Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » asigurari
Asigurari - Definitie, mod de actiune, rolul si functiile asigurarii

Asigurari - Definitie, mod de actiune, rolul si functiile asigurarii


Definitie, mod de actiune, rolul si functiile asigurarii

Notiunii de asigurare ii corespund o multitudine de definitii.

Astfel, ca activitate economico-sociala „asigurarea este o garantare, o punere in siguranta, o incredintare, o promisiune ferma, o masura de prevedere ce se ia de catre cei interesati pentru conservarea bunurilor pe care le poseda, pentru ocrotirea persoanelor fizice in cazul diminuarii sau al pierderii capacitatii de munca datorita unor boli, accidente sau atingerii unei anumite limite de varsta. De asemenea, asigurarile cuprind un sistem de relatii economico – sociale si financiare, un proces obiectiv necesar al dezvoltarii economice si sociale, izvorat din actiunea legilor economice obiective, care consta in crearea in comun, de catre persoanele fizice si cele juridice amenintate de anumite riscuri, a unui fond din care se compenseaza daunele, se platesc sumele asigurate pentru si se satisfac alte cerinte economico-financiare probabile, imprevizibile.” [1]In concluzie se poate spune ca „Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confrunta persoanele sau firmele in activitatea lor de zi cu zi sau in cea de afaceri, acoperind consecintele financiare ale unor evenimente nedorite.”[2]

Prin asigurare sunt compensate financiar efectele unui eveniment nefavorabil. Fondurile pentru aceasta compensare a asiguratului sunt create de asigurator, din primele platite de persoanele sau organizatiile care au cumparat asigurari.

In cazul in care detinatorul politei va suferi un prejudiciu, asiguratorul accepta riscul unor despagubiri semnificativ de mari, in schimbul primelor incasate.

Privita prin prisma modului de actiune, asigurarea reprezinta o metoda de transfer al riscului, iar asiguratorii sunt aceia care isi asuma riscul.

Rolul fundamental al asigurarilor

- Consta in  protejarea bunurilor si persoanelor impotriva diferitelor riscuri, prin compensarea financara a pierderilor cauzate de producerea unui anumit risc.

Acest lucru este posibil datorita existentei fondului de asigurare, creat din primele de asigurare pe care le platesc asiguratii.


Functiuni  socio-economice:

Prevenirea pagubelor, care se poate realiza prin finantarea unor activitati de prevenire a producerii riscurilor si chiar a unor programe educationale pentru asigurati;

Functia financiara, care consta in aceea ca societatile de asigurare investesc sumele incasate sub forma primelor de asigurare, sporind disponibilitatile existente. In acest fel ele:

participa in calitate de ofertant pe piata capitalului de imprumut;

realizeaza plasamente de resurse in investitii, sau pe piata inscrisurilor de valoare.

Economisirea este o alta functie a asigurarilor, mai ales a celor de viata, unde asiguratii, la expirarea contractului de asigurare pot beneficia de suma asigurata si, in plus, participa la profitul obtinut din sumele investite.

Reducerea costurilor statului, in special a celor legate de protectia sociala. In acest fel societatile de asigurari degreveaza si sprijina statul in domenii de asistenta sociala si medicala, pensii, compensari pentru accidente de munca, etc.

Dezvoltarea industriei asigurarilor prezinta astfel, conotatii economice complexe, care implica nu doar persoanele asigurate ci si intreaga societate.

[1],2 Gh. Bistriceanu – Sistemul asigurarilor din Romania – Ed. Economica, 2002Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.