Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Combaterea integrata a daunatorilor din culturile de plante tehnice ( Sf. de zahar, cartof , Floarea soarelui)

Combaterea integrata a daunatorilor din culturile de plante tehnice ( Sf. de zahar, cartof , Floarea soarelui)


Combaterea integrata a daunatorilor din culturile de plante tehnice ( Sf. de zahar, cartof , Floarea soarelui)

SFECLA DE ZAHAR

NEMATOZI

1. Nematodul sfeclei (Heterodera schachtii)-2gen/an. Se recomnada masuri profilactice (de carantina si agroehnice). E nec respectarea cu rigurozitate a masurilor de carantina fitosanitara, semanatul cit mai timpuriu al sfeclei in terenuri bine fertilizate si neinfestate, distrugerea bur, pl gazda intermediare, amendarea cu Ca a solurilor acide, introd asolamentelor in terenuri infestate, pe o per de min 4-5 ani, cultivandu-se in aceasta per numai pl nepreferate de nematod (secara, grau, orz, pb). Pagubele se pot micsora si prin adm de doze marite de NPK pt crearea unor pl viguroase si rez. Se mai aplica pt focare izolate si tratamente cu prod nematocide, insa pe suprf mari nu e rentabil (Dazomet, Nemagon).

HOMOPTERE

2. Paduchele negru al sfeclei (Aphis fabae)10-12gen/an;transmit viroze. Masuri: distrugerea bur din fam Chenopodiaceae si Compositae (palamida) care sunt cunoscute ca pl gazda in evolutia acestui afid. Ca masuri ch, se recomanda aplicarea tratamentelor cu prod organofosforice (Ultracid 40 CE), carbamice, piretroide (Decis 25 CE). Tratamentele tb aplicate la aparitia primei colonii de afide, inainte de rasucirea frunzei si vor fi repetate in cazuri de invazii mai mari, la 6-8 zile.COLEOPTERE

3. Gargarita sfeclei (Bothynoderes punctiventris)-1gen/an;PED-2 larve/pl;larva roade rad, adultul frunzele. Toate masurile agrotehnice care contribuie la buna dezv a pl, fac ca aceasta sa rez mai bine la atacul daunat. Amplasarea cult de sfecla se vor face, obligatoriu, la 2-6 km de amplasamentul vechii cult, pt a intarzia infectarea acesteia cu daunat. O rotatie corecta reduce riscul atacului de gargarita, iar comb bur inlatura din cult pl, alternative, de hrana, a daunat. Se recomanda tratarea sem inainte de insamantare cu prod pe baza de carbofuran (Carbodan), se mai fol pe parcusrul per de veg Decis, Sinoratox.

4. Puricele de pamant al sfeclei (Chaetohnema tibialis)-1gen/an;ciupeste frunzele. Masurile agrotehnice constau in : efectuarea araturilor imediat dupa recolt sfeclei, distrugerea sistemica a bur din fam Chenopodiaceae. Masuri ch : tratarea sem, aplicarea de prafuri cu Lindatox, stropiri cu prod cloroderivate si organofosforice.

5.Tanymecus palliatus(ratisoara sfeclei) 1 gen/an;PED-5 adulti/m2. Rotatia cult limiteaza pop daunat la fel si semanatul unei sem tratate. O importanta relativa in reducerea pop, o au si lucrarile de intretinere prin care se asigura distrugerea bur. Prin aceasta actiune se asigura o reducere a vietii adultilor si a prolificitatii lor, care nu mai dispun de hrana accesibila in per de la desprimav pina la rasarirea pb. Cea mai sigura si eficienta met de comb a daunat e tratamentul sem, care se face, in general, cu prod pe baza de carbofuran. In cazul in care nu s-a efectuat tratamentul sem, daca exista cond favorabile atacului, in per de rasarire a pl se aplica si tratamente curative, cu urmatoarele insecticide : Sinoratox, Decis, Karate.

6.Cassida nebulosa(gandacul testos al sfeclei)-1gen/an;ciupeste frunzele.

LEPIDOPTERE

7.Molia sfeclei (Scrobipalpa ocelatella)-4-5 gen/an;mineaza rad si petiolul frunzelor. Masuri agrotehnice : insamantarea cat mai timpurie in terenuri bine fertilizate, aplicarea in cond bune a lucrarilor de intretinere, cu distrugerea sistemica a bur ; dupa recolt butasii de sfecla, se vor strange si se vor distruge toate resturile ramase de la decoletare sau se vor folosi in hrana anim. La insilozare, se va face sortarea butasilor de sfecla, iar cei atacati vor fi folositi in alte scopuri. In regiunile cu invazii, se va face tratarea sem inainte de insamantare sau se vor administra prod organofosforice (Carbetox, Sinoratox). Se va aplica cel putin 1 tratament pt fiecare generatie, la aparitia in masa a larvelor. La atacuri puternice se recomanda si transarea butasilor (la colet) inainte de insilozare, prin prafuiri sau stropiri cu cloroderivate sau organofosforice.

DIPTERE :

8.Pegomya betae(musca sfeclei)-2gen/an;apare rar la noi.

Alti daunatori 

9. Gandacul negru al sfeclei (Aliotophaga undata) In regiunile de invazii se vor efectua insamantari cat mai timpurii in terenuri bine fertilizate, apoi irigate, ai la aparitia adultilor in primavara si a larvelor pl sa fie cat mai bine dezv. Ca tratamente ch se recomanda : prafuiri cu Lindatox, stropiri cu prod organofosforice (Carbotox, Sinoratox, Simithion), stropiri cu produse carbamice (Carbaril).

CARTOF

COLEOPTERE

1. Gadacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata)-1-4 gen/an. Aplicarea tehnologiilor de cultura recomandate pt cultura cartofului, desi nu pot preveni sau impiedica atacul daunat, contribuie prin dezv optima a pl, la micsorarea pagubelor prod de acestea. Dupa recolt cartofilor, terenul va fi arat adanc pt distrugerea cat mai multor adulti hibernanti. Ex specii de cartof rez la atacul acestui daunator, ca : Solanum demissum, Solanum hemryi, pe care dezv daunat se produce mai lent. In general soiurile cu frunz pubescente sunt mai rez decat cele glabre. In prezent sunt avizate pt comb preparate biol (Ecotech Extra - cu Bacillus turigiensis) si inhibitori ai metamorfozei. Se recomanda o larga gama de produse (sub forma de stropiri sau prafuiri), ca Lindatox, Decis, Furadan. etc.

NEMATOZI : 2.Dytilenchus destructor(nematodul tuberculilor si tulpinilor)-fac galerii in tubercul

HOMOPTERE

3.Macrosiphus euphorbiae(paduchele dungat al cartofului)

4. Afidele cartofului din genul Aphis sunt f imp pt transmiterea virusilor cartofului. Pt apl masurilor de comb, se fol met celor 1000 de frunz, prin care se analiz din 5 in 5 zile cate 100 frunz, de cand pl au 20 cm (PED=20 afide/100 frunz, moment in care se apl tratam). Se recomanda o larga gama de prod (sub forma de stropiri sau prafuiri), ca Lindatox, Decis, Furadan. etc.

FLOAREA SOARELUI

1. Gargarita frunz (Tanymechus dilatycollis) se recomanda distrugera sistemtica a bur si resturilor veg, mobilizarea repetata a solului in cursul per de veg, efectuarea araturilor imediat dupa recoltare si a araturilor adanci de toamna. Se recomanda tratarea sem cu prod pe baza de heptaclor, inainte de semanat, aplicarea de prafuiri si de stropiri. La inceputul rasaririi pl se da cu prod organofosforice si organoclorurate. La atacuri puternice, cele mai bune rez, se obtin cu tratamente la sol, cu insecticide granulate, aplicate la semaanat (Sinoratox, Furadan).

2. Molia florii soarelui (Homeosoma nebulela) se rcomanda ca masuri agrotehnice efectuarea araturilor de toamna pt a distruge larvele sau pupele hibernante, distrugerea diferitelor specii de composite spontane sau pl gazda intermediare. Cele mai bune rezultate in comb acestui daunat s-au obt prin folosirea de soiuri si hibrizi de floarea soarelui rezistenti la atac (soiul Record).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.