Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
FACTORII DE INFLUENTA AI DECIZIEI FINANCIARE

FACTORII DE INFLUENTA AI DECIZIEI FINANCIARE
Factorii de influenta ai deciziei financiare

Decizia financiara vizeaza realizarea structurii financiare optime, si se regaseste in configuratia pe care o iau la un moment dat capitalurile firmei. Factorii de influenta sunt de natura diversa si reies din ansamblul relatiilor pe care firma le are cu piata de desfacere, cu furnizorii, cu piata financiara, practic cu toate elementele din micro si macromediu.

Stabilitatea vanzarilor este cel mai important dintre factori. In general, o cifra de afaceri mare aduce si un profit mare. Relativa stabilitate a vanzarii permite unei firme sa utilizeze intr-o proportie mai mare capitalul imprumutat, deoarece poate suporta cheltuieli fixe cu dobanzile mai mari decat o companie care are vanzari instabile.

Profitabilitatea presupune un raport profit/cifra de afaceri cat mai mare. Trebuie avut in vedere atat profitul ca valoare absoluta, cat si marja de profit. In principiu, intreprinderile cu volum mare al profitului au si posibilitatea sa imprumute un volum mare de capital. In practica, insa aceste firme nu imprumuta deoarece au suficiente fonduri proprii pentru sustinerea activitatilor de exploatare si de investitii.In ceea ce priveste marjele de profit, in general onorarea datoriilor este mai usoara avand in vedere castigurile unitare mari. Problema care se pune in acest caz este aceea ca reactia concurentei ameninta stabilitatea lor si, in functie de domeniul de activitate si mai ales de gradul de complexitate al afacerii, aceste marje pot fi obtinute doar pe termen scurt.

Structura activelor. Activele sunt analizate din punct de vedere al deciziei financiare sub mai multe aspecte cum ar fi:

posibilitatea de a fi utilizate drept garantii pentru credite;

posibilitatea transformarii lor in lichiditati atat prin dezinvestire cat si prin utilizarea in activitatea productiva.

Riscul specific afacerii. In principiu, cand efectul de levier operational este mare nu se poate utiliza si un risc financiar ridicat, deoarece acesta din urma se constituie ca multiplicator al primului.

Rata de crestere. Ca strategie de dezvoltare, firma isi poate propune o evolutie mai rapida sau mai lenta. In primul caz sunt solicitate de regula fonduri cat mai mari din exterior. Firmele mari apeleaza la emisiunea de actiuni si obligatiuni care au costuri mai reduse decat imprumuturile bancare si nu apare acea limitare privind capacitatea de indatorare.

Economie de impozit. Atat cheltuielile financiare cat si cele cu amortizarea creeaza economii de impozit. In functie de gradul impozitare se stabileste compozitia capitalurilor.

Pozitia de control in firma. Mentinerea pozitiei de control este de regula, omniprezenta in activitatea firmelor si de foarte multe ori pentru obtinerea acestei pozitii se iau in considerare rationamente extra-economice. Pericolul mare pentru pozitia de control este atunci cand micii actionari incep sa vanda in masa actiunile care sunt achizitionate de un singur investitor. Pentru a se evita riscul se prefera apelul la imprumuturi.Atitudinea echipei manageriale. Aceasta atitudine este analizata in prezent pe baza "teoriei de agent" si a "teoriei semnalului". In general, unele echipe manageriale sunt mai conservatoare si utilizeaza intr-o masura mai mica capitalul imprumutat decat media pe ramura, chiar daca prin aceasta se pierde efectul pozitiv de indatorare.

Atitudinea ofertantului de credit. Clasa de risc in care este incadrata firma si aprecierea perspectivelor afacerii prin prisma creditului, au o influenta foarte mare asupra costurilor creditului si a conditiilor de acordare. O conjunctura mai putin favorabila a firmei conduce automat la un cost mai ridicat.

Conditiile pietei financiare. In functie de modificarile intervenite, pe aceste piete apar o serie de influente privind structura optima a capitalului.

Conditiile interne ale firmei. Potentialul firmei in multe cazuri nu este perceput corespunzator pe pietele financiare si prin urmare nu este integrat in cursul valorilor mobiliare. In acest caz este preferabil imprumutul bancar. Se poate intampla si invers, ca piata sa supraevalueze potentialul firmei.

Flexibilitatea financiara. Presupune mentinerea unei rezerve adecvate a capacitatii de indatorare astfel incat in viitor sa se poata finanta oportunitatile de investitii care apar. Pentru aceasta este necesara o activitate intensa de prospectare a pietei si de previziune a evolutiei acesteia.

Spre exemplu, o firma se imprumuta in prezent pentru finantarea unei investitii care are o rentabilitate de 12%. In perioada imediat urmatoare apare oportunitatea investirii cu o rentabilitate de 15%. Daca capacitatea de indatorare este saturata, singura solutie posibila este dezinvestirea (vinderea investitiei prezente), ceea ce conduce la pierderea timpului optim in care trebuia realizata noua investitie.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Intinderea lucrarilor de audit al proiectelor
Prospectarea afacerilor: mod de descoperire, initiere si demarare
Analiza principalilor indicatori de venit
Negocierea - o modalitate directa de contact cu partenerii de afaceri
Inchirieri De Utilaje Grele Pentru Constructii - plan de afaceri
Cadrul international de afaceri
Analiza valorii adaugate (VA)
PROIECT ANALIZA - Analiza rezultatelor pe baza contului de profit si pierderi la S.C AEROSTAR S.ATermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu