Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » asigurari
EVOLUTIA PIETEI ASIGURARILOR GENERALE (NON-VIATA) IN PERIOADA 2002 - 2004

EVOLUTIA PIETEI ASIGURARILOR GENERALE (NON-VIATA) IN PERIOADA 2002 - 2004
EVOLUTIA PIETEI ASIGURARILOR GENERALE (NON-VIATA) IN PERIOADA 2002 - 2004

Volumul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, in 2002, este de aproximativ 14905,82 miliarde lei. Aceste sume reprezinta circa 75% din totalul primelor brute subscrise, respectiv incasate de intreaga piata a asigurarilor.

Fata de sfarsitul anului 2001, componenta topului primelor 10 companii – asigurari generale – s-a modificat foarte putin. Compania GRUP AS, ocupanta locului

6 in 2001 a parasit topul ca urmare a situatiei sale speciale care a condus la retragerea autorizatiei de functionare. Companiile GENERALI ASIGURARI, ASIBA, UNITA si

AIG ROMANIA au urcat cu cate o pozitie in clasament, in timp ce pozitia a 10-a a revenit AIG ROMANIA.

Se poate remarca, de asemenea, ca aproximativ 88% din volumul de prime brute pentru asigurarile generale este detinut de ocupantele primelor 10 pozitii din top.
Valoarea estimata a primelor brute subscrise din asigurarile generale in anul 2003 se ridica la 15935,12 miliarde lei, marcand o crestere nominala de 44,6% fata de

anul 2002. In ceea ce priveste cresterea valorilor exprimate in euro, aceasta releva un ritm mai lent, fiind doar de 19 – 20%.

Desi veniturile din activitatea de asigurari generale sunt mult mai consistente decat cele obtinute din asigurarile de viata, ponderea lor in totalul primelor brute subscrise si incasate a scazut continuu pe parcursul ultimilor ani. In 2003 insa, ofensiva asigurarilor de viata a fost mai slaba, unele estimari anuntand ca ponderea asigurarilor generale a scazut cu mai putin de un punct procentual, de la 74,82% in anul 2002, la 74% in anul 2003.

Ca si pe segmentul asigurarilor de viata, in clasamentul celor mai puternice companii de asigurari generale nu au intervenit schimbari majore. Componenta acestuia a ramas aproape neschimbata, singura modificare reprezentand-o iesirea din top 10 a societatii AGI ROMANIA si intrarea companiei BCR ASIGURARI. In ceea ce priveste ierarhia primelor firme, s-au produs cateva inversari de pozitii, mai ales de

la locul 4 in jos. Prima pozitie ramane ocupata de ALLIANZ TIRIAC , care si in anul 2002 s-a situat pe acest loc, dupa criteriul primelor brute subscrise. In urma sa, se plaseaza ASIROM care a marcat un ritm de crestere dublu decat cel inregistrat la nivelul intregului segment de asigurari generale, iar apoi OMNIASIG si ASTRA.

Nivelul primelor brute subscrise in anul 2003 de primele 10 companii de asigurari generale si cotele de piata ale acestora fata de anul 2002.

Nr. crt.

Societatea

Prime brute subscrise

(mil. euro)

Variatia primelor brute subscrise (%)

Cota de piata

ALLIANZ TIRIAC

ASIROM

OMNIASIG

ASTRA

UNITA

ASIBAN

ARDAF

BCR ASIGURARI

GENERALI

AGI ROMANIA

Se remarca, de asemenea, urcarea pe locul 5 a companiei UNITA, precum si ascensiunea societatii ASIBAN pe pozitia 6 si intrarea in top a firmei BCR ASIGURARI direct pe locul 8. Aceste schimbari de pozitii s-au datorat in principal unor ritmuri diferite de crestere, mai accentuate la companiile care au urcat in clasament, si mai diminuate la cele care au coborat (ARDAF, GENERALI, AGI ROMANIA). In cazul firmelor GENERALI si OMNIASIG s-au constatat chiar rezultate sub nivelul celor din anul 2002. Din punct de vedere al volumului de prime incasate insa, ambele companii au anuntat cresteri de 21% si respectiv 34% in lei. Ritmurile alerte de crestere ar trebui interpretate cu foarte multa prudenta, experienta societatii GRUP AS aratand faptul ca o evolutie prea rapida poate pune in pericol echilibrul financiar al firmei. O atitudine rezervata este cu atat mai necesara cu cat, in cazul societatii UNITA, de exemplu, s-au sesizat probleme de lichiditate pe parcursul anului 2003.

Si in anul 2004 segmentul asigurarilor generale a continuat sa detina ponderea majoritara in totalul primelor de asigurari subscrise la nivelul intregii piete, procentajul lor fiind de aproximativ 79,5%. Volumul total al primelor subscrise este de 20996,65 miliarde lei, respectiv 515,31 milioane euro, ceea ce comparativ cu aceeasi perioada a anului 2003, indica o crestere reala de 17,66% (a celor exprimate in euro).

Gradul de concentrare ramane ridicat si pe acest segment (87,03%). Cu toate, liderul pietei asigurarilor generale detine o cota de piata mai mica decat cel de pe segmentul asigurarilor de viata . Astfel, ALLIANZ TIRIAC, compania plasata pe primul loc, are o cota de piata de 24,33%, volumul primelor brute subscrise de aceasta fiind estimat de 5107,97 miliarde lei. Rata sa de crestere de 41,27% este mult superioara ritmului mediu al pietei.

Daca liderii pietei, adica primele 10 companii, au ramas aceleasi ca si in 2003, trebuie semnalata inaintarea cu o pozitie a companiilor ARDAF si BCR ASIGURARI. Dintre firmele cu o dinamica mai mare decat ritmul mediu al pietei pot fi mentionate AGRAS – GRUP WS, ALPHA INSURANCE, ARDAF, ASIRAG, ASTRA, BCR ASIGURARI, BT ASIGURARI etc.

Clasamentul primelor 10 companii de asigurari generale, in functie de volumul primelor subscrise pe primele noua luni ale anului 2004

Nr. crt.Societatea

Prime brute subscrise

(mil. euro)

Variatia primelor brute subscrise (%)

Cota de piata (%)

Allianz-Tiriac

Asirom

Omniasig

Astra

Ardaf

Unita-Grup WS

Asiban

BCR Asigurari

Generali

AIG Romania

Total primele 10 companii

Total piata

Principala clasa de asigurari care domina segmentul asigurarilor generale continua sa fie asigurarile auto, ponderea acestora crescand la 68%. Urmatoarea clasa ca importanta este cea a asigurarilor de bunuri, cu o pondere de 15,63%.

Pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2004, suma totala a despagubirilor pentru asigurarile generale s-a ridicat la 8661,32 miliarde de lei. In euro, aceasta inseamna 212,57 milioane euro, si indica o crestere de 3% fata de anul anterior. Cea mai mare parte a acestor despagubiri a fost oferita de segmentul asigurarilor auto 142,14 milioane lei. Alte despagubiri au fost acordate de asiguratorii de bunuri (6,48 milioane de euro) si de companiile de asigurari agricole (2,71 milioane de euro).
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Veniturile si cheltuielile in economia societatilor de asigurare si reasigurare
CLASIFICAREA ASIGURARILOR
REASIGURARI
Tipuri de asigurari de garantii
Rezultatele financiare ale societatilor de asigurare
Caracteristicile de baza ale asigurarilor
Indicatorii care reflecta eficienta asigurarilor la asigurator
Aspecte Generale privind Asigurarile de Garantii si Riscuri Financiare

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu