Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
FORMELE SOCIETATILOR COMERCIALE

FORMELE SOCIETATILOR COMERCIALE


FORMELE SOCIETATILOR COMERCIALE

Precizari.

Legea 31/1990 art. 2, prevede ca o societate comerciala trebuie sa imbrace una din urmatoarele forme juridice:

- societatea in nume colectiv,

- societatea in comandita simpla,

- societatea cu raspundere limitata,

- societatea pe actiuni,

- societatea in comandita pe actiuni.

Formele juridice ale societatii comerciale indicate de lege au un caracter limitativ. Deci, nimeni nu poate constitui alta forma de societate comerciala cu personalitate juridica, decat cele indicate de lege.

Persoanele sunt libere sa aleaga orice forma de societate.

Legiuitorul insa este liber sa constituie forme speciale de societate.Codul comercial reglementeaza societatea in participatie, iar Legea nr. 300 din 2004 reglementeaza asociatia familiala. Acestea sunt societati comerciale fara personalitate juridica.

Totodata, pentru ocrotirea unor interese, forma de societate este impusa de lege.

Din moment ce a fost aleasa forma societatii, asociatii sunt obligati sa respecte regulile ce reglementeaza acea forma societara.

Asociatii au libertatea sa modifice sau sa adauge unele elemente pentru a adapta contractul intereselor lor.

Forma societatii trebuie prevazuta in actul constitutiv - art. 7 si art 8 din Legea nr. 31/1990.

Daca forma societatii nu este cuprinsa in actul constitutiv, practica si doctrina au stabilit ca avem de a face cu o societate nume in nume colectiv[1]. Aceasta forma societara ocroteste cel mai bine interesele tertilor.

Clasificarea societatilor.

Societatile comerciale se pot clasifica dupa mai multe criterii:

a) dupa natura societatii (dupa prevalenta elementului personal ori a celui material), societatile sunt clasificate in societati de persoane si societati de capitaluri.

- societatile de persoane, presupun un numar mic de persoane ce se cunosc si au incredere una in alta. Ele se fundamenteaza pe contracte intuitu personae. Din aceasta categorie fac parte: societatea in nume colectiv si societatea in comandita simpla.

- societatile de capitaluri se constituie dintr-un numar mare de asociati care contribuie cu capitalul lor la formarea capitalului social. Nu conteaza calitatile personale ale asociatilor. In aceasta categorie intra societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni.

Societatea cu raspundere limitata nu se incadreaza in nici una din cele doua categorii. Ea imprumuta caractere de la fiecare din cele doua tipuri societare.

b) dupa intinderea raspunderii asociatilor pentru obligatiile sociale, distingem intre: societati in care asociatii au raspundere nelimitata si societati in care asociatii au raspundere limitata.

In societatile in nume colectiv si societatile in comandita, in ce-i priveste pe comanditati, asociatii raspund nelimitat, subsidiar si solidar pentru obligatiile societatii.

In societatile pe actiuni, cu raspundere limitata, in comandita pe actiuni si in comandita simpla, in ce-i priveste pe comanditari, asociatii raspund in limita aportului lor.

c) dupa structura capitalului social retinem:

- societati in care capitalul social se divide in parti de interes

- societati in care capitalul social se imparte in actiuni.

Capitalul se divide in parti de interes in societatile de persoane si societatea cu raspundere limitata (pentru acest ultim tip de societate, se foloseste notiunea de parti sociale).

In societatile de capitaluri, capitalul social se imparte in actiuni.

Trebuie precizat ca intre partile de interes, respectiv partile sociale si actiuni   exista multe asemanari[2]: acestea se cuvin asociatilor, in proportiile stabilite de actul de constituire in schimbul aportului lor la formarea capitalului social, deasemenea, confera asociatilor dreptul: de a participa la luarea hotararilor in organele societatii; de a primi dividende; la contravaloarea aportului lor in cazul retragerii, excluderii precum si in cazul dizolvarii si lichidarii societatii. Deosebirea este data de modul de transmitere. Partile de interes nu sunt transmisibile, iar partile sociale se pot transmite, in mod exceptional, in conditiile prevazute de art. 202 din Legea nr. 31/1990.

d) In raport cu existenta sau inexistenta posibilitatii de a emite titluri de valoare, distingem:

- societati ce pot emite titluri de valoare ,

- societati ce nu pot emite titluri de valoare.

Pot emite titluri de valoare societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni. Titlurile emise sunt numite actiuni. Titlurile de valoare materializeaza dreptul asociatilor asupra unei fractiuni din capitalul social si fac parte din categoria titlurilor de valoare negociabile (titluri de credit)[3].

Nu pot emite titluri de valoare societatile de persoane si societatea cu raspundere limitata.

Bibliografie

1. O. Capatana, O., Societatile comerciale, Bucuresti, 1996

Carpenaru, St. D., Drept comercial roman, editia a VII-a revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007

Deak, Fr.   Tratat de drept civil, Bucuresti, 1997

Georgescu, I.L., Drept comercial roman, vol. II, Bucuresti, 1946

5. Luha, Vasile, Drept comercial. Bunurile, Alba Iulia, 1998

6. Patulea, V., Diferentierea intre asocierea in vederea constituirii de societati comerciale si asocierea in vederea desfasurarii unor activitati comerciale comune, in Revista Dreptul , nr. 8/1992

7. Ripert, G., Roblot, R., Traite de droit commercial, Tome I.16 edition, Librairie generale de droit et de jurisprudence, Paris, 1996I.L Georgescu, Drept comercial roman, vol. II, Bucuresti, 1946, p. 32, 34; O Capatana, Societatile comerciale, Bucuresti, 1996, p. 67; Decizia 22/1938 Tribunalul Ilfov, Com. II, Jurisprudenta generala, p. 760

I.L.Georgescu, Drept comercial roman, vol.II, Bucuresti, 1946, p. 25-26,

St. D. Carpenaru, Drept comecial roman, editia a VII-a , revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 176

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.