa pastram un pret cat mai avantajos din perspectiva clientului, mai ales ca in cele mai multe cazuri, piata tinta (studentii si persoanele care locuiesc cu chirie) nu detin venituri mari. De asemenea, consideram ca vom putea atrage clientii fideli ai altor spalatorii prin unicitatea serviciului principal si oferirea serviciilor secundare (automate cu cafea si substituienti, masa destinata ziarelor si revistelor).

Preconizam ca ritmul de crestere al pietei spalatoriilor cu autoservire este unul relativ alert, intrucat cererea este deja mare, mai ales in cazul studentilor. Printre factorii cresterii pietei putem enumera:

 1. numarul mare de studenti veniti din provincie
 2. oportunitatile de angajare mai mari existente in capitala
 3. tendinta absolventilor de a ramane in Bucuresti dupa obtinerea licentei
 4. numarul mare al persoanelor care locuiesc cu chirie (atat studenti, cat si persoane din provincie care lucreaza in Bucuresti)

In primul an ne propunem sa atingem o cota de piata relativ optimista pentru o intreprindere noua in domeniu: 25-30% pentru segmentul studenti si 20% pentru segmentul persoanelor care locuiesc cu chirie si alti clienti ce vor dori sa utilizeze serviciile noastre. Totusi, consideram ca nu este un tel imposibil de atins avand in vedere noutatea serviciului oferit si preturile mici.

Din pacate, ideea deschiderii unei spalatorii cu autoservire poate fi usor imitate, ceea ce poate insemna ca in scurt timp vom avea concurenti directi in prestarea acestui tip de servicii. Totusi, consideram ca prin profesionalism si preturi avantajoase vom reusi sa fidelizam clientele castigate in timp. Luand in considerare ca firma "Launderette" aduce pe piata un serviciu inovator, ne asteptam ca restul spalatoriilor ecologice si chimice sa reactioneze prompt, eventual prin reduceri semnificative de pret. Totusi, estimam ca reducerile de pret nu vor putea fi foarte importante, intrucat in cazul lor, numarului angajatilor este mult mai mare, deci costurile vor ramane aceleasi. Vom intampina insa orice reactie din partea concurentilor cu posibilitatea de adaugare a unor servicii suplimentare pentru atragerea clientilor (achizitionarea unor aparate cu casti la care clientii nostri sa poata asculta muzica in timp ce rufele se spala).

Capitolul: Strategia de marketing propusa

In primul rand, in vederea pastrarii si cresterii pozitiei atinse pe piata in primul an de functionare, intreprinderea va adopta o strategie indreptata spre:

ridicarea calitatii produsului;

stabilirea unii pret convenabil pentru toate categoriile sociale.

reducerea costurilor de productie

Cresterea capacitatii de productie va necesita investitii in:

masini si utilaje necesare realizarii productiei;

modernizarea spatiului de productie;

Achizitionarea de utilaje moderne va reduce cheltuielile datorita consumului mai mic de energie electrica, randamentelor ridicate si diminuarii costurilor cu intretinerea si reparatiile.

Strategia de comunicare in primul an de la infiintare se va baza initial pe distributia de pliante in caminele studentesti si in facultati, deoarece studentii reprezinta o parte semnificativa a segmentului nostru tinta. In ceea ce priveste promovarea catre persoanele ce locuiesc in chirie si restul categoriile sociale, vom lansa campanii publicitare la radio, in paralel cu inaugurarea unui site (de exemplu, www.launderette.ro)

Strategiile de marketing utilizate vor fi urmatoarele:

branding- crearea  unei  imagini  sau  a  unei  identitati  in  mintea  segmentelor-tinta  careia  ii  este  adresat serviciul

atragerea si pastrarea clientilor prin intermediul ofertelor promotionale

cresterea cotei de piata la un an de la deschidere, prin infiintarea unei noi spalatorii cu autoservire in Complexul Regie (zona Grozavesti)

strategia de pret: minimizarea costurilor, astfel incat preturile practicate sa fie deosebit de avantajoase

Dupa primul an de activitate, obiectivele principale ale firmei se vor baza pe:

 1. imbunatatirea calitatii serviciilor prestate (vom realiza sondaje de opinie pentru a afla dorintele si eventualele nemultumiri ale clientilor).
 2. implicarea activa in calitate de sponsori la evenimente studentesti (baluri, sesiuni stiintifice, etc).

De asemenea, am conceput si doua sloganuri adresate celor doua segmente-tinta:

a)      "Launderette - Va face studentia mai usoara!" (adresat studentilor).

b)      "Launderette - spalati si economisiti timp la preturi impecabile!" (adresat persoanelor ce locuiesc cu chirie si altor categorii de clienti).

Pe langa posibilitatea de a spala orice tip de haine, clientii nostri vor putea sa se bucure de o serie de servicii secundare: consumarea de bauturi racoritoare, ceaiuri, cafea si substituienti. De asemenea, clientii vor avea sansa sa citeasca stiri de actualitate din ziarele si revistele expuse pe o masa speciala, in incinta spalatoriei.

Capitolul: Mobilizarea resurselor necesare

Pentru punerea in practica a planului de afaceri vom avea nevoie, in primul rand, de un spatiu comercial (eventual doua in cazul in care vom deschide al doilea sediu al spalatoriei cu autoservire). In prima faza vom inchiria o incinta prin intermediul agentiei imobiliare Eco Inter Group Imobiliar SRL
(Adresa: Str. Piata Alba Iulia nr.2, bloc I 1, scara 2, etaj 9, apartament 49, interfon 49, sector 3, Bucuresti). Analizand oferta imobiliara actuala a firmei Eco Inter Group, am ales cateva posibile spatii pentru inchiriere, spatii ce se potrivesc cerintelor noastre din punct de vedere al locatiei:

Gara de Nord: 2200 euro/luna

Calea Victoriei: 3000 euro/luna

Calea Grivitei: 2400 euro/luna

Bulevardul Dacia: 1500 euro/luna= 5139.15 Ron (spatiu comercial de dimensiuni relativ mici). Acest spatiu commercial corespunde cel mai bine cerintelor afacerii noastre.

Luand in considerare profilul firmei noastre (spalatorie cu autoservire), se vor dovedi de maxima necesitate urmatoarele resurse materiale:

zece masini de spalat speciale a caror operare se realizeaza pe baza fiselor. Pretul unei astfel de masini este de 2000 Ron. Capacitatea fiecarei masini de spalat este de 10 kg.

cinci uscatoare de rufe cu o capacitate de uscare rapida si cu design placut. Pretul unui uscator este de 1000 Ron.

automat cu cafea si substituienti: acesta va fi achizitionat de pe internet de la firma Neomax (www.neomax.ro). In urma analizarii ofertei am decis ca produsul care se preteaza cel mai bine cerintelor noastre este automatul Saeco Professional, cu un pret de vanzare de 1547.196 Ron.

Atat masinile de spalat si uscatoarele de rufe vor fi comandate de la compania multinationala Primus, ce a distribuit echipamente de spalat in 92 de tari in ultimii 72 de ani. Aceste masini de spalat vor fi destinate sa suporte utilizarea intensiva, in acelasi timp, fiind economice din punct de vedere al consumului de apa si detergent.

In ceea ce priveste materialele folosite pentru realizarea propriu-zisa a procesului de spalare, consideram ca cea mai buna solutie este aprovizionarea saptamanala sau o data la doua-trei saptamani (in functie de marimea cererii) cu detergenti pentru rufe si eventual balsam de rufe (intai vom observa daca exista cerere pentru aceasta facilitate).

Flexibilitatea structurii de prestare a serviciului (cresterea sau reducerea capacitatii potrivit fluctuatiilor pietei) reprezinta o caracteristica fundamentala a spalatoriei cu autoservire. Avand in vedere ca serviciul nostru implica intr-o proportie foarte mare participarea directa a clientului, putem afirma faptul ca structura de prestare a serviciului este deosebit de flexibila. De exemplu, aprovizionarea cu materiale (detergenti de rufe, balsam) se va realiza in functie de marimea cererii. Daca intr-o anumita saptamana numarul de clienti depaseste 600, aprovizionarea va trebui facuta saptamanal. In caz contrar, se va realiza o data la doua, maxim trei saptamani.

Referitor la talentele si cunostintele cruciale ce vor asigura reusita planului de afaceri vom accentua spiritul economic si antreprenorial al membrilor echipei dobandit in urma cursului de Antreprenoriat organizat in cadrul Academiei de Studii Economice (Bucuresti).

Avand in vedere faptul ca firma se afla in stadiul de conceptie, resursele financiare necesare in primul an de functionare vor fi mai mari decat in anii urmatori. Tinand cont de faptul ca noi, membrii ce alcatuiesc intreprinzatorul colectiv, suntem momentan studenti, sursele de finantare cu care vom contribui (60% din total) vor proveni de la parinti sau alte rude apropiate. Restul de 40% din capitalul social va fi reprezentat de un credit de la banca. In acest sens, dupa o atenta analizare a creditelor pentru clientii micro acordate de bancile din Romania, am ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie la care vom recurge este Flexicredit, acordat de Raiffeisen Bank. Flexicredit este un credit destinat nevoilor personale nenominalizate. Banii se acorda in numerar, fara sa fie necesara dovada cumpararii unui anumit bun. Valoarea creditului poate fi intre 300 si 10.000 de EUR (sau echivalentul in lei: 34261 Ron) pe o perioada intre 6 luni si 10 ani.

Avantaje :

 • Acordare in maximum 24 de ore.
 • Nu este necesara justificarea modului de utilizare a sumei primite.
 • Fara avans, fara girant.
 • Plata automata a ratelor lunare din contul curent, fara sa mai fie necesara deplasarea la banca.
 • Posibilitatea de rambursare anticipata a creditului, partiala sau integrala.
 • Posibilitatea de a beneficia, la cerere, de asigurare de viata in conditii avantaj.

Totusi, unul dintre documentele necesare acordarii acestui tip de credit este adeverinta de salariu. Avand in vedere ca inca suntem studenti, vom apela din nou la ajutorul parintilor nostri.

Totodata, facand un simplu calcul, investitia initiala va fi:

10 masini de spalat* 2000 Ron= 20000 Ron

5 uscatoare* 1000 Ron= 5000 Ron

Automat de cafea si substituienti* 1547.196 Ron= 1547.196 Ron

Din aceste calcule rezulta un total provizoriu de 26547.196 Ron (aceasta suma reprezinta de fapt, investitia initiala).

Cheltuieli fixe (Ron)

Cheltuieli variabile

Chirie 5139.15

Detergent, balsam 375/lunar

Chelt. cu personalul administrativ (participa indirect la prestarea serviciului) 1500 Ron

Apa 700 Ron/lunar

Energie electrica 1000 Ron

Cafea, lapte, racoritoare si substituienti 300 Ron

Incalzire termica (doar pe timpul iernii) 600 Ron* 4 luni

Cheltuieli cu promovarea 2000 Ron

Cheltuieli cu dobanda lunara 502.63 Ron

Total: 7639.15 Ron+ 2400 Ron (4 luni)


3375 Ron

In urma calculelor realizate in acest tabel, rezulta ca CT= CF + CV= 11014.15 Ron (iar in lunile de iarna acestea ating nivelul de 13414.15 Ron).

Cumuland investitia initiala si costurile totale pentru prima luna, vom avea nevoie de 34186.346 Ron pentru a pune afacerea in practica. Din aceasta suma, 60% vor fi sursele proprii (20511.8076 Ron -> 5127.9519 Ron pentru fiecare dintre cei patru membri ai intreprinzatorului colectiv). Astfel, vom avea nevoie de un credit de nevoi personale in valoare de 13674.5384 Ron (aproximativ 14000 Ron= 4100 euro). De aceea, vom contracta un singur credit de nevoi personale nenominalizate (Flexicredit cu dobanda fixa cu termen de rambursare de 36 luni) de la Raiffeisen Bank. Astfel, rezulta ca in Cheltuielile fixe vom adauga si cheltuielile cu dobanda lunara (pentru Flexicredit, rata dobanzii fixe este de 23.82%): 502.63 Ron. Rezulta astfel ca vom avea cheltuieli fixe in valoare de 8141.78 Ron.

Capitolul: Conducerea afacerii

A fi intreprinzator inseamna a creea o idee, a gasi modalitatea de a o pune in practica si a o dezvolta apoi in functie de evolutia afacerii si de necesitatile pietei.

Acest lucru nu inseamna, in mod obligatoriu, a pune bazele si a conduce apoi o firma sau o mica afacere. Aceasta este o ipostaza a antreprenorului, cea mai des intalnita probabil.

In multe tari, intreprinzatorii se ocupa cu crearea de idei de afaceri, identificarea posibilitatilor de a pune in practica acele idei (atragerea unor finantatori sau pur si simplu vinderea ideii) si dezvoltarea ideii respective, devenita intre timp afacere, in functie de dinamica pietei si de satisfacerea unor noi nevoi ale clientilor. Trebuie avut in vedere ca munca de antreprenor este grea. Desi e nevoie si de noroc, reusita nu are de-a face cu oportunismul, ci cu valoarea ideii si cu efortul pe care antreprenorul il depune pentru a o sustine.

Un intreprinzator de succes trebuie sa posede abilitati de:

Gandire critica.

Planificare.

Comunicare.

Lucru cu ceilalti (cooperare).

Organizare.

Stabilire a unor obiective clare.

A tine evidente.

A opera cu banii.

Asumare a riscurilor.

Capacitatea de a munci mult si din ce in ce mai mult pe masura ce afacerea se dezvolta,

Forta de a avea o atitudine pozitiva chiar si in momentele defavorabile, de criza;

Puterea de a lua decizii dificile,

Capacitatea de a invata din greseli, de a nu le considera obstacole in calea reusitei tale, ci oportunitati prin care afli cum trebuie sa faci, vazand cum nu trebuie sa faci.

Cateva motive pentru care o persoana ar fi tentata sa-si manifeste abilitatile antreprenoriale ar fi :

faptul ca ar putea castiga mai multi bani (ca angajat ar avea un salariu fix care ar creste doar in situatii de exceptie - promovare , greve s.a. -, in schimb propria afacere i-ar oferi posibilitatea de a obtine din ce in ce mai multi bani pe masura ce s-ar dezvolta.) ,

faptul ca ar fi propriul sau sef (ar aprecia cu siguranta libertatea si flexibilitatea pe care i-o va acorda propria sa afacere.),

faptul ca si-ar putea stabili si gestiona singur programul de lucru,

faptul ca va lua singur deciziile,

ar lucra cu oameni pe care el/ea insusi/insasi i-ai angajat,

ar progresa datorita provocarii concurentei ,

s-ar bucura de aprecierea celorlalti,

ar crea noi locuri de munca (propria afacere este in primul rand o solutie pentru tine, pentru ca te va scuti de nesfarsitele cautari si interviuri fara rezultat, insa cea mai mare satisfactie o vei obtine atunci cand le vei oferi tu altora o sursa de venit, poate chiar apropiatilor tai ).

In paralel cu aceste avantaje, exista si riscuri pe care un antreprenor si le asuma cand incepe o afacere. Unul ar fi renuntarea la ideea unui loc de munca stabil, ca angajat, pentru un loc de munca nesigur (cel putin in faza de inceput a afacerii).

De asemenea, se poate ca in afacere sa se investeseascai bani din fondurile proprii ale intreprinzatorului, pe care, in caz de esec, sa nu ii mai poata recupera.

Mai mult, este posibila acumularea unor datorii greu de restituit sau s-ar putea ca pe sectorul de piata ales concurenta sa fie prea puternica, sau sa apara probleme cu gasirea si angajarea unor oameni cu adevarat competenti.

Toate aceste riscuri sunt reale si trebuie constientizate pentru a putea valorifica partea pozitiva a activitatii de antreprenoriat.

Marioara Chiritoiu, Schiopu Sanziana, Braga Valentin si Hristu Roxana formeaza intreprinzatorul-colectiv al firmei de spalatorie cu autoservire. Prin intermediul propriilor calitati, membrii participa la conturarea caracteristicilor fundamentale ale acestui antreprenor colectiv: perseverenta, creativitate, inteligenta practica, spirit organizatoric deosebit de dezvoltat, capacitate de asumare a riscului.

Fiecare membru in parte prezinta atat calitati, cat si anumite limite, scopul nostru fiind acela de a ne completa unul pe celalalt in vederea unei colaborari benefice planului de afaceri. Analizand diferentele de personalitate dintre membrii echipei, se poate afirma faptul ca intreprinzatorul-colectiv functioneaza ca o entitate complexa, bogata atat din punct de vedere intelectual, cat si moral.

Mai mult, ceea ce reprezinta o limita pentru unul dintre noi, va fi cu siguranta completata de calitatea altui membru, ceea ce va facilita procesul de comunicare si functionare a antreprenorului-colectiv. Ne putem considera norocosi ca am reusit sa ne strangem in aceiasi echipa patru oameni cu caractere nici foarte diferite pentru a exista certuri, dar nici foarte asemenatoare. De exemplu imbinam cu succes faptul ca Marioara Chiritoiu este cateodata mult prea serioasa cu faptul ca Valentin Braga reuseste sa destinda atmosfera in momentele tensionate, lucru care asigura un cadru propice desfasurarii activitatii, de asemenea reusim sa completam pesimismul unora cu optimismul altora, lejeritatea de care Valentin Braga mai da dovada in anumite momente cu responsabilitatile pe care si le asuma Sanziana. De asemenea impreuna Marioara Chiritoiu, Valentin Braga si Sanziana Schiopu reusesc sa o ajute pe Roxana Hristu sa treaca peste timiditatea de care da dovada, si speram ca va reusi sa se descurce pe parcurs din ce in ce mai bine deoarece avem nevoie de fiecare membru, pentru ca altfel nu am mai fi o echipa adevarata. In acest mod putem sa ne completam si putem sa spunem ca formam o echipa care poate sa gaseasca destul de usor cheia succesului. Un alt avantaj al nostru ar putea fi faptul ca noi intentionam sa pornim aceasta afacere din placere, dar si datorita faptului ca vrem sa ne demonstram noua ca putem sa facem acest lucru.

Capitolul: Ipoteze si riscuri

Principalele categorii de riscuri pe care si le asuma o societate comerciala pot fi:

- riscul de exploatare (riscul economic), concretizat in incapacitatea intreprinderii de a se adapta in timp si cu cele mai mici costuri/eforturi la variatia mediului economic. Cu cat rata calculata e mai mare cu atat riscul de exploatare e mai mare si invers.

R = (CA CA)*100 = (76646.2515 / 595200)*100 = 12.8773

CA = Q * p = 76646.2515

Q = CF (p - v) = 3515.8831

riscul de finantare (riscul financiar), reflecta variabilitatea rentabilitatii capitalurilor proprii, sub incidenta structurii financiare a intreprinderii. Cu cat rata calculata e mai mare, cu atat riscul de finantare e mai mare si invers.

R = [R + (R - R)*(DAT/CP)]*(1 - t) = 13.1049

R = Rezultatul exploatarii activ total = 318571.77/(20511.8076 + 6031.56) = 12.0019ron

riscul de faliment (de insolvabilitate), presupune incapacitatea intreprinderii de a face fata angajamentelor asumate fata de terti.

Z = 0.24*R + 0.22*R + 0.16*R - 0.87*R - 0.1*R = 21.0035

Deaorece valoarea lui z>0.16, se poate afirma ca situatia economica a intreprinderii e foarte buna, iar riscul de faliment r este mai mic de 10%.

Explicatii :

CA - cifra de afaceri corespunzatoare pragaului de rentabilitate = 11052.68 RON

Q - volumul fizic al serviciilor prestate pentru a atinge pragul de rentabilitate = 507

CF - cheltuieli fixe = 70713.2 RON

v - costul variabil unitar = 1.6875 RON

p - pretul unitar la vanzare = 21.8 RON

R - rata rentabilitatii economice

R - rata dobanzii = 23,82%

DAT - datorii bancare pe termen scurt si lung = 502.63 RON/luna*12luni = 6031.56 RON

CP - capitaluri proprii = 20511.8076 RON

t - cota de impozit pe profit = 16%

R - excedent brut de exploatare/datorii totale = 518553.7485/6031.56= 85.9734

R - capitaluri pemanente/activ total =1

R - activ circulant (fara stocuri)/activ total = 307533.7763 / 293053.5287= 1.0494

R - cheltuieli financiare/cifra de afaceri = 0.0101

R - cheltuieli cu personalul/valoare adaugata = 54000/587100 = 0.0919

Ipoteze :

1. existenta unui numar redus de spalatorii cu autoservire pe piata Bucurestiului.

2. accesibilitatea restransa a unor segmente de populatie la serviciile de spalatorie.

3. dorinta de a ne pune prorpiile fote la incercare.

4. dorinta de a fi proprii nostri sefi.

Riscuri :

Capitolul 9: Planul financiar

9.1 Sursele de finantare ale afacerii

Nr. crt.

Surse de finantare

Valoarea nominala a finantarii

Capital propriu

~ 20200 Ron

Credite bancare

14000 Ron

Alte surse

Total surse de finantare

34200 Ron

Intreprinzatorul colectiv dispune de o suma de bani (capital propriu) egal cu 20.200 Ron si va avea nevoie de un credit bancar (pentru nevoi personale) in valoare de 14.000 Ron pentru a realiza investitia initiala si a acoperi o parte din cheltuielile totale (restul cheltuielilor totale vor fi acoperite din capitalul propriu). Aceste sume vor fi alocate pentru inchirierea si amenajarea spatiului comercial, achizitionarea masinilor de spalat, uscatoarelor, plus cheltuieli cu aprovizionarea cu detergent, balsam si alte costuri incluse.

9. 2 Situatia veniturilor si a cheltuielilor previzionate

Situatia veniturilor si cheltuielilor

An I (Ron/an)

An II

An III

1. Venituri din prestarea serviciilor

49600*12= 595200

2. Venituri financiare

-

3. Alte venituri

-

I. Total venituri (1+2+3)

595200

1. Cheltuieli directe (1.1+1.2)

8100

1.1 Cheltuieli materiale

675*12= 8100

1.2 Cheltuieli cu manopera directa

-

2. Cheltuieli indirecte (2.1+.+2.9):

163010.79

2.1 Chirii pentru spatiile inchiriate

5139.15*12= 61669.8

2.2 Cheltuieli pentru utilitati

1700*8+ 600*4= 16000

2.3 Cheltuieli administrativ-gospodaresti

-

2.4 Salariile personalului TESA (Tehnico-economic-secretariat-administrativ)

500*3*12= 18000

750*4*12= 36000

2.5 Cheltuielile de promovare a produselor

20.000

2.6 Cheltuieli cu asigurarile

-

Amortizarea utilajelor

(Ta= 5 ani)

