Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
Plan de afaceri - restaurant

Plan de afaceri - restaurant


Academia de Studii Economice Bucuresti. Facultatea de Cibernetica, Informatica si Statistica Economica.

Plan de Afaceri1. Prezentarea Sumara a Afacerii

Pizzeria DaVerro este un restaurant situat intr-un oras mic, familial si comfortabil care are o mare nevoie de optiuni suplimentare in ceea ce priveste posibilitatile unei mese in oras. Sustinut de aceasta nevoie pentru localuri familiare si de posibilitatea livrarii produselor la domiciliu, restaurantul nostru are toate atuurile pentru a putea profita de potentialul pietei din zona Campina.

Afacerea este detinuta de 4 tineri, Ardelean Andreea, Angelescu Alina, Antone Iuliana si Ariton Adrian. Acestia se vor ocupa in mare parte de conducerea afacerii dar pe termen lung se doreste si atragerea de noi investitori.

Populatia Campinei este in continua crestere, cu noi cartiere si tinere familii care se muta aici din zonele rurale invecinate. Numarul actual de locuitori este de aproape 50.000 si este estimata o crestere cu aproape 7% anual.

Strategia pizzeriei noastre este sa exploateze potentialul de clienti ai acestor noi locuitori si sa devina furnizorul de pizza preferat al locuitorilor zonei. Credem ca un restaurant local este cea mai buna optiune pentru a servi populatia in crestere cu un meniu proaspat si unic, spre deosebire de un lant national de pizzerii.

Pizzeria DaVerro creaza o atmosfera placuta si prietenoasa pentru clienti intr-un mediu cu un design placut in care angajatii pot lucra cu placere. Suntem deosebit de atenti cu aspectul si gustul produselor noastre cat si cu utilizarea unor ingrediente de cea mai buna calitate. In plus, suntem prima pizzeria cu serviciu de livrare la domiciliu din zona, exclusivitate care valorificata la maxim poate aduce profituri insemnate.

De asemenea, incercam sa cream un mediu sanatos, creativ si destins de munca, in care angajatii nostrii sunt recompensati si incurajati sa respecte clientii si calitatea produselor pe care le oferim.

Investitia initiala este in jurul sumei de 45.000 de lei.Cu acesti bani se va inchiria localul unde ne vom desfasura activitatea, se va achizitiona in sistem leasing un autoturism cu care se vor efectua livrarile la domiciliu, se vor cumpara utilajele si mobilierul necesare precum si o parte din materielele consumabile.

Regimul de preturi practicate de unitatea noastra va fi pentru inceput unul moderat, o pizza costand in medie 9lei. Avand in vedere numarul de clienti estimat pentru primele 4 luni, aproape 20.000, putem aproxima o valoare a incasarilor de 108.000 lei. Astfel, putem spera la un profit de 11.000lei.

Cautam un profit corect si responsabil, destul cat sa tina compania pe picioare pentru un timp indelungat si sa recompensese investitorii si proprietarii pentru investitia si riscul asumat.

2. Descrierea Initiatorilor

Afacerea prezentata va fi demarata de 4 tineri studenti, Angelescu Alina, Antone Iuliana, Ardelean Andreea si Ariton Adrian. Acestia studiaza in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, la facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica. Ideea inceperii unei afaceri in cadrul unei firme care sa ne apartina a pornit in primul rand din dorinta noastra de a pune in aplicare cunostintele economice si manageriale pe care le-am dobandit in facultate. Consideram ca putem compensa lipsa de experienta prin dorinta mare de afirmare si de a ne demonstra calitatile si abilitatile capatate pe parcursul anilor de studiu.

Angelescu Alina este originara din Campina si astfel cunostea bine zona si oportunitatile pe care le ofera, de aici plecand si ideea deschiderii unei afaceri de acest tip.

Atasam la Anexe CV-urile noastre.

3. Descrierea Produsului Oferit

Pizzeria Da Verro ofera o pizza de calitate superioara unei comunitati in plina dezvoltare care are in prezent optiuni limitate in ceea ce priveste numarul de restaurante si nici o posibilitate de a comanda la domiciliu. Pentru inceput programul va fi de la ora 14 la ora 22 Duminica-Joi si de la ora 12 la ora 24 Vinerea si Sambata. Vom lua in considerare si posibilitatea de a deschide mai devreme pentru a servi si pranzul in timpul saptamanii daca va exista cerere, si daca previziunile si analizele financiare pot justica costurile suplimentare.

Meniul nostru include 4 dimensiuni de pizza cu combinatii variate de topping-uri si folosind sos proaspat de rosii produs de noi. Aceste dimensiuni sunt:

Pizza normala cu un diametru de circa 15 cm si o greutate de 300g.

Pizza medie cu un diametru de 20 cm si o greutate de 350g.

Pizza mare cu diametrul de 25 cm si o greutate de 400g.

Pizza cu marimi si greutati speciale, la dorinta clientului.

De asemenea, vor exista si variante de pizza propuse in meniu.

MARGHERITA - sos de rosii, oregano, cascaval

FUNGHI - sos de rosii, oregano, cascaval, ciuperci, ulei de masline

DE POST - sos de rosii, oregano, ceapa, ardei rosu, pepperoni, ciuperci, masline, rosii, branza tofu (vegetala)

PENTRU COPII - sos de rosii, sunca cascaval

VEGETARIANTA- sos de rosii, oregano, ceapa, ardei rosu, pepperoni, ciuperci, masline, cascaval, rosii, ulei de masline

CU TON - sos de rosii, oregano, ton, ceapa, masline, cascaval)

BAREZZE - sos de rosii, oregano, sunca, ciuperci, cascaval, ulei de masline

MEXICANA - sos de rosii, oregano, salam, ardei iute, ardei rosu, masline, cascaval, ulei de masline

PIZZA CASEI - sos de rosii, oregano, salam, sunca, ciuperci, ardei rosu, cascaval, ulei de masline

TARANEASCA - sos de rosii, oregano, sunculita taraneasca, ceafa afumata, carnati afumati, cascaval, ciuperci, usturoi

HAWAII - sos de rosii, oregano, sunca, ananas, cascaval, ulei de masline

PUI - sos de rosii, oregano, piept de pui, masline, cascaval, ulei de masline

EXTRA HOT - sos de rosii, oregano, salam picant, ardei iute, ardei rosu masline, cascaval, tabasco, ulei de masline

AMERICANA - sos de rosii, oregano, salam, salam picant, sunca, cascaval, ulei de masline

PATRU ANOTIMPURI - sos de rosii, oregano, salam, sunca, ardei rosu, ciuperci, cascaval, ulei de masline

CALZZONE - sos de rosii, oregano, salam, ciuperci, sunca ardei rosu, pepperoni, cascaval, ulei de masline

DE LUX - sos de rosii, oregano, salam, sunca, ardei rosu, pepperoni, ciuperci, cascaval, rosii, ulei de masline

PRIMAVARA - sos de rosii, oregano, sunca, porumb, cascaval, masline, ulei de masline)

NAPOLI - sos de rosii, oregano, ceapa, salam, salam picant, sunca, ardei rosu, pepperoni, ciuperci, masline, cascaval, ulei de masline.

In plus, in meniul initial vor fi incluse si deserturi, gustari si bauturi.

Pizza va fi produsa la cuptor cu lemne pentru a oferi o calitate superioara ca o adevarata pizza italiana. Cuptorul folosit va fi achizitionat din Italia si vom incerca si contractarea unui bucatar specializat.

Ingredientele folosite vor fi de cea mai buna calitate, proaspete si sanatoase, fiind achizitionate de la furnizori de prestigiu, recunoscuti in domeniu.

Livrarea la domiciliu va fi disponbila strict locuitorilor municipiului, pentru inceput neputand livra decat pe aria acestuia. Distributia se va face intr-un timp cat mai scurt de maxim 30 de min si nu vor exista costuri suplimentare pentru transport. In cazul comezilor foarte mari se pot acorda reduceri sau bonusuri.

Cu diferite ocazii si sarbatori deosebite vor exista oferte speciale sau tombole. De asemenea clientilor constanti le va fi rasplatita in mod atractiv fidelitatea.

Cheltuielile de productie sunt estimate la aproximativ 18.000lei lunar.

4. Descrierea Pietei si a Concurentei

Pizzeria DaVerro este o companie privata care ofera o gama de produse care nu mai exista pe piata locala si prima care ofera un serviciu de livrare la domiciliu. Clientela noatra va fi formata in majoritate din familiile tinere si studentii din oras.

Grupul nostru tinta sunt persoanele care doresc un local comfortabil si familial in care sa cineze. De asemenea, dorim sa oferim serviciile noastre si celor care au nevoie de un serviciu de livrare la domiciliu sau la locul de munca avand in vedere ca in zona lipseste o astfel de posibilitate.
Campina si imprejurimile sale sunt o zona de clasa mijlocie cu aproape 50,000 de locuitori. Majoritatea acestor locuitori fac parte din familii de 4 sau mai multi membrii. Cresterea populatiei se datoreaza exodului familiilor venite aici atat din zonele rurale adiacente cat si din orase mai mari.

Potrivit Planului de Dezvoltare intocmit de Primaria orasului in 2004, populatia Campinei este asteptata sa creasca. Din acelasi plan reiese ca repartizarea populatiei pe grupe de varsta este echilibrata, aproximativ 33% minori si 40% sub 54 de ani. Acest lucru demonstreaza faptul ca majoritatea locuitorilor sunt familisti si astfel se simte nevoia unui local dedicat acestui tip de public.

In plus, campinenii trec des prin zona in care se va afla pizzeria noastra, fiind o locatie centrala, aproape de zona comerciala a orasului. Astfel, clientii nostrii pot lua o masa delicioasa dupa ce isi termina cumparaturile.

Avand in vedere cresterea preconizata a populatiei, estimata la 7% anual, oportunitatile de servire a zonei Campina vor creste. Compania noastra va servi predominant persoane fizice, dar va accepta si prestarea catorva servicii de catering pentru petreceri, serbari scolare sau evenimente la diferite firme.

Locuitorii zonelor limitrofe orasului (Banesti, Telega, Poiana Campina etc.) sunt inclusi in grupul nostru tinta. Totusi, in ceea ce priveste serviciul de livrare la domiciliu, grupul tinta se limiteaza la locuitorii Campinei deoarece zona pe care o putem acoperii este raza municipiului.

Analiza pietei (numarul de locuitori-public tinta

Potentiali Clienti

Crestere

Restaurant

Livrare

Total

In zona mai exista 2 pizzerii (Giulia, Siga) si 3 restaurante (New Lac, Oscar, Bistro). Cele doua pizzerii mentionate nu servesc o varietate prea larga de pizza, de asemenea, in cazul pizzeriei Giulia, preturile sunt foarte mari comparativ cu serviciile oferite. Totodata, niciuna dintre aceste localuri nu ofera un serviciu de livrare la domiciliu.

In ceea ce priveste cele 3 restaurante, doua dintre ele servesc si pizza (Oscar si Bistro) dar nefiind specializate calitatea acesteia nu este deosebita.

Trebuie tinut cont si de faptul ca nici unul din localurile mentionate nu se adreseaza familistilor, fiind mai degraba dedicate tinerilor si iesirilor in grup. Astfel, pizzeria noastra va fi singurul local intim, dedicat familistilor si nefumatorilor din oras. De asemenea, vom fi primul si singurul distribuitor de pizza la domiciliu din zona.

Puncte forte

Puncte slabe

Giulia

experienta mare;

amplasament favorabil;

asortiment variat.

preturi ridicate;

nelivrare la domiciliu.

Siga

retea de comercializare;

amplasament favorabil

calitatea produsului;

timp mare de asteptare;

asortiment scazut.

Analiza comparativa a concurentilor

Indicatorii

Pizza DaVerro

Concurenti


Giulia

Siga

Produsul sau serviciul

Pretul

Calitatea

Amplasarea intreprinderii

Distribuirea produsului

Imagine

Numarul de puncte

5. Strategia de marketing propusa

Strategia noastra se bazeaza pe oferirea unor servicii de calitate pe o piata de nisa. Lumea este plina de localitati mici, linistite unde populatia nu are nenumarate posibilitati de a lua masa in oras. Cautam sa oferim Campinei si imprejurimilor sale o noua optiune in acest domeniu.

De asemenea, ceea ce incepe ca o modalitate de a satisface nevoile unei comunitati se poate in final transforma intr-un intreg lant de restaurante dedicat oraselor mici, cu aceleasi nevoi ca si Campina.

Din punct de vedere competitiv dorim sa fim primii pe piata cu un local prietenos, pentru nefumatori si familisti si primii care oferim un serviciu de livrare la domiciliu.

In plus, locatia pizzeriei DaVerro reprezinta un mare atu pentru clienti. Locuitorii Campinei viziteaza des aceasta zona a orasului, pizzeria fiind situata intr-o arie comerciala, chiar langa un centru de inchirieri video. De asemenea, se afla in apropierea tuturor obiectivelor majore ale localitatii.

Publicitatea in Zarva, Oglinda Prahovei, Republicanul, Prima Campina, Monitorul va fi folosita pentru a promova deschiderea pizzeriei DaVerro. Publicitatea intermitenta in ziare va fi folosita pe tot parcursul anului pentru a promova diverse evenimente. Majoritatea publicitatii se va realiza in presa locala deoarece aceasta se adreseaza preponderent locuitorilor zonei. De asemenea ne vom promova si prin intermediul fluturasilor si afiselor impartite pe raza municipiului.

In plus, vom organiza diferite evenimente pentru a atrage clientii: zile de nastere, tombole, petreceri speciale de sarbatori. Clientilor fideli le va fi recompensata fidelitatea folosind carduri speciale de reducere. Totodata, dorim sa sponsorizam o echipa locala de fotbal, asigurandu-ne astfel publicitatea la diferite evenimente locale.

Campinenii si-au exprimat nevoia de noi localuri si restaurante, in special pizzerii. Datorita acestui fapt, este o cerere mare de pizza in zona. Ne asteptam la o rata mare a vanzarilor in primele 3 luni datorita satisfacerii acestei cereri.

Bazandu-ne pe faptul ca cererea este mare si competitia redusa in zona Campina, speram la o medie de 80 de pizza vandute in fiecare seara a saptamanii (Duminca-Miercuri). In serile de weekend (Joi-Sambata), estimam ca 120 de pizza vor fi vandute pe zi. Dintre aceste pizza comandate ne asteptam ca mai mult de o treime sa fie cele consumate in restaurant. Acesti clienti care iau masa la noi vor comanda probabil sucuri sau bere (in medie 4 pe familie). In plus, ne asteptam ca aproximativ o treime din comenzile de pizza sa contina si o comanda de gustari sau deserturi. Preturile medii estimate sunt urmatoarele.

     Pizza: 9 RON

     Gustari:5 RON

     Bere: 3,5 RON

     Racoritoare:2,5 RON

     Deserturi:5 RON

Anul urmator vom continua sa incercam cresterea popularitatii localului prin publicitate si printr-o calitate superioara a produselor. De asemenea, dorim sa ne mentinem standardele initiale pe tot parcursul activitatii pentru a deveni astfel un partener de incredere pentru campineni.

Asteptam o crestere a vanzarilor modesta dar sigura pentru anul viitor. Aceasta crestere este prevazuta avand in vedere faptul ca oferim noi produse pe piata, folosind modalitati diferite de publicitate.

6. Organizarea si Conducerea Afacerii

Pizzeria DaVerro va fi o societate cu raspundere limitata (SRL) avand ca proprietari 4 tineri studenti: Angelescu Alina, Ardelean Andreea, Ariton Adrian si Antone Iuliana.
Suntem o companie mica detinuta si condusa de 4 studenti de la Acedemia de Studii Economice, facultatea Cibernetica, Statistica si Informatica Economica: Ardelean Andreea, Antone Iuliana, Angelescu Alina si Ariton Adrian. Fiind studenti la o facultate de profil acestia au aptitudinile si cunostintele necesare pentru a conduce o astfel de afacere. Angelescu Alina este originara din Campina si astfel cunoaste bine nevoile si oportunitatile comunitatii. Acesti 4 tineri se vor ocupa de conducerea efectiva a afacerii si se va incerca si atragerea de noi investitori. Compania isi respecta colegii si trateaza in mod adecvat toti angajatii.
Planul in ceea ce priveste personalul presupune un numar necesar de angajati, si o crestere anuala a salariilor cu 5%. Staff-ul pentru o saptamana de munca de 7 zile intr-un restaurant necesita doua schimburi. In plus fata de orele deschise servirii clientilor anticipam ca va fi necesara o ora inainte pentru pregatiri si una dupa pentru curatenie. Asta inseamna aproximativ 8 ore de munca de Duminica pana Joi si 10 ore Vinerea si Sambata.

Cele doua posturi de sef de tura vor fi part-time, cu o remuneratie de 15 RONpe ora. Sefii de tura vor reprezenta superiorii personalului de la bucatarie si servire. Personalul de la servire si bucatarie va lucra in acelasi regim. Va exista un post special pentru spalatul vaselor. Salariile pentru acest post, personalul de la bucatarie si servire si soferul masinii de livrare va fi de 10 RON pe ora si se va lucra in regim part-time.

Este necesar totusi ca persoanele angajate pe aceste posturi sa lucreze aproximativ 30 de ore saptamanal. Personalul pentru livrari la domiciliu va lucra in ture de cate 5 ore pe seara, in zilele de Joi, Vineri si Sambata adaugandu-se o persoana in plus. In timpul saptamanii, daca aceasta persoana nu se ocupa de livrari, va lucra la bucatarie daca este necesar, in functie de instructiunile sefului de tura.

7. Ipoteze si Riscuri

Ipoteza principala de la care a pornit ideea deschiderii unei asemenea afaceri a fost sesizarea lipsei unei pizzerii competitive, de calitate in zona municipiului Campina. Aceasta localitate este situata in imediata apropiere a unei zone turistice foarte importanta din tara, Valea Prahovei. Pozitionarea pe ruta ce leaga capitala de aceasta zona de atractie nationala reprezinta un alt avantaj al deschiderii unei afaceri de acest tip in zona, putand atrage astfel si numerosi clienti din afara orasului. De asemenea, o astfel de pozitie poate conduce la o crestere a vanzarilor in anumite perioade ale anului, in special vara si in apropierea sarbatorilor de iarna.

Un alt punct tare al afacerii il reprezinta cunostintele economice si manageriale ale fondatorilor, dobandite in cadrul facultatii, cat si tineretea si dorinta de afirmare a acestora. De asemenea, politica de preturi si calitatea produselor vor contribui decisiv in vederea rentabilizarii afacerii intr-un timp scurt. Un alt avantaj esential este faptul ca pizzeria DaVerro va fi prima din zona care ofera un serviciu de catering, putand fi astfel la dispozitia clientilor oriunde si oricand. Tot un avantaj poate fi considerat cresterea demografica din zona si nivelul de trai peste medie al populatiei zonei, cererea pentru produsele noastre fiind foarte elastica in raport cu venitul.

In randul punctelor tari se numara si prezenta unei concurente reduse in zona, nu destul de puternica cat sa ne combata in mod eficient.

Punctele slabe ar putea fi lipsa de experienta a initiatorilor afacerii cat si situarea afacerii intr-un oras mic, unde posibilitatile de dezvoltare sunt relative reduse. Un alt posibil dezavantaj il reprezinta costurile ridicate de constituire ale unei asemenea afaceri si astfel necesitatea de a face imprumuturi si implicit datorii. Incercandu-se mentinerea unor preturi acceptabile pentru consumatori exista riscuri de a plati cu dificultate aceste datorii. De asemenea, lucrandu-se in principal cu bunuri perisabile exista riscul de a aparea pierderi generate de acestea. Un alt risc ar fi legat de livrarea produselor la domiciliu, putand aparea intarzieri si astfel nemultumirea clientilor.

8. Planul Financiar

Necesitatile financiare totale pentru deschiderea afacerii constituie 62 500 RON in care:

37.500 RON - pentru procurarea utilajului din credite pe termen lung;

17.500 RON- pentru procurarea materiei prime din credite pe termen scurt;

7.500 RON- alte cheltuieli de productie din surse proprii de finantare.

Conditii de creditare

Indicatorii

Pentru utilaj

Pentru cheltuieli curente

Marimea creditului (RON)

Termen de creditare

4 ani

2 ani

Rata anuala a dobanzii

Numarul de rambursari /an

Numarul perioadelor de gratie rambursari /an

Rata de rambursare calculata

Tabel de rambursare a capitalului imprumutat (RON)

Nr.

Sold. creditor

Rata de

Rest de rambursat

Dobanda scadenta

Dobanda cumulata

rambursat

66.000

-

66.000

3.300

66.000

-

66.000

3.300

66.000

9.750

56.250

3.300

56.250

9.750

46.500

46.500

9.750

36.750

2.325

36.750

9.750

27.000

1.839

27.000

4.500

22.500

1.350

22.500

4.500

18.000

1.125

18.000

4.500

13.500

900

13.500

4.500

9.000

675

9.000

4.500

4.500

450

21.375

4.500


-

225

21.600

Luand in considerare veniturile minime si cheltuielile de productie maxime probabile se preconizeaza urmatoarele:

Venituri previzionare:

Lunar: 3.000pizza*9RON=27.000RON

venituri/4 luni: 27.000RON*4luni=108.000RON

Cheltuieli previzionare:

Numarul de pizza pe zi 100, lunar 3.000, anual 36.000.

Pentru fabricarea 1 pizza avem nevoie:

Componentele costului

Total chelt.

Cost unitar lunar

lunar

- Cheltuieli constante:

Amortizarea utilajului

0,1

Chiria spatiului

1.500

0,1

Intretinere automobil

5250

0,0

Total

0,2

- Cost variabil:

-

Salariu bucatari

1.200

0,0

Salariul a 2 ajutori

750

0,0

Salariul pers. ce livreaza

600

0,0

Salariul asociatilor

3.000

0,1

Total salarii

5.550

0,2

-

Combustibil

475

0,0

Energie electrica

1.500

0,1

-

Faina

300

0,0

Cascaval

450

0,0

Sunca

525


Alte ingrediente

1.575

0,1

Ambalaj

2.250

0,1

Alte cheltuieli

1.200

0,0

Total cost variabil

0,5

Total cheltuieli de productie

0,7

Cheltuieli de productie/4 luni =17.904,6RONx4=71.618,4RON

Situatia veniturilor si cheltuielilor

Indicatorii

An 1

Total

Luna 1-4

Luna 5-8

Lua 9-12

An 1

Venituri de la realizare

108.000

326.000

Cheltuieli de productie

Profitul

Rata de rambursat

-

-

9750


Dobanda bancara

3300

3300

3300


Profit disponibil

Profit cumulat

Cost variabil unitar = RON 2,04

Punct critic sau pragul de rentabilitate calculat pentru o pizzerie

PC = 19372,35/ (3.18-2.04) = 16993.3 buc. anual.

Din calculele estimative se observa ca intreprinderea va acoperi toate cheltuielile, deoarece va produce anual 72000 buc (la gradul de utilizare a capacitatii de productie =(6000 buc./10000 buc)* 100%=60%), adica de 23,6 ori mai mult decat nivelul pragului de rentabilitate. Profitul obtinut ii va permite sa-si onoreze obligatiunile sale atat fata de banca, cat si fata de buget, precum si sa acumuleze resurse financiare necesare pentru extinderea afacerii in viitorul apropiat.

Prin hotararea comuna a celor 4 asociati, o perioada de timp, pana cand intreprinderea nu va avea o pozitie financiara puternica, profitul va fi indreptat spre dezvoltarea intreprinderii.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.