Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » comert
Caracteristicile procesului de munca in comert

Caracteristicile procesului de munca in comert
Caracteristicile procesului de munca in comert

Ca factor de productie, personalul comercial este definit de numarul si structura sa, capacitatea de munca si munca pe care o desfasoara fiecare lucrator in exercitarea profesiunii sale. La randul lor, acestea au o evaluare cantitativa si calitativa, exprimata prin indicatori economici la nivelul fiecarei unitati sau pe ansamblul comertului.

1. Numarul si structura personalului comercial – definesc persoanele ocupate in comert, grupate pe sexe, varsta, pregatire de specialitate, vechime in profesie, precum si ponderea personalului in totalul populatiei active a tarii. Ele se asociaza cu rezerva de personal pentru comert, evaluata prin numarul de elevi si studenti care se pregatesc pentru aceasta ramura – desi o parte din necesar se asigura prin redistribuirea personalului din alte ramuri ale economiei pe piata fortei de munca sau prin pregatirea directa in unitatile comerciale.

2. Capacitatea de munca – reprezinta totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale necesare unei persoane pentru exercitarea profesiei sale. Evaluarea lor se face prin teste de specialitate – la inscrierea in scoli si cursuri de pregatire sau la angajarea personalului in comert. Baza acestor evaluari o constituie profesiogramele, care stabilesc stiintific solicitarile locurilor de munca si conditiile de rezistenta a organismului.
3. Munca – este cheltuirea de catre om a energiei sale fizice si nervoase, in relatiile cu obiectul muncii, pentru crearea sau insusirea prin schimb a bunurilor de care are nevoie. Continutul specific al muncii este dat de activitatea lucratorilor comerciali, care sunt o categorie de persoane specializate in relatii de schimb de marfuri, respectiv de cumparare de marfuri in scopul revanzarii, exercitand operatiunile pe care reclama realizarea marfurilor pe piata.

Privita ca activitate desfasurata cu un anumit scop si intr-un cadru social, munca in general are un continut mai bogat decat simpla cheltuire a fortei de munca, un sens mai larg, si anume: fiziologic, economic, psihologic si sociologic:

a. sensul fiziologic al muncii este dat de consumul de energie musculara si nervoasa a lucratorului in exercitarea profesiei sale. Natura produselor si caracterul eterogen al muncii solicita aptitudini si eforturi diferite ale personalului pe ramuri de comert.

Din punct de vedere fiziologic, munca in comert este de intensitate medie, cu efort ortostatic si neuropsihic impus de contactul permanent cu publicul. Intensitatea muncii prezinta insa variabilitate datorita fluxului neuniform al cererii in cursul unei perioade, aspect de care se tine seama la dimensionarea si organizarea formatiilor de personal. 

b. sensul economic al muncii este dat de creatia materiala sau spirituala care rezulta din efortul fizic si intelectual si confera muncii caracterul sau specific uman. Rezultatele muncii deosebesc diferitele profesii in societate si formeaza baza diviziunii sociale a muncii.

Munca lucratorului  in comert are identitatea sa sub aspect economic, fiind creatoare de servicii prin care bunurile produse ajung la consumator. Fata de productie, unde procesul de munca este o relatie intre forta de munca si obiectul muncii, cu raporturile de organizare si de cooperare pe care el le presupune, in comert acest raport este intregit cu o relatie sociala intre vanzator si cumparator. Procesul de munca al vanzatorului se incheie in masura in care cumparatorul accepta marfa, vanzatorul primind prin aceasta acceptare o recunoastere a muncii sale; si ea are loc in masura in care lucratorul comercial dovedeste priceperea de a prezenta marfa si de a transforma prin aceasta intentia de cumparare a clientului intr-o decizie ferma de cumparare.c. sensul psihologic al muncii rezulta din natura sa umana. Desi efortul pe care il presupune prestarea ei duce la oboseala, munca aduce sau trebuie sa aduca satisfactii, ea fiind si rezultatul unor manifestari sufletesti (straduinta, vointa, judecata, memorie, inovatie, etc.) care o insotesc si care dau persoanei sentimentul reusitei. Pentru ca munca sa fie insotita de placerea de a fi prestata, ea trebuie sa raspunda unor motivatii, si anume sa-i aduca lucratorului bucuria creatiei si o anumita pozitie in societate. Satisfactiile tin de concordanta dintre aceste motivatii, vocatia pentru profesia aleasa si munca pe care fiecare o presteaza in sistemul diviziunii profesionale a muncii.

Aptitudinile psihologice pentru munca in comert constau in dorinta si placerea lucratorului comercial de a presta cu onestitate servicii comerciale pentru publicul larg (bineinteles, pentru un venit adecvat, ca motivatie a muncii sale), de a vedea tot mai prospera firma comerciala in care lucreaza si o clientela atasata acesteia.

d. sensul sociologic al muncii este determinat de cadrul social in care ea se desfasoara. Desi divizata pe profesii, munca se inscrie intr-un sistem de cooperare, fiind organizata in echipe, formatii, colective, in care iau nastere relatii interumane, inclusiv raporturi de conducere, cu semnificatii deosebite asupra randamentului muncii. De asemenea, in acest cadru se manifesta multiple probleme ale cointeresarii materiale personale si colective in rezultatele muncii.

In comert, desi marimea unitatilor este diferita, munca se desfasoara in colective relativ mici (pe formatii in magazine sau raioane), situatie impusa de specializarea locurilor de munca in unitati si de raspunderea gestionara directa pe care o are colectivul de lucratori. Chiar si in marile magazine, unde lucreaza sute de oameni, sectiile si raioanele de marfuri sunt specializate, numarul de lucratori fiind structurat in colective mici.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
PARTICULARITATILE EFICIENTEI ECONOMICE A INVESTITIILOR IN INDUSTRIA ENERGETICA
GRUPURILE DE INTERES ECONOMIC
LICHIDAREA SOCIETATILOR COMERCIALE
Brief de creatie - Aplicatie asupra marcii Ursus la sticla de 1 litru
PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPARARE A UNUI EPILATOR
Studierea atitudinilor consumatorilor din municipiul Resita referitoare la activitatea de comert din oras
ARBITRAJUL COMERCIAL INTERNATIONAL
CONTINUTUL SI SFERA INVESTITIILOR SOCIAL-CULTURALE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu