Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Starea de calitate a solurilor

Starea de calitate a solurilor


Starea de calitate a solurilor

Calitatea solului - Ansamblu al proprietatilor obisnuite, pozitive sau negative, care se refera la folosirea si functiunile solului.

q    reprezinta un indicator relevant in operatia de apreciere a resurselor.

q    pentru a evalua potentialul natural al terenurilor agricole in vederea folosirii lor rationale, solurile au fost impartite in clase, tipuri si subtipuri, in functie de diferite criterii cum sunt: troficitatea, cantitatea de microorganisme, oferta ecologica, capacitatea bioproductiva si capacitatea de protectie, de fertilitate sau productivitate s.a..q    dupa criteriul productivitatii, solurile s-au divizat in cinci clase de pretabilitate

Clasa de pretabilitate

Modul de folosinta  

Total agricol

Arabil

Pasuni si fanete

Vii si livezi

Suprafata totala %

din care:

I fara masuri ameliorative

II-restrictii mici

III-restrictii mijlocii

IV-restrictii majore

V- restrictii majore

Clasa de pretabilitate reprezinta  aptitudinea terenului pentru o anumita folosinta agricola cu randament optim. Incadrarea terenurilor intr-una din cele cinci clase de pretabilitate se face in functie de potentialul productiv al acestora.

Clasele IV si V sunt terenuri slabe pentru productia agricola, mentinerea lor in productia agricola in special ca terenuri arabile se face cu ajutorul unor studii si programe speciale de imbunatatiri funciare (pentru a fi cultivate in conditii de eficienta economica si ecologica).

Evaluarea calitatilor pe clase consta in identificarea si caracterizarea factorilor care limiteaza capacitatea productiva.

Terenul arabil din Romania se inscrie in clasa mijlocie, cu 48 de puncte, iar cel al culturilor de porumb, cu peste 50% din scara celor 100 de puncte maxime. In aceste zone predomina cernoziomul.

Suprafetele cu un astfel de sol reprezinta peste 20% din totalul solului tarii sau aproape 1/3 din totalul suprafetelor agricole. Se considera ca, in termeni naturali, Romania dispune de un potential arabil superior multor tari europene.

Structura traditionala a principalelor culturi in Romania

Cereale pentru boabe, din care:

-          porumb

-          grau si secara

-          orz si orzoaica

Plante tehnice, din care:

-     plante uleioase

-     plante pentru alte industrializari (sfecla de zahar, tutun etc.)

Plante de nutret

Legume

Degradarea (deteriorarea) solului - Alterarea proprietatilor solului avand efecte negative asupra unei functii sau mai multor functii ale acestuia, asupra sanatatii umane sau asupra mediului.

Factorii care atenteaza la diminuarea sau chiar la distrugerea diferitelor functii ale solului si, prin aceasta, la capacitatea productiva a sa sunt urmatorii: seceta, excesul de umiditate, eroziunea solului prin apa, eroziunea eoliana, saraturarea, compactarea solurilor, formarea crustei, fertilizanti - azot, fosfor, potasiu - lipsa de microelemente, distrugerea solului prin excavari, poluarea chimica, acoperirea solului cu deseuri, scoaterea terenurilor din circuitul agricol.

 

lucrari care sa diminueze sau sa contracareze efectele factorilor restrictivi

Amenajari pentru irigatii

3,2 mil. ha

Lucrari de desecare si drenaj

3,2 mil. ha

Lucrari de combatere a eroziunii solului

2,3 mil. ha

Lucrari de aparare contra inundatiilor

0,6 mil. ha

Lucrari de ameliorare a solurilor acide, saline si alcaline

1,7 mil. ha

Lucrari de afanare adanca

2,3 mil. ha

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.