442.45 Ron/luna* 12= 5309.43 Ron

2.8 Cheltuieli cu dobanzile bancare

502.63*12= 6031.56 Ron

2.9 Alte cheltuieli

-

3. TVA

111549

II Total cheltuieli (1+2+3)

282659.79

III Rezultatul exercitiului (profit/pierdere)

312540.21 (profit)

IV Impozitul pe profit (16%)

50006.4336

V Profitul net

307533.7763

VI Profitul net cumulat

307533.7763

Presupunand un program de functionare al spalatoriei cu autoservire "Launderette" intre orele 9.00 - 23.00, de luni pana duminica, numarul de clienti estimat saptamanal este de 500 (71 clienti/zi, 5 clienti/ora). Pretul aplicat pentru spalarea rufelor (intr-o masina de spalat cu o capacitate de 10 kg) este de 19.8 Ron. Uscarea rufelor (capacitate de 5 kg) va costa inca 2 Ron (pentru 10 kg de rufe, se vor folosi doua uscatoare). Serviciile secundare (furnizate prin intermediul automatului de bauturi racoritoare, cafea si substituienti) vor fi comercializate la un pret de 1 Ron/paharul. De aici putem concluziona ca pretul unitar de vanzare este de 23.8 Ron= 19.8+ 2*2.

TVA colectata= 19%* PQ= 19%*595200= 113088 Ron; PQ= Pret* Productie

TVA deductibila= 19%* CI= 19%* 8100= 1539 Ron; CI consum intermediar

TVA colectata - TVA deductibila= TVA recuperata (de incasat)/de plata

113088 - 1539= 111549= TVA de plata

Bilantul previzionat

Anul I (Ron/an)

Anul II

Anul III

Activ (1+2+3)

342180.9723

1. Active fixe (la valoarea ramasa)=

imobilizari corporale+imobilizari necorporale+imobilizari financiare

2. Active circulante

(stocuri+creante+casa si conturi la banci)

315633.7763

2.1 Disponibil monetar

307533.7763 (la sfarsitul primului an)

2.2 Alte active circulante (stocuri)

675*12= 8100 (detergent+balsam+cafea+substituienti)

3. Pierderi

-

Pasiv (4+5+6)

34200

4. Capital propriu

20200

5. Obligatii curente

-

6. Credite

14000

7. Profit

307533.7763

9. 3 Analiza indicatorilor de echilibru si performanta financiara

Sistemul de indicatori utilizati pentru redactarea acestui plan de afaceri are urmatoarea componenta:

A.        Indicatori de volum ai activitatii economico-financiare

Volumul valoric al productiei (in cazul nostru, volumul valoric al prestarii de servicii)= productia exercitiului (Qe), respectiv:

Qe= Σ(P*Q), unde Σ(P*Q) este suma cantitatiilor tuturor serviciilor executate in perioada exercitiului, ponderate cu preturile unitare ale acestora.

Qe= 23.8*500 clienti*4 sapt*12= 571200 (Ron pe an)

Cifra de afaceri (CA)= total incasari pentru serviciile prestate.

CA= 571200+ 1*24000= 595200 Ron

Pretul unitar al unui pahar de cafea= 1 Ron (am presupus ca fiecare client va achizitiona un pahar de cafea sau substituienti)

Venituri totale (V)= Venituri din exploatare (Ve)+ venituri financiare (Vf)

Ve= rezultate din activitatea propriu-zisa

Vf= rezultate din activitati financiare (participatii si alte imobilizari financiare, inclusiv creante, provizioane, titluri de plasament, diferente de curs valuntar, dobanzi, alte venituri financiare)

V= Ve+Vf= 595200+0= 595200 Ron

Cheltuieli totale (CT)= cheltuieli de exploatare (Ce)+ cheltuieli financiare (Cf), unde:

Ce= cheltuieli cu desfasurarea activitatii propriu-zise

Cf= cheltuieli financiare (pierderi generate de participatii, plata unor dobanzi, titluri de plasament, diferente de curs valutar).

CT= Ce+Cf= 276628.23+ 6031.56= 282659.79 Ron

Cheltuieli totale la 1000 lei (0.1 Ron) productie (C 0.1), respectiv:

C 0.1= (CT/Qe)* 0.1= 282659.79 /571200*0.1= 0.049485 Ron.

Profitul (p brut), respectiv:

p= V - CT= 595200 - 282659.79 = 312540.21 Ron

Productivitatea medie anuala (Wa):

Wa= CA/Np* 100, unde Np este numarul mediu scriptic de personal

Firma noastra are trei anagajati, insa acestia nu sunt implicati direct in procesul de prestare a serviciilor. Avand in vedere ca spalatoria noastra este cu autoservire, clientii sunt cei care realizeaza de fapt procesul de prestare al serviciului. De aici rezulta ca, pentru un numar de clienti estimat anual la 24000:

Wa= 595200/(24000+4)*100= 2479.58 Ron/client

Numarul mediu scriptic de personal (Np), respectiv:

Np= Nm+Nc, unde:

Nm= numarul mediu scriptic de muncitori (3)

Nc= numarul mediu scriptic al persoanelor cu functii de conducere (4)

Np= 3+4=7

Fondul mediu scriptic anual de salarii (Fs):

Fs= Sap*Np, unde:

Sap= salariul mediu scriptic anual de salarii al unui angajat

Fs= 500*3+ 750*4= 4500 Ron

B.         Rate de eficienta

Rata profitului (Rp), respectiv:

Rp1= p/CT*100

Rp2= p/CA*100

Rp3= p/V*100

Rp1= rata rentabilitatii costurilor

Rp2= rata rentabilitatii comerciale (la CA)

Rp3= rata rentabilitatii veniturilor

Rp1= 312540.21/282659.79*100= 110.571%

Rp2= 312540.21/595200*100= 52.51%

Rp3= 312540.21/595200*100= 52.51%

Rata rentabilitatii financiare (Rf), respectiv:

Rf= profit net/Cp*100, unde:

Cp= capital propriu= capital social+ fonduri proprii (fonduri de rezerva+ fonduri de investitii+ profit nevarsat si neprelevat)

Cp= 20200+312540.21= 332740.21 Ron

Rf= 307533.7763/

Rata rentabilitatii economice (Re), respectiv:

Re= Profit brut/capital permanent*100, unde:

Capital permanent= Capital propriu+ Imprumuturi pe termen mediu si lung+ provizioane pentru riscuri si cheltuieli=332740.21+ 14000= 346740.21 Ron

Re=

Rata rentabilitatii activelor (Ra), respectiv:

Ra= profit net/active totale*100

Active totale= active fixe+active circulante+conturi de regularizare+prime pentru rambursarea obligatiilor= 342180.9723

Ra= 307533.7763/342180.9723*100= 89.874%

Rotatia activelor: ra= V/active totale= 595200/342180.9723= 1.739

Marja de profit: Mp= Profit net/venit= 307533.7763/595200= 0.516

Rata dividendelor (Rd), respectiv:

Rd= profit brut/capital permanent*100

Rd= 312540.21/

C.          Rate de gestiune financiara

Perioada de incasare a creantelor (Ric):

Ric= creante/CA*360

Creante= drepturi banesti ale firmei realizate la termene diferite.

Avand in vedere ca firma se afla in stadiul de conceptie, creantele iau valoarea 0 (nu putem avea drepturi banesti asupra clientilor daca nu am inceput sa prestam servicii).

Perioada de plata a obligatiilor (Po):

Po= creante/CA*360

Po pentru firma noastra nu poate fi momentan calculata.

Viteza de rotatie a stocurilor (Vrs):

Vrs= stocuri/CA*360

Vrs= 8100/595200*360= 4.899

Viteza de rotatie a stocurilor materiale (Vrsm):

Vrsm= stocuri materiale/CA*360

In cazul nostru, stocurile materiale sunt singurele stocuri de care avem nevoie.

De aici rezulta ca Vrs=Vrsm= 4.899

D.          Rate de echilibru financiar

Rata de finantare a activelor circulante (Rac), respectiv:

Rac= fond rulment/active circulante*100

Fond rulment= capital permanent - active fixe= 320193.014

Rac= 320193.014/315633.7763*100= 101.444%

Rata de finantare a stocurilor (Rfs), respectiv:

Rfs= fond rulment/stocuri*100

Rfs=

3. Rata lichiditatii curente (Rlc) sau a fondului de rulment (Rfr), respectiv:

Rlc= active circulante/obligatii pe termen scurt*100

Obligatiile pe termen scurt= datoriile pe termen scurt ale firmei catre terti, respectiv datoriile formate in relatiile acesteia cu furnizorii, cu proprii sai salariati, actionarii si bugetul statului.

In cazul firmei noastre, obligatiile pe termen scurt sunt egale cu 0. Rezulta Rlc= 0.

