Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » agricultura
Bolile bobului

Bolile bobului
Bolile bobului

Viroze

In literatura de specialitate sunt descrise mai multe viroze la bob: patarea seminelor de bob, mozaicul adevarat al bobului, ofilirea bobului si marmorarea bobului, dar dintre acestea la noi in tara este semnalata o singura viroza.

Ofilirea bobului - Broad bean wil/t virus

Boala a fost descrisa in in Australia, dar s-a extins si in alte continente, fiind prezenta pe bobul cultivat in Europa si la noi (I. Pop, 1975).

Simptome. Boala se observa usor, datorita ingustarii si deformarii frunzelor pe care apar zone verzi, inchise pe fond decolorat sau inele de decolorare difuze. Cresterea plantelor este stopata si in momentul cand infecia devine totala, planta se ofileste si se usuca.

Agentul patogen  - Broad bean wil/t virus. In celulele gazdei virusul se prezinta sub forma de cristale izometrice, poliedrice sau formatiuni tubulare, grupate in manunchiuri. Agentul patogen are un cerc foarte larg de plante gazda( 40 specii de dicotiledonate) intre care fasolea- la care produce mozaic, mazarea- la care produce o piticire necrotica si necroze tulpinale.

Transmitere-raspandire Transmiterea virusului este asigurata in natura de afide. Virusul nu se transmite prin samanta, infeciile primare realizandu-se cu virusul adus de afide de pe diferite gazde perene.

Prevenire si combatere. Distrugerea insectelor este aproape singura masura care se poate aplica in loturile semincere, la care se mai recomanda sa se distruga plantele virozate imediat ce au aparut primele simptome.

Boli produse de ciuperci

2. Rugina - Uromyces viciae-fabae

Boala este cunoscuta de foarte multa vreme in toate tarile cultivatoare de bob. A fost descrisa in 1874 iar la noi in tara este semnalata din 1941 de catre Tr. Savulescu. si Olga Savulescu.

Simptome. Pe toate organele aeriene apar pete circulare de decolorare dispuse in special in lungul nervurilor si coditelor frunzelor si mai putin pe tulpini. In centrul petelor apar fructificatiile cu spori-picnidiile- sub forma unor puncte foarte mici, greu vizibile si in jurul lor se gasesc niste cupe galbene-ecidiile, dispuse in cercuri sau elipse. Aparitia acestor formatiuni are loc primavara devreme si este destul de rar intalnita.
Aspectele cele mai caracteristice apar pe frunze, coditele frunzelor, tulpini si pastai sub forma unor pete mici brun-rosiatice cu aspect prafos (uredopustulele), iar mai tarziu pete brune-inchis, prafoase (teliopustulele). Pe tulpini si cozile frunzelor aparitia acestor fructificatii poate da nastere la crapaturi, urmate de uscarea prematura a plantei iar pastaile ce raman pe tulpini nu au boabe, ori au cateva boabe zbarcite, mici (fig.45).

Text Box:  
Fig. 45. Rugina bobului: 1,2,3-atac pe planta; 4-uredospori;  5-teliospori(T. Ferraris, 1941).

Transmitere-raspandire. In cursul perioadei de vegetaie ciuperca este raspandita de primii spori aparui si sporii de vara, iar peste iarna rezista sub forma de sporii de rezistena din care, in primavara urmatoare vor germina si vor da infeciile primare.

Prevenire si combatere. Rotaia culturii, dublata de masurile de igiena culturala (strangerea  si arderea resturilor de plante atacate), asigura sanatatea plantelor din viitoarele culturi. In cazul unor infecii puternice, ce duc la depasirea pragului economic de daunare si exista riscul uscarii culturii se vor face tratamente cu: Poliram Combi PU-0,3 %.

Plantele leguminoase (fasole, mazare, bob etc.) mai pot fi atacate de:

- putregai cenusiu (Botrytis),  se vor trata plantele cu: Ronilan 50 WP- 0,75 kg/ha in solar (t.p. 14 z.); Rovral 50 WP-0,75 kg/ha solar; Rovral 50 PU-0,75 kgIha; Sumilex 50 PU-0,1 %; Sumilex 50 WP- 0,1 %;

- boala cu scleroti (Sclerotinia) in acest caz se vor trata plantele cu: Ronilan 50 WP-0,75 kg/ha in solar  (t.p. 14 z.); Rovral 50 WP-0,75 kg/ha in solar; Rovral 50 PU-0,75 kg/ha; Sumilex 50 PU-0,1 %; Sumilex 50 WP- 0,1 % si se vor lua masuri de rotatii corespunzatoare.

- rizoctonioza (Rhizoctonia) , in acest caz se vor trata cu: Caroben 75 PTS-2,5 g/kg sam.; Tiramet 60 PTS-2 kg t/sam.(fasole camp ) sau 4 kg/t sam. (fasole gradina); Tiramet 600 SC-2 l/t sam.

- fusarioza (Fusarium) pentru care se trateaza cu: Tiramet 600 SC- 2 l/t sam.; Tiramet 60 PTS-2 kg tIsam., fasole camp sau 4 kg t/sam., fasole gradina.

-caderea plantutelor (Pythium), pentru combaterea caruia se trateaza cu: Tiramet 60 PTS-2 kg/t sam. (fasole camp) sau 4 kg/t sam fasolea gradina; Tiramet 600 SC-2 l/t sam.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
ANALIZA STATISTICA PRIVIND CONTINUTUL DE COMPUSI CU AZOT IN PLANTELE LEGUMICOLE STUDIATE
Degradarea solului prin lucrarile solului: destructurare, compactare, modificarea regimului de apa, activitatea biologica a solului
NOTIUNI DE PEDOLOGIE
Stolburul solanaceelor - Stolbur disease – Mycoplasma
Vestejirea in masa a cartofului – Colletotrichum atramentarium
CARE SUNT ASPECTELE PARTICULARE ALE PREGATIRII TERENULUI LA SFECLA SI CARTOF?
Poluarea solului
Calitatea recoltei la culturile de camp si factorii de influenta (ex. grau, pb, soia, fls, sfecla de z, cartof)

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu