Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Corelatia dintre cererea agregata si oferta agregata

Corelatia dintre cererea agregata si oferta agregata


Corelatia dintre cererea agregata si oferta agregata

Economia comportamentelor agregate exprima viata agentilor economici privita in cadrul institutional al macroeconomiei deschise.

Prin cererea agregata (globala), stiinta economica intelege cererea totala a gospodariilor (menajelor), firmelor, guvernului si strainilor (care importa) de bunuri materiale si de servicii produse intr-o economie, intr-o perioada de timp si la un nivel mediu general al preturilor acestora.

Aceasta cerere globala apare ca reprezentand totalitatea cheltuielilor reale care se fac intr-o economie pentru achizitionarea de bunuri economice intr-o perioada determinata de timp si la un nivel mediu general al preturilor. In marimea cererii agregate sunt cuprinse bunurile dorite si care pot fi cumparate de agentii economici agregati, intr-o perioada determinata si la un nivel mediu general dat al preturilor.

In cadrul cererii agregate, se includ urmatoarele elemente:a) cheltuieli pentru achizitionarea de bunuri facute de catre populatie (menaje) - CM;

b) cheltuieli efectuare de catre firme, sub forma de investitii pentru

formarea bruta a capitalului tehnic - FBK;

c) cheltuieli guvernamentale pentru achizitionarea de bunuri investitionale, pe seama veniturilor bugetare - CG;

d) cheltuielile agentilor economici straini pentru a importa dintr-o anumita tara, respectiv pentru a plati exporturile acelei tari - exportul net - EN (diferenta dintre valoarea bunurilor exportate si importate).

Pe baza acestor elemente, cererea agregata (CA) se poate calcula:

CA = CM + FBK + CG + EN

Tinand cont de elementele mentionate, cererea agregata se poate exprima fie cu ajutorul produsului national brut sau net, in termeni reali (PNB sau PNN), fie cu ajutorul venitului national, in termeni reali (VN).

Analiza cererii agregate se face in functie de nivelul general al preturilor, care este o medie ponderata a preturilor tuturor bunurilor materiale si serviciilor finale produse in economie.

Daca nivelul general al preturilor creste (ceilalti factori nu se modifica), valoarea reala a banilor scade, se reduce deci puterea lor de cumparare si a altor active financiare, fapt pentru care vom putea cumpara mai putine bunuri si servicii, cu un venit nominal dat. Aceasta inseamna ca sporirea nivelului general mediu al preturilor ar insemna reducerea cererii agregate, in termei reali.

Totodata, cresterea nivelului general mediu al preturilor din tara va face ca bunurile si serviciile produse pe plan intern sa fie mai scumpe fata de cele straine.

Ca urmare, consumatorii interni vor fi tentati sa cumpere mai putine bunuri economice produse in tara, ele fiind relativ mai scumpe fata de cele straine. In aceste conditii, importurile vor creste, producatorii interni vor vinde mai putin din bunurile lor in interior, exporturile reducandu-se. Iata deci ca o sporire a nivelului general mediu al preturilor pe piata interna va reduce, din acest punct de vedere, cererea agregata pentru bunurile interne. Cu cat dependenta de comertul international, a unei tari este mai mare, cu atat sporirea nivelului general al preturilor pe piata interna va avea ca efect grav scaderea cererii agregate pentru produsele interne.

In concluzie, prin cresterea nivelului general mediu al preturilor si scaderea puterii de cumparare a banilor, prin sporirea importurilor si scaderea exporturilor, cererea agregata pentru bunurile materiale si serviciile produse pe plan intern scade.

Cresterea nivelului general mediu al preturilor afecteaza si volumul investitiilor. Astfel, daca presupunem ca investitiile se fac din imprumuturi, cresterea nivelului general mediu al preturilor va mari rata dobanzii, scumpindu-se creditul, cu efecte asupra descurajarii investitiilor.

Sporirea nivelului general mediu al preturilor are ca rezultat si reducerea cheltuielilor reale ale guvernului, ceea ce inseamna si scaderea acestei componente a cererii agregate din economie.


In timp ce cresterea nivelului general mediu al preturilor are ca rezultat contractia cererii globale, prin reducerea tuturor componentelor acesteia, reducerea nivelului general mediu al preturilor va genera o extindere a cererii agregate.

Daca insa consideram dat nivelul general mediu al preturilor, atunci cererea agregata creste sau scade in raport de modificarea actiunilor unor factori numiti conditiile cererii agregate. In cadrul acestora, cele mai importante sunt

a) anticiparile consumatorilor si investitorilor cu privire la evolutia vietii economice in ansamblul ei, care pot fi optimiste sau pesimiste. In primul caz, populatia va cumpara o cantitate mare de bunuri, mai ales de folosinta indelungata, intreprinzatorii vor spori investitiile, deoarece se micsoreaza gradul de incertitudine in obtinerea unor profituri mai mari etc., ceea ce va insemna o cerere agregata din ce in ce mai mare. In al doilea caz, cresterea incertitudinilor consumatorilor finali cu privire la viitor va determina reducerea cererii agregate, adica a cheltuielilor pentru investitii, pentru bunurile de capital tehnic etc.;

b) natura politicilor guvernamentale care, daca sustin cresterea cheltuielilor pentru investitii, reducerea fiscalitatii sau sporirea masei monetare, au ca efect marirea cererii agregate sau, daca stimuleaza cresterea ratei dobanzii, a fiscalitatii etc., au ca efect reducerea cererii agregate;

c) starea generala a economiei mondiale care, daca se afla in perioada de boom economic (mai ales economiile cu care avem relatii economice), atunci vor creste importurile lor, adica se vor mari exporturile noastre, crescand cererea agregata si daca se afla intr-o perioada de criza, atunci partenerii nostri de afaceri vor cumpara mai putin, exporturile noastre se vor reduce, scazand cererea agregata.

Prin oferta agregata (globala), stiinta economica intelege oferta de piata a tuturor bunurilor materiale si serviciilor produse, intr-o perioada determinata de timp, de catre o economie nationala la un nivel general mediu dat al preturilor.

Exprimand productia totala reala de bunuri marfare dintr-o perioada determinata de timp, oferta agregata este egala cu produsul national brut in termeni reali. In marime fizica, cantitatea totala de bunuri materiale si servicii pe care firmele doresc sa le produca depinde de nivelul general mediu al preturilor si salariilor din economie. Analiza evolutiei ofertei agregate se face in functie de modificarea nivelului general mediu al preturilor, in conditiile cand ceilalti factori sunt considerati dati si la un nivel general mediu al preturilor dat, in raport de influenta care conditioneaza producerea bunurilor si serviciilor.

Considerand data marimea eficientei factorilor de productie, modificarea nivelului general mediu al preturilor se reflecta in oferta agregata, prin intermediul costurilor cu factorii de productie achizitionati. Aceasta reflectare se face in mod diferit, in functie de gradul de utilizare a capacitatilor de productie, care determina un anumit raport intre cererea si oferta de factori de productie, si implicit, un anumit nivel al preturilor acestora.

Oferta si cererea agregate

Tinand cont ca oferta agregata se exprima prin intermediul produsului intern brut real, ceea ce inseamna folosirea preturilor comparabile (a preturilor constante, ale unei perioade de referinte), pentru a putea sesiza modificarile intervenite in volumul si structura productiei fizice totale este necesar ca din valoarea PIB in preturi curente sa se elimine influenta modificarilor preturilor.

Acest lucru se realizeaza fie prin raportarea PIB in preturi curente la indicele general mediu de preturi (numit si deflatorul PIB), fie prin raportarea fiecarui element al PIB in preturi curente la indici de preturi corespunzatori sferei de cuprindere a fiecarei componente (pe ramuri, pe elemente de productie si consum intermediar sau pe elemente de utilizare finala a PIB).

In raport cu gradul de utilizare a capacitatilor de productie, oferta agregata este influentata si de modul cum se modifica cererea agregata. Astfel, la firmele cu grad redus de utilizare a potentialului de productie, o sporire a cererii agregate antreneaza o crestere mai mare a ofertei de piata a acestora, fata de firmele unde gradul de utilizare a capacitatilor de productie este mai ridicat. In conditiile reducerii cererii agregate, firmele cu grad mai redus de utilizare a capacitatilor de productie isi vor diminua oferta de piata intr-o proportie mai mica decat firmele cu un grad mai ridicat de utilizare a potentialului de productie. Iata deci ca volumul si structura ofertei agregate sunt influentate prin oferta de piata a firmelor in mod diferit, in functie de raportul care se creeaza intre modificarea cererii agregate si gradul de utilizare a capacitatilor de productie.

Influenta modificarii preturilor factorilor de productie asupra costului ofertei agregate trebuie analizata pe termen scurt si pe termen lung. Pe termen scurt, in conditiile existentei unor contracte intre cumparatorii si vanzatorii de factori de productie, chiar daca preturile acestora pe piata libera cresc, costurile medii ale firmelor raman relativ constante, ceea ce inseamna ca sporirea ofertei agregate se poate realiza in conditiile unui cost mediu relativ neschimbat al acestora. Aceasta inseamna ca, pe termen scurt, o crestere a nivelului general al preturilor factorilor de productie sa nu se reflecte imediat in costurile productiei totale, sporirea ofertei agregate fiind insotita de cresterea profitului marginal al firmelor.

Pe termen lung, costul mediu al ofertei agregate poate sa integreze influenta cresterii nivelului general al preturilor sub cel putin doua modalitati: o sporire a costului mediu intr-o proportie mai mica decat nivelul general al preturilor, cu obtinerea unui profit marginal in crestere pe masura ce oferta agregata creste; o crestere a costului mediu direct proportionala cu nivelul general al preturilor, cand sporirea preturilor nu mai determina cresterea ofertei agregate, deoarece profitul marginal devine zero.

Considerand dat nivelul general mediu al preturilor, modificarea ofertei agregate se afla sub influenta unor factori, numite conditiile ofertei

In cadrul acestor conditii, se detaseaza, ca importanta, urmatoarele:

a) productivitatea factorilor de productie care, prin sporire, va antrena o reducere a costului mediu, cresterea productiei si deci a ofertei agregate, iar, prin reducere va spori costul mediu, diminuand productia la unitatea de factor consumator si, in consecinta, si oferta agregata;

b) volumul factorilor de productie poate spori oferta agregata atunci cand oferta lor creste si poate reduce oferta agregata, atunci cand oferta lor pe piata se micsoreaza;

c) pretul factorilor de productie poate spori oferta agregata cand munca, materiile prime, energia, combustibilul etc., sunt mai ieftine fata de perioada anterioara, sau poate micsora oferta agregata, atunci cand costurile cu aprovizionarea cresc.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.