4. Rata lichiditatii rapide (Rlr):

Rlr= (active circulante - stocuri)/obligatii pe termen scurt*100

Obligatii pe termen scurt= 0 -> Rlr= 0.

Rata lichiditatii imediate (Rli):

Rli= (plasamente+disponibil)/obligatii pe termen scurt*100

Obligatii pe termen scurt= 0 -> Rlr= 0.

E.           Rate de structura a activului

Rata imobilizarilor (Ri), respectiv:

Ri= imobilizari/active totale*100

Ri= 342180.9723*100= 7.758%

Rata imobilizarilor corporale (terenuri+mijloace fixe), Ric:

Ric= imobilizari corporale/active totale*100

Ric= 342180.9723*100= 7.758%

Rata imobilizarilor financiare (titluri imobiliare), Rif:

Rif= imobilizari financiare/active totale*100

In cazul nostru, titlurile imobiliare= 0 -> Rif= 0.

Rata activelor circulante (Rac):

Rac= active circulante/active totale*100

Rac= 315633.7763/342180.9723*100= 92.241%

Rata stocurilor (Rs), respectiv:

Rs= stocuri/active totale*100

Rs= 8100/342180.9723*100= 2.367%

Rata materiilor prime (Rmp), respectiv:

Rmp= valoarea materiilor prime/active totale*100

Rmp= 8100/342180.9723*100= 2.367%

Rata creantelor comerciale (Rcc):

Rcc= clienti/active totale*100

In cazul nostru, creantele sunt egale cu 0 (firma se afla in stadiul de conceptie). Rezulta Rcc= 0.

Rata disponibilitatilor (Rdisp):

Rdisp= disponibilitati/active totale*100

Rdisp= 307533.7763/342180.9723*100= 89.874%

F.     Rate de structura a pasivului

Rata stabilitatii financiare (Rsf):

Rsf= capital permanent/pasive totale*100

Pasive totale= imprumuturi+ datorii asimilate+ furnizori+creditori+alte datorii

Rsf= 34200*100= 1013.86%

Rata autonomiei financiare globale (Rafg):

Rafg= capital propriu/pasive totale*100

Rafg=

Rata autonomiei financiare la termen (Raft):

Raft= capital propriu/capital permanent*100

Raft= 332740.21/346740.21*100= 95.96%

Rata globala de indatorare (Rgi):

Rgi= datorii totale ale firmei/pasive totale*100

Rgi= 14000/34200*100= 40.93%

Rata de indatorare la termen (Rit):

Rit= obligatii pe termen mediu sau lung/capital permanent*100

In cazul nostru, obligatiile pe termen mediu/lung= 0 -> Rit= 0.

Pragul de rentabilitate (Pr):

Pr= cheltuieli fixe/(pret vanzare-cheltuieli variabile)*100

CV unitare= 3375/(500*4)= 1.6875 Ron

Pr= 7639.15/(23.8 - 1.6875)*100= 34546.749

G.    Fluxul de numerar (FN)

Cunoscut si sub denumirea de "cash-flow", fluxul de numerar reprezinta totalul intrarilor si al iesirilor de numerar in decursul unei perioade de timp determinate, de regula, un an.

FN= Nf (numerar in flux) - In (iesiri de numerar)

Fluxul de numerar

Ron

Perioada (ani)

A. Numerar in flux (intrari)

742488

1 an

1. Existent (cash) la inceputul anului

20200

1 an

2. Venituri din prestarea serviciilor

595200

1 an

3. TVA colectata

113088

1 an

4. TVA de incasat

-

-

5. Aport suplimentar de capital de la asociati

-

-

6. Clienti si conturi asimilate

-

-

7. Imprumuturi pe termene scurt, mediu sau lung

14000

36 luni= 3 ani

Total numerar in flux (intrari)

742488

B. Iesiri de numerar

473552.9896

1 an

1. Cumparari de active fixe

-

-

2. Plati pentru investitii

1 an

3. Costuri de productie (exclusiv amortizari)

271318.8

1 an

4. Cheltuieli suportate din venituri

-

-

5. Cheltuieli financiare (creante, plasamente, diferente de curs valutar, dobanzi, provizioane)

6031.56

1 an

6. Cheltuieli fond rezerva

-

-

7. Furnizori si conturi asimilate

8100

1 an

8. TVA de plata

111549

1 an

9. Impozit pe profit (16%)

50006.4336

1 an

10. Dividende

-

-

Total iesiri de numerar

473552.9896

1 an

Existent (cash) la sfarsitul anului

268935.0104

1 an

Bibliografie:

www.ecoimobiliare.ro

www.primuslaundry.com

www.raiffeisen.ro

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.