Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » asigurari
Asigurarea cladirilor, a altor constructii si a continutului lor pe baza politei de incendiu

Asigurarea cladirilor, a altor constructii si a continutului lor pe baza politei de incendiu


Asigurarea cladirilor, a altor constructii si a continutului lor pe baza politei de incendiu

A. Riscuri civile

Obiectul asigurarii

In aceasta asigurare sunt cuprinse urmatoarele categorii de bunuri:

cladirile (lucrarile edilitare, inclusiv instalatiile imobile in serviciul cladirii asigurate, dependintele, imprejmuirile si cotele-parti din imobile care constituie proprietate comuna);

bunurile casnice, continutul cabinetelor profesionale si al birourilor (mobilier si alte dotari, tablouri si obiecte de arta, aparate electrice si electronice de uz casnic si de birou, imbracaminte, carti, utilaje si alte bunuri pentru birou sau cabinete profesionale, alte bunuri).Riscuri asigurate

Asiguratorul acorda despagubiri pentru daunele directe si materiale cauzate bunurilor asigurate de incendiu, precum si suplimentar pentru cele provocate de:

stricaciuni pricinuite prin masurile autoritatilor in scopul de a impiedica sau de a opri incendiul;

explozie, care nu a fost provocata de dispozitive explozive;

trasnet;

caderea aparatelor de zbor si a vehiculelor spatiale, a partilor acestora si a obiectelor transportate de acestea;

lovirea de catre vehicule rutiere;

fum, gaz sau vapori;

alte eventuale asemenea riscuri.

La cererea expresa a asiguratului, in polita de asigurare de incendiu mai pot fi incluse, cu plata prealabila a primei suplimentare corespunzatoare, si alte riscuri. Astfel, asiguratorul se angajeaza sa acopere daunele materiale si directe suferite de asigurat, cauzate de:

*    cutremur;

*    inundatii si aluviuni;

*    fenomene atmosferice (uragan, vijelie, furtuna, grindina;

*    prabusirea sau alunecarea terenului;

*    greutatea stratului de zapada;


*    avarii la instalatiile de apa;

*    grindina;

*    eventuale alte riscuri.

Plata despagubirii se efectueaza dupa scaderea prealabila, pentru flecare eveniment asigurat, a unui anumit cuantum din suma asigurata, care ramane in sarcina asiguratului (fransiza).


B. Riscuri comerciale si industriale

Obiectul asigurarii

Sunt primite in asigurare urmatoarele categorii de bunuri:

cladirile (constructiile edilitare, localurile cu destinatie industriala, de laborator si comerciala, birourile, locuintele etc. instalatiile fixe in serviciul cladirilor: hidraulice, igienico-sanitare, de incalzire si conditionare a localurilor, lifturi, ascensoare pentru marfuri, instalatii de iluminat etc.);

utilajele si echipamentele, mobilierul (masini, utilaje, ustensile, mijloace de ridicare, rezervoare si silozuri, mijloace de cantarire, mobilier, masini de birou si aparatura electronica, imbracaminte, hartii de valoare, titluri de credit, bani, documente, registre etc.);

marfuri (materii prime, materiale, semifabricate, produse in curs de fabricatie, produse finite in depozit, ambalaje si altele asemanatoare);

bunurile casnice (mobilier, alte dotari si tot necesarul pentru uzul casnic si personal al asiguratului, al persoanelor cu care coabiteaza, inclusiv obiecte de arta si tablouri de valoare in anumite limite).

Riscuri asigurate

Asiguratorul acorda despagubiri pentru daunele directe si materiale cauzate bunurilor asigurate de incendiu; precum si suplimentar pentru daunele provocate de evenimentele enumerate la riscurile civile.

In polita de asigurare mai pot fi inserate clauze speciale, vizand cuprinderea si a altor riscuri, cu plata prealabila a primei suplimentare corespunzatoare.

Determinarea daunei se face potrivit metodologiei obisnuite.

o       pentru bunuri se estimeaza valoarea la momentul producerii evenimentului asigurat (costul din nou, exclusiv pretul terenului, minus deprecierea suferita ca urmare a folosirii, a modului de intretinere si a altor factori).

o       pentru bunurile mobile se estimeaza valoarea bunurilor asigurate la momentul producerii evenimentului asigurat in functie de calitate, uzura, starea de folosinta etc. Diferenta dintre valoarea astfel determinata si valoarea bunurilor ramase intregi, salvate sau recuperate, reprezinta dauna.

o       pentru documente, registre, fise, discuri si benzi pentru masini electronice, asiguratorul despagubeste numai cheltuielile de refacere a acestora.

o       pentru titlurile de credit pentru care e prevazuta procedura de reconstituire, asiguratorul acopera numai cheltuielile ocazionate de reconstituirea acestora, iar nu valoarea nominala a titlurilor respective.

Asiguratorul nu despagubeste daunele indirecte (lipsa de beneficiu, folosinta sau chirie, profiturile sperate etc.), in afara de cazul in care partile au convenit altfel.Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.