Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
ANALIZA STATISTICA PRIVIND CONTINUTUL DE COMPUSI CU AZOT IN PLANTELE LEGUMICOLE STUDIATE

ANALIZA STATISTICA PRIVIND CONTINUTUL DE COMPUSI CU AZOT IN PLANTELE LEGUMICOLE STUDIATE
ANALIZA STATISTICA PRIVIND CONTINUTUL DE COMPUSI CU AZOT IN PLANTELE LEGUMICOLE STUDIATE

STATISTIC ANALYSIS REGARDING NITROGEN COMPOUNDS CONTENT IN STUDIED VEGETABLES

Indicatori ai formei distributiei

"Normalitatea" distributiei statistice este data de apropierea ca forma de curba normala (Gauss). Vom analiza acum cateva aspecte legate de simetrie sau oblicitate (skewness) si aplatizare sau boltire (kurtosis). In cazul distributiei normale, o distributie perfect simetrica, media aritmetica, mediana si modulul coincid. In cazul unei distributii asimetrice, care contine de fapt frecvente de aparitie ridicate grupate excesiv spre o extrema sau alta, cei trei parametrii de pozitie nu coincid. De asemenea, valoarea maxima a frecventei in cazul curbei normale este , unde reprezinta abaterea medie patratica. O distributie poate fi boltita sau aplatizata atunci cand valorile sale depasesc raportul de mai sus, respectiv cand sunt inferioare acestuia. Astfel numim repartitie leptokurtica, o repartitie excesiv boltita, avand o forma inalta si subtire, repartitie mezokurtica, cu un aspect moderat si repartitie platikurtica, avand o forma aplatizata (https://www.statistica.md.). In cazul repartitiei leptokurtice, majoritatea datelor sunt grupate in jurul mediei. Pentru repartitia platikurtica, avem in schimb valori ridicate ale frecventelor de aparitie a datelor distribuite si spre extreme. Asa cum este de asteptat, au fost determinati indicatori care sa descrie gardul de oblicitate sau boltire. Cei mai utilizati coeficienti sunt:coeficientul de asimetrie a lui Yule si Kendall, cu valori pozitive care indica asimetrie la dreapta, valori negative pentru asimetrie la stanga si valoare nula pentru o distributie perfect simetrica. Formula de calcul este data de relatia de mai jos.

.

coeficientul de aplatizare a lui Fisher, cu valori pozitive care indica o repartitie leptokurtica, valori negative pentru repartitie platikurtica si valoare nula pentru o distributie normala. Formula de calcul este data de relatia de mai jos.

,

unde este momentul centrat de ordinul 4 si se calculeaza cu ajutorul relatiei:

.

Figura 9.1 a)Distributie normala b)asimetrica c)boltita

Figure 9.1. a) Normal distribution b)asymmetrical c)arched

Interpretarea statistica a valorilor continutului de nitrati si nitriti din salata, spanac, morcov si varza, provenite de pe pietele agroalimentare din Timisoara

Tabelul 9.1. Media valorilor continutului de NO-3(ppm), in salata provenita din piete, 2005-2007

Table 9.1. Mean value of NO-3 (ppm) content, in lettuce samples from markets, 2005-2007

Perioada

Fratelia

Sacalaz

Dinias

Sanan-

drei

Utvin

Cenad

Dudesti

Jimbolia

Gelu

Primavara

Toamna

Tabelul 9.2. Parametrii statistici ai continutul de NO-3 (ppm), in salata, in cei trei ani de studiu

Table 9.2. Statistic parameters of NO-3 (ppm) content, in lettuce in all three years of study

Perioada

Media

Min

Max

Amplitudinea

Coeficientul

Kurtosis

Coeficientul

Skewnes

Deviatia Standard

Primavara

Toamna

Continutul de nitrat din probele de salata prelevate din piata, a inregistrat urmatorii parametrii statistici: pentru probele din primavara media a fost 191,07 ppm, minimul inregistrat in aceasta perioada a fost de 167 ppm iar maximul de 219 ppm, pentru probele din toamna: media a avut valoarea de 162,77 ppm, minimul inregistrat in aceasta perioada a fost de 139,33 ppm iar maximul de 182,33 ppm (tabelul 9.2).

