Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
CONTINUTUL SI SFERA INVESTITIILOR SOCIAL-CULTURALE

CONTINUTUL SI SFERA INVESTITIILOR SOCIAL-CULTURALE
Continutul si sfera investitiilor social-culturale

Sustinerea ritmului de crestere economica implica, pe langa o dotare tehnica adecvata a ramurilor economiei nationale si o investitie corespunzatoare in OM, principala forta de productie a societatii. In acest scop este necesara efectuarea de investitii in sistemul artei si culturii, sportului, realizarii de locuinte etc. Toate aceste activitati sunt incluse in sfera neproductivax desi dupa parerea noastra trebuie considerate indirect productive,intrucat dezvoltarea lor necorespunzatoare genereaza randament scazut in munca al oamenilor, absenteism, fluctuatie etc., si implicit o productivitate mai mica, iar alternativa opusa permite obtinerea unui spor de venit, de produs intern brut.

Prin urmare, activitatile social-culturale genereaza indirect un spor de produs intern brut, in cazul dezvoltarii lor adecvate- potrivit posibilitatilor existente la un moment dat, asigurate de dezvoltarea generala a fortelor de productie- ceea ce constituie premisa fundamentala a evaluarii investitiilor din aceste domenii. Desigur evaluarea efectelor economice asigurate de investitiile social-culturale este extrem de dificila, dar nu imposibila, nici teoretic si nici practic, mai ales intr-o economie de piata.

Daca evaluarea eficientei pur economice a investitiilor social-culturale este indiscutabil posibila, trebuie mentionat totusi ca in aprecierea lor nu trebuie sa se ramana la elementele strict economice. Invatamantul, ocrotirea sanatatii, arta, cultura, existenta si exploatarea locuintelor, sunt activitati a caror calitate (eficienta) trebuie apreciata mai ales cu criterii sociale, din punctul de vedere al eficientei sociale, in asa fel incat sa se stimuleze evolutia lor si nu sa se franeze.

Ca si pentru alte domenii sau activitati economice, nici pentru cele social-cultutale societatea nu dispune de resurse investitionale nelimitate, motiv care determina necesitatea unei anumite rigori economice in alocarea si folosirea resurselor disponibile pentru acest sector. Ori abordarea strict economica a eficientei investitiilor social-culturale se poate face, dar cu conditia luarii in considerare a particularitatilor fiecarui domeniu, care-si pun amprenta asupra modalitatilor de evaluare a efortului si mai ales a efectelor rezultate.Oricum abordarea economica a eficientei investitiilor social-culturale, extinderea autonomiei si autogestiunii economico-financiare si in acest domeniu nu trebuie sa determine franarea dezvoltarii activitatilor social-culturale. Acestea au o mare importanta strategica in evolutia societatii, influentand decisiv constiinta sociala, aspiratiile oamenilor, idealurile lor prezente si mai ales viitoare.

Alocarea de resurse, aprecierea calitatii activitatilor social-culturale, trebuie sa aiba la baza criteriile specifice fiecarui domeniu, alte reguli decat cele utilizate in sfera productiva si anume reguli axiologice, estetice, ideologice.

Prin investitii social-culturale vom intelege toate resursele de tip avansat concretizate in noi mijloace fixe realizate in domeniul invatamantului, ocrotirii sanatatii, artei si culturii, constructiei de locuinte, sportului sau petrecerii timpului liber de catre oameni. Evident toate investitiile din aceste domenii se transforma in mijloace fixe, specifice (cladiri, laboratoare, sali de spectacole, muzee, biblioteci, spitale, policlinici, blocuri de locuinte, stadioane, sali de sport etc.).

In ceea ce priveste invatamantul insa, toate celelalte cheltuieli, inclusiv pentru functionarea curenta a institutiilor de invatamant (salariile personalului, energie, materiale, burse etc.) trebuie considerate tot investitii deoarece au natura avansata. Toate aceste cheltuieli se fac in prezent sau pe o anumita perioada de timp prezenta, dar privesc o perioada viitoare foarte mare, cand absolventii vor presta o activitate productiva sau neproductiva (durata de viata activa).

Chiar daca in toate aceste domenii se intalnesc frecvente obiective propriu-zise de investitii (un spital, o scoala, un teatru etc.) eficienta investitiilor nu se poate riguros urmari la nivel de obiectiv, ci la nivelul intregului domeniu, caci efectele se propaga in intreaga societatex Evidenet ca in ceea ce priveste constructiile de locuinte nu realizarea lor este condsiderata neproductiva, ci exploatarea acestora.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

PARTICIPANTII LA COMERTUL INTERNATIONAL
SOCIETATEA PE ACTIUNI
FORMELE SOCIETATILOR COMERCIALE
SOCIETATEA IN COMANDITA PE ACTIUNI
Politica regionala
Politica financiara in comert
Politici privind comertul international
Bazele comertului exteriorTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu