Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
GRADUL DE DEZVOLTARE AL SERVICIULUI DE TRAINING COMPARATIV CU ALTE TARI

GRADUL DE DEZVOLTARE AL SERVICIULUI DE TRAINING COMPARATIV CU ALTE TARI


GRADUL DE DEZVOLTARE AL SERVICIULUI DE TRAINING COMPARATIV CU ALTE TARI

Serviciile de training au cunoscut in Romania ultimilor ani o dezvoltare accentuata avand ca fundament dezvoltarea companiilor romanesti, dar si intrarea pe piata a marilor corporatii. Aparitia acestui serviciu in Romania a venit odata cu intrarea companiilor multinationale pe piata romaneasca, iar activitatea de training era privita la acea vreme ca un "moft" al acestora sau al companiilor autohtone mai dezvoltate. Acum pentru firmele care se respecta nu mai este deloc un moft sa apeleze la societati specializate ca sa-si "antreneze' angajatii pentru performanta. Training-ul a devenit o necesitate, un lucru obligatoriu in dezvoltarea companiei pe termen mediu si lung, care necesita investitii pe masura.

Daca in momentul de fata putem vorbi despre atingerea centenarului multor firme din strainatate, in Romania serviciul este relativ nou intrat pe piata in comparatie cu acestea. Trainerii romani au aparut in business in perioada 1992-1994, dar experienta lor era limitata la cei cativa ani de "economie de piata'. Totusi, ei si-au dezvoltat abilitatile si au invatat sa predea la vremea respectiva o serie de concepte si idei care astazi par banale, dar in acea perioada erau privite cu mare interes.

Piata a intrat deja in faza de maturitate, conform declaratiilor facute, pentru Wall-Street, de Adrian Florea, Managing Partner al Grupului Trend Consult. ''Avem jucatori mari, publicatii de profil, evenimente de profil, premii ale industriei, clienti care cumpara training de peste 8-9 ani, know-how international etc.'', afirma acesta.

Concluzia ultimului studiu efectuat asupra companiilor din Luxemburg arata ca rata companiilor care ofera instruire angajatilor a ajuns la 71,8% In Romania, pregatirea angajatilor este in curs de dezvoltare, tinta stabilita pentru anul 2010 este ca 7% din populatia adulta sa urmeze cursuri de perfectionare.

Conform unor statistici continute in "Barometrul motivatiei si asteptarilor salariatilor - 2007', editat de Ipsos Research, angajatii romani tanjesc din ce in ce mai mult dupa training.
Datele statistice arata ca nu mai putin de 59% din angajatii romani sunt nemultumiti de posibilitatile de training oferite de angajatori iar 70% din acestia ar dori ca organizatia in care lucreaza sa faca ceva in domeniul trainingului.Un studiu realizat de British Council, proaspat intrat pe piata training-ului de business arata ca piata romaneasca de training are potential: 'Recent am facut o serie de studii pe piata si am observat ce se intampla cu piata de training. Am descoperit ca exista un potential foarte mare de dezvoltare. Au fost facute comparatii cu piata de training din Ungaria, o piata mai mare, mai dezvoltata, cu cativa ani inaintea noastra. Prin comparatie, noi avem un potential de dezvoltare de cel putin 30% in ceea ce priveste piata de training, ofertele de training si capacitatea de asimilare a pietei romanesti'.

Integrarea in UE nu pare sa fi adus schimbari majore pe piata furnizorilor de training din Romania. Specialistii observa insa o preocupare pentru cristalizarea identitatii si a categoriilor de servicii si programe oferite, alaturi de preocuparea constanta de consolidare a relatiilor cu clientii existenti. Totusi, in urmatorii ani, firmele mici de training vor fi "inghitite' treptat de marile companii de profil.  Unele dintre cele mai cunoscute companii internationale care opereaza in domeniu sunt deja in tara noastra: Dale Carnegie Training, Zig Ziglar, Covey, TMI, Wilson Learning, Achieve Global sau Ken Blanchard.

Pe langa perspectiva cumpararii de catre o societate multinationala, pentru firmele de training din Romania viitorul arata foarte bine. Piata se extinde cu aproximativ 30% in fiecare an, motivele principale fiind presiunea deosebita de pe piata fortei de munca si nevoia crescuta de antrenament pentru succes

Marius Balasoiu, managing partner la firma de resurse umane For People declara ca 'Anul 2008 va fi un an prolific pentru furnizorii de training. Cererea e in continua crestere si nu m-ar mira sa constatam o crestere cu aproximativ 30% fata de 2007. Consider ca abia in 2010 vom putea discuta de o stabilizare a pietei, daca nu se vor intampla evenimente majore pe piata de afaceri internationala si respectiv romaneasca".

In prezent, numai 1,5% dintre angajatii romani beneficiaza de pregatire continua, adica pregatire efectuata dupa intrarea pe piata muncii, spre deosebire de Uniunea Europeana, unde media este de 15% insa specialistii in domeniu ne asigura ca pana in 2010 , peste 10% din angajatii romani vor beneficia de servicii de training in cadrul companiilor in care lucreaza.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.