Amplitudinea inregistrata, in cazul valorilor continutului de nitrati, a fost scazuta (sub 100%) in probele de salata, inregistrandu-se 27,21 % in primavara si 26,41 in toamna, ceea ce inseamna ca datele obtinute nu sunt dispersate, conducand la ideea ca producatorii de legume din judetul Timis folosesc aproximativ acceasi tehnologie de cultura pentru legume in toate localitatile analizate.

Coeficientul Skewnes, care determina simetria sau oblicitatea, a fost de 0,305995 pentru probele din primavara, mai mare ca 0, ceea ce determina asimetrie la dreapta, deci cele mai multe valori ale continutului de nitrat in primavara sunt sub media de 191,07 ppm, iar pentru probele din toamna coeficientul Skewnes a avut o valoare negativa -0,24248, mai mica ca 0, ceea ce a determinat asimetrie la stanga deci cele mai multe valori ale continutului de nitrat inregistrat pentru probele de salata din toamna au fost peste media de 162,77 ppm.

Coeficientul Kurtosis care determina aplatizare sau boltirea, a inregistrat valori negative, atat pentru probele din primavara cat si pentru cele din toamna -1,40218, (figura 9.2. si figura 9.3.) deci distributia valorilor continutului de nitrat este relativ aplatizata, (platicurtika), nu au fost remarcate valori care sa apara in numar mare, valorile continutului de nitrati, fiind asemanatoare in toate localitatile monitorizate, datorita conditiilor climatice asemanatoare pe arii extinse ale judetului Timis.

Figura 9.2 Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO-3 , in primavara, la salata

Figure 9.2. Frecvency distribution and normal curve for NO-3 values obtained in spring, in lettuce

Figura 9.3. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO-3, in toamna, la salata

Figure 9.3. Frecvency distribution and normal curve for NO-3 values obtained in autumn, in lettuce

Tabelul 9.3. Media valorilor continutului de NO-2 (ppm), in salata provenita din piete, 2005-2007

Table 9.3. Mean values of NO-2 (ppm) content, in lettuce, from markets, 2005-2007

Perioada

Fratelia

Sacalaz

Dinias

Sanan-

drei

Utvin

Cenad

Dudesti

Jimbo-lia

Gelu

Primavara

Toamna

Tabelul 9.4. Parametrii statistici ai continutul de NO-2 (ppm), in salata, in cei trei ani de studiu

Table 9.4. Statistic parameters of NO-2 (ppm) content, in lettuce, in all three years of study

Perioada

Media

Min

Max

Amplitudinea

Coeficientul

Kurtosis

Coeficientul

Skewnes

Deviatia Standard

Primavara

Toamna

Parametrii statistici ai continutului de nitriti au inregistrat urmatoalere valori: media pentru probele din primavara a fost de 1,19 ppm iar cele din toamna au avut o medie de 0,57 ppm, minimul inregistrat in primavara a fost de 1, 06 ppm iar in toamna 0,44 ppm, maximul in probele de primavara a fost de 1,49 ppm iar in cele din toamna de 0,715 ppm (tabelul 9.4).

Coeficientul Skewnes, a avut valori pozitive, atat pentru probele din primavara (1,819002) cat si pentru probele din toamna (0,28172), valori mai mari decat 0, ceea ce determina asimetrie la dreapta, deci cele mai multe valori ale continutului de nitrit sunt sub media de 1,19 ppm (primavara) si 0,44 ppm (toamna).

Coeficientul Kurtosis, a inregistrat valori pozitive, in probele din primavara ( 4,225287 distributia valorilor continutului de nitrit este leptokurtica, astfel apar cateva valori ale nitritului, in numar mai mare, iar in toamna -0,85678, deci distributia valorilor continutului de nitrat este relativ aplatizata, (platicurtika), in toamna nu au fost remarcate valori care sa apara in numar mare, valorile continutului de nitriti, fiind asemanatoare in toate localitatile monitorizate (tabelul 9.5).
Figura 9.4. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO in primavara, la salata

Figure 9.4. Frecvency distribution and normal curve for NO-2 values obtained in spring, in lettuce

Figura 9.5. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO in toamna, la salata

Figure 9.5. Frecvency distribution and normal curve for NO-2 values obtained in autumn, in lettuce

Tabelul 9.5. Media valorilor continutul de NO-3 (ppm), in spanacul din piata, primavara 2005-2007

Table 9.5. Mean values of NO-3 (ppm)content in spinach, from markets, in spring, 2005-2007

Perioada

Topolo-vat

Orti-soara

Sag

Sanan-drei

Utvin

Cenad

Dudesti

Jimbolia

Gelu

Primavara

Toamna

Tabelul 9.6. Parametrii statistici ai continutul de NO-3 (ppm), in spanac, in cei trei ani de studiu

Table 9.6. Statistic parameters of NO-3 (ppm) content, in spinach, in all three years of study

Perioada

Media

Min

Max

Amplitudinea

Corficientul

Kurtosis

Coeficientul

Skewnes

Deviatia Standard

Primavara

Toamna

Media continutului de nitrati in probele de spanac din primavara a fost de 194,51 ppm iar in toamna a fost 144,33 ppm. Minimul in primavara a fost de 180 ppm iar cel din toamna 116 ppm, iar maximul inregistrat in primavara a fost de 213,66 ppm iar cel din toamna de 167,66 ppm (tabelul 9.6).

Pentru valorile obtinute in spanacul de primavara, amplitudinea relativa este: 17,30% indicand faptul ca diferenta maxima intre valorile obtinute este inferioara valorii medie a seriei statistice. Coeficientul kurtosis este 1,01538 indicand repartitie leptokurtica (figura 9.6.), coeficientul skewness are valoarea 0,663809 indicand asimetrie spre dreapta.

Pentru valorile obtinute in toamna, amplitudinea relativa este 35,79%, indicand faptul ca diferenta maxima intre valorile obtinute este inferioara valorii medie a seriei statistice. Coeficientul kurtosis este 1,760092 indicand repartitie mezokurtica, majoritatea valorilor continutului de nitrati in spanac, sunt grupate in jurul mediei (figura 9.7), coeficientul skewness are valoarea 1,760092 indicand o asimetrie spre dreapta.

Figura 9.6. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO-3 in primavara, la spanac

Figure 9.6. Frecvency distribution and normal curve for NO-3 values obtained in spring, in spinach

Figura 9.7. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO-3 in toamna, la spanac

Figure 9.7. Frecvency distribution and normal curve for NO-3 values in autumn, in spinach

Tabelul 9.7. Media valorilor continutul de NO-2 (ppm), in spanacul din piata, primavara 2005-2007

Table 9.7. Mean values of NO-2 (ppm)content in spinach, from markets, in spring, 2005-2007

Perioada

Topo- lovat

Ortisoara

Sag

Sanan-

drei

Utvin

Cenad

Dudesti

Jimbo-lia

Gelu

Primavara

Toamna

Tabelul 9.8. Parametrii statistici ai continutul de NO-2 (ppm), in spanac, in cei trei ani de studiu

Table 9.8. Statistic parameters of NO-2 (ppm) content, in spinach, in all three years of study

Perioada

Media

Min

Max

Amplitudinea

Corficientul

Kurtosis

Coeficientul

Skewnes

Deviatia Standard

Primavara

Toamna

In ceea ce priveste continutul de nitrit in probele de spanac prelevate din piete acesta a avut urmatorii parametrii statistici: media : 1,31 ppm in primavara, 0,65ppm pentru probele din toamna, minimul: 0,97 ppm in primavara si 0,55 ppm in toamna; maximul: 2,21 ppm in primavara si 0,77 ppm in toamna (tabelul 9.8.).

Figura 9.8. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO-2 in primavara, la spanac

Figure 9.8. Frecvency distribution and normal curve for NO-2 values obtained in spring, in spinach

Figura 9.9. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO-2 in toamna, la spanac

Figure 9.9. Frecvency distribution and normal curve for NO-2 values in autumn, in spinach

Pentru valorile continutului de nitrit amplitudinea relativa este: 93,39% in spanacul de primavara, si 32,84% in spanacul de toamna.

Coeficientul kurtosis in spanacul de primavara este indicand repartitie leptokurtica, inregistrandu-se cateva valori in numar mai mare ale continutului de nitrit in cateva localitati ale judetului Timis. Coeficientul skewness are valoarea indicand asimetrie spre stanga (tabelul 9.8).Pentru valorile obtinute in toamna, coeficientul kurtosis este deci distributia valorilor continutului de nitrit este relativ aplatizata, (platicurtika), nu au fost remarcate valori care sa apara in numar mare, valorile continutului de nitriti, fiind asemanatoare in toate localitatile (figura 9.9), coeficientul skewness are valoarea indicand o asimetrie spre dreapta.

Tabelul 9.9. Media valorilor continutului de NO-3 in morcovi, proveniti din piete, 2005-2007

Table 9.9. Mean values of NO-3 (ppm)content in carrots, from markets, 2005-2007

Cultura Morcov

Continutul de NO3 (ppm)

Localitatile din care s-au prelevat probele.

Utvin

Jebel

Cenad

Dudestii Noi

Topolovat

Ortisoara

Sag

Gelu

Valoare medie

Tabelul 9.10. Parametrii statistici ai continutul de NO-3 , in morcovi, in cei trei ani de studiu

Table 9.10. Statistic parameters of NO-3 (ppm) content, in carrots, in all three years of study

Media

Min

Max

Amplitudinea

Coeficientul

Kurtosis

Coeficientul Skewnes

In cazul morcovilor proveniti din pietele agroalimentare din Timisoara media valorilor continutului de nitrat a fost 273,91 ppm, minimul inregistrat a fost 149 ppm iar maximul a fost 348,33 ppm. Amplitudinea a avut valoarea de 199,33 % (tabelul 9.10).

Figura 9.10. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO-3 in morcovi, 2005-2007

Figure 9.10. Frecvency distribution and normal curve for NO-3 values in carrots, 2005-2007

Coeficientul Skewnes, care determina simetria sau oblicitatea, a inregistrat valoarea de , mai mica decat 0, ceea ce determina asimetrie la stanga, deci cele mai multe valori ale continutului de nitrat in primavara sunt peste media de ppm.

Coeficientul Kurtosis care determina aplatizare sau boltirea, a inregistrat valori negative,

-0,17575 (figura 9.10) deci distributia valorilor continutului de nitrat este relativ aplatizata, (platikurtica), nu au fost remarcate valori care sa apara in numar mare, valorile continutului de nitrati, in probele de morcov, fiind asemanatoare in toate localitatile monitorizate.

Tabelul 9.11. Media valorilor continutului de NO-2, in morcovii din piete, in anii 2005-2007

Table 9.11. Mean values of NO-2 (ppm) content in carrots, from markets, 2005-2007

Cultura Morcov

Continutul de NO2 (ppm)

Localitatile din care s-au prelevat probele.

Utvin

Jebel

Cenad

Dudestii Noi

Topolovat

Ortisoara

Sag

Gelu

Valori

medii

Media continutului de nitriti in cazul morcovilor a fost 1,15 ppm, minimul inregistrat a fost de 0,86 ppm, iar maximul de 1,32 ppm. Amplitudinea a avut valoarea de 0,46 % (tabelul 9.11.).

Tabelul 9.12. Parametrii statistici ai continutul de NO-2, in morcovi, in cei trei ani de studiu

Table 9.12. Statistic parameters of NO-2 (ppm) content, in carrots, in all three years of study

Media

Min

Max

Amplitudinea

Coeficientul Kurtosis

Coeficientul Skewnes

Figura 9.11. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO-2 in morcovi, 2005-2007

Figure 9.11. Frecvency distribution and normal curve for NO-2 values in carrots, 2005-2007

Coeficientul Skewnes, a inregistrat valoarea de , mai mica decat 0, ceea ce determina asimetrie la stanga, deci cele mai multe valori ale continutului de nitrit in morcovii proveniti din petele agroalimentare, sunt peste media de ppm.Coeficientul Kurtosis care determina aplatizare sau boltirea, a inregistrat valori pozitive,

0,24841 (figura 9.11) deci distributia valorilor continutului de nitrit este boltita, (leptokurtica), fiind remarcate valori care apar in numar mare, valorile continutului de nitrati, in probele de morcov, fiind destul de diferite intre localitatile judetului Timis.

Tabelul 9.13. Media valorilor continutului de NO-3 in varza provenita din piata, anii 2005-2007

Table 9.13. Mean values of NO-3 (ppm) content in cabbage, from markets, 2005-2007

Cultura

Varza

Continutul de NO3 (ppm)

Localitatile din care s-au prelevat probele.

Utvin

Jebel

Cenad

Dudestii Noi

Topolovat

Ortisoara

Sag

Gelu

Valori medii

Parametrii statistici determinati ai continutului de nitrat in varza provenita din pietele din Timisoara au fost urmatorii: media 178,29 ppm, minimul: 141 ppm, maximul : 239 ppm. Amplitudinea a avut valoarea de 98 % (tabelul 9.14).

Tabelul 9.14. Parametrii statistici ai continutul de NO-3, in varza din piata, in cei trei ani de studiu

Table 9.14. Statistic parameters of NO-3 (ppm) content, in cabbage, in all three years of study

Media

Min

Max

Amplitudinea

Coeficientul Kurtosis

Coeficientul Skewnes

Figura 9.12. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO-3, in varza din piata, 2005-2007

Figure 9.12. Frecvency distribution and normal curve for NO-3 values in cabbage, from markets, 2005-2007

Coeficientul Skewnes, a inregistrat valoarea de , mai mare decat 0, ceea ce determina asimetrie la dreapta, deci cele mai multe valori ale continutului de nitrit in morcovii proveniti din petele agroalimentare, sunt sub media de 178,29 ppm.

Coeficientul Kurtosis care determina aplatizare sau boltirea, a inregistrat valori negative,

-0,02755 (figura 9.12) deci distributia valorilor deci distributia valorilor continutului de nitrat in varza analizata, este relativ aplatizata, (platikurtica), nu au fost remarcate valori care sa apara in numar mare, valorile continutului de nitrati, in probele de varza, fiind asemanatoare in toate localitatile studiate.

Tabelul 9.15. Media valorilor continutului de NO-2, in varza, din piata, anii 2005 -2007

Table 9.15. Mean values of NO-2 (ppm) content in cabbage, from markets, 2005-2007

Cultura Varza

Continutul de NO2 (ppm)

Localitatile din care s-au prelevat probele.

Utvin

Jebel

Cenad

Dudestii Noi

Topolovat

Ortisoara

Sag

Gelu

Valori

medii

Tabelul 9.16. Parametrii statistici ai continutul de NO-2, in varza din piata, in cei trei ani de studiu

Table 9.16. Statistic parameters of NO-2 (ppm) content, in cabbage, in all three years of study

Media

Min

Max

Amplitudinea

Coeficientul Kurtosis

Coeficientul Skewnes

In ceea ce priveste continutul de nitrit in probele de varza analizate, acesta a inregistrat urmatorii parametrii statistici: media : 0,62 ppm, minimul: 0,42 ppm, maximul: 0,96 ppm. Amplitudinea a inregistrat valoarea de 0,55 % (tabelul 9.16.).

Coeficientul Skewnes, a inregistrat valoarea de , mai mare decat 0, ceea ce determina asimetrie la dreapta, deci cele mai multe valori ale continutului de nitrit in varza provenita din petele agroalimentare, sunt sub media de 0,62 ppm.

Coeficientul Kurtosis care determina aplatizare sau boltirea, a inregistrat valori negative,

-0,25489 (figura 9.13) deci distributia valorilor deci distributia valorilor continutului de nitrit in varza analizata, este relativ aplatizata, (platikurtica), nu au fost remarcate valori care sa apara in numar mare, valorile continutului de nitriti, in probele de varza fiind relativ uniforme in localitatile analizate.

Figura 9.13. Distributia frecventelor si curba normala pentru valorile de NO-2, in varza din piata, 2005-2007

Figure 9.13. Frecvency distribution and normal curve for NO-2 values in cabbage, from markets, 2005-2007Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

REFERAT AGROTEHNICA - COMBATEREA CHIMICA A BURUIENILOR DIN CULTURILE DE CEREALE PAIOASE
Masini utilaje si instalatii pentru conditionarea materiilor prime
LUCRARE DE DIPLOMA AGRICULTURA - IAURTUL
RAPORT DE CERCETARE - TEHNOLOGII ALTERNATIVE, EFICIENTE ECONOMIC SI ECOLOGIC PENTRU PRODUCEREA CARTOFULUI TIMPURIU IN FERMELE DE MICI DIMENSIUNI
INGRASAMINTE SI AMENDAMENTE
Instalatii pentru extractia cu dizolvanti;(asigura proces de difuzie moleculara si prin convectie)
ANALIZA STATISTICA PRIVIND CONTINUTUL DE COMPUSI CU AZOT IN PLANTELE LEGUMICOLE STUDIATE
Functiile de baza a soluluiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu